Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lipcsei Gábor

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Time Goes By Top 10 háborús film 2020.05.24 11:47:36
A háborús filmek műfajába olyan alkotások tartoznak, amelyek középpontjában valamelyik 20.-21. századi háború alatt játszódó események, és az adott háború szárazföldi, légi vagy tengeri hadviselése áll. A filmek gyakran egy-egy olyan látványos és autentikus csatajelenettel záródnak, amely bemutatja…..
Radics Petit elsődlegesen a Youtube-ról ismerhetitek, ahol főként szinkronparódiákat készít. A videós sosem titkolta, hogy kedvenc műfaja a rock és a metal, így minden elkészített videó végén valami általa kedvelt dal szólal meg. Azt is lehetett már tudni, hogy Peti gitározik. Vasárnap váratlanul…..
A magyar az olyan fajta, hogy ezer éve (vagy a tök tudja, amióta eljöttünk Levédiából) ugyanazok az alapkérdések foglalkoztatják. Ezek egyike a négy deci ügye. Most épp a fogyasztóvédelmi hatóságot buzerálják, hogy nem átkúrás-e véletlenül a Heineken négy decis Soproni…..
Avasalján High Tech Jobs 2014.09.18 22:00:00
Munkahelyeket kell teremteni, lehetőleg még ma, ez élet-halál kérdése a városnak és a régiónak. De az igazi kérdés az, hogy milyen munkahelyeket teremtünk Miskolcon. Az igazi kérdés, hogy azok a munkahelyek, amiket ma oly büszkén mutogatunk, három, öt  esetleg tíz év múlva is…..
Lipcsei Gábor 2014.10.03 10:49:19
A Vodafone-t feltenni a plakátra elég visszás dolog.
Rájuk már Káli is büszke volt, de már ő is alaptalanul.
Gyakorlatilag a jelentkezésekre adott válasz-kérdőívükből egyértelműen kiderült, hogy nekik nem a szakmai hozzáértés számít, hanem az, hogy mennyi támogatást vehetnek igénybe a munkára jelentkező után. A kérdőíven 1 szakmai kérdés sem szerepelt(!), csak ilyenek, hogy huzamosabb ideje munkanélküli-e, csökkentett munkaképességű-e stb...

Shinva: egy régi manager mesélte, hogy nagyon nehéz volt úgy intézni a dolgokat a Shinvában, hogy megfeleljenek a japánok elvárásainak úgy, hogy közben a magyar munkaügyi törvényeket is betartsák (gy.k. csak annyira hajtsák túl a dolgozókat amennyire lehet).

Szerintem 2-3-szor ennyi nagy cégre lenne szükség ahhoz, hogy a munkahelyek versenyezzenek a képzett munkaerőért és jó legyen Miskolcon gyárban dolgozni, ne úgy érezze magát gyakran a szakember is mint egy raszolga. Tiszaújvárosban már kezdenek rájönni, hogy a Takata idetelepülésével a Bosch és a debreceni NI működésével végetért a "mindenki pótolható" időszak, de még mindig nem jutottak el odáig, hogy megbecsüljék azokat akiket meg tudnak tartani (nem csak anyagi értelemben).

Még annyit a fotóhoz, hogy a táblán látott cégek közül az egyikben dolgozott ismerős. Elmondása szerint kevesebb munkaidőre jelentették be (ha jól emlékszem 6óra), mint amennyit dolgozott (8), tehát "szürkén" foglalkoztatták. Azt se tartom elfogadhatónak, ha a kisvállalkozók trükköznek így, de ahhoz már pofa kell, hogy egy támogatást kapó cég csinálja.

A Miskolci Egyetem cikkben említett "jó híréről": cégünk egyik régi manager évekkel ezelőtt körbeküldött egy körlevelet ami az Egyetem felől indult és azokat a tapasztalatokat tudakolta ami aapján képet kaphatnának arról: Miért mennek máshova tanulni a miskolci elektrós-villamos hallgatók (pl pesti Kandóra stb.). Ugyanez a főnök egy szakmai továbblépést célzó beszélgetésen rákérdezett, nem akarnék-e tovább tanulni. Mire azt válaszoltam a ME közel lenne, de ide nem jönnék vissza, máshová ingázni meg nincs időm. Erre ő is (a Miskolci Egyetemi gyűrűvel az ujján) azt monda: "Én sem a Miskolcit javasolnám". Az itt folyó oktatás hatásfokáról elég ha annyit mondok: a középsuliban felszedett elektronikai, digitális technikai tudásomat az egyetemi évek után mind újra kellett tanulnom, mert a sok töltelék és egyéb tárgy mellett pont a szakmai tárgyak hatékony és életszerű ápolására nem volt már idő/energia az egyetemen. Programozás tekintetében az egyetemen már az akkor (2002-ben) is 10 éve elavultnak számító Pascal nyelvet tanították (amire jó esetben is csak alapozni lehet), miközben a város középfokú iskoláiban a lelkiismeretesebb tanárok már grafikus felületű objektumorientált nyelveket oktattak (amik akkor azonnal munkaerőpiacon bevethető tudást adtak).
  A korombeli fiatalok, ismerőseim, barátaim egy jelentős része pár évvel a diploma előtt vagy éppen a megszerzése után járnak az életben. A baráti beszélgetések alkalmával rendszeresen visszatér az álláskeresés témája. Pontosabban az, hogy milyen nehéz, már-már…..
Lipcsei Gábor 2014.04.28 17:06:24
@Tele Peti: Persze, a profitmaximalizálásban igazad van. De nagyon is valós dolog, hogy a vállalkozó alaptalanul sír-rí, hogy nincs pénz, nem tudlak titeket megfizetni stb.

Csak pár példa a közvetlen környezetemből:
1.) Könyvelőiroda, ahol egy könyvelő kb 10-15 cég könyvelésével kitermeli a saját fizetését (adókkal együtt). Van 4 könyvelő, mindegyik kb 50 céggel. A főnöknek számos háza/ingatlana van, a családban több kocsi, erre jut pénz, de arra már nem, hogy betartsa a törvényeket és bejelentse 8 órában az alkalmazottait. Egy másik hasonló cég épp most akarta ráerőltetni a dolgozókra, hogy 2 órában bejelentve dolgozzák le a napi 8-at.
2.) Hasonló jó anyagi körülmények közt élő vállalkozó, térkövek árusításából él, a minimálra bejelentett dolgozóit nem hajlandó addig kifizetni amíg az ügyfele nem fizet. Arra hivatkozik, hogy sajnos nincs pénz, nem tudja kifizetni a dolgozóit, de minden hétvégén látják az ismerősök tetemes összegeket elmulatni.
Borsodban az ÖSSZES villanyszerelő ismerősöm évekig ilyen mentalitású főnököknek dolgozott, mert nem volt más.
3.) Állami támogatás hatására letelepült távközléses cég call-centere, 4-órában bejelentett 8-órás dolgozókkal (na ez a legnagyobb pofátlanság, ha már az állami támogatást felvette.)

Na az ilyenek miatt nem vesszük sokan komolyan a csóróság miatt síró vállalkozókat.

De hogy ne legyek pártatlan, mondok ellenpéldát is, de szerintem pont az ilyenek vannak kevesebben: volt főnököm (építészmérnök), a keresetéből vett egy szép lakást, taníttatta a gyerekeit, és kb ennyit költött önmagára. Nem fizetett sokat, de azt bejelentve és pontosan, a túlórát nem megkövetelte, hanem megköszönte, az esetleges profitot meg a vállalkozásba forgatta be, nem pedig egyéni luxuscikkekbe. Ezer éves kocsival járt, a szervízben kéthavonta mondták el neki, hogy legközelebb inkább a MÉH-telepre vigye :) Egy ilyen főnöknek elhiszem, ha azt mondja nincs pénz, de ritkán találkozom ilyennel.
Lipcsei Gábor 2014.04.28 20:33:39
@Cervisia: Nagyon igazad van az oktatással kapcsolatban.
Pár éve elektronikai témakörben volt szükségem némi szakirodalomra (hobbimmal kapcsolatban).
Az angol nyelvű szakirodalom sokkal érthetőbb, gyakorlatiasabb és használhatóbb volt mint a magyar főiskolai könyvek. Még úgyis, hogy messze nem vagyok perfekt angolból.
Verhetjük a mellünket a régi híres magyar feltalálókkal meg tudósokkal, de jobb ha szembenézünk a szomorú valósággal: a mai magyar felsőoktatás inkább nehezíti, mintsem segíti a tanulást, gyakorlatilag kitermeli a "magoljuk be vizsgára aztán felejtsük el gyorsan" hozzáállást.
  Sok esetben valóban nagyon zavaró és idegesítő lehet a helytelen nyelvhasználat, de nagyon fontos a tolerancia! Gyakran mégis azt tapasztaljuk, hogy a magasabb iskolai végzettségű emberek “kijavítanak” bennünket. Nincs olyan ember, aki “hibátlanul” beszélne. Mert, pl.…..