Regisztráció Blogot indítok
Adatok
geri415

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Japán már 1933-ban a háború útjára lépett, amikor expanzív külpolitikába kezdve megszerezte magának Észak-Kínát, ahol egy Japánhoz hű bábállamot alapított (Mandzsukuo). Egyes történész-vélemények szerint már ekkor kezdetét vette a második világháború. Alig 4 évvel később, 1937-ben az egyik legősibb…..
geri415 2020.04.26 15:55:57
Midway valószínűleg nincs, vagy nem ebben a formában történik meg az áprilisi Doolittle-rajtaütés nélkül, amikor anyahajókról felszállva B-25-ös közepes bombázók Tokiót bombázták. A japánokat mélyen érintette a császár biztonságának kérdése, és egyértelmű volt számukra, hogy az anyahajó fegyvernem az akkori territórium ellenére is közvetlen veszélyt tud jelenti az anyaországra. Midway valódi célja az amerikai anyahajók megsemmisítése volt (ami Pearl Harborban nem sikerült). A korall-tengeri csatában megsérült Zuikaku és Shokaku anyahajók kiestek ebből a műveletből, így Pearl Harborhoz képest tovább gyengült a japán ütőerő.
Az első hullám, ami támadta Midwayt, nem tudta használhatatlanná tenni a bázist. Ezért Midway fenyegetés maradt, ami hozzájárult Nagumo dilemmájához, hogy mit támadjon és milyen fegyverzettel.
És ott van a csata napján az egyik legkritikusabb momentum - az ábrázolásában a filmek mindig elsiklanak felette -, a felderítés, a felderítésben esett késedelem, és az ebből eredő feszültség. A japán felderítés ugyanis pont abban a szektorban, ahol az amerikaiak tartózkodtak, késve tudott felderítő gépet indítani.
A Yorktownt kétszer találták el a Hiryu gépei (a csatát lényegében sértetlenül, Pearl Harborban a Korall-tenger után gyorsjavítva kezdte), utána vontatókötélen süllyesztette el az I-168 japán tengeralattjáró.
Amit még ritkán említenek az elemzések, hogy Spruance tudatosan tartotta folyamatos nyomás alatt támadásokkal Nagumót - ebbe a Midwayen települt légierő is hozzájárult -, ezért nem tudott repülőgépet indítani a támadáshoz. A kor anyahajói ugyanis nagy időszükséglettel álltak át az indítás-fogadás között, továbbá csak az egyiket tudták egyszerre csinálni (még bőven a ferde leszállópálya előtti hajóknál vagyunk). Támadás alatt pedig nem tudtak nagyszámú gépet indítani. Spruance teljesítményét utólag kimagaslónak ítélik a haditengerészeti elemzők. A harctéri parancsnok egyébként Fletcher admirális volt.
A patinás nevű amerikai Lockheed Martin katonai konszern Marillyn Hewson elnök-vezérigazgatónő vezetése alatt nemrég megvette a szintén patinás nevű Sikorsky helikopter gyárat, de nem lett háromnevű a konszern...
Az éppen legfrissebb salátatörvényben a felsőoktatási törvény és a babakötvény módosítása mellett, nem különben a pénztárgépek becsipelésének amúgy kurvára elkésett szabályozási javaslata után hiphop egyszer csak megjelenik a főváros forrásmegosztásáról szóló…..
geri415 2012.12.10 07:21:13
@Measurer: Ha már betűzünk: GDP = Gross Domestic Product, vagyis termék (teljesítmény), tehát termelni (értsd: keletkeztetni) is lehet :)
Egyébként a fajlagos export számok lehet, hogy helytállóak, ettől még nem győztél meg. Próbáld csak kivenni Magyarország gazdasági teljesítményéből Budapestét...
geri415 2012.12.10 07:36:17
@Lrdx: Azt kétlem, hogy pl. egy 1500-as buszflottát olcsóbban lehet üzemeltetni 50x30-as darabokban, 30 telephellyel, mint 1500-at egyben, 6-7 telephellyel. A vállalkozók megjelenése legfeljebb arra jó, hogy a nagyvállalatból kiváltsa az innováció igényét.
Megfelelő szervezéssel a nagyvállalatban olyan üzemeltetési tapasztalat halmozódik fel, amellyel egy kis vállalkozó nehezen tud versenyezni. A vállalkozók véleményem szerint akkor tudnak életképesek lenni, ha a BKV-éhez hasonló finanszírozási zavarban halászgatni tudnak. Rendben lévő finanszírozás és szervezettségi szint esetén szerintem labdába sem rúgnának.
Még egy szempontot lehet megfontolni, és ez az általános bérköltség. Valószínűleg egy BKV szintű szervezetben jóval erősebb a munkavállalói érdekérvényesítés, és magasabban tudják tartani a béreket, de ezt egy járművezetőtől sem tudom irigyelni, mert kemény munka az övék.
geri415 2012.12.10 08:00:39
@a2073789: Én úgy látom, hogy a közlekedés fenntartása és finanszírozása elengedhetetlen a gazdaság működtetéséhez. Ahol nagy a népsűrűség, ott ez értelemszerűen nagyobb pénzsűrűséget is igényel. Ha nincs megfelelő finanszírozás, akkor a gazdaság termelékenysége romlik. Ha ez egy kétmilliós nagyvárosban megy végbe, az nemzeti szinten nagyobb baj, mintha egy 200 lelkes falucskában.
Nem gondolom, hogy ez szembemegy a Te véleményeddel, a minősítésed minősítése pedig nem célom.
Azt gondolhatnád, hogy manapság igen kevés nagyvonalú ember él az országban, és a véleményed nem is állhatna távolabb a valóságtól. Tele vagyunk velük, talán csak nem veszed észre őket, mert nem a méregdrága éttermekben, vagy a luxusautók volánja mögött kell keresgélned. A…..
geri415 2012.07.10 15:16:27
@e1200026: könnyen lehet, hogy elég lett volna, egy ideig. Egy autópályát nem úgy kell kezelni, hogy megépítem, aztán menjen rá a forgalom, de izibe'...

Forgalomvonzó beruházásokat, területfejlődést kell lehetővé tenni a közelében.
Továbbá mivel az M6 nincs a horvát autópályáig elvive, hálózati szinergikus hatása csekély. Egyelőre. Ha megépül a folytatása, akkor ezek a hatások érvényesülnek.

A hiba szerintem ott van, hogy ez a pálya most tényleg csak egy 160-180 ezres megyeszékhelyet köt össze a fővárossal, amin 0 matricadíj mellett sem lenne sok forgalom, a gazdasági beruházásokat pedig nem ösztönzik. De most jobban fekszik az aktuálpolitikának ezt hangoztatnia, mint kihasználni az infrastrukturális adottságait.

A cikkhez meg lenne egy pikírt kérdésem: mennyi pénzből épült a Lágymányosi (Rákóczi-híd), mennyi hídpénzt kell rajta fizetni, és ez alapján hogyan értékelik fiskálisan ezt a műtárgyat?
geri415 2012.07.10 15:27:40
@Balt: Szekszárd valóban nagyon jól járt az M6-tal. Ami a déli szakaszait illeti, kiváncsi leszek a középtávú területi hatásaira. Szerintem számos ipari funkció kiköltözhet az M0 körüli helyekről az M6 mellé, elsősorban az Adria felőli áruforgalomra épülve. Viszont ehhez a horvát határig ki kéne építeni.
geri415 2012.07.10 15:35:24
@Wegam: Bólytól Udvarig nincs autópálya magyar oldalon. Horvát oldalon az A5 autópálya valóban Eszékig tart. Nagyjából 60 km hiányzik még ahhoz, hogy össze legyenek kötve.
A pilot tulajdonképpen nem más, mint az utolsó lépcsőfok a sorozatberendelés felé vezető úton, a csatornák többsége ez alapján dönti el (hacsak nem a Starz-ról beszélünk), hogy bekérik-e az első évadot. A pilot szó magyarul próbát (is) jelent, ami ugyebár egybecseng az…..
geri415 2011.09.07 22:08:08
geri415 2011.09.07 22:09:00
Liz díjat kap! Nem akármilyen díj ez, hanem a GE éves kitüntetése a Legjobb Követőnek. A mi szabadszellemű Lizünk sikeresen adaptálta magát a nagyvállalati struktúrába és behódolt a termék elhelyezés bálványának. Liz ez ellen tiltakozna, de amikor kiderül, hogy az elismerés…..
90 2 Unlimited - Get Ready For This 2011.03.10 17:06:00
Év: 1991 Nemzetiség: belga-holland A korszak egyik meghatározó eurodance-csapatának kezdőlökete. Később sem a bonyolult szövegvilágukról voltak híresek, de ez a szám oly végletesen egyszerű ezen a téren, akár egy Zaporozsec műszerfala. Mégis – vagy talán éppen ezért…..
Egyik kedvenc fotó és divatblogom a The Sartorialist. Tetszenek a fotókon szereplő emberek az öltözködésük, de leginkább a blog egyszerűsége. Egy kamerával a kezedben sétálsz a városban, és lefotózod, aki tetszik. A budapesti verziót biztos többen próbáltak már, kíváncsi…..
geri415 2011.01.30 17:38:37
Nagyon igaza volt tegnap este Faragó Richardnak: szörnyű, hogy négy évig nem lesz vb. Főleg nekem, aki rájöttem, nem is foci-rajongó vagyok, hanem vb-rajongó. A vb-k (és eb-k) alatt mindig nézem a meccseket, és megállapítom, mennyire jó ez. Aztán később a szokásos bajnokságok…..
Miközben egyre-másra hallani a híreket a Kínában sorra nyíló metróvonalakról, az árnyékukban megbújó Bus Rapid Transit rendszerekről már kevesebbet hallani, holott ezek is meglehetősen impozánsak, legalábbis magyar szemmel nézve. Összesen 11 ilyen üzem létezik Kínában,…..
geri415 2010.06.23 12:45:39
@mestska: Történetesen létezik ilyen terv a Nagykörútra is, csak bizonyos körök (VEKE) szépen megfúrták.
w Non est vita 2010.04.09 06:00:00
Nemcsak a Jobbik rendezte át a terepet. Hagyományok halnak ki, íratlan szabályok szűnnek meg, sőt az írott törvényt is telibe lehet szarni, ha úgy kényelmes. Volt például egy szép rituálé az utóbbi három választás előtt: a miniszterelnök-jelöltek kiálltak a tévébe, és…..
Egy friss diplomás levélírónk meglepő adatot oszt meg velünk, a felvett hallgatók csupán töredéke szerez diplomát, az ő konkrét példájából kiindulva az évfolyama 16%-a  jutott el a diplomáig. Ennek több oka is van, az egyik nyilván a sokat szidott finanszírozás, sokkal…..
Most már elárulhatjuk, hogy a szilveszteri posztban nem csak úgy vaktában jósolgattunk. Itt van a levegőben a változás, eresztékeiben recseg-ropog a 2000-es évek komor világa. A heppinesz előhírnökei már megérkeztek. Új rovatunkkal őket mutatjuk be, de minket nem az érdekel, hogy…..
geri415 2010.03.17 10:59:20
@mizrolist: Van egy Bramfeld című számuk, ami szintén jó pörgetős...
90 Scorpions - Wind of Change 2010.01.14 21:17:00
Év: 1990 Nemzetiség: német Tudjuk, hogy elcsépelt és lehet, hogy modoros is, de mégis: egy megkerülhetetlen klasszikus a javából. Véget ér a hidegháború, Németország újra egységes, ismét demokratikus választások kis hazánkban… gondolnánk, hogy már 20 éve történt?…..
geri415 2010.02.11 21:38:13
Super Bowl győztes a Saints!Igen, mégsem a Colts nyert. Nagyszerű mérkőzés, két kiváló csapat, kit kiváló irányító, és egy döntő hiba. És csupán egyetlen egy rossz kézbe került  passz…  A meccs úgy kezdődött, ahogy az Indianapolis tervezte: egy field gól,…..
geri415 2010.02.09 00:21:38
@Tibi76: Rotációs rendszerben (ha jól emlékszem, 4 éves ciklus szerint) kapnak a másik konferenciából ellenfeleket.
Következő posztunkban ismét a sporttörténelem jeles momentumait idézzük fel. Számomra a ’90-es évek legemlékezetesebb NBA meccseit a ’97-98-as nagydöntő jelentette – noha egyetlen percét sem láttam élőben. Kinek-kinek máshogy vonult be az emlékezetébe: a Chicago…..
A BKV dilettáns vezetése valamiért kifejezetten nem szereti Dél-Pestet, és emiatt rendszeresen bünteti is a leghajmeresztőbb ötleteivel. Illetve legalábbis mindig a Csepel - Erzsébet - Soroksár hármason próbálja ki "zseniális" járműveit.Hét évvel ezelőtt a három…..
Nem újkeletű dolog ez, a Dr. House címszereplője már évekkel ezelőtt, ha jól emlékszem, a második évad végefelé kezdett el először arra panaszkodni óvatosan, hogy a töke tele van a bottal és a megjátszott sántítással, és viccesen azt nyilatkozta, hogy veszélyességi…..
geri415 2009.09.22 09:19:38
labdabiztos Induljon a Banzáj! 2009.09.20 17:29:00
A bejegyzés a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz, így megkérjünk blogunk olvasóit, hogy kiskorúak előtt semmiképp ne tekintsék meg, illetve ez úton kérjük gyengébb idegzetű olvasóinkat, hogy navigáljanak el az oldalról. Szerkesztőségünk…..
90 Jó ebédhez szól a Rave 2009.08.16 14:17:00
Miután mindenkit depresszióba taszítottunk az elhagyott szerelmekkel és elbújdosott gyerekekkel, itt az idő, hogy visszatérjünk az évtized valódi hangulatához. Először a gyönyörű Verena hív minket, hogy kövessük a fénybe, mert nem tudja abbahagyni a révülést. Szerintem egy…..
geri415 2009.08.18 09:24:50
@Bettie Page: A Soho Party jó bulikat csinált névrokonoddal (Betty Love) az élen :) Meg is van valahol az archívumban a Soho Party Best Of.
90 B.B.E. - Seven Days And One Week 2009.08.13 01:39:00
év: 1996 nemzetiség: olasz/francia Egy kedves olvasónk kérésére most következzen egy olyan sláger, ami megkerülhetetlen volt az évtized végén. Aki élt akkor, és nem volt süket, vak és Alzheimer-kóros egyszerre, biztosan emlékszik még a Times Square-en alámerülő egoztikus…..
90 Scooter: Back In The UK 2009.03.14 00:41:00
 Év: 1996 Nemzetiség: német Akik még az eddig látottak alapján sem érezték volna a '90-es évek jótékony fuvallatát az arcukon, azokat most bizonyosan leveszi a lábáról a soron következő kis ízelítő. „Robogj te is a '90-es évek technocsapatával”, hangzott a…..