Adatok
zoldful
0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A magyar borsajtót olvasva nem egyszer támadt olyan érzésem, hogy a száraz furmint útjában már csak egyetlen trónbitorló áll, a burgundi fehér. Ez a bizonyos burgundi fehér viszont a leglegebb a fehérek között, és az egész világot elbűvölő és meghódító chardonnay-ból…..
Lassan két hete, hogy Mádon jártunk egy barátommal Lenkey Géza pincéjében. Azon a pénteken egyik meglepetés ért a másik után. Még az autópályán robogtunk, mikor Géza telefonon érdeklődött: mennyit bírunk kóstolni. Ugyanis csak száraz borból harmincat készített már az…..
zoldful
2009.10.19 12:05:33
A borozás élményét alapvetően meghatározzák a borozás körülményei. Valószínűleg senkinek nem kell elmagyarázni, hogy egy mobiltelefon mekkora kárt tehet egy színházi előadásban, vagy hogy a sarkon dolgozó légkalapács könnyedén legyőzi Chopin noktürnjeit. A boros…..
zoldful
2008.10.13 17:25:42
Ehhez mit szóltok: www.deluxe.hu/cikk/20081007/harom_palack_bor_ize_illata_is_biztonsagban_a_bormento_segitsegevel/
Egyébként egyetértek Vida Péterrel, hogy a nyúzás kinyírhatja a bort. Amatőr kóstolóink hajnalán jó darabig minden palack bort áttöltöttem két nappal (rossz esetben 0 nappal) a kóstoló előtt egyforma, cimke nélküli színtelen üvegbe a vakkóstolókhoz. Ezt addig műveltem, amíg egyértelmű lett, hogy igen komoly borok rettentően szerepeltek a tortúra után, egyszerűen megzavarodtak.
Egyébként egyetértek Vida Péterrel, hogy a nyúzás kinyírhatja a bort. Amatőr kóstolóink hajnalán jó darabig minden palack bort áttöltöttem két nappal (rossz esetben 0 nappal) a kóstoló előtt egyforma, cimke nélküli színtelen üvegbe a vakkóstolókhoz. Ezt addig műveltem, amíg egyértelmű lett, hogy igen komoly borok rettentően szerepeltek a tortúra után, egyszerűen megzavarodtak.
Rambo barátunk egyszer már rászabadította a kritikai szellemet a biodinamikára, most hasonló szellemben próbál rendet rakni a kézművesség fogalmát illetően. Gondolatmenete során a szalonnázó bicskától eljut az intelligens mosóporig, és közben rengeteg tisztázásra váró…..
Milyen örvendetes, hogy a fiatalok egyre odaadóbban érdeklődnek a borkultúra iránt. Milyen nagyszerű, hogy a magyar kormány is szereti a bort. (Igaz, hogy inkább csak a vöröset és a száraz fehéret, a tokajit nem nagyon, mégis.) Milyen kár, hogy még 2007-ben is megszívathatják a…..
A kadarka olyan nekünk, mint a magyar foci. Egykori fényére büszkén emlékszünk vissza, jelenét inkább nem vesszük komolyan, elfordulunk, mintha valaki nyilvánosan fingott volna. Pedig a fajta sok mindenre képes volna, ha. De eddig elég kevesen próbáltak meg igazán szép bort szűrni…..
A két legismertebb rajnai-olasz házasítás kurrens kiadását csupán bűvészinasnak, frakkos-bikinis asszisztensnek szántam, aztán ők fűrészelték ketté a nagy mágust. Pedig Hörömpő cirkusz, világszámra számítottam. A Borbarát szerint a Bandériumban ugyanis minden benne van,…..
A kékfrankosmaraton ezúttal dupla számmal jelentkezik, és ez főleg Jandlék kontóját terheli. Ráspi most is hozta a formáját, azaz formát bontott. Szent Gaáléktól egy hiperérlelt, válogatott kékfrankost szereztem be, amihez ajándék fejtörőt kaptam. Vesztergombiék alapfrankosa…..
Felbontottam néhány nap eltéréssel két Vinagora-aranyplecsnis magyar vereset. Mindkét bor készítője háttérbe szorult kissé mostanában. Míg Szőke Mátyás chardonnay-királyként a kilencvenes évek vége felé ért a csúcsra, Vida Péter ugyanazon évtized közepén volt a…..
Drága olvasónk és őshozzászólónk, Művelődő barátaival karöltve szakajtónyi kékfrankossal iparkodott bearanyozni karácsonyát. Aztán azt gondolták, érdemes lehet közreadni tanulságos tapasztalataikat. Nem zárkóztunk el ez elől, annak ellenére, hogy van jó kis saját…..
Szepsy István mostanában aztat hangoztatja, a terroir értékeinek érzékeltetésére leginkább a nagy száraz borok alkalmasak, és eszerint is cselekszik. A Királyudvarból kilépett mester immár csak saját neve alatt furmintol és hárslevelűzik, ami jól áll neki. A 2005-ös…..
zoldful
2006.10.19 16:02:07
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Leírok azért egy példát, ami meglepő lehet, nekem is az volt. Száraz fehéres kóstolásaim legemlékezetesebb tapasztalata egy 1991-es móri Bozóky királyleánykához kötődik, amit 2003-ban kóstoltunk vakon és frenetikus élmény volt. Hajlok a visszafogott pontozásra, az a bor akkor olyan 7-8-at ért nekem. Volt alkalmam egy másik példányt később 2008-ban is kóstolni, akkor 6-osra értékeltem, rövid kommentem szerint ásványos, izgalmas, lendületes jelzőkkel. Szerintem a produkció a szép savaknak és a néhány gramm érezhető maradékcukornak volt köszönhető. Azóta a furmintok mellett a móri borok is kifejezetten érdekelnek, szerencsére mostmár nem csak egy ígéretes pince van ott.
Egyébként szerintem a korhoz kötődő nehezen megfogható minőségi többlet (ha van ilyen egyáltalán) mellett, a lelki élményt erősíti az időtállóság, mint ahogy gyönyörködve végigsimítunk egy míves, régi bútoron. Egy idős, de szép bor megnyugvással tölti el az embert, emeli a nap fényét, hogy az ember hátradőlve azt mondja magában, ez igen, ez férfi(női) munka volt!