Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Timár Lénárd

9 bejegyzést írt és 221 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyakran kritizálom az angol történészeket, mennyire figyelmen kívül hagyják, illetve lekezelik más nemzetek tengerészeteit és tengernagyait. Az igazság kedvéért azonban meg kell jegyezni, az angol történészek általában a saját tengernagyaikkal se sokat foglalkoznak, ha nem Horatio Nelsonnak hívják…..
  A 2017–2019 közötti régészeti kutatások jelentősen kibővítették a szolnoki várral kapcsolatos ismereteinket, és rávilágítottak a város történeti relevanciájára, amelynek mértékét a korábbi régészeti kutatási lehetőségek hiánya eddig háttérbe szoríthatott. A felszínre került jelenségek, leletek…..
Pangea A dán nagy fal 2020.09.13 16:49:16
A történelem során nem csak a kínaiak (és a rómaiak) emeltek országuk védelmében komoly védőműveket, hanem többek között... a dánok is. A 8. századtól kiépített  szárazföldi és vízi(!) védőműrendszer egyik fő érdekességét az adja, hogy a "Danewerk" ma bőven Németországban van, létrejöttét pedig…..
Timár Lénárd 2020.09.17 20:10:07
@Timár Lénárd: A szerzö meg nem járt utána, hanem Illig és pár kovetoje (akik furcsa módon ma már szinte csak magyarok, miutàn az ufók és a jeti az anyosom cikkek kiszorították a német bulvarbol az 1980-as években). És nem is ertenek a diplomatikahoz semmit... (A sok forrasbol megcafolnak parat - körkörös ervelessel például, tehát érvénytelenül - és azt hiszik, akkor mindegyik tudatos összeesküvés eredménye) www.stephan-matthiesen.de/texte-blog/nur-deutsche-texte/31-erfundenes-mittelalter-illig.html
Timár Lénárd 2020.09.17 21:53:44
@gigabursch: Jaj, hirtelen de kis erzekeny hópihe lettél! :) Mégis hogy legyen valaki nem kioktató veled szemben, mikor azt irod, hogy nem fogadod el, hogy a nem európai forrasokban sincs nyoma, hogy ennyi évet kihagytak volna, sem a dendrokronologiat sem fogadod el... De ezek szerint Ottó, Szilveszter pápa vagy a bizánci császár meg a csillagokat és a Halley-üstököst is ràbirták arra, hogy cinkosaik legyenek. Vajon miért erzed kioktatasnak, ha felhivjàk ezekre a figyelmedet (plane hogy elég közismert vagy arról, hogy egyéb temakban is hasonlóan megalapozatlan a velemenyed?)
Timár Lénárd 2020.09.17 22:06:15
@Timár Lénárd: És komolyan, te elvegezted ezeket a kutatasokat, amiket számon kersz rajtunk vagy csak Illig konyveibol osszeollozott allitasokat hozol? (A linkelt blog szerzoje ezt tette ugyanis, nemtudom milyen nagy munkarol beszelsz, önálló munkát nem tett hozzà). És te birtad a Google bejelentette, hogy hamis karoling oklevél? Mennyi az összes fent maradt forrasból? Ismered a forraskritikàt? (A blog szerzője- pontosabban Illig - nem nagyon: például az, hogy kimaradt az egyik evkonyvbol egy hadjarat, pont arra utal, hogy nem volt egy központi nagy szervezet, amely a hamisitast vezette). mek.niif.hu/03200/03226/html/jako21.htm
Hét tenger Zsebcsatahajók 01. 2020.09.07 11:03:41
Az alkotó pályafutásában általában a hanyatló pályaív kezdetét jelzi, amikor saját elképzeléseinek megvalósítása helyett a közönség igényeit kezdi kiszolgálni. A Csillagok háborúja is addig ért valamit, amíg Lucas a saját ötleteit valósította meg – amíg volt neki ilyesmi –, és nem a rajongók…..
Timár Lénárd 2020.09.16 12:24:23
@gigabursch: Úgy látszik, hogy megmakacsoltad magad és játszod az értetlent. Ezek szerint tovább felesleges vitatkoznunk veled. a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma (mert aki ellenezte Chamberlain - ezek szerint altalad sikeresnek tartott - politikáját, az csak vergozos, haboruparti héja. Juhé....)
Timár Lénárd 2020.09.16 12:57:48
@bz249: Előfordulhat...
Timár Lénárd 2020.09.16 14:03:00
@bz249: Mármint elofordulhat, hogy egy ellenzeki kepviselot nem tajekoztatnak valamiröl... Csak lemardt a
Sziasztok! X-Men filmek. A filmfranchise ami a 2000-es évekről kezdve ami a 98-as Pengével együtt alapköve volt annak a folyamatnak amiből kinőttek a Vasember, az Amerika Kapitány és a Bosszúállók filmek is. Ha nem lettek volna az X-Men filmek és a két rajzfilmsorozat is (amik közül csak…..
Megjegyzés: Új rovatunkban Pierre de la Croix válogatott értekezéseit fogjuk közölni a fantasztikus természetrajz köréből. Első cikke mindjárt egy hamisítatlan szörnyeteggel ismertet meg minket… Chelyderpeton robustus, avagy közönségesen békakirály A rusz mocsarak és…..
Timár Lénárd 2020.07.25 15:53:24
Az Egyesült Államok a világ koronavírussal legfertőzöttebb országa jelenleg a statisztikák szerint. Jelenleg hivatalosan minden harmadik fertőzött amerikai, minden negyedik elhunyt amerikai. (Persze, tudjuk, a statisztikák félrevezetnek, más lehet a hivatalosan fertőzöttek és a valósan fertőzöttek…..
A címbeli kérdés látszatra nettó hülyeség. Ha máskor nem, hát minden évben, a hadzs idején látjuk, hogy megvan Mekka, sőt nagyon is látványos. De a történet, ami mögötte van, messze vezet, és nem is csak azoknak érdekes, akik el akarnak jutni Szaúd-Arábiába. ..
Timár Lénárd 2020.02.04 14:33:17
Bevásárlókocsik a lépcsőházban? Miért? Hogy kerültek oda? Kicsit sem szokványos eset vagy gyakoribb mint elsőre gondolnánk?..
Adott egy mindenféle felmérések szerint a világ élvonalába tartozó társadalom, ami az emberi jogok, a jólét és rengeteg egyéb tényező szempontjából a legjobb helyek közé számít. Mihez kezd egy ilyen ország a bevándorlókkal? A kérdés nyilván nem új, de egy sorozat most egészen érdekes megközelítésben…..
Timár Lénárd 2019.11.06 15:48:43
@steery: Azt mar Mikszáth megirta...hu.m.wikipedia.org/wiki/%C3%9Aj_
Sőőőt...Kinizsi a keso kadari Magyarorszagon is volt egy ifjusagi konyvben (amikor e gyerekbandanak segitett vmi nyomozasban) , amit most meg nem talalok (helyi varosi konyvtar, kb. 15-20 eve)
A különböző közösségi médiumok felületén irányadó, a meztelenség láttatására vonatkozó szabályoknak nem egy nagy művész esett áldozatul. Egy éve például a Facebook törölt egy hirdetést, amely Eugene Delacroix A szabadság vezeti a népet  című festményét tartalmazta a rajta látható női mell miatt, de…..
Szegasztok! Ha vadnyugat, sokaknak mindig a olasz "spagetti western" jut az emberek eszébe, vagy pedig a Lucky Luke féle cowboy filmek... holott a valóságban a vadnyugat nevében nem véletlen volt benne a "vad" szó. Állíthatom, hogy a mai ember nem hogy egy napot, de talán egy percet nem tudna…..
Akik felejteni próbálnak Ha már szóba került idén a My Lai-i mészárlás, gondoltam, bemutatok egy eredetileg 1970 őszén kiadott (egy évre rá hazánkban is publikált) kötetet, mely egy New York-i ügyvéd és polgárjogi aktivista, Mark Lane által készített interjúkból készült…..
Timár Lénárd 2019.02.24 19:45:40
@Kullancs1983: Mj.: Az sem igaz, hogy a nap Keleten kel fel. :) Valójában a Föld kering a Nap körül és a saját tengelye körül és ez okozza azt az illúziót, hogy a Nap keleten kel... (Persze a gravitáció törvényszerűségei szerint a Nap is, kering a Föld körül. Pontosabban a két gravitációs erő által megadott középpont körül, de a méretkülönbségek miatt ez a hatás a csillag pályájára elenyésző, illetve az egyensúlyi gravitációs pont pont nagyon közel van a középpontjához. Ahogy a Föld és a Hold esetében is így van ez).
1. Ami nem igaz, az igaz, ami igaz, nem igaz. ;)
Timár Lénárd 2019.03.01 09:05:38
@Kullancs1983: Erre céloztam szatirikusan. T. i. Az idézet münek nem is az a baja, hogy van benne hazugság (elöfordulhat az sok más okbol is, mint ideologiai elfogultság, nincs hibátlan könyv). Hanem hogy joval kevesebb benne a valoság, mint azt - laikusként (keleten kel a nap) - gondolná az olvasó. És ez szándékos volt, nem az iro volt meggondolatlan.
Timár Lénárd 2019.03.02 14:47:11
@Kullancs1983: Idövel majd rájön, hogy ez akkor lesz majd jo, mikor valoban megtörtént szörnyüségeket kell elmismásolni, relativizálni vagy esetleg letagadni...
  Talán a második gyerekkor, avagy a közelgő szenilitás jele, hogy így ötven tájékán hozzám hasonlóan sokan nyúlnak vissza fiatalkori olvasmányaikhoz, és olvassák újra kedvenc ifjúsági regényeiket, rosszabb esetben meséiket. Az élmény néha ugyanaz, néha csalódás, néha pedig még jobban is tetszik,…..
Timár Lénárd 2018.12.28 11:39:48
@David Bowman: Kicsit későn, de válaszolok arra a kérdésedre, hogy honnan vette Fazekas a Ludas Matyi alapját. Tényleg a legrégibb történetek egyike, amelynek első írásos változata egy sumér agyagtáblán maradt meg. Ámde egy népszerű vándormotívum, amely az egész világon (Angliától Japánig, Vlagyivosztoktól Núbiáig) el volt terjedve.
"Fazekas Mihály művéhez egy 18. századi francia verses mese áll legközelebb, amely egy szegény özvegyasszony Trubert nevű fiának kalandjait mondja el..." www.kultura.hu/ki-volt-valojaban-ludas
A "mi lett volna, ha..." típusú felvetésektől a történészek egy része idegrohamot kap, a másik része egyszerűen nem foglalkozik vele, a harmadik rész pedig szívesen elbabrál a lehetőséggel, persze hangsúlyozva, hogy ez csak amolyan gondolatkísérlet, senki ne vegye komolyan. Az újságírókat nem kötik…..
Timár Lénárd 2018.11.26 16:14:46
@teddybear01: Persze, de az orosz statitisztikákat illető kétségeket én is kihangsúlyoztam.
Ennek ellenére tényleg volt olyan hajó a források szerint, amelybe raktak gabonát.
Ahogy szintén kihangsúlyoztam, ez azért kevesebb volt, mint azt a szovjetek szeretik hangsúlyozni.
Ahogy azt is írtam, hogy persze, a helyzet elág szánalmas volt élelmezés-fronton. (Bár csak a legtöbb és a legjobb gabonatermő terület veszett el)
De ez nem arról szól, hogy ez a szállítás rendszeres lett volna és nem is arról, hogy a lakosság és a katonaság élelmezése milyen. Hanem hogy megmutassa a világnak az USSR, hogy még nem veszett el minden.
Megjegyzem a - nem csak orosz - források egy-két hajóról szólnak csak, mint amely gabonát szállítottak (és úgy emlékszem, hogy ez csak egyszer fordult elő, egy konvoj esetében: de előfordult).
Timár Lénárd 2018.11.26 16:37:40
@Timár Lénárd: Megjegyzem továbbá, hogy a lend lease keretében elsősorban konzerveket és egyéb tartós élelmiszerek szállítására került sor, tehát amelyeket fel kellett dolgozni. Ezek kapacitásának elvesztése érintette a legérzékenyebben a Vörös Hadsereget (hiszen ezek nélkül eléggé korlátozva van minden hadsereg mozgása és tevékenysége: vagy addig tud hadat viselni, míg a magával vitt élelmiszer meg nem romlik vagy a hadsereg nagy része fosztogatással lesz elfoglalva). Míg én feldolgozatlan gabonát említettem. (A közlekedési infrastruktúra miatt az Arhangelszk-ben vagy esetleg a Távol-Keleten a katonai raktárban lévő gabonát lehet úgy látták több értelme van egy-két hajóval elküldeni a szövetségeseknek, mint a délen öszpontosított csapatoknak elküldeni. De sehol sem írtam, hogy ez rendszeres volt vagy hogy - kellő politikai nyomás esetén - nem lehetett volna a lakosság helyzetét javítani vele. De előfordult, tehát az angol wiki nem is tévedett most akkorát.)
Timár Lénárd 2018.12.12 13:42:03
Az elmúlt napok nyugati (és részben magyar) sajtójának azon cikkeit olvasgatva, amelyek az orosz katonai hírszerzés (lánykori nevén GRU, ma már csak GU) embereinek nyugat-európai kalandjait taglalják, az ember csak kapkodja a fejét és nem tudja, mit higgyen. Ebben a posztban röviden összefoglalom az…..
Timár Lénárd 2018.10.06 16:42:08
@tiboru: Az nem lehet, hogy az is közrejátszik, még mindig "birodalomban" gondolkoznak? Tehát a világban "mindenhol" jelen kell lennie "KGB-nek" (aktuális orosz titkosszolgálatoknak), már csak azért is, hogy a "rendszerben" meglévö kiemelt szerepüket (presztizs/gazdasági stb.) megtartsák? Tehát a mennyiség fontosabb a minöségnél, de utobbi objektiv/szubjektiv külsö okok miatt egyre csökken... (mi is O. Anyácska demográfiai helyzete, kevesebb gazdasági eszköz áll rendelkezésre, nincs annyi ideologiailag elhivatott* külsö/belsö munkatárs, akiböl merithetnek, mint 1990 elött...) *Azért a mai hivek nem Etonban/Oxfordon végeznek...
Timár Lénárd 2018.10.06 18:44:10
@tiboru: Áh, de éppen erröl irtam: nincs már birodalom, de ugy kell viselkedni, mintha az lenne. (És éppen ezért a világ egészén képesnek kell-ene- lennie beavatkozni. Vagyis be kell avatkozni az illuzio fenntartása miatt, de hatékonysága nem a régi. De mivel már nem birodalom - pláne nem vonzó - nincs meg a megfelelö emberanyag/aki van, le van terhelve. A jelcini idöszak: 1. Egyrészt még nem voltak a régi elvtársak kiöregedve. 2. Elpocsékolták - részben P. hatalomrakerülésének is köszönhetöen - a feladatok és érdekek újrakalibrálását.)
Timár Lénárd 2018.10.06 21:07:13
@hátramozdító: Oroszország és Ukrajna esetében még érvényes: https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/uegyintezes/nemzetközi-ügyintézési-tájékoztatók/158-kétoldalú-egyezmények/806-tájékoztató-az-1963-évi-16-törvényerejű-rendelettel-kihirdetett,-a-magyar-népköztársaság-és-a-szovjet-szocialista-köztársaságok-szövetsége-között,-a-szociális-ellátás-területén-való-együttműködés-tárgyában,-budapesten,-az-1962-december-20-án-kötött-egyezm.html
Egy tragédia utójátéka Hogy mi történt My Laiban 1968. március 16-án, már tudjuk. A történtek krónikája azonban úgy teljes, ha az incidens következményeit is megvizsgáljuk. Folytatódott a háború... Az akció végeztével a lapok a hivatalos jelentés alapján számoltak be a Barker-harccsoport…..
Timár Lénárd 2018.03.24 08:49:05
Timár Lénárd 2018.07.24 10:27:11
@Racionalista: De, mert azt írta, hogy az ellenséget igy meg lehet törni. Viszont én magamnak nem vagyok ellenség, tehát engem nem lehet igy megtörni, vagyis... (Pszichologiailag magyarázható tehát, hogy a döntéshozók ezt szürték le az elméletéből)
Az USA Munkaügyi Minisztériumának (DL) statisztikai intézete évente kiad egy jelentést, amelyben (egyebek mellett) a különféle nemzetgazdasági ágazatokban dolgozók béréről, ezek jövedelmi viszonyairól is részletes kimutatásokat közöl. Mi most a rendvédelmi területet mutatjuk be néhány számmal, hadd…..
Amióta az ősember - azzal a szándékkal, hogy minimum harcképtelenné tegye ősembertársát - felmarkolta az első, kezeügyébe eső faágat vagy kődarabot, a háború és/vagy béke kérdése egyike az emberiséget foglalkoztató legégetőbb problémáknak. A hadviselés komoly dolog, nem csoda tehát, hogy…..
Timár Lénárd 2018.07.12 10:20:23
@Kullancs1983: 1. A fent említett törzs (amennyiben nem anekdota), nem éppen pacifizmusáról volt híres. (Ha jól emlékszem, a környéken lakó többi törzs vérgőzös idiótáknak tartotta őket).
2. Mint említettem, a feláldozás csak "háború" (méghozzá támadó) esetén érvényes. Határvillongás, cselvetés vagy amikor a "fiatalok" (t. i. a harcosok) összeállnak egy brancsba és megtámadják a szomszédot/rabló hadjáratra mennek (vagy amikor a falun belül és kívül is létező "titkos társaságok" - lásd: párducemberek, Afrika - viselnek háborút) nem tartozik bele. A támadó háborúba az tartozik, amikor a törzs apraja-nagyja felkerekedik és az "entek háborúba mennek..." (Ne egy államot képzelj el vagy akár csak egy törzsfőnökséget, ahol a főnök egy szuverén, akinek joga eldönteni a háborút vagy a békét. Inkább egy vallási vezetőt, akit a közösség rákényszeríthet arra, hogy kihirdesse a háborút. Akár csak olyan indokkal is, hogy őtőle megszabaduljanak. És neki ki kell - kell!!! - azt hirdetnie és feláldoznia magát)
3. A szellemek/ősök/istenek más esetben (például ha megtámadják őket) megvédik őket, nem kell a törzsfőnek feláldoznia magát. Viszont általában nem értik a preventív csapás és egyéb taktikai fogás finomságait (vagy csak kéretik magukat), ezért kérlelni kell őket, hogy segítsenek. (amit "sajnos" csak személyesen az tehet meg, aki elkezdte magának "privatizálni" a vallási rítusokat/szokásokat. Ez az ára annak, ha a többiek több édesburgonyát és disznót adnak, mert elhitetted, hogy különleges kapcsolatban állt a természetfölötti erőkkel...Néha személyesen is meg kell látogatnod őket...)
vmek.niif.hu/01600/01680/01680.htm
Timár Lénárd 2018.07.12 10:29:10
@Timár Lénárd: Persze ha evolucionista nézőpontból vizsgálod a kérdést, akkor eljöhet az az idő, amikor a vallási hatalommal együtt a törzsfő magához vonja a háború indításának/politizálásnak a jogát, de erre kritikaként fel szokták róni, hogy nem minden emberi társadalom jutott el erre a szintre. (A síksági indián háborúk egyik motiváló tényezője volt, hogy a törzsek általában nem egészként harcoltak, hanem fiatal bandák/titkos társaságok/"vérszerződésen" alapuló szövetségek, akikre az "öregek" és a főnökök nem tudtak/a belső politikai felépítés miatt nem is szabadott hatniuk. Pusztán az egyes főnökök karizmáján múlt, hogy mennyire tudták többé-kevésbé féken tartani őket, de ez is időleges volt. Az előrenyomuló fehérek pedig - saját, európai államokkal szerzett tapasztalataik alapján - viszont rajtuk toroltak meg minden "kihágást, szerződésszegést". Amely a főnökök/öregek karizmájának csökkenésével járt...Ördögi kör) A modern (európai) állammal kapcsolatos tapasztalataink alapján így "szinte" lehetetlen megérteni, hogy ezeknek a főnököknek a befolyása/hatalma milyen kicsiny is volt ezekre a kérdésekre. (De ehhez politikai antropológiai kutatások olvasása jó alapot nyújt)
Timár Lénárd 2018.07.12 11:26:52
@Kullancs1983: Yes, érdekes. :) (De könnyen magyarázható, amint feljebb kifejtettem: Nem a törzsfő döntött a háborúról, hanem a közösség maga. Az ő kötelessége - nem joga! - "maximum" annak szakrális kihirdetése volt. "Európai" laikusként nem csoda, hogy sokan ebben egyfajta pacifizmust láttak bele. De ez nem az: egyszerű szakrális cselekedet, amelynek semmilyen befolyása nincs - pontosabban nem volt, az gyarmatosító kereskedők/hittérítők/katonák, vagyis az modern államszervezet megérkezése előtt - a háborúk indításának számára. Ha mindenáron számunkra párhuzamot akarunk vonni, akkor pontosan másképp gondolkodtak, mint például az USA-ban: "Folyón való átkelés közben nem váltunk lovat." A törzs szerint pedig a váltásnak igenis is van értelme: jöjjön egy új főnök...)
Az intézményesített hadviselés történelmében (hat vagy hét ezer év, könyörgök, ezen most ne vesszünk össze) számos írott és íratlan alapszabály keletkezett, elsősorban a megfigyelésekre alapozva. Ezeket a katona- és katonapolitikus-generációk egymásnak adták tovább, majd ezek jelentős részét…..
Timár Lénárd 2018.06.29 14:16:00
Mj.: A mult-kor az a történelem (és társtudományai számára), mint a Blikk, a Bors és a társai. (Tehát a legrosszabb stílusú "tabloid" kiadvány. Nem feltétlenül áltudomány, ami benne van, hanem elsősorban az érzelemekre alapoz, és nem az értelemre. Így elég gyakori benne az "UFO gabonaköröket vágott a tehenembe" típusú cikkek... És ez nem értékítélet, mert ilyen dolgokra is van igény. Ilyen típusú vitában azért teljes mértékben kerülendő.
Amiről a cikk és te is írsz, az egy ideális lovag, fizikai teljesítőképességének csúcsán (tehát kb. a késői kamasz - kora felnőttkor időszakában, max. 25 éves korig), aki naponta edzi magát. Ilyen azonban csak kevés volt, kivéve (talán) a (szerzetesi) lovagrendeket, akiknek egyházi előírás volt a rendszeres edzés, illetve 1-2 egyéni "fanatikus". A többi lovagon - akik a népesség töredékét alkották! (Mj.: a valódi lovagok, az angoloknál például a "knight" gazdasági és adózási csoport lett) - pedig nem lehetett/nem is kérték számon a harcképességet...soha. (Szidták is ám rendesen a korszak szakírói és királyai is, hogy milyen fölkészületlen csőcselékek néha...) Ott voltak az öregek, a köszvényesek, a régi sebesüléstől szenvedők,az önszorgalomból kardozni tanulók (a bábu és apuka szolgája nem üt vissza), az alultápláltak, a "nagyapa rozsdás kardja a fészerben"-típusúak stb. (És mivel akkor az emberi testről olyan elképzelések éltek, amilyenek, napjaink rögbijátékosa általában fittebb, erősebb és kitartóbb, mint egy középkori lovag - eltekintve a fegyverkezeléstől).
Szomjan haltak a katonák, mielőtt lelőtték volna őket, ha pár szóban összefoglalhatnánk egy borzasztóan kegyetlen háborút Paraguay és Bolívia között, amelyet spanyolul csak “La Guerra de la Sed”,  azaz a “Szomjúságháború” néven vagy hivatalosan Chaco háborúként emlegetnek. Ez volt a XX. század…..
Timár Lénárd 2018.06.15 20:06:28
@csibirkas: Rövid összefogalónak elmegy ez a bejegyzés? vilagbarangolo.blog.hu/2018/04/05/a_paraguayi_haboru
Timár Lénárd 2018.06.17 12:40:16
@Tenkes Kapitánya: Mert erre én már megadtam a választ (a világjáró blog-os cikk belinkeléssel). De tessék, térkép: :)
m.blog.hu/vi/vilagbarangolo/image/477px-territorial_disputes_in_the_platine_region_in_1864_svg.png
Szegasztok! Vannak animék, melyekkel nem is az a baj, hogy koppintanak másokat vagy semmi eredetiség nincs bennük, hiszen ezek ellenére lehetnek szórakoztató vagy fogyasztható alkotások. A probléma akkor van, ha a koppintások és az eredetiség hiánya mellett még rosszak is! Mai alanyom is ilyen,…..
Timár Lénárd 2018.03.12 21:13:11
@Mangekyo22: Öhrm, azért a Kinsey-skála szerint az emberiség döntő többsége éppen hogy - időről-időre - mindkét nemhez képes vonzódni* (a katonai erőszakolásoktól - Európába a lovagi eszme vitte be, hogy a legyőzött másik lovagot - lovagot! - nem illik megerőszakolni, és egyéb deviánciáktól eltekintve is).
De gondolom az anime fiúszereplője sem nem egy Adonisz, sem nem olyan személyiség, hogy az ilyen pálfordulást alátámaszhasson ( "bosszúból" vagy egyéb okokból bármely emberi lény képes egy másikkal érintkezésbe lépni.)
hu.wikipedia.org/wiki/Kinsey-sk%C3%A1la
*Maroknyi (pár %) azok száma, akik kizárólag csak heteroszexuálisok vagy homoszexuálisok.
A képen látható tisztes úriember Joseph Briggen, akit a kaliforniai Sierra Morenában roppant elismerően emlegettek és mindenki előre köszönt neki. A helyi gazda 1890 és 1901 között minden megyei háziállat-kiállításon aranyérmet nyert az általa tenyésztett sertésekkel. A Briggen-féle disznóhús…..
Timár Lénárd 2018.03.03 15:03:30
@tiboru: "ne kérdezzétek, hogy miért nem halálra" Ha jól tudom a 20. század elejéig így sok államban az volt a szokás (Ráth-Végh-nél svájci példát olvastam), hogy ha csak a csontok maradtak meg, akkor halálos ítéletet, főleg ha a nyomozás a csontok megtalálása után indult, mégha részletes vallomástétellel és beismeréssel is zárult. (Mert lehet, hogy megölt valakit és ott - legalábbis a környékén - temette el, de arról a konkrét maradványról nem lehetett megállapítani - a korabeli jog előírásai szerint - hogy kié.)