Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Donkey Hote

33 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy keltetőgép megkönnnyítheti a dolgod, hisz sokkal több tojást tudsz egyszerre beletenni, mint egy kotlós alá, és nem időhöz kötött. Azonban van néhány szabály, amit mindenképp be kell tartanod. Noha elsőre bonyolultnak tűnhetnek, nem nagy ördöngősség.  A cikk hosszabra sikerült, mint szerettem…..
Donkey Hote 2017.08.10 17:03:00
@Larry Fondue: Minden forgatás egy-egy etetésnek felel meg. Ezért ha pl. egy hétig csak oda-vissza forgatod a tojásokat az embrió nem jut annyi friss táplálékhoz. Ám a forgatómű totál más elven működik, mintha manuálisan forgatnál. A forgatóműbe csúccsal lefelé helyezed a tojásokat, míg a tálcára oldalára fordítva...
Miért lámpázzak? A lámpázás értelme gyakori vitatárgyat képez. Véleményem szerint érdemes. Egyrészt egy remek feedback a jelenlegi tyúktartási módszeredről, hisz ha jó a kelés, kedvenceid megfelelő körülmények között, rendesen etetve vannak tartva. Feltörve, megfőzve a tojásokat, láthatod, az…..
A kotlós ültetés egyszerre tud kihívást és sikert jelenteni. Néha egyszerű, máskor bonyolult, esetenként olyan problémák elé kerülsz, amik komoly fejtörést okoznak. Az elmúlt tíz évben számtalan kedvencem költését figyeltem meg. A következő cikksorozatban az ezidő alatt összegyűjtött információkat,…..
A kotlós ültetés egyszerre tud kihívást és sikert jelenteni. Néha egyszerű, máskor bonyolult, esetenként olyan problémák elé kerülsz, amik komoly fejtörést okoznak. Az elmúlt tíz évben számtalan kedvencem költését figyeltem meg. A következő cikksorozatban az ezidő alatt összegyűjtött információkat,…..
Novembertől egész február elejéig a tyúkok jóval kevesebb tojást tojnak, mint a tavaszi, nyári hónapokban. Ez egyrészt a kevés nappali órák miatt történik, másrészt az alacsony hőmérséklet okán, ugyanis a tápálékkal bevitt energiát minden baromfi a testhőjének fenntartására használja, mintsem…..
Donkey Hote 2016.12.04 19:11:47
@zellerlevél: Nem szoktam. Nagyim világít és nagyon meg van elégedve. Azt hiszem egy-két órát. De majd megkérdem tőle. :)
Donkey Hote 2016.12.29 00:25:26
@zellerlevél: Azt mondta, hogy egész éjjel világít nekik. Szerintem sok, és őszintét megvallva, a jércék egy nap kezdtek el tojni nála és nálam is. Napi 16 óra fény doszt elég nekik. Azután csak gond adódhat a leszoktassál is.
Az agresszív kakasok hatalmas fejtörést okoznak. Gondolj egy kisgyerekes családra, ahol a kölköt a szülő félti a baromfiudvarba engedni, óvva a gyereket egy esetleges kakastámadástól. Ez egy olyan dolog, amit komolyan kell venni, és ha lehet, csírájában elfojtani. A következőkből kiderül, miként is…..
Donkey Hote 2017.05.07 22:55:49
@zellerlevél: Az elmúlt két évben rendkívül harcias kakasaim voltak. A náluk öregebb, fiatalabb kakasokkal állandó nézeteltérésben voltak, míg egymás között teljesen normálisak. Persze a rangsor megvolt, de a csatározások elmaradtak. Nem kötelező egy keltetésből legyenek, de sokkal nagyobb az esély arra, hogy rend, nyugalom, béke és harmónia lesz a tyúkudvarodban.
Szerény véleményem szerint a tollcsipkedés, a tojásevés és az eltojás hatalmas fejtörést okoz minden tyúktartó számára. Mindegyik képes átlépni egy bizonyos ingerküszöböt, vonatkozzon az a befektetett pénzre, vagy a tyúkok egészségére, szélsőséges esetben a baromfik életére. A…..
Minden tyúktartó szembesült már evvel a problémával. Nem elég az amúgy is kevés tojás, de ami van, az is szétfagy. De mi a teendő ennek elkerülése végett? Elsősorban, egy megfelelő helyet kell biztosítani a tyúkoknak. Ha egy rendes, meleg helyet biztosítunk madaraink számára, szinte biztos, hogy…..
Donkey Hote 2017.01.12 20:05:26
@Mr Eggs: Elvesztem a tanulásban és a tyúkokra sem volt annyi időm... Most szerencsére nyugi van és van időm mindenre. :)
Donkey Hote 2017.02.10 23:59:42
@zellerlevél: Nincs is mért bajotok legyen tőle, nem lesz "beteg" a tojás. Tárolása azonban nehezebb, mert a héj szét van repedve. Mivel a családom nem nagy tojásfan, nem látom értelmét megtartani, hisz van még, ahonnan ez jött (vissza sírtuk azt az egy tojást is, nem tagadom, mikor a boltit kellett enni).
Noha az interneten szinte mindent megtalálni a világ összes nyelvén, ragaszkodva a hagyományos életvitelhez, befektettem néhány román tyúktartós könyvbe. Elég szkeptikusan álltam hozzájuk, mert – mint a vásárlást követően kiderült – mindegyik egy lére megy, de azért akad néhány olyan dolog bennük,…..
Donkey Hote 2017.01.04 23:54:34
@zellerlevél: Örülök, hogy tetszik! Ezért már megérte nekem... Izgatottan várom! :D
Mi a kokcidiózis?  A kokcidiózis lappangási ideje négy-hat nap és az Eimeriidae parazita okozza. Nyolc alfaja ismert, amely baromfikat fertőz, ebből kettő a bélcsatornában tesz kárt: az egyik a vakbélben, a másik a vékonybélben, és ezek bélgyulladást idéznek elő. Komoly betegséggel nézünk szemben,…..
Tiszta szívből köszönöm Ádámnak, hogy igent mondott felkérésemre, és megosztotta velünk történetét. Mindenki számára példaértékű, inspiráló, lelkesítő hatással bír. Állatszeretete fáradhatatlan, kitartása ámulatba ejtő, és biza a tyúktartás nem mindig játék és mese. Ha szeretnétek nyomon követni…..
Történelme Származását a 12. századig homály fedi. Annyit tudhatunk, hogy az első keresztezések előtt a francia Marans meletti La Rochelle farm iszaplyában tengedte mindennapjait különös odafigyelés és szelekció híján. Első keresztezések Kétszáz évig tartó angol uralom…..
Élet a tyúkudvarban New Hampshire 2018.08.24 15:00:00
Történelme Kitenyésztése az 1900-as évekre tekint vissza. Származási helyéül legfőképp az egyesült államokbeli Massachusetts, illetve New Hampshire szolgált, utóbbiról kapta nevét is. Néhány New Hampshire-i gazda felül akarta múlni a Rhode Island rasszot és egy új fajtát…..
Történelme Az elismerés mindenféleképp William Cookot illeti. Gyerekkorától kocsisként dolgozó angol baromfiszerető valami újat szeretett volna létrehozni, egy olyan fajtát, amelyik egyszerre kiváló hús- és tojástermelő. Fekete Minorca kakasokat pároztatott sávozott Plymouth…..
Az alábbi cikk nem jöhetett volna létre Nógrádi Timea segítsége nélkül. Hálás köszönettel tartozok neki mint a szöveg megírásában nyújtott segítségéért, mint a képekért. Még több képet a Polish Paradise, Holland bóbitás tyúkok Facebook-oldalon találtok (az oldal nevére kattintva elérhetitek…..
Történelme A Brahmához hasonlóan, a Cochin is hatalmas lábtollakat viselő, Kínából Európába importált fajta az 1840-1850-es évekből. Elsőként "Shanghai" baromfiként hívták, majd később a "Cochin China" nevet kapta. Hatalmas mérete és egyedi megjelenése elősegítette népszerűségét a nyugati országok…..
1994-ben egy brit tyúkász, Dr. Clive Carefoot két törpe fekete orpingtont keresztezett, és egy genetikai mutációnak (az örökítő anyag spontán, maradandó megváltozása, amelynek során új genetikai tulajdonság keletkezik) köszönhetően egy barna színű tyúk lett a végeredmény. A jóravaló angol…..
Napjainkban teljesen normális dolog az, ha valaki nem csak haszonból, azaz nem csak tojásuk, vagy húsuk miatt, hanem díszként tartja tyúkjait. Ámbár a dísztyúktartók száma egyre nő, néha elég heves összecsapások történnek a gazdasági baromfitartók és a hobbi-, vagy…..
Minden kezdő tyúktartó számára nagy meglepetést jelent a vedlés. Maga a folyamat és a végeredmény is. Mint ahogy két egyforma élőlény és tojás sincs, így két egyforma toll sem. Minden vedlés valami meglepetést takar. Egy új foltot, vagy az évek telésével akár több fehér tollat is. Ez a porcelán…..
Zártkert Az idei első csibe 2017.04.22 08:00:38
Tegnap kelt. Még egy van már Pötyi alatt, sárga, de az nem akart fényképezkedni. Már kijön a kotlós alól, de még nem evett..
Donkey Hote 2017.04.23 20:37:50
Boldog vagyok, hogy Nicho elfogadva felkérésemet boldogan írt nekünk a baromfiudvara lakóiról, illetve magáról. Nagy örömömre szolgál, hisz fiatalon kezdte, mint én és állatszeretete fáradhatatlan. Olvassátok szeretettel olvasónk levelét. "Cattaneo Nicholas vagyok, becenevemen Nicho. Augusztusban…..
Mint minden tyúktartót, így előbb-utóbb engem is megfertőzött a színes tojások látványa. Csábító, szinte már émelyítő élvezetet nyújt a kék, zöld, illetve a csokibarna tojások látványa. Persze, a tyúkok tartásában az elsődleges szempont nem feltétlen a tojáshéj…..
A rendesen tartott baromfiállományokban egy-két alkalommal előforduló rendellenes tojáshéj teljesen elfogadható. De ha ezek sűrűn megjelenő probléma, akkor ideje kicsit átgondolni a baromfitartásban alkalmazott módszereinket. Lent a legelterjedtebb huszonöt rendellenes tojás-problémáról…..
Sajnos, ez is egy olyan betegség, ami szinte minden tyúktartót érintett már. Nekem sem kellett a szomszédba mennem a képekért... Mi a lábrühesség? Ha észrevesszük, hogy kedvenceink csüdjén (többnyire a csüd alsó része) a pikkelyek kezdenek leválni, lábrüh atkákkal van…..
Az ülőrúd szerves része tyúkólunknak. Ez az a hely, ahol a madarak meghúzhatják magukat éjszakára. Fából készült szerkezet, amely kedvenceinknek a franciaágyat jelenti. Elhelyezéséről és a tisztításáról a továbbiakban olvashattok. Szerepe Tyúkjaink ösztönösen…..