Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MostKomolyan???

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
24 kockás, magyar sor jön a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből! A milleniumi évtől a II. világháború végéig utazunk ma. A fotók jó részét digitálisan javítottam, méretük jellemzően kicsi, és többük nehezen látható volt. 1896. június 8. Milleniumi díszmenet a fővárosban..
MostKomolyan??? 2022.06.12 10:26:20
@Galaric: Ettől még nem sírom vissza a Horty korszakot, a kommunizmust meg méginkább, de egyszerüen nemértem miért kellene "alázatból", vagy akárcsak "alárendeltségből" tisztelegnie a képen véleményem szerint a "háziúr" vagy tulajdonos előtt?
MostKomolyan??? 2022.06.12 16:05:59
@¿Qué tapas hay?: Nem ebbe az irányba akarom terelni a témát, ezért írom zárójelbe:
(Szerintem az nem a sapkája, hanem a gyolcsból tekert "fejvédője", amit a sapka/kalap helyett, vagy alatt hordtak. Azért nem veszi le. A sapkájuk vagy kalapjuk ilyen szögletes vonalú egyenes tetejű, mint a légiós sapka, csak nem annyira kontúros. Néhány Fortpan-os képen lehet látni, hogy sokszor gyolcs, vagy rongy van rajtuk, a rendes sapkájuk helyett. A háziúr meg ezzel a "pökhendi" kiállásával jelzi, hogy "Ő" itt a főbérlő, aki a felsőbb osztályba tartozik. Ha összefutott volna egy főméltóssággal, mindjárt változott volna még a testtartása is. .... Szerintem! ... de lehet ez is egy "propagandafotó" :D .... )
:)
MostKomolyan??? 2022.06.12 16:14:39
@SomiTomi: ...jah ... ezért készültek a vasútitraktorok is, majd elkezdték a sineket a szántóföldre fektetni, hogy lehessen szántani gumi nélkül ....
:D :D :D

(Bocs, ezt nem tudtam kihagyni, pedig szerintem nem is nekem akartál válaszolni .... :D ... Egyébként rossz irányba indultál ezzel, mert nem csak gumi, vas sem volt. És ka későbbiekben más projekteknél se játszott szerepet, hogy nyernek-e a gumi helyett vaskerékkel. Legalábbis én nem hallottam ilyenről.)
1920. Egy indiai maharadzsa lánya az általa elejtett leopárddal..
A legutóbbit több mint ötvenezren láttátok, tehát mondhatni népszerű a sorozat és a Napi érdekes képeinek amúgy is vérfrissítésre van szüksége, szóval kicsit megint pihentetem a jövő hétig. Most ismét jöjjön az Észbontó tények világa!..
MostKomolyan??? 2022.04.18 21:03:01
@JTom: Köszönöm!

A limuzin így már érthető, bár valami hasonlóra gondoltam, hogy titkon mint a H.M.S. Victory még mindíg "szolgálatban" van.

A Friso családfája pedig nagyon komoly.
MostKomolyan??? 2022.04.18 21:05:18
@MostKomolyan???: Természetesen a limuzin lenne "titkon" szolgálatban, nem a H.M.S. Victory. :)
MostKomolyan??? 2022.04.20 11:12:58
@Wacunao: Köszönöm!
1932. Pavel Gorgulov Paul Doumera francia elnök merénylője letartóztatása után..
Ritkán Látható Történelem interaktív előadás! Részletek a poszt végén! GYERE EL! A szokásos Napi érdekes helyett most egy felélesztett sorozat jön mára. Ennek prózai oka van, nem volt időm elkészíteni a posztot, ez pedig készen volt, és tudom, hogy ezt az összeállítást is kedvelitek. Jöjjön…..
MostKomolyan??? 2022.03.20 14:22:46
@JTom: Köszönöm! :)
MostKomolyan??? 2022.03.21 11:36:49
@Tapi2021:
-Naaagy randa fogakkal.
....
....
-Megint beszartam

:))
> Nincs alkalom, h ne röhögném szét magam... :D :)) <
MostKomolyan??? 2022.03.21 13:20:54
@Rollende Landstrasse:
Korábban majdnem visszavontam a feltételezésem, részben pont azok miatt, amiket írtál. Ide jön még az is, hogy az ETR600/610-esek billenőszekrényes nyújtott forgóvázon belüli tengelytávval rendelkeznek, ez is közrejátszhat a "furcsa" állásra.
DeViszont....
Megnéztem csomó jutyúb videót, és azokon a szűk ívekhez "passzoló" szekrénykapcsolódásokat láttam. Többször is járt pendolínó a "Vatikán Város"-i megállóba. Mindegyik felvételen a járműszekrények kapcsolódása az ívben az ív vonalvezetésének megfelelő.
A félig betolás a felszállás, illetve a szerelvénykialakítás miatt van.
A vágányok alagútban végződnek - vagy valahol kitudja hol bukkannak elő - és az egész vágányhálózatot nagyon ritkán használják.
Így akár pont emiatt ugyanúgy felvághatták korábban azt a váltót.
Ami miatt mégis egyre kissebb az esélye a siklásnak, az az optikai csalódás a nyitott ajtó miatt. De még így is jó 1/2méterrel arrébb kéne lennie - a másik vágány felé - a két szekrény tetején a középpontnak a találkozási oldalon. Ráadásul ilyen esetben pont a másik irányba kéne kitörnie a szekrényeknek. Mivel a simuló-csúcssín nyílik meg ... a másik ugye eleve "nyitva" van.
De akár a forgóvázmerevség miatt fel is futhatott az ívkülső sínszálszra. Elég lassan mennek ott, ha mellé is esik, hamar megtudnak állni, tehát nem feltételezek "nagy" siklást. Esetleg 3-5 métert tehetett meg a földön.
Ha minden rendben lenne, nagyobb csinnadrattának kellene lennie, legalábbis a videók alapján.
Mindenesetre pontosabb információ hiányában a továbbiakban csak feltételezés marad...

Apropó:
A magyar szabályok csak azt nem engedik, hogy "beüzemelve" bedugd az orrod. De azt is csak ha kintvan a "Villamos mozdony Állj!" tábla, ha csak az "Áramszedőt Le!" van kint, akkor begurulhatsz ... (idegből :D ) .
A nevezett helyen egy téglalap alakú fehér táblát láttam - az egyik videóban - , rajta egy vízszintes fekete vonallal, ez ugye pont az "Áramszedőt Le!" -re hasonlít. De nincs semmilyen olasz vasúti jelzésismeretem ... szóval akár az "Ugorj Ki!" jelzés is lehet. :D:D
Ha betolnak, és a beüzemelés feltételei adottak - eléri a szedő a drótot - akkor kijöhetsz.

Na mind1 ... csak elmélkedtem ... :)
Egy év után újra azt MTI Archívumának fotóiból készítettem a Napi érdekes válogatást! Az 1945-1990 közötti időszakból hoztam érdekes, ritkán látott képeket, mindjárt két tucatot! 1982. Kőszeg Ferenc tanár és szamizdat-szerkesztő, személyi követői elől fut Budapesten. A négy felvételből álló…..
MostKomolyan??? 2022.02.20 19:52:26
@ZON: Najó ... így már van értelme a leírtaknak. :D
...
Ezt egyébként tudtam, meg a többit is. Például vannak még a tányérajkúak is, stb...
De valahogy leragadtam annál, hogy minek akarná valaki deformálni a földből kiásott koponyákat .... :)
1908. Felix Wehrle, a hihetetlenül rugalmas bőrű férfi. A látványos és egykor cirkuszban mutogatott betegséget a bőr magas elasztántartalma okozza..
MostKomolyan??? 2022.01.23 21:07:45
@JTom: "a magyarokat meg külön gyűjtöm, tematikushoz."
Én meg ezért szeretek idejárni ;)

:D :D :D
1981. december 13. Wojciech Jaruzelski lengyel miniszterelnök és pártfőtitkár az állami televízióban kihirdeti az országban a szükségállapotot..
1905. Orosz kém lefejezése a japán-orosz háborúban, a kínai Kaijuan városa mellett..
1914. A Sakurajima vulkán kitörése Japán déli részén. A sziget működő vulkánjának lávafolyamai - feltöltve az alig két kilométer széles szorost - félszigetté változtatták Sakurajimát, összekötve az Osumi-félszigettel..
MostKomolyan??? 2021.11.28 19:36:44
@omron: akiknek meg nemvolt skodájuk, azoknak televolt a padlás sóval, meg krumplival ... Szerencsére több száz kiló krumpli rohadt meg odafent. Nagyanyám kamrája azóta se volt úgy tele mint akkor.
Gyerekként akkor nemértettem minek cipekedik annyit a nagyi 80 évesen.
....
Nemrég mesélte kollégám, milyen volt belülről annó sorkatonának lenni a déli határnál, mikor a szerbek belőttek Barcsnál. Mindjárt kontextusba került az emlékkép is ahogy nagyanyám cibálja fel a létrán a zsákokat fokról-fokra.
1945. április 14. Franklin Roosevelt amerikai elnök temetési menete a Fehér Ház felé, Washingtonban Az elnök a jaltai konferencia után hazatérve folyamatos fáradtságra panaszkodott. Március 29-én birtokára, a georgiai Warm Springbe utazott pihenni. Április 12-én ebéd után egy portréhoz ült modellt,…..
1964. Egy rendőrtiszt ugrik a vízbe a floridai, St. Augustine-i Monson Motor Lodge motel - csak fehérek számára fenntartott - medencéjébe, hogy véget vessen a fekete polgárjogi aktivisták demonstrációjának..
MostKomolyan??? 2021.10.17 12:47:43
@bratya: @bioLarzen: @Watchdog:
Eddig mindig felfedezni véltem valami tematikát a fotókban. Például cselekmény, kor, helyszín, stb... De most nem találom, meg az előzőben sem. Lehet, hogy eddig is csak beleláttam ... :)

Maga a kép persze jó, főleg, hogy "szegről-végről" én is gyulai vagyok. Elég sokat jártam pont azon a helyen, és sok emlék fűz oda. Ráadásul lehet, hogy nagymamám is ottvan a képen....
1898. Az alaszkai aranyláz idején Dyea településre érkező színésznők vagy táncosnők kelnek át a Taiya folyón. A nők valószínűleg a klondike-i területre, Dawson Citybe tartottak..
1865. Vitatható valódiságú fotó, amely a merénylet áldozatává vált Abraham Lincoln elnök utolsó óráiban készült róla. A Henry Ulke fotós által a színházzal szembeni Peterson-házban - ahol az elnököt lefektették - készített kép éjfél után készült, 4-5 órával az elnök halála előtt, amikor már biztos…..
MostKomolyan??? 2021.09.12 22:59:33
@Fotósképző: Nekem is most nemrég dobálta fel azokat a videókat a jutyúb. Nagyon durva, főleg, hogy kb mintha itt a váci utca mellett járnál, és a sok fiatal 20-on éves. Berendezkedve életvitelszerűen az utcára.

Lincoln fotó: Maga a fotó lehet kamu szerintem is, mert ebbe az időbe azért még nemnagyon volt "fényképezőgép" minden sarkon, és tudtommal nem is nagyon voltak alkalmasak a "fuss ide vele, lőjj egy szelfit Abe-el..." versenyre. Az viszont szerintem megállhatja a helyét, hogy még perimortem készült a kép. Nem shotgun-al lőtték fejbe, és nem is .50-es berettával, tehát a golyó hátulról simán keresztül szaladt a fején, és a jobb szemgödrön keresztül távozott (A fotó alapján). Ehez hozzávehetjük, hogy sok ember élt túl egy totális fejlövést, és szerintem simán adja, hogy még élt.
Volt is valahol egy összeállítás, a híres fejlövéses esetekről, csak már nemtudom, hogy hol.
Egy hónap híján két éve láthattátok a 'Színes mindennapok' sorozat utolsó részét. 1972-nél hagytuk abba az MTI Fotóarchívumának színes fotóiból álló válogatást, de örömmel jelentem hogy folytatjuk, hiszen a szocialista Magyarországnak még 17 év adatott a történelem színpadán. Így ma 1973-ból…..
Visszatértünk! Remélem hiányoztunk. Túléltétek a nyarat? Akkor gyerünk vissza régi kerékvágásba! Máris itt az augusztusi ' Régi Magyar Gyárak' sorozat újabb darabja az Arcanumtól és hétvégén jön a vadiúj, 395. Napi érdekes! RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM MÁR 8 ÉVE! - Jtom A Ganz-Mávag Magyarország…..
NAPI SZUBJEKTÍV, KIEMELT KÉP: 1898. Grönlandi inuit férfi melegíti felesége lábait..
MostKomolyan??? 2021.07.04 09:59:49
@Club Sandwich: Ez nekem is feltünt, de másodiknak.

"1961. Belgrádiak tüntetnek a belga nagykövetség előtt Patrice Lumumba, Kongó első demokratikusan megválasztott vezetőjének kivégzése miatt. A békésnek egyáltalán nem mondható összecsapásokban nyolcvanan sérültek meg a rendőrségi beavatkozás során"

A belgrádi "Yugoszláv"-oknak! miért fájt annyira egy Középafrikai elnök kinyírása, hogy a Belga nagykövetség előtt tüntessenek?

@Fotósképző: Milyen érdekes, hogy az 5. képen a normál nyomtáv keskenynek hat, míg fölötte a 4-es képen szélesnek az isztanbuli villamosnál.
MostKomolyan??? 2021.07.04 19:32:29
@Fotósképző: Szóval mint az kiderült, valóban keskeny nyomtáv, de mint kiderült - számomra - az tévesztett meg, hogy "Boszniába"-érkezik a trónörökös. Pedig nem! Mert Szarajevóba! érkezik, és az ekkor még a Monarchiához tartozott.

Egyébként tudtommal nem "EU" sinrendszer van, hanem UIC ... lehet erre gondoltál.
De ha már EU, Spanyoloknál, és a Finneknél sem a normál nyomtáv a hivatalos, hanem a széles, és ugye mindkettő EU. :)

@Aureliano Buendía: @KamAnT: ...Köszönöm!
MostKomolyan??? 2021.07.06 11:36:54
@Roan: Pedig tudomásom szerint a gyarmatunk volt. Csak egy kicsit kacifántosan. Mivel az expedíció indulásakor a császár azt nem támogatta, valamilyen ecpedíciós levelet nem írt meg, ezért az csak félhivatalos volt, mert pénzt meg adott hozzá, de nem a császár, hanem az udvar. Így felfedezésekor nem is tartottak volna rá igényt, de mivel Ferenc József-földnek nevezték, így de facto gyarmat lett. Viszont ezért nem is jelölhették meg igényként a háború végén, mivel "jogalap nélküli jóhiszemű tulajdonosai" voltunk. :)

Ugyanitt olvastam, hogy a Tiencsin-beli "gyarmatunk" pedig pont de jure gyarmat volt, viszont valójában sose volt gyarmatunk. Mivel azt - az akkor ingoványos, lápos, mocsaras területet - csak egyetlen utvonal miatt felügyeltük valamilyen szállítási előnyök, miatt. Vagy mások szállításainak akadályoztatása miatt. Ez nem teljesen volt tiszta számomra.
Viszont ott volt "gyarmatlevél" vagy minek hívják.
Csak amikor az okosok elkezdtek ezeken vitatkozni, hogy mi minősül gyarmatnak, voltak olyan kitételek is, hogy valamilyen szintű közigazgatás, meg egyéb dolgok létrehozása is kellett.
Persze amit "ŐK" annak minősítettek, mivel ugye "a történelmet a győztesek írják"

(...na hátha megtalálom ezt a cikket...)
Napi kedvenc kép: 1910. Német tiszt idomított zebráján ugrat át egy akadályon Német Kelet-Afrikában (jelenleg Tanzánia)..
MostKomolyan??? 2021.06.13 19:30:38
@Club Sandwich: Erről egy filmrészlet jut az eszembe ... (amit sajnos nem találok)
- Tudod te ki az a Samuel L. Jackson ?
- Nem.
- Láttál már amerikai filmet?
- Persze
- Na Ő benne a fekete....

:DD
Személyiségi jogok megsértése miatt a posztot a blog.hu törölte. De most újra elérhetővé tettem - Jtom 1905. Vasúti komp Detroitban..
1893. Emberek egy új-zélandi szavazóhelyiség előtt (Tahakopa), a parlamenti választásokon. A világon elsőként itt voksolhattak nők országos választásokon..