Regisztráció Blogot indítok
Adatok
perecajelem nóri

14 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi felnőttek már elfelejtettük milyen az, amikor minden új. A gyereknek, aki járni tanul, először lát havat, először szembesül az oviban a ténnyel, hogy ő is csak egy a sok közül, először rakja ki egyedül a kirakót, mindennapját átitatja a tapasztalás öröme és izgalma, az…..
Új sorozat indul a blogon, melynek keretében a Norvégiában ellesett óvodai jó gyakorlatokat mutatjuk be. A jó gyakorlatok egy része egészen szokatlan lesz a magyar szemnek, más részük viszont – kisebb-nagyobb módosulásokkal – megtalálható a magyar óvodákban is. Célunk, hogy…..
A norvég ovikat járva egyszercsak azon kaptam magam, hogy keresem a rossz gyerekeket. A hangosat, a koszosat, a füllentőst, a sumákolóst, a hisztiset és így tovább. Az, hogy eleinte nem találtam őket, természetesen nem hagyott nyugodni. Úgy voltam vele, biztos csak viselkednek, amíg…..
perec a jelem Danny 2. rész 2014.08.22 13:29:27
Korábban már bepillanthattunk Danny, az 5 éves autizmussal élő kisfiú ovis életébe, most pedig a szülőkkel beszélgettünk. Meséltek a kiköltözésről, norvég-magyar tapasztalatokról és a sok-sok áldozatról, amit hoztak az elmúlt években. A napos oldal sem marad el: kutya, vonat,…..
perec a jelem Danny 2014.08.09 23:55:38
Látogatás egy autizmussal élő magyar kisfiú óvodájában. Helyszín: Gjovik, Norvégia. ..
Annával elhatároztuk, hogy igyekszünk minél több delikvenst megkérdezni az óvodai integrációval kapcsolatban, így szülők és óvó nénik mellett felkerestünk egy-egy olyan kutatót is, akik a mássággal akadémikus szinten foglalkoznak. Egyik ilyen interjúalanyunk, Jan maga is…..
 Leírtuk már sokszor, biztos le is fogjuk még párszor, hogy utazásunk egyik kiemelt célja a migráns ovisok helyzetének feltérképezése. Ennek megfelelően nagy erőkkel vetettük bele magunkat a potenciális norvég partnerek keresésébe, akiknek hasznos mondandója lehet számunkra a…..
perec a jelem Hamarosan indulunk... 2014.07.19 20:07:40
Július végén a skandináv gyerekek nyomában elindulunk a fjordok földjére, ezért az elkövetkező hetekben a blogon is megszaporodnak majd a norvég kutatással kapcsolatos posztok. A blockbuster szezonra való tekintettel, álljon itt az utazás trailere. ..
Csillag, Nono, Szicsi, Luella, Anshou… csupa-csupa varázslatosan csengő, egzotikus név hagyja el az óvó nénik száját nap mint nap a kőbányai ovikban a sok Zsófi és Pistike mellett. Az öltözőben a fogason lógva a szekrényből kikandikál egy apró qipao, a folyosón felcsendül egy…..
Manapság gyakori, hogy az óvodai csoportokban van egy-egy úgynevezett SNI-s (sajátos nevelési igényű, azaz testi, értelmi, beszédfogyatékos vagy a pszichés fejlődés során tartósan és súlyosan akadályozott) kisgyerek. Noha az integrációs szemlélet személyiségfejlesztő…..
Vesszőparipám, hogy az ovis gyerkőcöt akkor fejlesztjük a legjobban, ha változatos és izgalmas, a gyerek kísérletező kedvére alapozó mozgásokkal kínáljuk meg. Igazából meg se kell kínálni őt, csak hagyni kell, hogy kövesse a belső parancsot, ami ebben a korban minduntalan…..
  Mi is az a dac?   Először is: nem az, aminek gondolnánk. A dac kifejezés szándékot, tudatos ellenszegülést, mérlegelést követő passzív rezisztenciát jelent a felnőttek világában, azonban könnyű belátni, hogy a két-három éves korosztály még nem képes ilyen komplex…..
A szavaknak ereje van, tudja ezt a legtöbb szülő, mégis kontrollálatlanul, a szavak jelentésére történő reflexió nélkül dobáljuk meg az ovisokat verbális nyilakkal. Mindezt úgy, hogy kijelentéseinket az esetek nagy részében színtiszta jó szándék vezérli. Vegyük például a…..
Ovis praxisom során a leggyakrabban azzal a problémával fordulnak hozzám az óvó nénik, hogy Ikszipszilonka szorong. Valóban, a szorongás vezető pszichés zavar már ovis korban is, azonban az a tapasztalatom, hogy a gyerekekkel foglalkozó felnőttek némileg bőkezűen osztogatják a…..