Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Palchy

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Subba Kegyetlen geci világ 2011.10.18 00:41:00
Ezt a videót csak akkor nézd meg, ha el bírod fogadni, hogy egy mocskos világban élünk. A kétéves kislányt két autó ütötte el a kínai piacon, és tizennyolc ember ment el mellette anélkül, hogy segített volna rajta. Az első autó vezetőjével éppen telefonon szakított a…..
Egerben szomorú év az idei. Ha a Gróf Buttler pontszámait kiiktatjuk az egyenletből, három pont alá süllyed az átlag. Kövér vígasz, hogy 2009 és 2006 konszenzusos aranyév volt. Az igencsak sokszínű borvidéki termék- és fajtapaletta lassú tisztulásának jeleként fogható föl,…..
Palchy 2010.12.01 09:16:13
@alföldimerlot: Kedves Merlot! Látom elemzel majd szarkasztikusan visszavágsz. Nincs rá szükség. Jól látod a szavaimban megbúvó szenvedélyt, amit nem minősítenék haragnak. Sajnos vagy éppen szerencsére én ilyen ember vagyok.
Lényeg a lényeg: Megkérdeztem volna a Szőlészeti és Borászati kutatóintézetet, mivel illetékességük elvitathatatlan. Továbbá olyan borászokat, borászatokat, akik nem 20 hektáron vagy még annál is kisebb területen gazdálkodnak. Ne adja isten mondjuk a Juhász testvéreket 200 hektár feletti ültetvénnyel, vagy az Ostorosbor Zrt. csapatát, akik 400 hektáron tevékenykednek. Ők ketten az egri borvidék 10%-át birtokolják. Gondolom tudtak volna hozni pár példát a 2010-es esztendővel kapcsolatban.
Palchy 2010.12.06 09:43:19
@Szomjas Gödény:

Nem tudom mennyire vagy érzelmi nyomorék, de köszi a hozzászólást. Még szerencse, hogy Merlot-nak írtam.:)
Subba Kínzó kérdés: Amerikás 2010.11.25 09:09:00
Vajon mi lett azzal a karrierrel amit egy amerikai színész ígérgetett az egyik magyar divattervezőnek a konténernyi ingyen ruháért? Ja erre tudjuk a választ, semmi...
A korábbi évektől eltérően idén egy héttel a nagy őszi Borkiállítás és Vásár (A Borfesztivál) előtt egy héttel rendezik a XXI. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, valamint a szentendrei skanzenben a Szüreti sokadalmat. Budafok kevésbé tűnik izgalmasnak borban, bár ott lesz a…..
Nekünk van valamilyen elképzelésünk arról, hogy milyen a magyar bor, és ezt az elképzelésünket általában a kedvenc borászataink és a kedvenc boraink határozzák meg (gyakran igencsak kisszériás és/vagy drága borok). Hogy külföldön mit gondolnak rólunk, azt viszont az határozza…..
Palchy 2010.10.04 09:24:58
A személyes tapasztalataim alapján csakis jó ár/érték arányú borokkal lehet Eus és harmadik országbeli piacokat becserkészni. A külföldi vinotékák polcain lehet találkozni komoly termelők, elég komoly boraival, hiszen jó néhány komoly borásznak van exportőre külföldre, főleg Európa nyugati szegmensében. Ezt a weboldalaikon fel is tüntetik. Ezért igenis lehet találkozni jó magyar borokkal külföldön, ha nem is multi méretekben. Ha nagyobb palackszámú tenderekről beszélünk /100.000 palack felett/ akkor mindenhol a jó bort keresek max. 1,3-2,5 Eur ártartományban. A mennyiség és az ár ilyen esetben abszolút megakasztja a minőségi termelőt, és ki jön be a helyére? A Promontorbor, a Hungarovin, meg a R.I.P Egervin. Ők tudják produkálni az árat és a palackszámot ennyiért. Másik példa: ha bemész egy multiba bort vásárolni, hány drága külföldi borral találkozol? 0. 1.000 Ft felett szinte nincs is belőlük. Legalábbis a TESCO-ban nem találkozik vele az ember. Kifelé ugyanaz, mint befelé. Hol a hiba? Mi sem importálunk olyan bort, ami többe kerül a polci 1.000 forintnál. Ha nem lenne igény ezekre a borokra, akkor nem lennének a bevásárló központok polcain. Volt olyan vendégem, aki arra panaszkodott, hogy milyen bénák a chilei borok, mert ő vett 900 Ft-ért egy palack valamit és utána a lefolyóban végezte, ergo a chilei az rossz bor. 900 Ft-ért milyen chilei palackosat adnak a multiban? Ő addig már nem jutott el, hogy a jobb import borok nem 1.000 Ft-nál indulnak, de nem is ez a lényeg. Minden vásárlói réteget ki akarnak, és ki is kell szolgálni legyen szó ritka forintról vagy sűrű fillérről.
Ez az a cím, amire fölkapjuk a fejünket, és a mitikus Romanée-Conti név miatt talán akkor sem horgasztjuk le, amikor a hír végére érve ismét kiderül, hogy nekünk ehhez semmi közünk. A különleges helyzetért a svéd állami alkoholmonopólium, a Systembolaget sajátos működési…..
Palchy 2010.10.01 14:22:59
@boller: Félő nem igazán értem az egy mondatodat, lehet nekem a "hai" kifejezés japán igent jelent, vagy főnévként poharat? Mindazonáltal hízelgő, hogy az első hozzászólásodat a rendszerben rám pazaroltad.:)
Tegnap délután elkezdődött a Budavári Borfesztivál. A több mint kétszáz kiállító között könnyű elveszni, ezért idén is készítettem egy A4-es bédekkert, talán lesz olyan olvasónk, aki örömmel fogadja. A célközönség az érdeklődő, de nem diehard borrajongó (a keménymag…..
Palchy 2010.09.09 23:20:07
@loading: Csak zárójelben jegyzem meg, hogy jóval barátibb áron is hozzá lehet jutni egy kisebb standhoz, és nem kell mindjárt félmilliókról beszélgetni, ha az ember fesztiválozni akar egy pincészettel a Budai Várban. A vesszőparipád pedig elég gyenge lábakon áll abban az esetben ha van az évben legalább féltucat olyan fesztivál ahol érdemes részt venni a borásznak, és mindenhol csak 300.000 Ft-ot kell kifizetni, és a borokról nem is beszéltem... Szerinted mindenki kivág a mellényzsebből 2 milliót csak erre, mint "marketingköltség". Ez nem az az ország és keret, amire Te gondolsz.
Régen sok Gál Tibor-bor volt a pincémben. Ez volt az egyik első minőségi magyar borászat, amelynek borai széles körben elérhetőek voltak Lengyelországban, és Gál Tibor maga fantasztikus házigazda volt, valahányszor találkoztunk Egerben vagy a Mátrában. Az évek során aztán a…..
Palchy 2010.08.13 08:28:07
@ongroá: Nem tippeltél messze a Kadarkával, mivel alig 25 hektár van belőle az egri borvidéken. A Cabernettel már inkább, mivel alig 242 hektár van telepítve ebből a fajtából. Nyilvánvaló, hogy a házasítások alapja a Kékfrankos, Cabernet sauvignon, és a Merlot, mivel a borvidéken ez a top 3.
A Művelt Alkoholista Hőguta 2010.07.20 06:00:00
Ebben az alkotmányellenes időjárásban borügyileg nem nagyon lehet jobbat tenni, mint fröccs kísérleteket végezni. Az arányokkal mostanában nem igen szoktam variálni: a kis adag nálam cseppet több, mint fél deci bor háromszor ennyi szódával, a nagy adag pedig másfél deci bor…..
Palchy 2010.07.22 08:30:55
@vörös és fehér:
Biztos mondták már, hogy ne higgy el mindent, amit az újságban leírtak. Lehet, hogy az utolsó lett a szóda, de egy szóda volt, ha jól értelmeztem, a többi ásványvizes kóstolás volt egy fajta borral, amit hét ember követett el. Ezek alapján biztos, hogy rossz a szódás fröccs mert az index újságírói azt mondták...:) Azért ennyire ne.
Bármely rajongói fórum ösztönösen arra törekszik, hogy terjessze a mémet, azaz esetünkben, hogy a borozás iránti szenvedéllyel másokat is megfertőzzön. Ennek tagadhatatlanul fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. Ebben a…..
A sokak által kedvelt, és a magyar borászat utolsó húsz évében rendkívül fontos szerepet játszott Gál Tibor Pincészet - egészen pontosan a Gál család - az alábbi nyílt levelet jutatta el az Alkoholistának: A Gál Tibor Pincészet Nyílt levele Kedves Barátaink! Nagyböjt van. Ez…..
Érdekes kezdeményezésről kaptunk értesítést. Testületileg, pályázatilag keresik az egriek a bikavér fehér párjának nevét. A vér és a fehér szavakat kétségtelenül jobb egymástól távoltartani, de minthogy nem sok egri fehér házasítást tudnánk fejből felsorolni, így úgy…..
Ilyenkor a legjobb a szőlőben lenni. Tavasszal. Az idei tél nagyon hosszú és nyomasztó volt. Alig volt napsütéses nap - a ködös, nyirkos napok, amikor csontig hatol a hideg a munkáskabát alá, nem a borászkodás leglélekemelőbb pillanatai. Viszont ilyenkor, amikor elkezd fújni a…..
Palchy 2010.03.16 11:55:59
@late harvest:

Kedd van és zord zimankó van Eger környékén is, no meg hó. Napsütést csak nyomokban tartalmaz a táj...
Jól tájékozott olvasóink információi alapján úgy tűnt, hogy mindannyiunk legnagyobb örömére a tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőmű végül hamvába hal. Lehet, hogy korán örültünk. A sajtóhoz eljuttatott anyagokból sajnos az derül ki, hogy a projekt még mozog, sőt,…..
Február 20-án, azaz szombaton délután 3-kor kezdődik a Borjour Magnum, a Késői szüret bormagazin eddigi legnagyobb bulija: 55 borász borait kóstolhatja nagyjából 1000 vendég az ELTE Kongresszusi Központjában. A résztvevők teljes listája (és a részletes program) elérhető itt;…..
Amióta van nekünk ez a kiváló alkoholista naptárunk, azóta nem nagyon írunk programajánlókat, hiszen úgyis minden ott van napról napra. No, de mi történik, ha valaki olyan láma, hogy nem néz rá, és emiatt lemarad? Ebben a nagy hóban különösen könnyű otthon ragadni és…..
Palchy 2010.02.12 12:09:25
@lackó: Yes, im a proud citizen of the city of wine and grapes:D
Palchy 2010.02.17 09:38:28
@Octopus: Passzolom a kérdést, gondolom az egri és környéki borászok színe java és boraik, ha a tavalyi is hasonló megmozdulás volt, akkor gondolom igen.
Előző két középkorú kékfrankosom nem okozott csalódást: a Villa Tolnayt és az Orsolyát is szépnek találtam. Ezen aztán jó fel is bátorodtam, így a mini-maraton végére fokozva a tempót - mintegy dőzsölve - együtt bontottam rögtön kettőt. Egyikük sem újonc itt nálunk:…..
Az alábbiakban Dan Berger kaliforniai boríró és -kritikus kolumnáját közöljük. Az írás főképp a kaliforniai viszonyokat veszi alapul és ostorozza, mikor ítéletet mond a cabernet sauvignonra, de ezzel együtt a felemelt mutatóujjat nem lehet nem észrevenni kis hazánkban sem. A…..
A válasz voltaképpen egyszerű, leginkább ott, ahol jó kis meszes talajt és kellemesen mérsékelt klímát talál. Persze ilyen körülmények között sem mindegy, hogy éppen hová telepítik, de ha kedvére való területre akad, bőven szórja áldásait. Etyek és Pannonhalma Eger…..
Palchy 2010.02.01 11:31:00
@Hepci: Szerezz be egy 2002-es Pinot a Demeter Pincétől és meglátod;)
Palchy 2010.02.05 09:12:05
@Hepci: Na igen én 19500-ért láttam és hiába a bordói arany 2006-ból, akkor is sokallom érte, ha figyelembe vesszük mondjuk a Szepsy borokat...
Ex-szerzőnk, Csite blogján hirdetett meg tiltakozó demonstrációt a tervezett szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű ellen. A demonstráció dátuma 2010. február 5. 17:00 - 19:00, helyszíne Budapest, Vértanúk tere. Napirendi pontok: 1. a Szerencsre tervezett erőmű jelenlegi állapota, 2.…..
Most kaptuk kézhez a Tokaj Reneszánsz és a Tokaji Bormívelők Társaságának sajtóközleményét a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű környezetvédelmi engedélyének kiadását jogszerűnek tartó bírósági ítéletről, és az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk. (Az…..
Palchy 2010.01.29 15:41:27
@mistinguett:
Nos más- más hatása van a környezetre egy hőerőműnek, és egy gyorsvasútnak, aláírom.
A gyorsvasút a birtokokat készül szétzilálni, még a hőerőmű a sajátságos mikroklímát fogja valamelyest megkavarni, ami nem fog annak az ún. terroirnak jót tenni. Hiszen az utánozhatatlan tokaji borok saját védjegye ez a szimbiózis, amely a föld, és a levegő együttese.
Hogy a szalmatüzelés mennyire fog bekavarni, az kiderül...
Palchy 2010.01.29 15:43:59
@fiatalborivo:
Nagyon jól hangzik, mármint az az aszú része a történetnek.:) Gegből még a beruházó cég vezetőjének is adnék grátisz egy jó 6-ost, hogy kóstolja meg, de csak módjával, hogy milyen bort nem fog inni a project után...
Érdemes kampányolni, főleg befolyásos embereknél, mondjuk Sólyom László?
A Zengőért odavolt, de szerintem Tokajért ölni is fog:)
Nem olyan régen, decemberben kezdtem kalandozni az almaborok világában. Cseppet pontosabban fogalmazva: brit típusú, szénsavas almaborokat, azaz cidereket kóstolgattam. Már akkor rájöhettünk, hogy készítés módja tekintetében a cider inkább bor, viszont csomagolás, marketing és…..