Regisztráció Blogot indítok
Adatok
harasla

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A honfoglalás-kori temetkezések egyik legsajátosabb momentuma, igazi hungaricum a jelképes koponyalékelés. Erről a jelképes, valamint a nagyobb kiterjedésű, valószínűleg orvosi célú trepanációról korábban már részletes beszámoló jelent meg a blogon, két részben. A jelképes…..
A borászok megválasztották a Borászok Borászát. Idén ezt a címet Györgykovács Imre, a somlói fárosz kapta. Györgykovács Imrét mi is a magyar borászat kiemelkedő alakjának, Somló élő legendájának tartjuk, és őszintén örülünk, hogy elismerik a munkásságát. Kortalan és…..
Alighanem mostanában ittam életem első igazi tequiláját egy nagyon érdekes tequilavacsorán. Ugyanis ilyet is lehet enni nem csak borvacsorát. A tequilát persze citrommal és sóval isszák a rendes mexikóiak, ahogyan mi mindig kólával a vörösbort. Pontosan azért. Viszont, ha egy…..
Az év első péntekén felkerekedett az Alkesz gárda, és közel teljes személyzettel elzarándokolt az osztrák határhoz. Garger Imre invitálására látogattunk Vaskeresztesre, aki a saját kis pincéjén kívül a sógorék két borműhelyébe is bepillantást ígért – csak hogy…..
Mike Steinberger hívta föl a figyelmet egy igencsak terjedelmes 2008-as cikkre, amiben a másnaposság összes mondabéli ellenszerét sorra veszik. Maga a cikk hosszabb, mint érdekes, de a figyelemfelhívásra érkezett egyik hozzászólás kompakt formában - és szerintem példátlanul…..
harasla 2012.01.06 18:33:09
@hegyaljai: Nem csak a Wikipediából lehet informálódni, tanulni... Bár igaz, hogy az etilalkohol így bomlik, ám az acetaldehidet nagyon gyorsan bontja annak dehidrogenáz enzime. Aki lassú bontó, az sokkal gyorsabban rúg be (ilyen a keleti rassz). Ám ettől a hipotézistől aznaposak lennénk, s nem másnaposak.
Amit "adani" ír az is igaz, valóban méreg a metil, ám kis mennyiségben (tessék utánanézni) minden erjesztett alkoholos ital tartalmaz több-kevesebb mennyiséget. S igaza van abban is, hogy az etilalkohol jelenléte (mint fentebb írtam) bénítja annak lebomlását.
Az alábbi cikk pontos mérésekkel igazolja különböző italok methanol tartalmát:
www.scribd.com/doc/36605631/Concentration-of-Methanol-and-Ethanol-in-Alcoholic-Drink-by-GC
Úgy kezdődött, hogy a Kézműves Borok Háza kóstolóján Szecskő Tamás zöldveltelinijét találtuk az egyik legizgalmasabb tételnek. Egymás szándékáról nem tudva Octopus és én is terveztük, hogy megfelelő borok társaságban alaposabban is megvizsgáljuk posztosítva a…..
A Művelt Alkoholista Jura 2011.11.10 06:00:00
Vajon melyik lehet Franciaország legkevésbé ismert borvidéke? Azt hiszem, hárman szállhatnának versenybe ezért a címért: Korzika, Savoya és a Jura (ejtsd: "zsürá"). Korzika talán a logisztikai gondjai miatt indul hátrányból, Savoya azért, mert lesajnált, a Jura pedig a…..
A palack mérgezi a légkört, fokozza a globális felmelegedést, foltot ejt a lelkiismereten. Gondolkodj globálisan, igyál helyben, ezzel is a bolygónkat véded! Andrew Jefford jó angol módjára ugyan nem von le ennyire radikális következtetéseket, de abból, amit mond könnyen…..
harasla 2011.10.28 05:47:41
@Sárfehér: Örömet okoztál!
A Scheller Szőlőbirtokot semmiképp sem lehet azzal vádolni, hogy túl hamar piacra zavarnák boraikat. Sőt, egyesek szerint náluk inkább az a helyzet, hogy Dr. Tóth Sándornak nincs szíve megválni kedvenc boraitól, ezért azok már-már túl sokáig érnek, későn kerülnek palackba és…..
A Bosch IXO Vino (kell még valamit magyarázni a kép után?) hiánypótló megoldás. Elemes, drótnélküli, alig negyven dollár...
Nem volt egyszerű feladat összehozni ezt a második fordulót. Az előző futam borai képtelenek voltak eloszlatni az előítéleteinket, mondhatni leragadtunk az általános vélekedésnél, miszerint az olcsó villányi veres valójában drága, ritkán éri meg az árát, a mellényúlás…..
Nagyobb szünet után jelentkezem én is, idén már a tél sem adott annyi nyugalmat, mint korábban, aminek egyszerű oka van: az eddigi három után idén hat hektáron fogunk gazdálkodni, de erről majd később… Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy általában február jelenti azt…..
A most soron következő somlói bort még Albert Gazda (1.0) ajánlása nyomán próbáltam ki, és nagyon tetszett. Az ominózus cikk után nem rémlik, hogy bárhol olvastam volna róla. Ezt soha nem is értettem, hiszen simán beszerezhető volt kereskedelemből, és stílusában nagyon beleillett az akkor talán…..
Legutóbbi jelentkezésem óta túl vagyunk egy rossz emlékű szüreten és egy hosszú, ugyanakkor eseménydús téli időszakon. 2010-ben a leánykák, az olaszrizlingek és a kékfrankosok szerepeltek igazán csak jól. A fehérborok szépek: sok gyümölccsel illatban, ízben – ezekhez…..
A Művelt Alkoholista MAszavazás 2010.12.11 13:00:00
Megismételjük a felhívást és emeljük a tétet: a szavazók közt kisorsolunk egy palack Gróf Buttler Syrah Nagy Eged 2006 katarzisbajnok bort, ráadásul nem is emeltdíjas emailen kell szavazni! Hűséges Olvasóinkat arra kérjük, hogy segítsenek nekünk megválasztani az év borászát…..
Megbocsáthatatlanul fiatalon iszom meg a boraimat. Mint a legtöbben, én is azt iszom, ami éppen forgalomban van. Eltenni ritkán teszek. Nem azért, mert fejlövésem, hogy a bor nem érik a palackban, hanem mert nincs keretem az előtakarékosságra. És talán nem tudatosodott bennem eléggé,…..
Lassan vége a szüreti szezonnak. Egy kétségekkel, az átlagosnál több izgalommal és munkával teli év kezd lassan a hátunk mögé kerülni, itt az ideje a történések és tanulságok összegzésének. Túl fiatal lévén nincs saját tapasztalatom, hogy mennyire is volt kirívóan nehéz…..
Múltkorában az a benyomásom támadt, hogy nem is nehéz korrekt, sőt, több mint korrekt borokat találni az alsóbb árfekvésekben. Talán túlzottan bizakodó voltam, a most bevizsgált három vörös legalábbis kijózanító eredményre vezetett, vagy pusztán csak közelebb kerültem a…..
A Művelt Alkoholista Asszaszin 2010.10.29 10:00:00
Nem fogok hanyatt esni. És nem azért nem fogok hanyatt esni, mert egy ilyen aranyborjúval szemben az ember dafke nem esik hanyatt. Én becsületesen megdolgoztam azért, hogy ne kelljen hanyatt esnem. Igaz, a talponmaradásért folytatott küzdelem közben alig vettem észre, hogy ez a bor…..
Nyáron könnyed, gyümölcsös fehérbort vagy rozét kell inni, télen nehéz, testes vöröset esetleg ugyanilyen fehéret. Ezt ugye mindenki tudja és szigorúan be is tartja. Mit kell azonban inni ilyenkor nyárutón, ősz elején? Természetesen sillert, ez nem is lehet kérdés – vágom…..
A tavalyi év mérföldkő volt életünkben, hiszen az első alkalommal töltöttük mind a négy évszakot új lakhelyünkön, Gyöngyöspatán, és adott volt a feladat, hogy már csak kizárólag a családi borászatból éljünk meg. Hullámvasúton közlekednek bennem a gondolatok, hangulatok:…..
Traminit én alig, sőt testületileg is alig kóstolunk. Jó ideig a partvonalról figyeltem, hogy a 2007-es Bussay a Borbarát 4 ½ csillaga nyomán kultuszborrá emelkedik, de amikor Radován készletpörgető akciót hirdetett, lecsaptam. Vettem egy Bussayt, meg egy Somlói Apátságit. A…..
azbeszt Don Pepe - menekülj! 2009.03.28 16:19:00
Csúnya dolog az antireklám, eredetileg azt terveztem, hogy csak a jó élményeimet írom meg, legalább a gasztronómiával kapcsolatban. Aztán ma úgy esett, hogy rajtam jobbára kívül álló okokból egy Don Pepe étteremben ebédeltem. A fő hibát természetesen én követtem el, amikor az…..
Egészben sült borjúszűz  kávémártással, zöldborsópürével és karamellizált körtévelHozzávalók 4 személyre: 50-60 dkg borjú szűzpecsenye 2 evőkanál olívaolaj1 teáskanál mogyoróolaj10 dkg sárgarépa10 dkg petrezselyemgyökér10 dkg angolzeller szár10 dkg…..