Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gem Kapocs

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gem Kapocs 2018.12.13 23:00:21
Hogy a géppark beszerzése vagy a munkaerő fenntartása költségesebb sokmindentől függ, rövid vagy hosszútávra tervezel, vállalsz-e bérgyártást, ha igen milyen gyakorisággal, hozzáférhető-e egyáltalán a kívánt mennyiségű szakképzett munkaerő, stb.
A korlátozott gépparkos gyártás kis darabszámnál nyilván kifizetődőbb, de kevésbé egyenletes minőséget eredményez, vagy drasztikusan nagyobb munkaköltséget/munkaidőt.
A teljesen kézi összeállítás, magas minőségben ma már a legtöbb általam ismert területen a prémium kategóriás termékekre jellemző. Hosszútávon az automatizálás kifizetődő (csak annyit nézzünk hogy egy-egy termék elkészítéséhez szükséges varratokat a munkaerőnek be kell tanulnia amit bérben ki kell fizetni neki, a gépbe "csak" egy megfelelő pofát kell csináltatni és behelyezni), de ahogyan az a fentiekből is egy jól automatizált gyártósor felállítása és üzemeltetése komoly költség. Cserébe viszont jelentős mértékben csökkenti a feldolgozási és késztermék selejtet is. (Egy varrónő akármilyen profi, fog hibázni mondjuk 100 termékből 5-ször, a gép akkor hibázik ha nem tartom karban vagy a kezelő nem megfelelően dolgozik).
Több ember vs nagyobb költségre gondolj így: Egy nagyterületű varróautomata ára legyen 3 millió forint a használt pofákkal együtt. Ez a fenti bérekkel számolva (net 250) négy varrónő három havi nettó (!!!) bére, a gép mellé alacsonyabb képzettségű embert is állíthatok. Magamból kiindulva ugyanaz az egyetlen varrat amit kézileg elkészítek mondjuk 30mp alatt, automatával 10mp alatt elkészül. Nálam sokkal profibb varrónő ugyanezt a varratot mondjuk 20mp alatt készítené el. Azt hiszem ez elég jó viszonyítási alap arra, miért is érdemes a lehető legtöbb dolgot automatizálni a gyártásban :)
Combat Gear Blog Fokos21 2018.06.04 05:00:00
Gem Kapocs 2018.11.10 13:58:54
@recon71: Részemről kiskés-nagykés kombinációval járok bármilyen körülmények között terepre.
A kiskés súlya elhanyagolható, viszont a finomabb munkákhoz kényelmesebb (madzagvágás, kisebb ágak háncsolása, faragás, főzés).
A nagykés 35-40 centi összhosszú, orrnehéz pengéjű, 4mm gerincvastagsággal, konvex keresztmetszettel (hasításra és kifejezetten jól használható), legnagyobb szélessége ~6cm, a markolat felé keskenyedik, a markolat full tang. Súlyt fejből nem tudok mondani de ha érdekel szívesen lemérem.
Vádli vastagságú akár száraz, akár nedves akác ágat nem sokkal több idő és energia darabolni vele mint kisbaltával, bár erre inkább a bejáratott összecsukható silky fűrészt használom. A kettő együtt hozzávetőleg hozza egy kisbalta súlyát viszont a fűrész céleszköz, ennek megfelelően arra amire való sokkal alkalmasabb, a kés pedig hozza amit egy kisbaltával el tudok végezni, mellette pedig többfunkciós eszköz.
Tőrrel meg sem próbálnék fát vágni, tacticoolabb és emberölésre nyilván alkalmasabb (az általános használatú előnyei nagyjából ebben ki is merülnek, egyiket sem tartom praktikai szempontnak), de akár a saját nagykésemmel akár egy bozótvágóval hozható ugyanaz a hatékonyság etekintetben is.

Súly-hatékonyság összefüggésében az a véleményem hogy hiába könnyű az eszköz, ha valójában minden tervezett funkciójának ellátására alkalmatlan.

A kukri kellemes eszköz, nem mindenre alkalmas de ennél a játékfokosnál sokkal jobban kihasználható. Vaddisznó ellen mondjuk kizárólag utolsó utáni esetben mennék bármilyen közeli eszközzel, de a legjobb módszer az elkerülés amiben azért többnyire az állat is együttműködő partner.
 1513. október 17-én, a Vicenza melletti csatamezőn Joachim Löw Georg von Frundsberg, a sváb kisnemesből lett ladsknecht-kapitány, zsoldosai élén végigtekintett a velenceiek sokszoros túlerőben lévő seregén, és a kétkedőkhöz imígyen szólott: Viel Feind, viel Ehr'…..
Gem Kapocs 2013.07.26 08:34:15
Kétkezes kard használata:
www.youtube.com/watch?v=Mr3H2Zynesc
www.youtube.com/watch?v=6fZH2GgHZDs
www.youtube.com/watch?v=QNVojNVs2XE

Az utolsónál a kard felemelése langetortba hibás, ott egy rövidéles vágásnak kellene lennie. Van még jópár forma, most hirtelen ezeket talátam meg.
Hatalmas üzletbe „piszkíthat” bele világszerte az elektronikus cigaretta, ami nem csak a dohányipari cégek számára komoly érvágás, de a költségvetéseket is megcsapolja, hiszen az e-cigit nem terheli jövedéki adó, így minél több dohányos szokik át erre, annál inkább…..
Combat Gear Blog MIOX 2011.07.03 12:10:00
A MIOX az IWPS (Individual Water Purification System, amely egy személyi víztisztító rendszer) része. Az IWPS az ICE (Infinatry Combpat Equipment vagyis a gyalogos katonák harci felszerelése) néven futó projekt keretein belül született. A projekt célja, hogy édes vagy sós…..
Combat Gear Blog Hulc 2010.09.23 11:24:00
Nem tudom kinek mennyire új információ, de az Irakból és Afganisztánból hazatérők egyrésze bizony komoly orvosi problémákkal küszködik. Ennek következtében pedig, rövid távon, nem lehet őket bevetni. Az orvosi problémák mellett, a csapatok akik a hegyekben harcolnak, igen…..
A krav-magások frissen indult blogjáról kértük el ezt a hiánypótló posztot, úgy gondoltuk, mindenképp jobb, ha egy szakértő írását közöljük, mintha mi magunk okoskodnánk össze mindenfélét. A szerző Pintér Márton, G5 fokozatú krav-maga-oktató, amellett jogász. A poszt…..
Gem Kapocs 2010.02.21 10:20:38
@nickita: népességarányosan azért pl amerikában sokkal jobb a bűnözési ráta.
Fighter Húsz hiba utcai bunyóban 2010.01.29 12:03:00
Az Index-fórumra linkelte be ezt a videót KopaszÁllat, amiben húsz gyakori hibát mutatnak be, melyeket elkövethetünk, ha verekedésre kerül a sor. Az első és legfontosabb hiba természetesen eleve verekedésbe keveredni (mihelyst lesz egy kis időm, haladunk tovább Marc MacYounggal,…..