Regisztráció Blogot indítok
Adatok
skatulyabácsi

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pozitívan közelítek a borokhoz; ha úgy tetszik, a léha örömöt keresem bennünk, s ekként is értékelem őket. Rossz borra fölösleges szót vesztegetni – gondoltam. Éppen ezért merengtem hosszasan Horváth József Ráspi 2004-es alap kékfrankosának martalékai fölött (ami…..
skatulyabácsi 2008.11.14 12:02:53
Én, mint a Ráspi Borászati Zártkörűen működő Rt. Marketingosztályának
vezérigazgatója a következő gondolatokat akarom megosztani.(Nem
véletlen az „akarom" szó használata.)

Az a kérdés merült fel bennem, hogy mit is akartok? Mire szolgál ez az
oldal, ahol utalásokkal, körülírásokkal, szerintem a hazugság megannyi
szinonimájával végső soron a sárba döngöltök munkát, lelket,
lelkesedést?

Lányom most tanulta az iskolában, nekem meg megragadt a gondolataimban
a következő részlet:
„ Ti urak, ti urak! hát senkisem
Koccint értem pohárt?
Ti urak, ti urak!... ti velsz ebek!
Ne éljen Eduárd? „
Azt olvasom, hogy akinek ízlik Ráspi bora, kötelességének tartja, hogy
harcoljon valakivel szemben, akinek – az ő elképzelése szerint – nem
ízlik. És utóbbiak azon fáradoznak, nehogy aztán elbízza magát a
borkészítő! Bizony van ember, aki ki tudja mondani! Mit tudja, meri!
Beledöngölöm a földbe, abba, amiről azt hazudja, hogy értékes, meg azt
állítja, magyar. Azt állítja, Isten ezt a szőlőt nyújtja, és Ráspi
vállalkozik arra, hogy bor formájában átadja nekünk, anélkül, hogy
megformálná (a trendnek)… De mást is hazudik! Azt mondja, nem akar
megfelelni a piac elvárásainak!
Pedig tudjuk mindannyian róla, hogy simulékony modorával, rafinált
üzleti politikájával arra törekszik, hogy néhány éven belül övé legyen
a magyar borbiznisz!

Borértő, borkedvelő barátim! Miért fáj, hogy van egy Ráspink? Nem
akarjátok, hogy bort készítsen? Akkor azt mondjátok!

Nekem van bizalmam. Én abban bízom, hogy Ráspi lesz a mérce, ő lesz az
iskola, az ő elvei húzzák ki - legalább is Magyarországot - a
kilátástalanságból, a hitetlenségből.

Nem látjátok, hogy hogyan bízik a természetben? Hogy hogyan alázkodik
meg, amikor mosolyog azon kritikák hallatán, amik 68176-vel, és
38975-val összehasonlítják, mert az övék olcsóbb, és „szinte olyan"?
Milyen? Mint egy Bordeaux-i?Milyen a bor? Ár-érték aránya van? Az mi?
Én megmondom:" nincs rá pénzem ezért szar". Na itt tartunk, szerintem.

Ráspi nem készít terméket. Nem készít legjobb bort, legnagyobbat, sem
legárértékarányosabbat, legtrendibbet.

Bort készít, ahogy megértette, ahogy neki súgja az érzés, amikor a
szőlővel foglalkozik.

Láttam, figyelem, hallom. Nap mint nap.

A munkájából, (hozzám képest) nem él jól. Keveset alszik, sokat van
úton a szőlőben, alapanyagot szerez be, munkásokkal hadakozik, próbál
apa lenni…Nehezen él, de nem adja fel. Elhatározta, hogy megmutatja a
természet szépségét.


Ha jól értem, arról beszél a kritikus, hogy a borkészítő hazudik.

Igen, barátaim! Ne hagyjuk élni! Ha nem képes olcsón jó bort
készíteni, méghozzá annyit,
hogy a sarki boltban is alulról három polcot betöltsön a „termék"(azt
hazudja, elfogyott, hahaha!), akkor inkább ne is lássuk!

Tisztázom az irományt:

Én azt akarom, hogy találjátok meg magatokban a bizalmat ahhoz, hogy
elfogadjátok, nem hazudik. Amit ad, az mind igaz. Hihetetlennek tűnik,
de igaz. Ebben a mai világban van egy ember, egy magyar ember, aki nem
dolgozik azon, hogy elhitessen valamit.

Alkotni akar. Az elkáprázás élményét akarja átadni, azt a
rácsodálkozást, amit ő megél.

Hazudtam, hogy én vagyok a marketinges. Nem kapok pénzt Ráspitól, inkább hitet.


Nem látok más utat a felemelkedésre, csak Ráspiét.


Skatulya Bácsi
skatulyabácsi 2008.11.14 17:27:09
Barátaim!

Nem kell megijedni attól, ha valaki odaáll mellé, "oda teszi magát", kiáll az elvei mellett, zsebre teszi a pofont azért, amit létre hoz, vállalja a véleményét, kifejezi az akaratát, nem kíméli magát - hát, másokat sem -
és nem akar másnak látszani, mint aminek született, embernek.

A másik oldalt meg akarom ismerni! A másik oldal mondja ki azt, hogy mit akar!Ne hímezzen-hámozzon, ne azzal törődjön, hogy egy szupermarket tulajdonosa történetesen úgy döntött, hogy feltétel nélkül eladja Ráspi borait, nem is értem, mi a f...z köze van az eladásnak a bor ízéhez.
Sajnálja Ráspitól a lehetőséget a másik oldal? Beragadt tételről ír.Tud valami infót még? Velem például megbeszélheti, de fel is hívhatja Ráspit, megmondhatja neki egyértelműen, hogy az ihatatlan borát csak korrupcióval tudta eladni.

Fingszag. Bravó. Orvosnál jártál már?
Lehet, meg kéne nézetni magad.Nem elég, hogy "nem ízlik", vagy az, hogy "nem akarom Ráspi borait inni"?
Vagy esetleg ki kéne mondani, hogy "azt akarom, hogy Ráspi ne készítsen bort, tűnjön el".

Kemény tökű ember megmondja. Mondjátok már meg, mit akartok! Rögtön lesz rá tisztességes válasz is, affelől nincsen kétségem.

Mondok egy véleményt: A 2004-es kékfrankos fiatal korában nekem nem ízlett, mert savanyúnak éreztem. Azóta megérett, most már ízlik.Karakteresnek, és lágynak érzem, és emlékeztet az illata valami citrusfélére, ezt szeretem. Elhiszem, hogy ez "a" kékfrankos. Annak idején kételkedtem Ráspi szavaiban, de mára elhiszem, hogy érzi a bort.

Tudtok ezzel valamit kezdeni?

Skatulya Bácsi

Horváth József. Ráspi. Egyike a legmegosztóbb borászainknak. Talán még annak is van róla véleménye, aki nem találkozott se vele, se a boraival. Gondoltam egyet és bejelentkeztem Fertőrákosra, egy ebéddel összekötött kóstolóra. Immár nekem is van véleményem.A betérő borozni…..
Olyan párosítást sikerült bontanom, mintha egy este néztem volna meg egy Spielberg- és egy Hal Hartley-filmet. Melyik a jobb? Valamelyik Indiana Jones vagy az Egyszerű emberek? Én azt mondanám, nehéz dönteni, sőt inkább fölösleges. Ám a két kategória fanatikus fogyasztói nagy…..
skatulyabácsi 2008.01.08 22:26:47
Mit jelent az, hogy ár értékarány?(Kicsit visszanyúlva előző témákra)Nem azt jelenti, hogy nincsen pénzem, ezért kénytelen vagyok a rossz borra is jót mondani, hogy utána nyugodt szívvel pofázhassak másoknak a világ borairól?
Szerintem ami olcsó, az általában rossz, ami meg drága, az lehetne akár jó is, de általában az is ugyanolyan szutyok, csak el van kápráztatva az ember a marketinggel, csomagolással, meg mindenféle hókuszpókusszal, aztán azt hiszi, hogy ez most már aztán az igazán tuti bor!Nemrég Ausztriában, 5 csillagos szálloda éttermében sommelier által ajánlott zweigeltet, cabsav-t, meg kf-t(burgenlandit) kóstoltam.Na, mindegyiknek ugyanaz volt az íze, egy kaptafára készül mindegyik, ne próbáljátok magyarázni, a technológia, a vegyszerek, segédanyagok arra valók, hogy a bor a "piac" "elvárásainak" a legolcsóbban megfeleljen."Fiataloknak való bor", a pofám leszakad!Miért?A fiatalok veséje még bírja, öregek ne igyák, mert rögtön elpusztulnak tőle, vagy mi?
A bor jó, vagy nem jó.Van sokféle talaj, sokféle éghajlat, sokféle növény, és mindegyikben ott rejlik a jó bor.Csak őszintének kellene lenni, figyelni arra, hogy akar-e bor lenni az a szőlő, vagy csak erőszak, és félrevezetés árán lesz belőle ital.Szerintem van elég szőlő, amiből elegendő bor készülhetne Ráspi módszereivel, csak az a baj, hogy mint egy Zen-pap mondta:"Az életünk olyan, mint egy pohár kristálytiszta víz, amibe idővel sár csöpög, mi meg egy kanállal egyre hevesebben kavarjuk a vizet, hogy feloldódjon az iszap ahelyett, hogy hagynánk leülepedni a sarat.Mert ha leülepedett, máris tisztul a kép, lassan átlátnánk a vizen...

Szerintem, kezdjétek el mondani, amit őszintén gondoltok!

skatulyabácsi 2008.01.08 22:37:35