Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Birkás Béla

28 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A társas megismerés kutatása jórészt azzal foglalkozik, hogyan alakítunk ki másokról véleményt. Éppen emiatt, az is nagyon fontos, hogy megértsük, kielemezzük, hogy mások viselkedéséből, általában mire következtetnek mások. Így olyan általános érvényű,…..
Érdekes kísérleteket végeztek belga és japán kutatók a kérdés vizsgálatára: véletlenszerűen kiválasztott kísérleti személyek kísérleti "játékot" játszottak ismeretlen partnerekkel, aminek eredményeképpen valós pénzt nyerhettek. Mindegyikük szabadon határozott arról,…..
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK! Indul 2015, így folytatódik a blog is. Az év végi számadások, értékelések, illetve az újévi fogadalmak jegyében, a posztban a hazugságról, illetve annak észrevételéről írok néhány gondolatot! Íme: Sok esetben hazudunk, főként azért, hogy mások…..
Birkás Béla 2015.02.04 10:00:19
@labdajáték: Szerintem az önvizsgálat, viselkedési napló sok esetben hasznos, de sajnos a tudományos módszertan standardjainak nehéz megfelelni, így csak "kiképzett önvizsgálók" esetében lehetne megbízható eredményeket kapni, hiszen elég szubjektív dologról van szó (pl. sok vizsgálatban rákérdeztek, és a részvevők kisebb mértékű hazugságot "csak füllentésnek" tartanak, nem is hazugságnak).
A csalás és hazugság szétválasztás persze, a legtöbb vizsgálatban megtörténik, de sok esetben kéz a kézben járnak, így össze is mosódnak. Ha különválasztjuk ezeket, akkor sok esetben olyan módszereket alkalmazunk, melyek "távol állnak a mindennapi viselkedéstől". Ugyanakkor, vannak már erre vonatkozó próbálkozások, pont kísérletes játékok, kártyajátékok esetén, ahol valóban nem "kell" hazudni, hogy valaki csaljon. ezek az eredmények azonban nem egyértelműek, mivel túl kevés vizsgálat van egyenlőre.
A tapasztalat hatása csak egy idő után jelenik meg valóban, kezdetben, ha nincsen referencia, vagy más forrásból származó infó a másikról, akkor még több idő kell a tapasztalat kialakulásához és döntésbeli szerepének kialakulásához.
Birkás Béla 2015.02.18 17:03:06
@labdajáték: Érdekes vizsgálatok vannak erről, de persze, a megtévesztés és hazugság bonyolult folyamatait nehéz egyértelmű eredmények elvárásával vizsgálni...Szóval, vannak vizsgálatok, amelyek arra utalnak, hogy bizonyos esetekben valóban nem tudjuk, hogy hazudunk, vagy nem szándékunk hazudni, de más motivációink miatt, "eltorzítjuk" a tényeket, és ennek következtében valóban úgy tűnik, mintha igazunk lenne....
A fájdalom bonyolultabb, ugyanakkor "zsigeri" jelenség, így a fájdalomra minden esetben nagyon érzékenyen reagálunk, általában automatikus elkerülést vált ki.
Birkás Béla 2015.02.23 08:41:01
@labdajáték: ...de legalábbis korlátozott, ha a kognitív és/vagy evolúciós pszichológia szempontjából nézzük...:-)
Az előzőekben már szó volt arról, hogy érzékenyek vagyunk a csalással kapcsolatos jelek, és igyekszünk kiszűrni minden hátsó szándékot a másik viselkedése alapján, nehogy pórul járjunk. Na de mi határozza meg, hogy képesek vagyunk-e felismerni a csalókat? Íme, néhány…..
Csak egy rövid bejegyzéssel jelentkezem Karácsony előtt, de úgy gondoltam, ez mindenképpen aktuális és érdekes dolog. Az ünnepek alatt, persze, sokakban buzog a segíteni vágyás, a média, és úgy általában a társadalmi elvárások ilyenkor inkább a segítés, az adakozás…..
Megbízhatósági ítéleteink alapvetően befolyásolják viselkedésünket, mégpedig abban, hogy megközelítünk, vagy éppen elkerülünk egy személyt (Gondoljon mindenki csak arra, hogyha valakivel összeveszik, egy jó ideig igyekszik a személy társaságát kerülni.)!  Tehát mondhatjuk,…..
Megbízni egy idegen emberben nagy rizikót rejt magában, így általában az emberek igyekeznek felbecsülni mennyire megbízható a másik, mielőtt kapcsolatba kerülnek vele. Több mindennapos helyzetben találhatunk példát arra, miért lehet „veszélyes” a megelőlegezett bizalom: szinte…..
Amikor a számunkra vonzó partner kiválasztjuk, több szempont szerint mérlegelünk. Azonban úgy tűnik, nemcsak a lehetséges partner tulajdonságai, hanem saját tulajdonságaink, például endokrin (hormonális) állapotunk is fontos szerepet kapnak ebben a  folyamatban: Női válaszadók…..
Először is, a folytatást egy kiigazítással kezdeném: az előző posztban írtam a női test arányairól, de felcseréltem a számokat! Figyelmetlenség volt részemről, melynek észrevételét köszönöm és most igyekszem "jóvá tenni":-) Szóval, 90-60-90, amit írni akartam. Ami…..
Egy arc vonzerejének megítélése során olyan univerzális, vagyis egyéntől, kultúrától szinte független kritériumokat is mérlegelünk, melyek az evolúció során alakították "ízlésünket". Minden élőlényben olyan párválasztási mechanizmusok jöttek létre (olyan gondolkodási…..
Minden társas helyzetben, igyekszünk a másik fél viselkedését bejósolni, vagyis eldönteni, mire számíthatunk vele kapcsolatban. Előrejelzéseink alapját többféle társas forrásból származó információ képezi, úgymint a másik személy megjelenése, reakcióinak megfigyelése, a…..
2014 szeptember 18-20 között rendezték meg a 11. Alpok-Adria nemzetközi konferenciát, ahol én is részt vettem.  Általában ez a konferencia a sokszínűségéről,a  témák változatosságáról híres, hiszen több európai országból érkeznek az előadók. Én a kutatásomhoz…..
Az előző posztra kapott reakció(k)ból kiindulva, úgy éreztem, ha röviden is, de folytatnom kell az arc és személyiségünk közötti kapcsolat boncolgatását, mégpedig úgy, hogy egyértelmű legyen: BÁR A KEZDETI TANOKAT, ELKÉPZELÉSEKET MA MÁR NEM TARTJUK ÁLTALÁNOS ÉRVÉNYŰNEK,…..
Az emberi arc, illetve az arcvonások és a különféle pszichológiai jellemzők, tulajdonságok közötti lehetséges kapcsolat már évszázadok óta áll a tudományos érdeklődés homlokterében. Az arc és karakter összekapcsolódását vizsgáló tudomány a fiziognómia (arctan;…..
Birkás Béla 2014.09.22 09:40:29
@labdajáték:
Szia!

Nagyon örülök, hogy tetszik a blogom, és örülök az első komment-nek, főleg, ha ilyen hozzáértő hozzászólótól van! :-)
Sajnos, mivel én is időhiánnyal küzdök, nem tudok elég gyakran újabb posztokat írni, de maximálisan egyetértek azzal, amit írsz, és saját kutatásaimban is ezeket a jelenségeket kutatom. Éppen ezért, még a mai napon jön a következő poszt, amit a figyelmedbe ajánlok, mert éppen arról fog szólni, amiről Te is írtál!

Köszi és üdv:
Béla
Csoportos szerveződésünk összetettsége részben a nyelvi készségeinknek, részben pedig társas intelligenciánknak köszönhető. Sokrétű személyes kapcsolatokat tartunk fent másokkal, ráadásul egy csoport tagjai közti relációkat a közös normák, a mindenkire érvényes kollektív…..
Bár nem szép dolog, de valljuk be, mindenki hajlamos arra, hogy külső megjelenés, viselkedés alapján valódi személyiségjegyeket állapítsanak meg, ezért az első benyomás kialakítása során nagyban hagyatkozunk ezekre a jelzésekre.  Nos, ezek után, tessék megnézni a videót....…..
Mi a közös ebben a három dologban? És mi köze van ezeknek az előzőekben vázolt témához? Nos, természetesen, egy evolúciós elmélet adja a közös keresztmetszetet, és egyben annak alapvető magyarázatát, ki, mikor és miért adakozik ismeretlen/hajléktalan személyeknek! Ez az…..
Ahogyan láttuk, számos kutatás mutatja, hogy a csoporton belüli, hosszabb távú együttműködés egyik alapelve a "tit for tat", vagyis a kölcsönösség, ám ezen elméletek, illetve a Fogolydilemma egy érdekes jelenséget nem képesek magyarázni: Miért dobunk pénzt egy koldus…..
Előző posztomban írtam a Fogolydilemma helyzetről, most, a probléma felvetése után, következzen az elmés megoldás! Robert Axelrod azzal foglalkozott, hogy hogyan jöhet létre kooperáció emberek között olyan körülmények között, amikor mindenki saját érdekeit követi. 1979-ben …..
Hosszabb szünet után, de legalább újult erővel jelentkezem újra fő csapásvonalunkról, az önzetlenség, együttműködés megbízhatóság témakörben!  Ahogyan Trivers reciprok (adok-kapok) elméleténél láttunk, idegeneknek (nem genetikai rokon) segíteni leginkább akkor érdemes,…..
Még Márciusban, hallgatóságként részt vettem a VI. Nemzetközi és XII. Országos Interdiszciplináris Grastyán Konferencián, Pécsett!  Ahogyan a nevéből is látható, nagyon sokszínű, és több tudományterületről érkező előadások voltak, igazán élvezetes volt! Kissé…..
  Most egy kicsit témán kívüli poszt következi, na, de aminek meg kell lennie, meg kell lennie...:-) Részt vettem a WCPCG-n! :-) Nem mond semmit, sebaj! Ez a World Congress on Psychology, Consuelling and Guidance. Május 1-3 között, Dubrovnikban tartották, szóval pazar helyszín, pazar…..
Az emberi elme eredete Üdvözlet 2014.05.22 09:07:08
Üdvözlet mindenkinek az újonnan induló blogomon, melyet azért indítok, hogy "kis színes" híreket közöljek olyan kutatásokról, melyek az emberi gondolkodás evolúciós elemzését célozzák!  Egyre inkább elfogadottabb tudományos körökben, hogy gondolkodásunk, a mód, ahogyan…..
Szeretünk segíteni a rokonaiknak, vagy, ha nem is, de mégis megtesszük a legtöbb esetben, hiszen az genetikailag előnyös nekünk.  Persze, számtalan, a múltban (értsd: amikor még őseink barlangban laktak, vagy a szavannán és még nem volt kerék, állattartás, stb.) evolúciósan…..
Nos, ahogyan a korábbi posztokból látható, egy igazi talánnyal, egy "evolúciós rejtéllyel" állunk szemben: Miért segíteni másoknak, ha így saját túlélésünket akadályozzuk/nehezítjük meg?  Kezdjük a nyomozást! Először is, ki lehet gyanús? Ki az elsődleges gyanúsított…..