Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Udo von Schmetterling

0 bejegyzést írt és 201 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha a berlini U5-ös hosszabbításához, pláne a kölni földalatti stadtbahn észak-déli vonalához hasonlítjuk, nem épült sokáig a budapesti négyes metró, mégis soknak tűnt átélni. De most nem ezen akarok lamentálni, inkább csak megmutatnám, milyen volt a megnyitó napja. Azóta eltelt tíz év - ki mit lát,…..
A múltkori színes bejegyzés után most ismét kicsit fekete-fehérbe váltunk. Balt Korthals Altes ezen képei nem egyszerre készültek, de a típusok és végállomások alapján arra tippelek, hogy 1979-80-ban járunk. Gyerekkoromat idézi a Ganz csuklós látványa a 61-esen. 1980 márciusában váltották le őket…..
Nem tudom, manapság ki hallgat végig teljes lemezeket az elejétől a végéig. Ismerek még ilyen embereket, de a legtöbben valószínűleg egymást véletlenszerűen követő dalokat hallgatnak streamingen, vagy rádióznak. Régebben fontos volt a sorrend, ahogy a dalok egy-egy albumra kerültek: egy igazán jó…..
Udo von Schmetterling 2023.11.29 22:35:53
@Hamster: Ossian Ítéletnap és Moby Dick Ugass kutya...nekem azok is jófélék.
A legutolsó album-kedvenc viszont már Spotify-on megy a Gomorra filmzenéje a Mokadelic-től.
Uuu.És ki ne hagyjam,a velem egyidős albumot Vangelis Spiral-ját!Az még nekem nagyon-nagyon...
HamPLÓ Szárnyakon a Dunakanyarba 2023.07.10 06:00:00
A szárnyashajókra gyerekként úgy néztünk, mint az űrhajókra. Tudtuk, hogy léteznek, láttuk őket (konkrétan csak Farkas Berci visszatérő kabinját a Közlekedési Múzeumban, a többit a tévében), de hogy egyszer majd utazhatunk is rajtuk? :) Zebegényi üdülések alkalmával sokszor néztük a partról, ahogy…..
Két éve megemlékeztem arról, ahogy 2000-ben elbúcsúztattuk a budapesti 23-as villamost. Létezett pár járat 23-as számmal a városban a történelem folyamán, de amire a legtöbben emlékezhetnek, az az 1951-ben kialakult rend, melynél a villamos a Könyves Kálmán körúton és a Vajda Péter utcán át ment…..
Az Ikarus 260-asok után immár a 280-asok ideje is lejárt! Nem tudom, miért, de a csuklósokat valamiért mindig reprezentatívabbnak éreztem a gyártót tekintve, mint a kéttengelyeseket: ha valahol Ikarus városi buszról volt szó, mindig egy csuklós jelent meg lelki szemeim előtt... Amikor elkezdtem…..
Udo von Schmetterling 2022.11.20 23:05:41
@Hamster: Nem lehet,hogy azért voltak dzsuvásabbak,mert hosszabb távokon,nagyobb sebességgel generáltak maguk mögött légörvényt?
Meg azért itt a székesfővárosban el vagyunk kényeztetve a téli úttakarítással.Szerintem a megyei közútkezők kevesebb géppel nagyobb területeket kellett,hogy gondozzanak,így ott több latyak is maradhatott az úton...
Tudom, ez nem kicsit villamosbubusos lesz, de felteszem a kérdést, hogy látjuk-e a különbséget a lentebbi képen látható két Tatra közt? Ha más nem, a szélvédő fölötti kijelző szerintem elég feltűnő: a bal oldalinak elektronikus (LED-es) van, a jobb oldalinak még elektromechanikus (FOK-GYEM).…..
Udo von Schmetterling 2022.09.12 16:03:11
@Hamster: Ja.Mondjuk 2006-ban vonultak ki a magyar piacról...
Régi fényképeken megfigyelhető, hogy Budapesten a villamosvágányok helye sokáig az út két szélén volt. De nem teljesen a szélén, hanem egy kicsit beljebb, talán hogy a házak előtt megálló áruszállító lovaskocsik ne tartsák fel a forgalmat: A Szent István körút a Nyugati tér felől nézve 1895 körül.…..
Többen megpingettek a napokban, hogy új képek kerültek fel a Fortepanra a FŐMTERV gyűjteményéből. Domonkos Endre fotóira egyátalán nem túlzás a "fantasztikus kordokumentumok" jelzős szerkezetet használni,  egyszerűen döbbenetes dolgokat láthatunk a sok száz "új" fotón! Most ezek közül mutatnék be…..
Mostanában újra elkezdtem villamosokat fotózni, főleg akkor, amikor van valami szokatlan téma. Például amikor a hűvösvölgyi vonalon pályát karbantartottak, és emiatt a 61-es és az 56(A) a Széllká téren fordult: Hűvösvölgybe ugye nem mehet fel CAF (rövid a végállomás, és talán a Nagyhíd megálló…..
Mostanában többször is elidőztem a fortepanon, és már nem is tudom, mit kerestem, amikor szembejött ez a fotó: Ez elvileg a Kígyó utcai Mézes Mackó. Akik még nálam is fiatalabbak (felháborítóan sokan vannak:), azok talán nem is tudják, hogy a Mézes Mackók a gyorsbüfé és az édességbolt keverékei…..
HamPLÓ Színészek klipekben 2021.04.12 07:00:00
Villamosozás helyett most megint privát emlékek kapcsán youtube-ozunk egy kicsit. Biztos más is emlékszik, hogy '86 körül mekkora sláger volt ez a szám: Az előadó Paul Simon neve ismerős volt, viszont mindig Simon & Garfunkelként emlegetve, ezért meg voltam győződve arról, hogy a magasabbik…..
Megint fekete-fehér felvételeket válogattam ki Tomáš Dvořák képei közül - talán nem olyan kordokumentumokat, mint a múltkor, de azért hangulatosakat. Talán jobban indul a hét velük! Rákospalota MÁV-telepen ma is járnak villamosok, még ha nem is a 67-es, ami 1997-ben megszűnt. A szinte eredeti…..
Ismét Tomáš Dvořák képeiből válogatok, témául pedig a guruló fadobozhoz hasonlatos "motoros fedett teherkocsikat" választottam. Persze valószínűleg nagyon ritkán hívták őket így hosszúra nyúlt pályafutások során: a BKV-soktól leggyakrabban mozdonyként hallottam emlegetni őket, a közlekedésbarátok…..
December elején először gördült végig villamosvasúti jármű a Hódmezővásárhely belvárosán áthaladó síneken, és most az első tulajdonképpeni tram-train, azaz az első jármű is megérkezett. Mivel a szegedi telephelyet még csak most kezdték el építeni, a lerakodás a szentesi vasútállomáson történt -…..
HamPLÓ KeKÜ! 2020.12.24 19:00:00
Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok! Kicsit pihenjen mindenki, legyen a családjával - már amennyire jelen körülmények közt lehetséges -, és egyen sok bejglit! :)..
Udo von Schmetterling 2020.12.26 22:08:22
@nyelv-ész: Igen.
És beragad a töltöttkápiban úszó bejglikkel alátámasztott agyamba! :D
Évekkel ezelőtt egyszer nosztalgiáztam egy sort a nyolcvanas évek kapcsán arról, amikor nagy, befutott nevek másféle zenét játszottak, mint amivel híresek lettek. Most itt a folytatás, immár évtizedhez nem kötve! Tudom, hogy a zenei bejegyzéseim nem olyan népszerűek, mint a vonatosak vagy…..
Udo von Schmetterling 2020.12.10 21:37:54
@Hamster: Egy picit ezuel vitatkoznék,mert szerintem a Rosalie,sőt a Maiden Trooper-e is remek lett.Mondjuk azok műfajon belülről születtek...
Bezzeg a Snoop -aki szerintem zseni a saját szemétdombján- által előadott Sad but true botrányos!
Aki szerint a szlovák poénpunkos bejegyzések a lelki béke ellen elkövetett merényletek voltak, az most se fog örülni :) Ezt a bejegyzést már rég meg akartam írni, de mindig eszembe jutott helyette valami vonatos vagy villamosos dolog. Most nem jutott. Stefan Raab egy kölni hentescsaládban nőtt fel,…..
A júliusi retró hétvége szívemnek legkedvesebb vonata a dupla Púposos volt, a "spenót" és a "piros spenót" gépekkel. A szép páros aztán természetesen augusztus első hétvégéjén is ott volt az északi parton: Minden nap csak egyszer fotóztuk őket: szombaton a még villamosítatlan alsóörsi állomás…..
Az Anténa Rockon hallottam ezt a dalt, és nem bírtam eldönteni, hogy ez most tényleg angolul van, vagy csak halandzsa. Igazából még most se vagyok biztos benne, a gugli nem dobott ki hozzá szöveget. A politika miatt hamar szétesett szlovák együttesnek már a neve (The Beatmen) is beszédes volt, nem…..
A gőzmozdonyhoz képest most erősen témát váltunk: bár valamikor régen már csináltam egy bejegyzést gyerekkorunk Sky és Super Channeles rajzfilmjeiről, most megint valami hasonló jön. Történt ugyanis, hogy a youtube az ajánlott videók közt feldobta a M.A.S.K. című ökörség főcímének zenéjét - de nem…..
Azon gondolkodtam, hogy mennyire átértékelődött gyerekkorom óta a különlegesség fogalma. Akkoriban például emberfeletti egészségi állapottal rendelkező vadászpilóták és mérnökök voltak az űrhajósok. Életveszélyes magasságokban csak akrobaták és ipari alpinisták járkáltak, és általában még ők is…..
A rockzene a színpadokon kel életre igazán, a koncertek tehát elengedhetetlen kellékei a műfajnak. Az élő felvételek megörökítése pedig szintén nagyon fontos és célszerű megoldás, azoknak is, akik ott lehettek azon a bizonyos koncerten és azok számára is, akik nem. Tíz nagyszerű felvételt…..