Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Elisabeth Wyler

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alig telik el úgy nap, hogy ne jönne szembe velünk egy-egy hír a műanyagszennyezés káros hatásairól. Erre reagálva sorozatosan jelennek meg újabb és újabb megoldások, amelyek – elsősorban az egyszer használatos – műanyagok kiváltását hivatottak szolgálni. A bioműanyagok megjelenésével úgy tűnt, hogy…..
Elisabeth Wyler 2019.08.24 21:29:53
Kezdjük ott, hogy egyáltalán fasznak használunk szívószálat könyörgöm? Koktélt iszogatni kell, meg jég kásázni? A kényelmes emberi élet olykor rettentően retardált tud lenni. Le kell mondani róla, fel kell fogni hogy nincsen szükség rá. Ha valaki pedig nagyon szívószálazni akar, vegyen fém-et ( még összehajthatós is van), tartsa magánál és tisztítsa amikor kell. Simple is that. A gyárak álljanak le egyik napról a másikra, ne gyártsanak több műanyagot. Óh, hogy ez nem működik? Miért nem? Én megnyomnám a piros gombot hogy mostantól nincs szívószál. Jaj de hát a pénz ugye... Mennyi ember, meg nagyvállalat esne el az üzletétől, pénzétől... Országok, világok import cikkei hiányoznának a beszerzési listáról. Nahát, ha a Földről meg a jövőről, van szó, meg hogy egyáltalán emberhez méltóan viselkedve felfognánk azt hogy a környezetet nem kizsákmányolni kéne hanem harmóniában élni vele, akkor ez a minimum hogy egyik napról a másikra leállunk valamivel, amit sikeresen felfogtunk hogy nem jó ,és változtatni kell rajta. Mindenen lehetne változtatni, csak senkit nem érdekel, mert mindenki csak a zsebével néz és nem lát előrébb a nagy háznál, a legvagányabb elektronikai cikkeknél, meg a saját szelfizős képénél, és ezt senki nem akarja beismerni, hogy önzőek vagyunk, és itt basztuk el mindig is. Önző módon végig nézem ahogy leég az őserdő is, mert minek tegyek bármint is, most nekem fontosabb dolgaim vannak ugye? Egy országot kell vezetnem, hát holnap gyűlésem van, nehogy már azzal foglalkozzak. A médiának meg majd mondunk valamit, ami kiszivárog azt pedig csendben eltüntetjük mintha nem is létezett volna.

A műanyag tényérokkal ugyan ez a helyzet a gyors kajáldákban, vagy bármilyen kifőzdében. Nagyon vastag újrahasznosított kartonból, aminek a felülete vízálló lebomló anyaggal van vékony rétegben lefedve hogy amíg a zsíros szaftos ételeket kiszállítják, ne ázzon át.

És itt jön a másik rész, a felelőtlenség ami a fogyasztókon múlik. Ha ott a szelektív kuka, ha minden műanyag a helyére kerülne, ha minden karton és papír 1 helyre lenne mindenhol kidobva, stb, nem az utcán elszórva, akkor akik elszállítják, könnyebb dolguk lenne újrahasznosítani, és megfelelően kezelni. Van ahol szemétből építenek házat, meg összeilleszthető téglákat gyártanak újrahasznosított műanyagból. Rágógumiból készült cipőket is gyártanak, mindent fel lehet használni újra, csak akarni kell, pénz kell hozzá, meg energia - amit a napból egyre könnyebben megkapunk, meg az összes többi ami létezik. A megoldások megvannak. Miért nincs hát globális változás? Ne a pénzről szóljon hogy szegény ország és akkor nem tudja megvenni, hanem a Földről legyen szó, és arról hogy emberek élnek rajta együtt és a saját érdekünket nézzük. Ez a fajta önzőség uralkodjon, ami azután kellene hajtson minket hogy minél tisztább környezetben akarjunk élni, tudatosan, és egészségesen. Miért olyan nehéz ez?