Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szep_vversek

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arany László költő és népmesegyűjtő volt. Hozzá írta Petőfi Sándor ezt a versét 1847-ben.ARANY LACINAKLaci te,Hallod-e?Jer ide,Jer, ha mondom,Rontom-bontom,Ülj meg itten az ölemben,De ne moccanj, mert különbenMeg talállak csípni,Igy ni!Ugye fáj?Hát ne kiabálj.Szájadat betedd,S…..
Egy gyermekről és a rámosolygó piros almáról szól ez a kedves vers.EGYSZER ÉN A KIRAKATBAN Egyszer én a kirakatbanolyan almát láttam:mikor néztem, rám nevetettpirosan és bátran. Van nekem is egy kis almám,szomorú, nem bátor,mint a kicsi kutya, hogyhaelviszik anyjától. Lehet,…..
Névnapi mulatség dínom-dánom vigasság. Nagyokat mondó vers ez.Csali meseSípolnak, dudálnakPásztor udvarába,Almaképű gulyásnéSzép neve napjára,Nyitva van az arany kapu,Ott vigad az egész falu.Párisból, SzőregrőlJönnek a vendégek,Londonból, Kőrösről,Gazdagok,…..
A galagonya tövises cserje vagy kicsi fa a rózsafélék családjából származik. Május-júniusban virágzik, összel elindul téli álomra.A GALAGONYA      Őszi éjjelizzik a galagonyaizzik a galagonya        ruhája.     Zúg a tüske,szél szalad ide-oda,reszket a…..
A gyermekek belső világa és maguk elképzelt barátai, akikről senki nem tudhat, ezek a gyermekkorhoz tartozó titkok.GYEREKNEK LENNI AZÉRT ROSSZGyereknek lenni azért rossz,mert igazán sehovánem tartozol.Persze nagyon klassz,hogy derék szüleid vannakés egészen tűrhető testvéreid- ha…..
Dér Janó egy olyan Jégmanó, akinek mindene jégből van, még ő maga is. JégmanóDér Janó, a jégmanó,a jéghegy tetején lakott,jégvárában minden jég volt,vagy ha nem, hát megfagyott. Jégből volt a ruhásszekrény,jég a szőnyeg, jég a polc,jég az asztal és a szék is,jég a…..
Anya Versek Márai Sándor - Anya 2014.03.30 12:34:13
Elsősorban regényíróként ismerjük de versei is népszerűek. Ezt a verset Édesanyjáról és magáról írta.AnyaAmit egy titkos kéz irat:lágy arcod fonódott redőjebonyolult, fakult kézirat,nézem, betűzgetem belőle:mit írtak az évek, az élet?Ez én vagyok, az én sorsom,e mély sor…..
Katolikus költőként lett ismert. Ezt a versét Édesanyja halála után írta, kiírva magából a hiány és elvesztés fájdalmát. AnyámAz életed kihűlt üveg,csiszolt és készre alkotott,hogy rajta áta szép haláltszabad szemeddel láthatod,amint a lelked ablakátelállja minden földi…..
Nagyon szerette a költő az Édesanyját, annyira, hogy halála után is élőként beszél róla, élőnek gondolja. Elkezd hinni Istenben, azért mert akkor van  mennyország és akkor fog még tudni találkozni Édesanyjával.Édesanyám, egyetlen, drága…Édesanyám, egyetlen, drága,te…..
Édesanyja haláláról szól a vers és az elmaradt ki nem mondott szavakról.Anyu, utoljáraNe lepődjön meg, anyám, hogy magázom.Nem tudom, anyám-e még azon a másik világon.Tudom, hogy mindent lezárni csak nagyon kevesen,de azért gyötör, hogy nem tudtunk mindent mi sem.Talán…..
Egy elmúlt szerelemre emlékszik vissza a költő.  Hogy milyen szép és jó volt az élet, amíg tartott ez a szerelem.Egyedül a tengerrel  Tengerpart, alkony, kis hotel-szoba.Elment, nem látom többé már soha,Elment, nem látom többé már soha.Egy virágot a pamlagon hagyott,Megölelem…..
Egyik legszebb szerelmes verse ez a vers. Feleségéről írt romantikus óda. Tele van intim, személyes megszólítással, kifejezvén a mély szerelmet. Minek nevezzelek Minek nevezzelek,Ha a merengés alkonyábanSzép szemeidnek esti-csillagátBámulva nézik szemeim,Mikéntha most látnák…..
Csokonai szerelméről szóló vers. Elbúcsúzik Lillától és minden széptől, ami az életét boldoggá tette. Lezárása a kettőjük között kialakult románcnak.A reményhez Főldiekkel játszóÉgi tűnemény,Istenségnek látszóCsalfa, vak Remény!Kit teremt magánakA boldogtalan,S mint…..
Nyugodt, csendes vers, teljesen idilli hangulatot tár elénk.Konkrétan a tájat nézi a költő és úgy tárja elénk ahogy a nőt látja a tájban. Együtt gyönyörködünk benne. A tájjal idézi fel a nő alakját, a maga teljességében, testetlenségében, de teljes női…..
A legismertebb és a legnépszerűbb verse Walther von der Vogelweide német költőnek. Igen reprezentatív, mondhatni örök érvényű szerelmes vers.A hársfaágak csendes árnyánA hársfaágakcsendes árnyán,ahol kettőnknek ágya volt,ott láthatjátoka gyeppárnán,hogy fű és virág…..
Tulajdonképpen egy Istenhez szóló ima, melyben megvallja a költő, hogy tudja, hogy az emberek közül ő csak  egy, de szeretné ha azért figyelne rá az Úr.URAM, CSAK EGY VAGYOK… Uram, csak egy vagyok a sok között, Ki bár rongyos ruhába öltözött, Vendégeid sorába híva lenni,…..
Értéket közvetít már  az első mondat. A feladat, hogy felfedezzük magunkban az Istent.IstenarcEgy istenarc van eltemetve bennem,Tán lét-előtti létem emlék-képe!Fölibe ezer réteg tornyosul,De érzem ezer rétegen alul,Csak nem tudom, mikép került a mélybe.Egy istenarc van eltemetve…..
Dsidát katolikus költőnek ismerjük. Ez a vers hosszú ideig csak kéziratban volt meg, nag szerencse, hogy nem veszett el.Tekintet nélkülBe kell látnunk: Ha kérdeznek, becsületesen felelni kell. A harcot becsületesen fel kell venni, az úton becsületesen végig kell menni, a szerepet…..
A mindennapok nyomorúságáról szól a vers. Ahogy magunkba süllyedvén észre sem vesszük Krisztus felénk nyújtott kezét.Krisztus a piaconSzótlanul , békétlenül , szegényen meghúzódtam a piac sötét sarkán , míg távolabb százszínű köpenyében zsibongott , nyüzsgött ,…..
A sötétségben felderül a fény és megvilágítja a helyes utat.A szeretet himnuszaTestvérem, Ki az északi sark fényes üveghegyei közt botorkálsz S kancsal szemekkel meredsz az ég befagyott tavára, S te másik, Sötét, elepedt utasa a szörnyűszelű, szikkadt Szaharának, Ki nyelvet…..
Igazából egy alkalomra szóló versként, búzdításként írta Petőfi Sándor ezt a versét. Négy nappal a felolvasás előtt kitört Pesten a forradalom. Mozgósító erejű, bátorító vers.Nemzeti dalTalpra magyar, hí a haza!Itt az idő, most vagy soha!Rabok legyünk, vagy szabadok?Ez a…..
Ez a mű egy felszólító, búzdító beszéd tulajdonképpen. Azt írja le, hogy bármilyen rossz körülmények között is helyt kell állnia a magyarnak hazájában.SzózatHazádnak rendületlenűlLégy híve, oh magyar;Bölcsőd az s majdan sírod is,Mely ápol s eltakar.A nagy világon e…..
1823 január 22-én írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Ez a nap a magyar kúltúra napja lett. Erkel Ferenc zenésítette meg.HimnuszA MAGYAR NÉP ZIVATAROS SZÁZADAIBÓLIsten, áldd meg a magyartJó kedvvel, bőséggel,Nyújts feléje védő kart,Ha küzd ellenséggel;Bal sors akit régen…..
Ez a vers Radnóti Miklós vallomása a hazájáról Magyarországról.Nem tudhatom      Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,    nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt    kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.    Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge…..
Haza Versek József Attila - Hazám 2014.03.29 10:57:31
Ezzel a verssel nagy és reális áttekintést kapunk a költőtől az ország állapotáról. A jelenről és a jövőről szóló mű. HazámAz éjjel hazafelé mentem,éreztem, bársony nesz inog,a szellőzködő, lágy melegbentapsikolnak a jázminok,nagy, álmos dzsungel volt a lelkems háltak…..