Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tory

33 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy éve írtam a magyar magán-nyugdíjpéztárakról. És nagyon nem hízelgő módon. A magán-nyugdíjpénztári rendszer megvalósítása alapvetően katasztrófális volt. Lehet jó magán-nyugdíjpénztári rendszert csinálni, de itt nem sikerült. Most úgy tűnik, az állam kitereli a…..
Tory 2010.11.22 17:57:58
Néhányan hiányoltátok a számokat. Noha Google a legjobb barátotok lenne itt is, adnék azért néhány számot. A PSZÁF honlapon megvan - a pénztárak adatszolgáltatása alapján - ez előző tíz év teljes hozama. Itt a link:

www.pszaf.hu/data/cms2127509/nyphozamok_2000_2009.pdf

Ebből ki lehet számolni a reálhozamot =(1+nomimális hozam)/(1+infláció). Persze hozamnak a vagyonnövekedési mutatót kell venni, mert ebben van benne a pénztárak költsége. Például a táblázat legelejél levő Aegon és Allianz esetében a klasszikus portfólióira vonatkozóan a következő negatív reálhozamok jönnek ki 2000 és 2009 között:

Aegon: -1,6%
Allianz: -2,29%

Aki érdekel a többi magánnyugíjpénztár, az a link és a képlet alapján ki is tudja számolni.

Jó, mondhatnátok, de 2010 nagyon jó év lesz. A reálhozam akár 2-3% is lehet. Nos, ez a jó év - aminek ugye még nem vagyunk a végén - az elmúlt tizenegy éves vagyonnövekedési átlagot kb. 0,2-0,3%-kal emeli. Nem elég a pozitív reálhozamhoz például a fenti esetekben - és sehol sem fog elég jó reálhozamot kiadni.

És hogy nem a piaccal, hanem a szabályozással van a baj: Mind az Aegon (+0,01%), mind az Allianz klasszikus portfoliója (+0,31%) pozitív reálhozamot ért el költségek nélkül. A gond az, ahogy a kicsi pluszból nagy minusz lett a költségek miatt. Azaz a szabályozással van a gond!

Akinek ez a kezelési költség nem fáj, annak van néhány eladó befektetési termékem... Annak is egyébként aki nem érti a nominális és reálhozam közti különbséget.
A jelenlegi gazdasági visszaesés egyik lehetséges áldozata a nagyon alacsony inflációs cél lehet. Elképzelhető, hogy a jövőben magasabb inflációt tartunk kívánatosnak mint eddig? Szerintem lehetséges. Az infláció a konzervatív jegybankárok nagy ellensége. Ellenség mert…..
Békés tüntetés Dunaszerdahelyen a szlovákiai nyelvtörvény ellen... Békés, majálishangulatot hozó derű jellemezte a szlovákiai magyarok tiltakozó nagygyűlését kedd délután. A szlovák rendőri brutalitásról elhíresült dunaszerdahelyi stadionban magyar zászlók lengtek, a…..
A korábban említett Nature-tanulmány kapcsán sokakban felmerül kérdés: A legfejlettebb országok kedvezőbb demográfiai mutatói nem csak a bevándorlók miatt ilyen kedvezőek? A logika körülbelül ez lehet: Minél fejlettebb egy ország, annál vonzóbb a bevándorlók számára. Mivel…..
Konzervatórium Keleti szél 2009.07.26 07:01:00
Kínában is, na jó legalábbis Shanghajban, változnak az idők. Hamarosan nem egy, hanem kétgyermekes lesz az ideális családméret:A népességrobbanás rémét úgy látszik felváltotta Kínában a társadalomöregedésétől való félelem, Shanghaiban ezért most azt tervezik, hogy…..
Mandiner blog Rosszabbik 2009.06.12 09:01:00
 Múlt vasárnap nagyot nyert a Jobbik – és nagyot vesztett a baloldali liberális értelmiség. A bejegyzés címe rájuk utal, ők a Rosszabbik. Arra a mérhetetlen rövidlátó ostobaságra, amit az elmúlt körülbelül húsz évben elkövettek. Arra ahogyan, szándékosan vagy nem…..
Konzervatórium Nincs - értelme 2009.04.13 07:05:00
Nincs. Ezzel a címmel írt Ónody-Molnár Dóra publicisztikát a szombati Népszabadságba. És tesz benne érdekes állításokat: A közhiedelemmel ellentétben a gyes összege és időtartama, illetve a szülési kedv között nincs szoros összefüggés. Minek nézi a nőket az, aki szerint…..
Tory 2009.04.17 23:58:15
Hadd kezdjem a választ, hogymondjam, a bejegyzéshez nem túl szorosan kapcsolódó kommentekre való válasszal.

A fő vonal a "nincs-ingyenebéd-te-nagyon-buta" variációra épül. Ami a szalmabáb érvelés tankönyvi esete. Miért is?

Mert senki sem mondta, legkevésbé én, hogy lenne ingyenebéd. Egyetlen érv nem hangzott el a jelenlegi rendszer védelmében.

A bejegyzés egyszerűen megmutatta a Népszabadság publicisztika egy lényeges állításának tarthatatlanságát: Hoztam elméleti példát és egy elismert nagyon komoly empirikus munkát is ami az ellenkezőjét bizonyítja, mint amit a szerző csípőből leír. Ezek után lehet azt mondani, hogy
i) nem meggyőzőek ezek a publicisztikák és vannak kételyek,
ii) kit érdekel, hogy hány gyerek születik Magyarországon,
iii) kit érdekel, hogy mi történik az édesanyákkal.
De azt amit a Népszabi publicistája mond azt nem. Azaz naivitás azt várni, hogy a családtámogatások csökkentése nem hat majd a gyermekek számára. Ez nem feltétlenül baj, de tudjunk róla.

És az egész bejegyzés erről szólt: Félelmetesen (ál)naiv érveket látok közpolitikai vita helyett.

A többség megértette ezt, de néhányan nem és nagyon off megjegyzések érkeztek. Ezekért kár. Viszont azok kedvéért, akik elkezdtek gondolkodni a bejegyzés kapcsán a gyermektámogatások jövőjéről egy kis plusz gondolat:

Én tényleg úgy gondolom, hogy nem lehet érdemi megtakarítást elérni a családtámogatásokon. Bódis Lajos, Polgárleány, Nagyapó és sokan mások nagyon jó érveket mondtak ezügyben. Az én érvelésem egy kicsit elméletibb síkról indul:

A társadalombiztosítás és az állami nyugdíjrendszer a gyermekeket nem vállalókat preferálja. (Mert mások gyermekeinek az adójából is, de elő fogják teremteni a "jussot".) Ez egy hatalmas negatív externália a gyermekvállalásra - és ennek megfelelően az összes rendes tébével és állami nyugdíjrendszerrel rendelkező országban összeomlottak a születési mutatók. (Egyébként, ha vkit érdekel: erre magyar empirikus tanulmány is van. ismerik?) Normális körülmények között ezt a negatív externáliát kezelni kell: Erre valók a családtámogatások.

Már ha az igazságosságot és a hatékony döntéseket akarjuk szem előtt tartani. Akarjuk?
Barack Obama első intézkedéseként bezáratja Guantanamót és betiltja a kínzást:The president said he was issuing the order to close the Guantanamo detention facility in order to "restore the standards of due process and the core constitutional values that have made this country great…..
Tory 2009.01.26 13:51:30
@Úlfhéðinn: Köszönöm a kommentek ON irányba való visszafordítását!

Az EC és akármilyen státus kapcsán: Szerintem most is fő a nemzetbiztonsági csapat feje Washington-ban, hogy pontosan mi is legyen. Van néhány arc, aki elég köztes kategória (azaz se tárgyalás nem működne, se a hazaengedés).

No, majd lesz valami csendes megoldás. A hangsúly a csendesen van, nem kell ugye a trambulinról...
  Szelektívnek tűnik a felelőtlenség Magyarországon. A közpolitika alakítói magánéletükben felelős és okos döntéseket hoznak. Némelyikük üzleti érzéke, különös tekintettel az állammal folytatott üzleti tevékenységre, kiemelkedő. De ez a felelősség eltűnik,…..
 A közgondolkodásban - a történelemkönyvek és a kosztümös filmek tanúsága szerint - a kurucokhoz általában pozitív kép tartozik. A labancok meg egyértelműen negatív figurák, árulók. Tokfalvi ezt állítja a feje tetejére, aktualizálja és még a későbbiekben itt, itt és…..
Konzervatív fordulat jön. Így fél a miniszterelnök. És igaza van, tényleg jön. Nem rövidtávú pártpolitikai fordulat Magyarországon, hanem masszív és erős történelmi fordulat egész Európában. Sőt, nem is igazán kérdés, hogy jön a konzervatív fordulat. Ez tény. A kérdés…..
Vendégszerzőnk, Borbás Barnabás írása  Nem értek egyet például azzal a helyzetleírással, hogy milyen bölcs a magyar nép, mert nem rohanta meg a bankokat, és nem vette ki a pénzét. Az emberek többsége azért viselkedett így, mert még nem fogta föl, hogy válság van. -…..
Mandiner blog Racionális pánik? 2008.11.17 08:51:00
 Lehet racionális a pánik?  Nos, igen. Lehet.  Többen megjegyeztétek a pánikról szóló bejegyzés kapcsán, hogy néha bizony racionális részt venni a pánikban. Ez így van. Vannak racionális pánikok. Ritkák, de vannak.  Ebben a bejegyzésben arról írok, hogyan is…..
 Egy sor fontos, de meg nem nevezett bennfentes szerint Sarah Palin a színfalak mögött is csak áskálódott – és szegény McCain miatta vesztette el az elnökválasztást. Ez így nonszensz.  McCain saját maga és a saját választásai – és a republikános…..
A jelenlegi gazdasági válság – és az azt megelőző buborék - masszív értéktranszfer. A hagyományos megtakarítási formák jelentős része (részény, ingatlan) ára meredeken emelkedett korábban, most meg hasonlóan meredeken zuhan. Óriási vagyonok cserélnek akaratlanul is…..
A következő cikknek semmi különösebb tanulsága nincs. Nem elemzés, nem kritika, nem vélemény. Egyetlen oka van, hogy elkészült: Mindig is érdekelt, hogy mi motiválja azokat a nőket, akik több (sok) gyermeket vállalnak. A környezetemben nem találtam olyan nagycsaládost, akivel…..
Tory 2008.10.21 14:04:22
Nagyon örülök az interjúnak, az édesanyának meg ezúton is sok boldogságot kívánok. (Ez olyan mint a bácsi kétezer forintja, megvan az a boldogság - de mégis jólesik kívánni.)

Sokan nem értik a gyerekülés szabályozás ostobaságát (érdekes módon nagycsaládosok azonnal megértik). Erről már írtam, a lényeget idemásolom (a többi meg itt
tory.hu/2008/08/gyerekls-tlszablyozs-avagy-felvilgosods.html - movhu remélem nem gond a link):

A legkomolyabb gond a szabályozással persze, hogy közvetett hatása egyértelműen negatív. Hogy ezt megértsük, vázoljuk fel a gyermeknevelés problémáját egy kicsit absztraktabban. A felelősségteljes szülők egy optimalizációs feladat előtt állnak. Korlátos erőforrásokkal, korlátozott mennyiségű pénzből és időből kell a – a saját értékrendszerüknek megfelelően - lehető legjobban felnevelniük gyermekeiket.

Bizonyos esetekben dönteniük kell olcsóbb, és rosszabb minőségű szolgáltatások vagy áruk mellett. Lehet például, hogy nem márkás farmert vesznek. Más esetekben kevésbé biztonságos megoldást választanak. Mondjuk használt Suzukit vesznek vadonatúj S osztályú Mercedes helyett. Kétségkívül kompromisszum biztonsági (és presztízs) szempontból. És meglepően gyakran kalkulált kockázatot vállalnak, amikor életveszélyes helyekre, mondjuk sítáborba, küldik a csemetéket.

Ez utóbbi két pontot érdemes hangsúlyozni, amikor szalondemagógok a „gyerek biztonsága mindennél fontosabb” típusú érvekkel jönnek. Mert nem fontosabb mindennél. Sítábor. Vizitúra. Mind veszélyes – mégis elengedjük, elvisszük a gyerekeket. Mint ahogy magunknak sem vesszük meg a legbiztonságosabb autót. Hanem bizony józan kompromisszumot kötünk…
Mandiner blog Buborék és pánik 2008.10.20 06:01:00
 Nem olyan nagy a különbség a buborék és a pánik között. Csak az irány.   A szókincs és a logika is ugyanaz: A normális, higgadt gondolkodás véget ér – kínálatról vagy keresletről nincs szó, helyette sohasem látott negatív vagy pozitív hatásokat látunk.…..
félrevezető cím, oszt ráadásul még valami egész pocsék módon alliterál. de nem kell megijedni, külünösebben még csak provokatív sem lesz, legfeljebb néhány jókívánságot fog kiprovokálni, mert nem bírja az ember megkerülni, hogy le ne írja: születésnapja van,…..
A jogrendszer a magyar társadalom végein nem működik. Számos kis zsákfaluban egyszerűen nincsenek meg az élhető emberi élet lehetőségei: A birtokvédelem törvényesen lehetetlen. A kerítés nem akadály, a komondor halott – a rendőrség meg nem foglalkozik csip-csup ügyekkel.…..
Mandiner blog Az alelnökjelöltnő 2008.08.30 12:01:00
  Szép meglepetéssel kedveskedett választóinak a 72. születésnapját ünneplő John McCain. Bár a jelöltek között tartották számon Alaszka kormányzóját, némileg mégis váratlanul érte a közvéleményt a kevésbé ismert Sarah Palin alelnökjelöltté választása. A…..
Másnap. Felébredés. Fejfájás. Körülnézés. Tejóég! Kérem szépen így állunk. Kaptunk új részleteket. Ahogy vártuk: Összességében az adójavaslat – az eddigi információk alapján - pozitív és előremutató. Várjuk a részleteket. Illetve mégsem egészen úgy, ahogy…..
Tory 2008.08.30 15:18:31
A javaslat az elsődleges politikai célját nem érte el:

index.hu/politika/belfold/fg080830/

Az SZDSZ nemet mondott. Ezt megértem. Minden jóindulatunkat latba vetve: Ugye ez nem jelenti azt, hogy akkor erről a minimális adócsökkentésről is elfeledkezünk?

Adócsökkentés kell!
A magyar kormányzat minden szempontból pozitív adócsökkentést javasolt. Négy fő hasznos elemet lehet kiemelni az első és vázlatos tudósítások alapján. Az első pozitívum, hogy a munka-jövedelmeket érintő adókat veszi célba a javaslat: Első lépésként 2009. január…..
Konzervatórium Az olajkor vége 2008.07.04 10:26:00
 Az olajár csúcsokat dönt. Az elmúlt hónapokban elérte a tavalyi ár dupláját. Egy hordó olaj 140 dollár és tovább emelkedik. Komoly aggodalmak vannak az olajutánpótlással kapcsolatban és nem kevesen félnek attól, hogy az olajkor véget ér. Véget ér, mert az olajkitermelés…..
Tory 2008.07.04 14:02:58
Törvényszerű, hogy nő az olajfogyasztás?

Nézzétek meg ezt a linket és a bal felső sorban levő grafikont:
www.eia.doe.gov/emeu/aer/pdf/pages/sec11_10.pdf

A nyolcvanas években meredeken csökkent az olajfogyasztás - nem kellett hozzá más csak rekord olajár. Nem volt forradalmi új technika - csak hatékonyabb felhasználás. A hatékony felhasználás összessége elég keresletet meg tud semmisíteni, hogy az olajár összessen. Legalábbis a nyolcvanas években így működött.

A fejlett országokban (OECD) már most csökkent - és mondjuk Amerikában bőven vannak még tartalékok. Kínában és Ázsiában eddig nőtt a fogyasztás, de a hatósági árak megakadályozták az alkalmazkodást. Júniusban Kína 20, Banglades 60+ százalékkal emelte a benzinárat. Marad a gyors fogyasztásnövekedés? Nem biztos.

És azt senki sem mondta, hogy a világgazdaság tovább megy előre 4-5 százalékkal. A nyolcvanas évek elején is volt lassulás...
Tory 2008.07.06 14:27:46
Shenpen: A monetáris politika szerepével az előző bejegyzés foglalkozik:

tory.hu/2008/07/vissza-jvbe-az-inflci.html

(BTW a határérték kettő a példádban...)

R/R: Az MM hasonlat vicc, nem érveket akartam lesöpörni:)

A helyettesítésől: Nem kell az olajat egyik napról a másikra kiváltani ahhoz, hogy az ára összeomoljon. Bőven elég, ha a felhasználás lassul vagy minimálisan csökken. (Ahogy történt egyébként a nyolcvanas években.)

Egy ilyen lépés, hogy az amerikai fogyasztók eladják a bazi nagy benzines terepjárójukat és átülnek - egy ahhoz képest szolid - limóba. Hasonló megoldás a globális logisztika átalakítása (ld. P&G link a cikkben). Vagy éppen a tisztességes hőszigetelés.

Abban igazatok van, hogy az olajat nem lehet most teljesen kiváltani (műanyag, műtrágya még ötlet szinten sem), de erre nincs is szükség. Az exponenciális olajfogyasztásnövekedés és további árrobbanás kérdésében viszont szerintem nincs igazatok. Ugyanezek a megfontolások a nyolcvanas években nem működtek - és azóta drámaian lassult az olajfogyasztás növekedése...

mcs: Két félrevezető statisztikát látok Nálad: 1) Átlagolod 1970-95-öt és ezzel elrejted a világméretű olajfogyasztás csökkenését a nyolcvanas években 2) Amikor fosszilis energiahordozókról beszélsz elrejted a szén szerepét. Pedig szénből annyi van, hogy a legpesszimistábbak szerint sem fog kifogyni ebben az évszázadban. Hogy ez mit jelent globális felmelegedés kapcsán persze egy másik történet...
Tory 2008.07.16 03:17:28
No, valami ilyesmire gondoltam:

index.hu/gazdasag/vilag/olll080715/

"A magas árszint negatív keresleti hatása most már kezd hasonlatossá válni az 1980-as évek elején tapasztalthoz. Az elemzés szerint 1980-ban a világgazdaság által megtermelt GDP-érték 6,6 százalékát tette ki a globális olajszámla, ami a jelenlegi fogyasztási szinten ismét a világszintű GDP 7 százalékához közelít. Amikor az 1979-1983 közötti időszakban erre a szintre emelkedett a GDP-arányos globális olajimport-költség, azt addig példátlan keresletcsökkenés kísérte, és jóllehet az árszint nem omlott össze, az 1980-as 36 dolláros éves átlagról 1983-ra 29 dolláros éves átlagra süllyedt."

Látom sok komment reagált a környezetvédelemre, amiről még eddig egyszer sem írtam. Lehet, hogy itt az ideje?