Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferike333

4 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egészen különleges helyre kalauzol el minket Ági, aki egy katari (egészen pontosan dohai) iskolában tanít testnevelést. Tapasztalatai még akkor is érdekesek, ha az intézmény nem egy klasszikus arab suli, hanem egy nemzetközi hely, ahol a nyugati és a helyi kultúra keveredik…..
Ferike333 2015.12.07 12:47:56
@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Erdekes, ahogy összefoglaltad. Nekem egy évfolyamtarsam élt csaladjaval 16 évig Dubajban - gyakorlatilag ott nott fel. O mesélte, hogy annak ellenére, hogy nagyon jol éltek, teljesen elkülönülve a helyiektol, és soha nem kaphatnanak allampolgarsagot. Ahogy elhangzott, modern rabszolgatartas - még ha az europainak jol is fizet, jogod nincs semmire. Egyik fiu osztalytarsat megeroszakolta 3 férfi, igy a srac csaladja kb. disszidalt, mert a homoszexualitas halallal büntetendo, és hat akarva akaratlanul, de a srac bizony részese volt.

A heroin és egyebek csak ugy cirkulalnak az iskolaban, de persze mindennek ellenére a nyugati kultura az erkölcstelen.

Mindenesetre én atmenetileg szivesen kiprobalnam a Közel-Keletet, de hogy ott maradjak... Meg persze nehogy történjen valami, amit ott rossz szemmel néznek.
Indul a nyár, indul a nyaralás, remélhetőleg holnap jelentkezem Triesztből :)..
Aki amolyan igazi, klasszikus „határátkelős” posztra vágyott, az ma megkapja: Gábor két év luxembourgi tapasztalatát írta meg, árakkal, lakásbérléssel, közlekedéssel, hangulatokkal és hazautakkal. Nem is kell ennél többet mondani, jó olvasást! (fotó:…..
Ferike333 2015.07.01 23:34:12
@Hari Seldon 2: 1) ld. előző kommentem + amúgy az A4-es is halál reggelente. Eschben laktam, volt, hogy másfél óra alatt értem be Kirchbergbe, de az extrém volt. Amúgy szerintem tök érdekes ez a frontalier dolog gazdasági szempontból. A legtöbb közgáz model a munkások számának maximális határát az ország népességében határozzák meg, de pl. Luxemburg esetében ez jelentősen több.
Luxemburzsoázia My travel map 2015.05.20 14:49:39
Spain doesn't count as a whole... ..
Luxemburzsoázia Vanuatu 2015.05.20 14:32:01
Több, mint egy éve, Vanuatu Lassan már-már visszatért az élet a rendes kerékvágásba, ahhoz, hogy újra olyannak élhessétek meg Vanuatut, amilyennek én láttam. ..
Luxemburzsoázia Welcome 2015.05.14 22:51:36
Üdvözöllek a blogomon Welcome to my blog Willkommen auf meinem Blog Bienvenue sur mon blog Wëllkomm op mengem Blog Bienvenidos a mi blog   Már többször is gondoltam rá, hogy blogot indítsak. Legelőször mikor eljöttem a szülői házból, és ezzel Magyarországról is.…..
Februárban olvashattátok itt Ferenc írását Vanuaturól, ami most fájdalmas aktualitást nyert a térséget sújtó természeti csapás miatt. A mai egy rendkívüli poszt, de fontosnak éreztem, hogy beszéljünk az ott történtekről, és hátha akad köztünk olyan, aki lehetőségeihez…..
Ferike333 2015.03.20 05:04:17
@HgGina: Na és Észak- meg Dél-Vanuaturól mit tudsz mesélni nekem? :)
Ferike333 2015.03.28 01:07:27
Még témához annyit írnék most, hogy lassan-lassan kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba Vanuatun. 2-3 napja tudok az ismerőseimről. Szerencsére mindannyian megvannak, már-már az internet is kezd visszaállni, bár az még akadozik.

@Bredpitt Monika: Egy új-kaledóniai ismerősöm ruha- és ételcsomagokat küld Vanuatura 3 új-kaledóniai szállítócégen keresztül, amelyek felajánlották, hogy a ciklon által súlytott területekre ingyenesen kiviszik a segélycsomagokat. Mivel személyesen nem vagyok ott, neki tudok pénzt elutalni. Amennyit gondolsz, aztán majd otthon egyszer odaadod. Alternatív tervként marad a kórház, s egyebek, de nem igen találok számlaszámot...
Ferike333 2015.03.28 01:16:26
@Bredpitt Monika: Hitelesség fenntartása végett az ismerősömtől kapott üzenet:
Hey Ferry.. Your attention toward us is highly appreciated. I am flying to Vanuatu next friday. Banks in Port Vila are still closed Maybe I can send you my account number here.. Then next week, i will go and see the people we both know to give them your donation.. What do you think? (Természetesen mondtam, hogy nem csak tőlem van a pénz)
A mai poszt azért elgondolkoztató, mert felhívja a figyelmet arra, mennyire félrevezethet minket az, ha egy-két esetből általánosítunk. Ezért arra kérlek titeket, ti se általánosítsatok Luna írása nyomán, ugyanakkor (bár a poszt nagy részével a magam részéről nem értek egyet)…..
Ferike333 2015.03.03 00:36:43
Érdekes problémafelvetés, és szerzője is érthetően írja, hogy ez inkább egy személyes rossztapasztalaton alapszik, mintsem általánosítana. Kis irígységet érzek azért, amit, hogy most én is nagy kliséket mondjak, sok más emberben is érzek otthon. Na de hát én is szívesen mennék a Maldívra...

Tanulok, majd elkezdtem dolgozni mellette. Aztán dőltek az ezer eurók, mi meg ugyan ritka jól éltünk otthon is, de a korábbi havi 20.000 zsebpénz után azt sem tudtam, hova tegyek ennyit. Persze hamar megtanulja az ember, aztán valamelyest lecseng a dolog. Nekem volt, hogy komolyan meg kellett erőltetnem magam, hogy visszaszálljak a földre (legalábbis saját magam így éreztem, sose mondta senki), így el tudom képzelni, hogy van olyan, aki csak elszáll és valahol csak kilométerekkel a föld fölött orbitál. Az otthoniak meg ezt nyilván nem értik. Másak az életkörülményeink, másak a problémáink és másak a céljaink. Akik ezt belátják, megértenek, megmaradnak nekem.

Ahhoz, hogy valakit viszont a barátai ne várjanak otthon, több kell. Vagy nem voltak sose barátok, vagy az illető változott tényleg nagyon sokat rossz irányba, vagy a szerző él enyhe túlzással. Néhány "barát" lekopik, a többivel a kapcsolat meg az új helyzetre való tekintettel átalakul. Én ha 4-5 napra hazaszédelgek, az 4-5 nap 0-24 család-barátok-család-barátok. Én is jól érzem magam velük, ők is velem, aludni majd ráérek otthon (=külföldön). Legnagyobb bajom, ha valakire nem marad időm, pedig szeretném.

Ezek az én problémáim. Az hogy épp nem a kistarcsai kórházba visznek, hanem esetleg az új-zélandiba, valamint, hogy nem az hatvani, hanem a luxemburgi önkormányzattal vívok végeláthatatlan csatákat az utóbbi időben, hadd legyen nekem ugyanolyan probléma, mint másnak Tarcsa vagy Hatvan. De azért őszintén remélem, az én hátam mögött senki sem arról csámcsog, hogy na bezzeg én onnan is csak a betegségről tudok beszélni, meg itt is csak bajom van mindennel.
Dorináék tavaly karácsony után repültek volna haza Londonba, de a Ryanair beiktatott nekik egy 6 órás várakozást. Panaszukat simán elhajtották azzal, hogy a repülőgép meghibásodása rajtuk kívülálló tényező, ezért nem fizetnek. Erre a levelükre csak faxon lehetett válaszolni,…..
Ferike333 2014.07.31 12:22:41
@elwood: Te igy, én úgy, senki sem egyforma. Persze szájcsatázás élőtt nem árt, ha az ember utánanéz, tulajdonképpen miről is beszél, az aki inkább beszél: europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_hu.htm (mellesleg a magyar szöveg el van írva, eu-n kívül a legnagyobb kártérítés 600 euro - ld. az összes többi nyelvű szöveget). Fillérbaszás vagy nem, a Ryanair meg a Wizzair is európai légitársaság, és meg kell ennek felelnie. Ha nem, miért hagynad ott naluk ezt a pénzt? Nem csak neked kell a 22,598*35,986*42,758 dimenziójú, illetve 9,7589 kiló súlyú kézipoggyásznak megelelni - az ezekről szóló 97326468 bejegyzést már úgy unom, ez a szabály, akkor is ha nem tetszik -, hanem nekik is meg kell felelni annak a menetrendnek, amit Ryanair magának pl. elég kényelmesen szab meg más légitársaságokkal összevetve, majd bemondja, hogy megint idő előtt érkezett meg a gép, lehet tapsolni. Nekem a Finnair jön 1800 euroval egy 10 oras késésért New Yorkból. Nyilván nem hallgatok, és a végén lehet, itt is lesz belőle cikk, bár nem tudom megéri, mert utána ugatnak, hogy miért ülök inkább bután a seggemen. Persze ők sem akarnak fizetni, de per után úgyis ez lesz a vége. A hallgatók/tudatlanok viszont ezt nem csinálják végig, és Finnair inkább húzza az időt azzal az 5 emberrel, aki tisztában van saját jogaival, és inkább fizet per után perköltséggel együtt kb fejenként 1000-t ennek az 5-nek, mintsem 250 utasnak 600-at. És ezt pontosan a hallgatók/tudatlanok miatt kell a szerzőnek is igy végigcsinálnia. Helyetted senki nem fogja leélni az életed...

Ugyan a szerzőnek meg kellett volna jelennie a tárgyaláson (utólag a Ryan az utazás díját is köteles megfizetni, ha nyersz, és itt nyerni kellett volna). Nem is értem, hogyhogy nem történt semmi.
Elképesztő utazásra indulunk ma, melynek két fő állomása Luxemburg és Új-Kaledónia. Hogy a kettőt mi köti össze, az kiderül Ferenc történetéből, aki szerencsére képeket is küldött. Új-Kaledónia „2012 augusztusában járunk, ekkor hagytam el Magyarországot. Egész…..
Ferike333 2014.03.26 13:37:05
@mojoking77: Örülök, hogy írtál, meglepett. Érdembeli reakcióm is lesz a holnapi zh után, de addig is egy kérdés. Lifou és Ouvéa közt dilemmázunk. Szerinted melyik legyen, illetve ha jól sejtem, miért Ouvéa?
Ferike333 2014.03.27 07:40:17
@blackhair-lady: Végre egy pirosarany pajtás :) Szerintem ez a sok banán ilyen déli félteki dolog amúgy.

@megsem: Csak azt ne mondd, hogy te Vanuatun laksz! :o Május 1-7 amúgy ;) Egy barátomhoz megyek látogatóba amúgy.

@mojoking77: No, akkor nagy levegő. Valóban kimaradt a telefonos dolog, pedig tényleg fontos. Bár luxemburgi telefonnal próbálkoztam, de mivel a franciáknak sem működik az összes szolgáltató, valószínűsíthető volt, hogy a T-mobile sem fog működni.

Az alkohol kicsit máshogy van. Tény, hogy minekünk valahogy mindig nehéz észben tartani ezt a tilalom dolgot, és sokszar lecsúszunk róla, aztán szidjuk a kormányt... Amíg iskolaszünet volt (február), hétfőn, szerdán, pénteken, szombaton, vasárnap, ünnepnapokon, és utánuk következő napon csak délig lehet venni, és ezt szigorúan be is tartják. Március 1 óta néhány üzletben már szerdán egész nap lehet. Ennek ellenére az alkoholizmus szerintem elképesztő méreteket ölt, reggel 10-kor már a városban egy csomóan dülöngélnek, hozzádérnek, pénzt kérnek, de egyenesen állni már nem tudnak. A rendőrség gyakran ellenőriz, minket is ellenőriztek, de ettől még nem láttom, hogy a nagy többséget ez meggátolná bármiben is.
A nemi érőszak egyszeri esemény volt remélem. Betudható, hogy rosszkor voltam rossz helyen, mindenesetre két héttel érkezésem utánról maradandó émlék marad, az fix.

Bodega, MV Lounge, és a többi, na meg a naplemente happy hour-kor a Baie de Citron-on :) (Ott láttam még csak 500 frank alatt korsó sört)

A kava bárok itt vannak szinte az egyetem mellett Nouville-ben. A bárnak megvan a maga hangulata, de olyan, mintha sarat inna az ember. Biztos vagy benne, hogy illegális? Mi számvitelen mindig kava-kereskedőket, kavakocsmákat számolunk. Mindenesetre számlát még nem kaptunk, és a ki tudja mióta a pulton álló rendelt pizzából sem vettünk.

Az Ile aux Canards gyönyörű, az van a ferde képen a cikkben. Az Ilot Maître-et is megjártuk egy beach party alkalmával, de ott a korrallokat nem láttuk. Ezen kívül még a Poéi tengernapart volt nagy élmény.

Ha nem túl indiszkrét, szabad tudnom, te hogy kerültél ide? És mikor? Ha jól sejtem, munka. Csak munkavállalóként kell vízum, és neked volt is, így nem volt problémád vele. Nekem előbb mindenhol el kell magyarázni, hogy diákoknak nem kell, aztán ha meggyőztem őket, esetleg kezdődhet az ügyintézés.

Nem kötelező írni, nem is várom el. Konstatáltad, mit írtam le, és mit hagytam ki, meg leírtad, miben tér el a véleményed. Végülis épp erre lenne ez a kommentelés, és nem a homoszexualitás és a vallás helyzetének megvitatására, mikor egyiket egy szóval sem említettem meg... Nyilván egy diák szemével látom a dolgot, mivel diák vagyok, inkább az lep meg, hogy van, akit ez zavar :) Őszintén én sokkal rosszabb hangvételű kommentekre is számítottam. Aki a személyiségemet képes egy írásom alapján látatlanban 16000 km-ről minősíteni, annak minden "respect". Megértem, hogy téged ez eltántorít. Magánéletemről épp ezért írtam minimálisat, hogy ne legyen belekötnivaló. Meg mert az enyém. Buzi úgysem vagyok, fideszbérenc nem lehetek, mert nem sikerült elintézni, hogy szavazhassak, forintmilliomosnak meg nem olyan nehéz lenni.

Amőgy a japán turistákról hallotta, de én nem látok belőlük annyit. Nekem a turizmusról vagy a bulizós franciák, vagy inkább az óceánjárókkal érkező ausztrál/angol/amerikai nyugdíjasok ugranak be, akik meglepődnek, hogy nem fizethetnek vanuatui vatuval, pedig az előző szigeten elfogadták :)

No most szaladok beszedem a ruhákat, mert itt a zuhé.
Ferike333 2014.03.26 11:46:23
@Nigro notanda lapillo: Ha már témában voltál, gondoltam, érdekelhet. Bocsánat, ha zavartalak. Luxemburgban élsz amúgy? (Mondjuk sokan mások nem beszélik/értik a nyelvet :) )

@Muscari: Mióta itt vagyok, 32-33 foknál melegebb nem volt. A nyár hűvösebb, mint otthon, noha ezt az erős nap, és a magas páratartalommmiatt aligha érzed így. Mostanában olyan 26-28 körül van a maximum, amivel én megelégszem. Ha érdekel: www.meteo.nc/ "prévision" fülnél látod vasárnapig bezárólag, mi lesz. Engem a főszigeten bal alsó jelecskéje érint. Ha a "communes"-t bekapcoslod, Nouméa városában. Szinte minden nap esik valahol, de a caillou (kavics, itt: nagy sziget) egy "nagy" hegy, én pedig a nyugati, védett oldalán vagyok. Tegnap esett, tegnapelőtt, és hétfőn is. Ma eddig nem. Általában ciklonok vannak ilyenkor, de csak egy kissebnek a széle kapott el februárban, azt mondják kivételes szerencsénk van. Akkor viszont fürdőgatyában, gumipapucsban és pólóban jártunk mindenhova 95% pára, minden csurom víz. Remélem elég pontos voltam ;)

@diggerdriver: Köszönöm. Igyekszem. Úgy látom, a nagyjának tetszett, sokan ennél jóval több hideget kapnak. Nem is értettem, hogy merülhet fel egy-két kérdés. C'est la vie. Mindenesetre köszönöm a képet ;) Remélem sok ilyet látok a partyszemüvegemen át még vagy 10 évig :) Mondvacsinált szuperhős létem ellenére igyekszem senkit sem porba tiporni, ilyen esetben szülői fék helyett meg kéne már találnom a sajátom.