Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vakablak

25 bejegyzést írt és 721 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csellel vitte végbe az akaratát az Európai Parlament, ami azt bizonyítja, hogy az EU legfőbb döntéshozó szerve végre alkalmazkodott Orbán Viktor harci stílusához. A magyar kormány nem veri nagy dobra, hogy belesétált az EP által felállított csapdába, de tény, hogy a jogállami mechanizmus az előzetes…..
JogÁsz TGM és a magánügy 2020.12.02 16:05:41
Miután sírva-röhögve kiszórakoztam magam a Szájer ügy kapcsán a neten terjedő mémek tömkelegén, igazán dühös akkor lettem, amikor az ATV Egyenes beszéd című műsorában meghallgattam Tamás Gáspár Miklóst. TGM nem átallotta azt közölni Rónai Egonnal, hogy egyetlen szót sem hajlandó ejteni a Szájer ügy…..
Aki gyakran nézeget második világháborús archív fényképeket, az Adolf Hitler környezetében könnyen felfigyelhet egy magas, jó kiállású, erőteljes alkatú fiatal SS tisztre, aki szinte mindig a Führer mellett tartózkodik. Ő Otto Günsche SS-Sturmbannführer (őrnagy) Hitler személyi testőre és adjutánsa.…..
vakablak 2020.06.14 03:12:40
@Argus_: konkrét fal valóban csak Berlinben volt, az 1378km hosszú német-német határon viszont nem fal-jellegű, de hasonlóan áthatolhatatlan akadály épült szögesdrótból, aknazár és hasonló technikai megoldásokból. Ez viszont már 1952-ben megépítették. Az, hogy Günsche csak úgy "áttelepült az NSZK-ba" minden bizonnyal nem állja meg a helyét. Nem véletlenül építették meg a határzárat, sőt, telepítettek ki a határzónából minden megbízhatatlannak tartott embert. Berlin hermetikus lezárásába ekkor a szovjetek még nem egyeztek bele, hiába akarta ezt akkor már az NDK pártvezetés, ugyanis Hruscsov pont a lezárással való fenyegetéssel próbálta kizsarolni az NSZK-tól az NDK állam létének elismerését.

Úgyhogy minden bizonnyal Günsche a bautzeni szabadulása után Berlinbe ment, és ott szépen átballagott Nyugat-Berlinbe. A berlini fal léte vagy nem léte ill. megépülésének dátuma ezért abszolút nem közömbös ebben a történetben.
A Warthogról szóló ismertető keretében elérkezett az idő az A-10 közismert és védjegyévé vált fedélzeti gépágyúja, a General Electric GAU-8/A Avenger ismertetésére. De a szintén az általánosan a típushoz társított AGM-65 Maverick, és a többi, az A-10A-k által bevethető fegyver is a terítékre kerül.…..
Még hogy következmények nélküli ország! Kérem szépen, csütörtökön reggel tíz körül került ki egy poszt ide Az állami propagandahivatalban Túrkeve=Mezőtúr címmel, amiben egy mulatságos húzásról írtam: a szoljon.hu-ra publikáló Szilvási Zsuzsa egy éven belül ugyanazt a cikket kétszer is megjelentette,…..
vakablak 2019.02.17 17:48:12
@finisz: Egy szóval sem mondtam, hogy az, ahogy ez médiamunkás újrafelhasználta a cikkét, kóser lett volna. Én csak annyit állítok, hogy ez az eset nem feltétlenül akkora dráma, ami indokolná az elbocsájtását – és nem mellesleg a szerkesztőét.

Kezdjük az utóbbival. Nem vagyok otthon a lapkiadásban, főleg fogalmam sincs, hogy az adott lapnál mi a módi. Pusztán logikailag két lehetőség van: 1) a szerkesztőnek munkaköri felelőssége minden egyes leadott cikk esetében megvizsgálni, hogy nem újrafelhasználásról van szó, ill. 2) a szerkesztőnek nincs ilyen munkaköri kötelessége. Ha az utóbbi, akkor eleve jogtalan az elbocsájtása, csak elverik rajta a port. Ha kötelessége lett volna kiszűrni az ilyet, akkor viszont hibázott, viszont erősen kérdéses, hogy indokolt-e emiatt kirúgni. Nem tudjuk, hogy ki ez a szerkesztő, és hogy amúgy volt-e már bármi más is a rovásán, de pusztán az, hogy nem veszi észre azt, ami valószínűleg szinte soha elő nem fordul, hogy egy újságíró a saját korábbi cikkét adja le, szerintem semmiképpen sem indokol egy ilyen drasztikus lépést.

Az újságíró általi kihágás vitathatatlan. Ha én lennék a lap tulajdonosa, nem örülnék, de nem is állnék tótágast emiatt – legalábbis, ha amúgy az illető, aki a hírek szerint több évtized óta van a szakmában, jó dolgozó. Valószínűleg megkérdezném, hogy mi volt ez, és hogy tulajdonképpen van-e még kedve itt dolgozni, mert ha nincs, akkor lépjen ki bátran, ha viszont van, ilyet többet most már ne csináljon.

Nem a Washington Postról beszélünk, meg nem is a Frankfurter Allgemeinéről, hanem egy szirem-szarom kis regionális lapról, ami ráadásul a KESMA seggében lakik, és onnan szór orbánista hazugságáradatot a világra. Tényleg egy korábbi cikk újraközlése ennél a seggszagú lapnál a sajtóetikai világvége, ami miatt még ők rugdosnak ki újságírókat? Ne bassza már meg! Nos, ez a véleményem erről az ügyről.
vakablak 2019.02.17 17:56:44
@Na hogy érzi ez a Wágner magát?: értem, hogy neked nem tetszik az a szerkesztési elv, hogy minden adott cikk az előzményeket elismételve önmagában is elég legyen egy olvasónak ahhoz, hogy az egész üggyel kapcsolatban elég jól képben legyen. Felfogom, hogy te úgy szeretnéd, hogy ha van újdonság egy futó ügyhöz, akkor abban a cikkben az index szorítkozzon a tényleges újdonságra. Azt is felfogom, hogy szerinted amit az index csinál, az pontosan ugyanolyan elbírálás alá kéne essen, mintha, mittudomén, az index mástól lopott cikket jelentetne meg szó szerint. Csak annyi van, hogy ha így gondolod, akkor az egy eléggé furcsa vélemény, amivel egy nagyon szűk társaságban találod magad.

Ezzel szemben én úgy gondolom, hogy helyes az indexnek ez a gyakorlata: nekem tetszik, én értékelem, mert így nem kell cikkek láncolatán visszafelé eveznem az időben, hogy képbe kerüljek, hogy mi is a pálya egy adott futó üggyel kapcsolatban. Egyébként a nemzetközi sajtó jelentős részében pont ugyanez a gyakorlat, főleg angolszász és német nyelvterületen.
vakablak 2019.02.17 20:22:47
@finisz: ez egy korrekt és világos álláspont. Én a magam részéről nem vagyok kirúgáspárti, kivéve, ha a viszony javíthatatlan. Mindenképpen megtudakolnám tőle, hogy miért csinálta, amit csinált, és az én fantáziámba beleférne olyan válasz erre a kérdésre, amiből nem lesz kirúgás. Csak ötletelés-szinten, lehet hogy épp meghalt a gyereke vagy a mamája, és totálisan ki van borulva, gyakorlatilag munkaképtelen, de valamit mégis le akart adni kínjában. Vagy maga alatt van, úgy érzi, hogy senki le se szarja, hogy mit ír ő, el se olvassák, páriának érzi magát, és azért csinálta, hogy valami végre történjen. Esetleg szakmai válságban van, kiégés, blackout, az egészsége romokban. Egy csomó ilyen ok van, amit én, mint munkaadó, méltányolni tudnék. A hiba és a személy maga két különböző dolog, nem kell egyként kezelni. Természetesen ezek csak az én szempontjaim, és a munka- illetve céges kultúrában bevallottam nem is a magyar mintákat követem.
A rendszerben nyoma sincs a kompromisszumnak, vagy az enyhülésnek, ezt bizonyítja Orbán Viktor mai nyilatkozata és Áder János aláírásai...
vakablak 2018.12.24 17:24:31
@Ellenzéki Tüntető: "Tekintve hogy ez a törvény kb. a német törvény fordítása."

Hazugság. A legkisebb mértékig sem a fordítása, még csak nem is hasonlít. Különösen olyan nincs benne, hogy a túlórát csak az időkeret végével kéne kifizetni.

Íme a link a törvényre: www.gesetze-im-internet.de/arbzg/index.html#BJNR117100994BJNE001501308
Ezen belül a 7. cikkelyre: "§ 7 Abweichende Regelungen" (ami zömében a túlórákkal foglalkozik): www.gesetze-im-internet.de/arbzg/__7.html
Az Európai Unió nevében annak parlamentje minősített többséggel megállapította, hogy Magyarország sorozatosan megszegi a demokratikus közélet és a jogállamiság normáit, az ún. uniós alapértékeket. Azóta számos szájból és változatban halljuk, hogy ez a szégyenletes helyzet némely magyarok…..
vakablak 2018.09.18 11:00:43
Hello, 20-as évei 30-hoz közelebbi felét taposó leszbikus lány vagyok. Saját másságomról, illetve a leszbikusságról általában fogok írni, ha te is leszbikus vagy, vagy csak érdekel a téma, kövess :)  Mint nem olyan rég a szekrényből kilépett (mit kilépett, kiestem és bukfenceztem három kurva…..
vakablak 2018.07.01 10:32:54
Az előítélet kb. az, hogy ha egy nevesített csoportban valamely tulajdonság _gyakrabban_ van meg, mint a teljes népességben, akkor az eltérés mértékéről egy logaritmikus skálán alkotunk véleményt: azaz viszonylag kis input (=az eltérés mértéke) hamar nagy outputot (=véleményváltozást) generál. Lehetne azon lamentálni, hogy miért van ez így és jól van-e ez így, csak hát ez egy emberi tulajdonság, egyszerűen így van. Ha gépek lennénk, akkor a véleményünk az adott csoportról az eltéréssel lineáris arányossággal változna, de mi, emberek, rendszerint túlzásokba esünk.

Ennek a szélsőségesen előítéletes változata az, hogy az adott tulajdonságot egyesek az adott csoport összes tagjára kivetítik, ami nyilván baromság. Így lesz minden cigányból tolvaj, minden menekültből megerőszakolós, robbantgatós terrorista, és minden leszbikus csúnya.

Ha a szélsőségességtől eltekintünk, akkor ez a fenti dolog elég jól elvezet a magyarázathoz, hogy miért viszonylag elterjedt vélemény, hogy a leszbikusok csúnyák. Szép ill. csúnya az, amit a közmegegyezés szépnek vagy csúnyának tart. Férfiszemmel _rendszerint_ a nőies nőket tartják szépnek, a férfias kinézetű nőket pedig csúnyának. Te magad is írod, hogy a leszbikusok között van egy ilyen csoport ("szkandererrel indítanak" ill. "vannak nagyon férfiasan öltöző meleg lányok"). Ezeket, pusztán ösztön-szinten, a férfiak adott esetben csúnyának látják, s ennek valószínűleg biológiai okai (is) vannak. Tehát van a leszbikusok csoportjának szépség-átlagában némi eltolódás a csúnyaként érzékeltek irányába, és itt belép a logaritmikus véleményalkotás, azaz a kismértékű eltolódás is nagymértékű véleményváltozást eredményez. A végeredmény egyesek fejében az az előítélet, hogy a leszbikusok zömmel csúnyák. Ez csak ennyit jelent.
Bumeráng Mi lesz veled feminizmus? 2018.06.24 13:58:49
Jól látható és sokunkat érintő társadalmi folyamat a XXI. században, hogy azok az ideológiák és mozgalmak, amikért több évtizeddel ezelőtt küzdöttek különböző csoportok - legyen az a nők vagy a kisebbségek egyenjogúsága - az mostanra nem tökéletes módon, de tagadhatatlanul megvalósult. A célok…..
vakablak 2018.06.24 22:35:26
Az Instán lehetőséged van bemutatkozni a profilodra látogató személynek. Ez egy igazán nagyszerű módja annak, hogy az odaérkező vendég azonnal információt kaphasson az oldaladról. Az alábbi cikkben adunk néhány ötletet számodra, amivel kitűnhetsz a többiek közül...
Életem egyik legjobb színházi élménye volt a Komámasszony, hol a stukker? című előadás. Zseniális társadalomkritika a darab, végig a fekete humor és a kőkemény dráma határmezsgyéjén egyensúlyozik, nagyon mély mondanivalóval és örök aktualitással. Ha tehetik mindenképp nézzék meg. Aki nem ismeri,…..
  A Netflix az Ozark című, igazán nem agyonhypeolt, a sajtóban nem orrvérzésig tolt krimivel nagyon igyekezett telitalálatot elérni a peak tv-bingón. És majdnem sikerült is neki. A mostanában sikeres és népszerű sorozatok bevált elemeiből merítő antihőstörténetben van fehér antihős, aki nem akar…..
vakablak 2017.07.31 12:19:29
@sixx: kösz, jó tudni. Én valószínűleg csak töredékannyi sorozatot nétem meg életemben, mint te, valszleg ezért nem figyeltem fel erre a megoldásra korábban.
vakablak 2017.08.01 16:40:22
@Flasztimill: „Nincsenek idősíkok, a történetvezetés végig lineáris, és nincs közben flashback, csak van valahol középen ez a rész, ami egy csomó kérdést megmagyaráz az addig és az azután történtekből.”

Amikre hivatkozol, az szinte mind a flashbackes részben van, ha nem tévedek. A "valahol a közepén" kitétel nem mértani kifjezés volt. A 8. rész ott van a sorozat belsejében, amennyiben nem azzal kezdődik, és nem is azzal végződik, és még csak nem is az utolsó előtti rész. Úgyhogy igen, ez egy alapvetően lineáris történetvezetésű sorozat, KIVÉVE az általam említett epizódot, ami a múltbeli eseményeket világítja meg. A Tuck-os előtörténet a kisszámú kivételek közé tartozik, arról valóban nem a 8. részben esik említés.
vakablak 2017.08.01 18:50:26
@Flasztimill: Nem. Minimális számú kivételtől eltekintve végig lineáris a történetvezetés. Egy nagy kivétel van, amiről írtam is, egy teljes köztes rész, ami a múlt különböző pillanatait világítja meg. Mindez ugye szemben azzal a típusú narrációval, amikor nem lineárisan mesélik el a történetet, hanem hol előre, hol hátra ugranak. Vannak ilyen filmek és sorozatok is szép számmal, ám az Ozark pont nem ilyen — eltekintve a már említett kivételektől. Nincs pl. olyan, hogy zajlanak az események, aztán egyszer csak magyarázólag jön egy flashback-jelenet.

De látom, te egy ilyen kis zseni vagy, aki mindig mindent jobban tudsz, úgyhogy innentől vitatkozz magadban.
Az első három rész után az év eddigi legjobb és legfontosabb sorozatának neveztem A szolgálólány meséjét (The Handmaid's Tale), és ezt most, hogy véget ért az évad, simán fenntartom. Az utolsó, tizedik rész csütörtökön került fel az HBO GO-ra, Magyarországon egyelőre csak itt lehetett megnézni a…..
Két olyan problémát generált az Orbán-rezsim mostanában, amelyek miatt szóba került az ország kizárása az Európai Unióból, és a Fidesz kizárása az Európai Néppártból. A CEU kvázi felszántása és a menekültek (kvóta szerinti) be nem fogadása, ill. az utóbbihoz tartozó "Állítsuk meg Brüsszelt"…..
Vodafone, Marks and Spencers, Royal Bank of Scotland, LLoyds' Bank, Audi, L'Oreal, McDonald's: csupán néhány hirdető neve, amelyek felfüggesztették a Google-ön és a Youtube-on futó valamennyi reklámköltésüket Nagy-Britanniában. A felsorolás hosszan sorolható a teljes brit…..
vakablak 2017.03.23 11:11:36
A pornográfia említése téves, ez a szempont fel sem merült. Szélsőséges tartalmak mellett jelentek meg reklámok, ennyi az ügy és nem több. Az írás színvonaltalan, csak azt zanzásítja, amit a média amúgy is felkapott.

A lényeg kb. ez volna:

A brand reklámok csak brand safe környezetben jelenhetnek meg, ez mindenféle reklámozás alapelve. A youtube-on megjelenő reklámokat a Google AdX ad exchange rendszerén keresztül veszik a brand-hirdetők, méghozzá programmatikusan, azaz automatizáltan, valós idejű elektronikus árveréseken. Ezeken az árveréseken az eladni kívánt reklámhely ("ad space") egyik közzétett jellemzője a tartalom-kategória ("content category"). Ennek van egy iparági sztenderdje, jobbára ezt használja mindenki, ez az IAB content category list, pl. itt betekinthető:
support.aerserv.com/hc/en-us/articles/207148516-List-of-IAB-Categories

Brand safe-nek semmi sem tekinthető, ami az IAB24-es kategória vagy az után következik, azaz természetesen nem brand safe a kategorizálatlan tartalom (ez maga az IAB24), és naná hogy nem az összes IAB25 (Non-Standard Content), mint Unmoderated UGC, Extreme Graphic/Explicit Violence, Hate Content stb, az IAB26-ről (Illegal content) nem is beszélve.

Ezek azok, amilyen környezetben brand sohasem akar megjelenni. A szűrés akkor és csak akkor működik a programmatikus árveréses környezetben, ha az eladni kívánt reklámhelyhez annak tartalom-kategóriáját is közzéteszi az eladó, ez esetben a Google AdX platform. Normális esetben nincs olyan brand advertiser, amelynek a rendszere megvenne egy olyan reklámhelyet, aminél hiányzik a tartalom-kategória! Tehát nem csak arról van szó, hogy azt vizsgálja a vevő rendszere, hogy IAB24 vagy annál magasabb-e a tartalom-kategória, hanem arról, hogy ha nem is ismert a reklámhely kategóriája, akkor programmatikus rendszer azt garantáltan meg nem veszi semmilyen brand advertisernek, hiszen az ismeretlenbe bármi belefér.

Ezek miatt volna roppant érdekes tudni, hogy ez a mostani probléma egyáltalán hogy is léphetett fel? Az odáig világos, hogy technikailag roppantul nehéz a Google számára a tömegével feltöltött videókról automatizáltan felismerni, hogy azok tartalom-kategóriának felelnek meg. A pornót viszonylag könnyű felismerni, a gyűlölködő extremista tartalmat pedig valószínűleg nem könnyű. Ugyanakkor ha a Google rendszere egy videóról nem ismeri fel a kategóriát, akkor milyen azonosítóval látta el a végül kifogásolt reklámhelyeket? A fel nem ismert tartalmat IAB24-gyel kellene közzétenni, hiszen a kategória ismeretlen. Emiatt brand reklámozók ezeket a helyeket nem vásárolnák, a nem brand meg magára vessen, ha mégis megveszi.

Tehát a kérdés arra egyszerűsödik, hogy ki kúrt el mit. Ha a Google bekamuzott a fel nem ismert videók reklámhelyére valamilyen brand safe tartalom-kategóriát, akkor az jó nagy blamázs, viszont rettentő egyszerű javítani. Ha nem kamuzott be semmit, hanem nem adott át semmilyen azonosítót, vagy IAB24-et adott át, akkor viszont a vevők hibáztak, kockázatot vállaltak.
vakablak 2017.03.23 11:17:57
@fátum: nem erről van szó. Venni csak olyan információ alapján lehet, amit a vevő rendszere a vétel pillanatában ismer. Ha az eladó (vagy a közvetítő) pontatlan, pl. túl tág kategóriát ad meg, akkor a vevő jóhiszeműen megveszi a reklámhelyet, nem tudván, hogy végösszesen kártékony a kontextus. Pl. ha a valakinek a haláláról szóló cikk kategóriája az, hogy IAB12 "News", mert az eladó csak ennyit ad át, akkor a vevő rendszere erre simán lecsaphat. Sajnos az IAB kategorizálásában ilyen részletek nincsenek is, mint haláleset vagy hasonlók.

Más kérdés, hogy ha a vevő is észleli, hogy egy adott publisherrel kapcsolatban rendszeresen kártékony környezetben jelenik meg a reklámja, akkor egyezkedhet vele, vagy egyszerűen kizárhatja azt a publishert a vételi körből. Persze ha nagy elérésű publisherről van szó, akkor még mindig jobban megérheti bevállalni, hogy egyik-másik reklám nem kedvező környezetben jelenik meg, mint lemondani a nagy számú célközönség eléréséről.
Te is hallottad már azt a mondatot, hogy a magyar a világ legnehezebb nyelve? Nos, valószínűleg sejted, hogy talán az elfogultság beszél azokból, akik ezt hangoztatják. Némi valóságalapja ugyanakkor van, legalábbis annyi biztosan, hogy valóban nem tartozik a könnyen tanulható…..
vakablak 2016.12.28 21:25:14
A kínai úgy szerepel a listában, mint brutálisan nehéz nyelv. Tekintsünk el attól egy pillanatra, hogy kínában elég sok nyelvet beszélnek, és vegyük úgy, hogy ha kínait mondunk, Kína hivatalos nyelvére, a sztenderd kínaira gondolunk, amit ők "putonghua" néven emlegetnek, mi meg néha mandarinként hivatkozunk rá.

Ez a nyelv abszolút nem nehéz, hanem ellenkezőleg, tök könnyen tanulható. Leginkább az angolra hasonlít sok tekintetben, noha a két nyelv abszolút nem rokon egymással. Például:
- A szórend alany-állítmány-tárgy (SVO)
- nagyszámú homoníma (azonos alakú, de eltérő jelentésű szó)
- nagyszámú egytagú szó
- nincs se ige, se főnévragozás
- a jelzők mindig megelőzik a jelzett főnevet
- a főneveknek nincs nemük

Ehhez jön még, hogy a kínaiban nincs igazán különbség az egyes és a többes szám között sem. Egy egyszerű mondatból ezért nem egyértelmű, hogy az illető főnév egyes vagy többes számú, ami a magyarban (eltérően sok más nyelvtől) ugyanígy kifejezhető, amikor a névelőt elhagyjuk a főnév elől, pl.: "Mit csináltál tegnap?" - "Filmet néztem." Ebből nem derül ki, hogy egy filmet néztem-e meg, vagy többet, bár ha akarnám, pontosabban is ki tudnám fejezni, de van, hogy nem akarom. Indoeurópai nyelveken ezt így elég nehéz volna kifejezni, kínaiul meg ez az alap. Nehézség viszont, hogy ha a főnév számosságát akarjuk kifejezni (pl. tíz ember), akkor ahhoz nem elég a szám, hanem egy egységszócskát is be kell iktatni, és ezekből pedig 48 különféle van. Ezek egy részét meg kell tanulni a főnévvel együtt, bár a legtöbb a főnevek egy bizonyos kategóriájához kötődik, tehát legalább azt be kell magolni. Más egységszava van pl. a kerekes és az úszó járműveknek, van egy sajátja a verseknek, más a fáé és megint más az üvegpalacké, viszont szerencsére ugyanazt kell használni a hidakhoz mint a repülőkhöz, és így tovább. :) De tényleg csak ez bonyi, a többi dolog tök egyszerű és logikus. Egyszerű a kiejtés és a hangsúlyozás is, már ha hozzászokik a fül és a nyelv, hogy bizonyos, a magyarban nem létező hangzókat kell tudni ejteni, de ez a probléma a kínaiban nem súlyosabb, mint ha magyarként angolul vagy németül tanulunk.

Végezetül az írást is meglepően egyszerű elsajátítani (legalábbis az egyszerűsített jelekét, a tradicionálisat szerintem jóval nehezebb), mert az, ami őrült krikszkraksznak néz ki, természetesen egyszerűbb jelekre, az egyszerűbb jelek pedig még egyszerűbb vonásokra vezethető vissza. Így aztán nem ötletszerű grafikai alakzatokat kell memorizálni, hanem csak azt megjegyezni, hogy egy adott szó jele milyen más, egyszerűbb és nem különösebben nagy számú egyéb jelből áll, és hogy ezek közül melyik épp hova kerül. Ami elsőre bonyolultnak látszik vagy hangzik, arról kb. egy óra alatt kiderül, hogy van egy saját logikája, nem dráma.
vakablak 2016.12.28 22:00:05
@cardiobascuralis 2: csak egy érdekességet ehhez, ami szerencsére nem kötődik szorosan az általam egyébként egyáltalán nem vitatott finnugor nyelvi eredet kérdéséhez.

Dél-Kínában, ha jól emlékszem, valahol Guiyang város közelében (Guizhou tartomány), de még erősen falusi környéken volt egy számomra abszolút váratlan földönkívüli élményem még 1995-ben, amikor egy csoportnyi székely ember közeledett felém a földekről érkezve, ballagtak az úton valahonnan valahova. Természetesen nem székelyek voltak, hanem valamilyen kínaiak, nyilván valamilyen nemzetiség, a számtalanból egy; székelynek azért néztem őket (és állt meg a szívem egy fél órára ettől), mert abszolút úgy voltak felöltözve, ahogy a székelyeknél, vagy legalábbis az erdélyi parasztembereknél megszokott: ezeken mondjuk szalmakalap volt, viszont fehér ing, fekete mellény, fekete nadrág és fekete csizma (szemre bőrcsizmának kinéző), a vállukon meg mindenféle földműves kézi eszközöket vittek. Abszolút hihetetlen látvány volt, főleg mert teljesen el is ütött minden ott megszokott ruházattól.

A másik hasonló élményem is ugyanebben a tartományban volt pár nappal később. Egy kisvárosban bóklászva belebotlottam két utcai koldus-zenészbe (akik egyébként mindketten vakok voltak). Az egyik a kéthúros kínai hegedűn játszott (er-hu), a másik talán valamilyen citerafélén. Akkor és ott értettem meg, amit korábban énekórákon többször elmondtak nekünk, hogy a magyar zenét a pentaton lejtés összeköti a távolkeleti zenékkel. Én addigra már elég sok távolkeleti zenét hallottam, de egyik sem hasonlított egy picit sem a magyarhoz; amit ez a két vidéki zenész játszott, az viszont hátborzongató volt, mert az hanglejtésében, dallamában és ritmusában EGYSZERRE volt abszolút félreismerhetetlenül magyaros, ha így hallgattam, és mégis egyértelműen kínai, ha meg úgy. Sosem gondoltam, hogy ilyesmi lehetséges, és lám.

Megj.: tőlem mindenféle nacionalizmus vagy magyarkodás tökéletesen idegen, a szélsőjobb minden kreténségét megvetem.
Remélem, hogy van itt olyan, aki velem együtt szintén azokra a bizonyos lélegzetvisszafojtós pillanatokra várt hetek óta, mert most meghallgattattak imáink. Na de nem ugrunk ennyire előre, lássuk, mit vágtak hozzánk. Egy kórházban vagyunk, Bernard éppen egy őrült kalapos fickóról…..
Az első évad világraszóló sikere után óriási elvárások voltak a True Detective második szezonjával pláne azok után, hogy a fontosabb szerepekre olyan neveket sikerült szerződtetni, mint Rachel McAdams, Colin Farrell, Vince Vaughn vagy Taylor Kitsch. Aztán hamar kiderült, hogy a második évad kész…..
Triflázni vitathatatlanul jó dolog, de vajon ki tudja, mit is jelent ez? A trifla a szarvasgomba neve, így a triflázás jelenthet szarvasgomba keresést és fogyasztást is, míg az előbbi igencsak kifizetődő foglalatosság, addig az utóbbi az igazi ínyenceknek való kulináris élvezet.…..
vakablak 2015.11.08 21:19:11
Egy pár megjegyzés csupán:

- A T. melanosporum magyar neve francia ill périgordi szarvasgomba. Szüret január elejétől márc. végéig, de valóban nem terem Mo.-on.

- T. aestivum a nyári szarvasgomba, de van egy őszi/téli termésideje is, csak a mennyiség jóval csekélyebb.

- T. brumale magyar neve téli szarvasgomba. Ez is van Mo.-on, de csak kis mennyiségben; amúgy is jóval apróbb, mint az aestivum, és az egyes példányok fajsúlya is kisebb, viszont sokkal finomabb is annál.

- A T. magnatum a világ legdrágább fajtája, és annyira kevés van belőle Mo.-on, és az is olyan félreeső helyen, hogy a megtalálása gyakorlatilag kizárt. Viszont nagyon finom valóban.

- Kimaradt a felsorolásból a Tuber macrosporum, amiből vadon is terem Mo.-on, bár nem sok, viszont ültetvényesen is termesztik. Egészen remek szarvasgomba, pl. toronymagasan az aestivum és a brumale fölött van szerintem, de a melanosporum piaci dominanciája miatt gyakorlatilag nincs piaca, ezért piaci értéke sem nagyon.

- A Choirmyces meandiformis egy kereskedelmi értékkel nem bíró gomba, a tuberektől eltérően savanyú talajon nő, pl. fenyvesekben. Abban is más, mint a Tuberek, hogy lehet sütni-főzni, nem veszti el az ízét.

- Terfezia terfezoides magyar neve homoki fehér szarvasgomba. Pl. a Kecskemét-környéki homoki akácosokban lehet találni júliustól októberig. Inkább édességekhez használják, teljesen más ízvilága van, mint a többi felsorolt gombának.

- Nem feltétlenül igaz, hogy a termesztett szarvasgomba a humuszban gazdag talajt kedvelné. A T. melanosporum pl. pont arról ismert, hogy Olaszországban a legvacakabb, gyenge tápértékű, erősen homokos talajokon nő, bár az is igaz, hogy Périgord (Franciaország) környékén valóban humuszosabb talajban termesztik.

- Barokkos túlzás, hogy ne volna két egyforma ízű példány. :) Az azonos fajhoz tartozó és azonos termőhelyről származó példányok íze alapvetően ugyanaz vagy nagyon hasonló.

- hűtőben, konyhai törlőkendővel bélelt zárt dobozban egy hétig vagy tovább is eltartható, de naponta ki kell venni és körömkefével átkefélgetni, az átnedvesedett törlőkendőt pedig cserélni, egyébként hamar penészedni kezd.

- A magyar árakkal nem vagyok pontosan képben, de a 3-5eFt/100gr legfeljebb a nyári szarvasgombára lehet igaz, ami a legolcsóbb a kereskedelmi forgalomban kaphatók közül. Ez nem úgy fűszer, mint pl. a T. melanosporum, ebből azért kell bőven, hogy íze is legyen az ételnek. A melano ára ennek legalább tíz-tizenötszöröse, viszont 3-5dkg már bőven elég lehet egy tésztaétel megízesítéséhez akár több személy számára is. Hogy T. magnatumot lehet-e Mo.-on kapni, azt nem is tudom, de azért simán elkérhetnek 6.000€/kg-ot is (hatezer euró), már ha boltban veszi az ember. Más kérdés, hogy ebből is elég lehet 1-2 deka.
Orbán nyilvánvalóan emelte a tétet az utóbbi napokban, és már 500 millió embernek játszik -- a nemzetek saját demokratikusan megválasztott kormányaival szemben. A röszkei események nem maradnak visszhangtalanul a kontinens sajtójában, és a hatása ellentétes lehet a liberális…..
Hétfőn átlépte a határt A. G., 21 éves, gambiai születésű fiatalember. Iskolai végzettsége közgazdasági matematikai analízis szuahéli nyelven, de néhány magyar előételnévvel nagyszerűen képes magát magyarul is megértetni. A magyar előételek nevét még akkor tanulta meg,…..