Regisztráció Blogot indítok
Adatok
catwalker

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eger és a budapesti Vígszínház után kiszakadt a kőszínházi létből, és egy éve a szabadúszásban lubickol Mészáros Máté, akiről régóta tudjuk, hogy eredeti figura, de most arról is meggyőzött minket, hogy bátran vállalja szakmai különvéleményét. Berlini nyaralásán csaptunk le rá, és ő készséggel ült…..
Mohácsi harmadik nekifutásra rendez boszorkányüldözést. A színészek lelkesek, a nézőknek mindegy. Fotó: Szalontai Ábel / Vígszínház Nagy harcok dúlnak a Vígben. Hagyomány és haladás néznek farkasszemet egymással. A budapestiek szemében emblematikus színházépület (a klasszikus Fellner és…..
Színváltós falak és összehordott kellékek közt beszélnek maguk elé Csehov maszkos figurái. Az első látásra elvont művészkedés közelebbről nézve a Sirály lenyűgöző új olvasata: aktuális és szórakoztató.  fotó: Mészáros Csaba Ne tévesszen meg senkit, hogy a…..
Szőke babaszépség, vaskos humor, szerteágazó tehetség. A független színjátszás ikonját az országos ismertség kapujában értük utol. Nemsokára Presser újrahangszerelt dalát énekli a Pestiben, a tévés Munkaügyek állandó csapattagja lesz, végigforgatja a nyarat, majd Mundruczó…..
Gothár Péter ügyes fiatalokkal játszatja Goldoni kétszázötven éves darabját. A mozgékony színészeknek, a virgonc szövegnek, a sok zenének és az ötletes díszletnek köszönhetően megfiatalodik a darab, az épület és a közönség egyaránt. Fotó: Dömölky Dániel /…..
Három szerepet játszik a Nemzetiben, de egyelőre ragaszkodik a szabadúszáshoz Trokán Nóra. A színésznő fenntartások nélkül mesél a színművészetis és a vidéki évekről, Zsótér Sándor és Rudolf Péter instrukcióiról, és mindarról, ami a színjátszáson túl van. Két…..
Ványa bácsi Jönnek az oroszok 2015.04.09 14:20:37
Példaértékű összefogással készült új független színházi bemutató. A sikert sikerre halmozó Orlai Produkciós Iroda és a szemérmetlenül tehetséges k2 társulat közösen hozta létre a fiatal korosztály életérzését tükröző Apátlanokat.  Fotó: Orlai…..
Kortárs magyar science fiction a Nagymező utcában. Megnéztük, hogy ez lehetséges-e. A 011-alkotócsoport Garzonpánik című sikerdarabja azt igazolta, hogy nagyon is az. fotó: 011 Miközben a moziban csillagok közt űrhajózunk (Interstellar), a frusztrációnk teremtette…..
Szokásunk szerint kíváncsian szemlézzük végig a POSZT aktuális versenydarabjait. Körutunk legújabb állomása egy különleges meglepetés: Ibsen talált darabja, a Brand – Zsótér Sándor értelmezésében a Nemzeti Színház harmadik emeletén. Egyértelműen az évad legjobbjai közt…..
Ványa bácsi Három kívánság 2015.03.10 14:30:51
A HoppArt Társulat az egyik legkitartóbb csapat a független mezőnyben. Mostoha körülményeik dacára minden bemutatóval valami újat tudnak mutatni magukból. Legutóbbi projektjük, a Három nővér attól eredeti, ahogy összeérik benne hagyományos forma és kortárs gondolat: a fáradt…..
Évek óta divat a rendszerváltás óta felnőtt első nemzedék, az úgynevezett Y generáció problémáit fejtegetni, egyszerre szidni őket és rajongani értük, lesni minden kívánságukat, és szorongani, hogy felforgatják a régi rendet. A Trafó most úgy gondolta, hogy ha valóban…..
Ványa bácsi Megbombáztuk Budát 2014.10.09 11:04:18
A bombasztikus cím ellenére mindössze annyi történt, hogy Csáki Judit kritikus és Mohácsi János rendező a magyar nyelvű dráma mai lehetőségeiről beszélgettek az Átriumban, s ehhez pazar előadásrészleteket vetítettek illusztrációként; ráadásképp a Kovács Márton vezette…..
Veiszer Alinda bő fél éve vezet kultúrpolitikai vitaesteket a Katona kávézójában, holnap este a magyar film helyzetéről lesz szó. A jól sikerült és elrontott pillanatokról, az első visszajelzésekről, a régi sérelmekről és legújabb terveiről mesélt nekünk. Kinek az ötlete…..
Elég sok a pályát elhagyó színész hazánkban és külföldön is, általában mégis visszatérnek a színészethez. De mi van azzal a művésszel, akinek fizikai rosszullétei támadnak a közönség tömegének a látványától? Kossuth-díjas helyett inkább rendőr lesz. És azért még…..
Ványa bácsi Amadeus light 2014.08.11 12:42:14
Peter Shaffer sikerműve, a zenei gyorstalpalónak sem utolsó Amadeus hosszú szériákat képes futni: hol a színészi bravúr, hol a csinos kosztümös tabló nyűgözi le a nézőket. Szikszai Rémusz rendezése sajnos egyiket sem nyújtja, mégis gyorsan fogynak rá a jegyek. Fotó: Takács…..
Jó néhány fiatal alkotó azon dolgozik, hogy kurrens témák, korszerű látvány, és életszagú játékmód ötvözésével új értelmet adjon a színházba járásnak. Ilyen elszánással jött létre a 011- ALKOTÓCSOPORT, akik júniusban programadó fesztivállal jelentkeztek, egyúttal…..
Ványa bácsi Nem nagy kunszt 2014.07.22 09:13:14
Unalomba fulladt Alföldi Róbert rendezése az Operában (CASSIOPEIA kritikáját olvashatjátok) Christoph Willibald Gluck az 1700-as években kezdte el megreformálni az opera műfaját. Sokan forradalmárnak tartják, bár Gluck-tól igen távol állt ez a szerepkör. Marie Antoinette…..
A budai Átrium Film-Színház (újra)nyitása óta szorgalmasan és fantáziadúsan ontja magából az újabb és újabb bemutatókat. A folyamatos sikersorozat örömére nemrég megajándékozták magukat és formálódó közönségüket egy kortárs finomsággal, az…..
Egy pesti lány, akiből vidéken lett színésznő. Megvan benne minden, ami ehhez a pályához kell: szépség, játékosság, szorgalom, egyéniség. Czene Zsófi, a kaposvári nézők kedvence a Városmajori Színházi Szemlén a Hippolyt, a lakáj Terka szerepében mutatkozott be a fővárosi…..
Hámori Gabriella hosszú kihagyás után bravúros alakítással tér vissza az Örkény Színház színpadára, Szandtner Anna pedig bebizonyítja, hogy a társulat fiatal vezető színésznőjévé érett. (Köszönet az újabb cikkért vendégbloggerünknek, CASSIOPEIÁNAK!) Fotó: Gordon…..
A Szegedi Kortárs Balett előadásán nem fog az idő, Juronics Tamás már több mint egy évtizede olyan problémákat vetett fel az előadásban, amik továbbra is fennállnak. Megrázóan aktuális téma egy vérprofi társulat interpretálásában. (Új vendégbloggerünk, CASSIOPEIA írását…..
Ványa bácsi Mi nincs a POSZT-on? 2014.06.08 14:56:36
A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja minden évben kritika tárgya. Idén mindkét színházi társaság holdudvara szóvá tette a válogatás hiányosságait, miközben épp a görcsös konszenzus-kereséstől lett ennyire érdektelen a műsor. A politikai indulatok mentén…..
Erdeős Anna bábrendező magyarországi ősbemutatóként jegyzi Biljana Srbljanović kortárs szerb írónő izgalmas darabját Barbelo, avagy kutyákról és gyerekekről címen. Az előadásban nincsenek bábok, de van költőiség, vizualitás, társadalmi érzékenység és nyolc tehetséges színész, akiket (egy híján)…..
Gorkij darabja a Katonában idejétmúlt értelmiségi szappanoperaként szólal meg, miközben kortárs drámának képzeli magát Fotó: Szilágyi Lenke / Katona József Színház A Katonába járni újabban kifejezetten jó élmény. A 30 éves jubileumra elkészült felújításnak hála…..
Ványa bácsi A régi Vidnyánszky 2014.05.06 14:57:33
A Tavaszi Fesztivál őrült nagy hajrájában az Operába mentünk Jenůfát nézni. A régi repertoárdarab egészen friss benyomást keltett és jó hatással volt ránk. Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház A színháziak gyakran sérelmezik, hogy a kritikusok mindig csak a…..