Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Attic

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előléptetés sokak nagy álma, de ha megtörténik, sokszor inkább hoz pánikot, mint örömöt. Ha kiemelnek egy rátermett kollégát a csapatból, főnökké teszik, onnantól biztosan más lesz a kollegiális viszony. Ha jó viszony volt, eltávolodnak tőle, mégiscsak „főnök” lett… Ha nem volt igazán jó a…..
Attic 2018.10.10 22:43:50
@Érdekes: Ott a pont. Sajnos tényleg nagyon kevés a normális értékekkel megáldott manager, ritka mint a fehér holló. Rengeteg életképtelen, befeszült, eröböl pusholo 1bites gyökér van a mai menedzsment kulturaban aki a munkahelyen eli ki, hogy se parja, se gyereke, se kutyaja macskaja, de meg igazi baratja sincs.
A kudarcokról azt gondolom, hogy részei az álláskeresési folyamatnak, és inkább csak a „nem sikerült” címkével látnám el. Kudarc az, amikor nem tettünk semmit a sikerért, majd nem is jött a siker. Ezért csak magunkat okolhatjuk, de mi van akkor, ha mindent megtettünk, mégsem sikerült? Akkor bizony a…..
Attic 2018.09.27 16:24:26
@jobangel: Excel tesztfeladatről csak annyit, hogy az egyik ultranagy überhype-olt ssc-nél küldtek egy excel teszt linket.
A jól megszokott adattal és kérdésekkel telepakolt visszatöltős relatíve gyakorlatias excel file helyett egy online tesztet kaptam, ahol kb 20 perc alatt kb 30 excel-es kérdésre kellet választ adni. Kérdésenként 5 lehetséges válasz közül kellett kiválasztani a megfelelő választ, ahol kb a cella formázás és egyéb soha nem használt elméleti hülyeséget kérdeztek. Gyakorlati értelme semmi, ennél egy sima kérdezz-felelek a gyakran használt excel funkciókról is többet mondd el egy jelölt alkalmasságáról.
Szerdán végre eljött a nagy nap. Mint minden évben idén is több ezren várták az egyetemi ponthatárok kihirdetését, akár a Pont Ott bulikon együtt, akár otthon a gép előtt, remegő kézzel, ismétlődő entereket nyomogatva a Felvi.hu ablakára. Egy dolog közös volt. Este nyolckor az örök pesszimista, a…..
Attic 2018.07.29 22:38:27
@röf: Nagy rakás baromság volt akkor is a központi érettségi plusz felvételi és a mai rendszer is több sebből vérzik. Egyszerűen az egyetemek, oktatók sajnos jelentős része munkaerőpiacra konvertálhatatlan tudást ad/adott korábban is, vagy mire a hallgató végez, amit tanul tudás már nem aktuális, változik a munkaerőpiac, technológia, stb.
Az álláskeresők leggyakoribb félelme ez. Az eladás olyasmi, ami rengeteg kudarccal, elutasítással jár, ettől érthetően fél mindenki, mert a mi kis poroszos oktatásunk mentén nőtt fel, ahol megtanították rettegni a kudarcoktól. Mégis, az álláskeresés az bizony eladás, aminek…..
Attic 2018.07.26 12:21:53
@Pan Modry: manageri szinten sőt team leader szinten is ugyanaz a bohóckodás megy nagyok sok multiban. Mellettem beszélik a senior managerek, hogy mi alapjan lesz jó a jelölt/senior, csak pár példa: “Ügyes, határozott, jót beszélgettünk”. Majd felveszik ezt a csodás senior/team lead kollégát és egy összetett függvény, pivot kifog rajta, szakmailag meg ne is beszéljünk róla... Szóval a színeszkés működik, csak nézz körbe:D
Attic 2018.07.26 13:16:43
@Pan Modry: kb egy 1 órás interjú alatt, mint egy megrendezett darab, mi derül ki valojában? Szövegelnek a cégről, poziról, elmeséled a cv-d, kapsz pár unalmas személyiség kédés a nagy kupacból, talán pár szakmai... Persze tegyük most férre a teszteket, egyéb esettanulmányokat. Szimpla szubjektív benyomások a szemlélyes interjúk, ahol baromi gáz, hogy micsoda szerepjáték folyik és tényleg csodálkoznak a fluktuáción.
Egy bloggertársam írt egy cikket, még júniusban, de azóta is kering a neten. A cikk címe "Egy elrontott generáció". A cikkben szó esik a fiatalok moráljáról, és arról hogy ezek a mai fiatalok milyen lusták, nem akarnak dolgozni, tanulni, nem vállalják a következményeket a tetteikért, és még…..
Attic 2018.07.21 12:34:13
@tamarisk: pár éve (4 éve) pénzügy/számvitel területen 330-350brutto között egyszerűen válogatottak a multik, 4 körös tesztes/AC-s hülyeségükkel, nem volt könnyű bekerülni. Ma a min. 400-450brutto palyakezdő bért simán megadják több helyen, csak beesik valaki az alapkézésből, makog valamit angolul az egy órás pofavizit interjún és ennyi. Szóval akik most kezdik előnyös helyzetből indulnak alapból, annak ellenére, hogy a folyamatok automatizáltabbak, egyszerűbbek és szakmai megértés se szükséges igazán.
Attic 2018.07.14 07:18:14
@tamarisk: Pont ez a baj. Szabályozott minden, ami nem követi a valós folyamat eseményeit. Amíg 4 ügyvéd egy adásvételi szerződés egy mondatát négyféleképpen értelmez. Felesleges körök, idő és pénz, és akkor egy albérleti szerződés a legkisebb baj. Építési törvények, hitelszerződés, stb. egy hitelképes dolgozó embernek nincs ideje átlátni az egész folyamatot és megérteni. Ahol lehet ezt kihasználja az építettő, a bank, a tanácsadók, az ügyvéd. Miközben minden szabályozás és gazdasági környezet folyamatosan változik. A törvényalkotok pedig nem foglakoznak azzal, hogy miként lehet átláthatóvá tenni alap dolgokat, akár egy albérleti szerződés kapcsán, anélkül, hogy már itt ne töms meg a semmitérő ügyvédek/állam zsebét.
A HR-es állásinterjús szokásokat sokszor éri az a kritika, hogy színház az egész, és nincs is értelme. Leginkább az alábbi kérdések miatt gondolja ezt sok álláskereső – és ezek esetében egyet is kell értenem velük. Állásinterjú-stratégiákkal azt tanítom nekik, hogy ezekből hogyan lehet kimozdítani…..
Attic 2018.07.09 23:37:21
Sajnos az ssc világ tele van gyökér barmokkal,akik HR-esnek nevezik magukat. Kezdjük a legelején az egyik szakmai süllyesztő “bankssc” hr kislánya már a legelején hazudozik az interjú kapcsán. Persze a külföldi HR-es talál meg (nem a magyar) és interjúztat egy korrekt poziba. A magyar hr es kislányhoz hív szokásos hülyeség: “1 kör lesz”. Első kör pipa, visszajelzés semmi. Eltelik 1 hónap “Nem sikerült elérjelek, most lesz a második kör”. Természetesen egy totál nem azonos szintű pozira hívtak be és ez is csak ott derült ki:D. A kislány behazudta szépen a 2 havi bónuszt is, persze ott dolgozó ismerősök kiröhogtek, hogy itt bizony évek óta nincs bónusz:D Másik ssc interjú: az 1 órás interjú a szakmai vezetővel hr-essel. Szakmai kérdés nulla ellenben kedvenc kérdések zuhataga: miért akarok itt dolgozni, 3 erősség gyengeség, miért váltok sűrűn (1-1,5 évente munkahelyet)... mit teszek ha..., mi a legjobb customer service élményem kérdések zuhataga. Persze ment itt is a színház a válaszaim kapcsán, mert mi mást akarnak hallani? Persze nem azt, hogy “azért váltok, mert folyamat zaklattok és évről évre egyre többet pénzt dobtok, azért össze-vissza copy pastezzem a több éve ugyanúgy összagányolt szarkupacotokat vakmajom módjára a max 10 oldalas process notetok alapján, miközben ingyen túlorázzak és Mike-nak nyaljak be tövig a call-on mert szétvet a client focus”. Rakás kaki ez az egész interjúztatás, mert eleve a “hr” szarul szűr. A szakmai interjúztatást pedig felváltotta a nyílt pofavizit, hiszen az adott cég szakmai süllyesztőében elveszett idióták érzelmi alapon nagyon jól kiszűrik a magukhoz hasonlót.
  Az egyetemi tanár kérdőre vonja a társaságot. "Mindenkinek van szakmai gyakorlati helye? És ki megy ki külföldre? ". A hatalmas teremben egy-két kéz merészkedik a magasba, az is bizonytalanul. Körülnézek, hátha csak rosszul látok. Talán túl gyorsan kezdtem el a…..
Attic 2017.11.03 08:06:46
@Szarvas Norbert: Teljes mértékben igazat adok. Elsöre mindig soknak tünik egy mac ára, de utolag nem. 5 év gondtalan használhatóság simán bennük van. Csak egy saját példa: a 2009-es macbook pro-m hiba nélkül müködig, igaz már a szülöknek akandékoztam, de még mindig és amire egy átlag user-nek kell, teszi a dolgát. Nem sok korabeli gép lenne müködöképes, arrol pedig ne is beszeljünk, hogy egy par éves céges lenovo i5-ös fiatal kora ellenére mennyire rossz ergonomiai elményt nyújt, ráadásul 1 év alatt két gép is elszállt alattam, excel pedig összeomlott párazor. Mikor pedig ránéztem ezen céges csodák kisker árára... kb a standard verzio alig jön ki olcsóbban egy macbook air-nél.
A leépítés mindig igazságtalan, mindig a cég kellemetlen átalakulását mutatja. Nagyon leegyszerűsítve az a feladat, hogy X főt, X Ft összegű bérköltséget meg kell takarítani. Főleg multiknál szokásosan a régiós vezetésben ülő „korrekt” döntéshozó nem ad szempontokat, csak ezeket célokat közli a…..
Most minden erről szól: hogy munkaerőhiány van. És közben látom a sok munkanélkülit, akik ezt nagyon nem így látják – megértem őket. Mert a munkaerőhiány is relatív, sőt, néha a munkáltatók által tudattalanul, mégis mesterségesen gerjesztett dolog (ezzel persze nem cáfolom, hogy a probléma valós is…..
Attic 2017.07.20 08:24:44
@Jobangel "nem elég, hogy újakat alig találnak, de még a meglévők is lelépnek":

Persze, hogy lelépnek. Haggyuk ezt a multi HR-s baromságot, hogy munkaerő megtartása ás a lojalitást egyáltalán cél, finance területen szerzett tapasztalatom alapján szinten kifejtem erről a véleményem:

Juttatási csomag: zárjuk ki első körben azokat a multi formákat, akiknek fontos, hogy a pozíciójuk előtt ott legyen, hogy senior, associate, lead, stb szavak az alapvetően betanított idegennyelvet igénylő csodarendszerekben-excelben bűvőlő agyhalott kattintgató munkájuk után). Ha kizártuk őket és csak a juttatási csomagot nézzük, akkor nem éri meg 1-1,5 év-nél többet eltönteni valahol, hiszen a munka (egy-két totális leépülést okozó multit kivéve) nagyon hasonló, csak a fizetésben érződik egy erőteljesebb ugrás. Szóval ennyit a lojalitásról. A képzéseket most ne vegyük bele, hiszen egy értelmesebb képzés pl:ACCA inkább a munkvállalótól várja el, hogy több évig lojális maradjon fos-hugy fizetésért. Aztán a manager-i pozíciót úgyis valami külsős seggnyaló idióta kapja ACCA nélkül:D

Fluktuáció elemzése: Ha valahol nagy a fluktuáció elsősorban arra utal a juttatási csomagon kívül, hogy a manager/ team lead egy szokásos seggfej, akivel nem szeretne kegyütt dolgozni vagy a túlóra elviselhetetlen. Nyilván ezt kilépő interjún nem fejtegetjük, hiszen a sablon kérdéseken túl akarunk lenni, ha pedig még nem mondtunk fel, nyilván tudjuk, hogy semmit sem érünk azzal, ha árulkodó ovodás módjára viselkedünk, hiszen komoly felnőttek vagyunk fontos feladatokkal:D

Új emberek megtalálása: szerintem tök jó, hogy HR szolgáltatók bőszen keresik, gyűjtik a valóban jobbnál jobb jelölteket és tovább is küldik őket, azonban mintha a nagy multik vízfejű managerei(tisztelet a kevés kivételnek), valahogy mintha szimplán csak a szimpátiára mennek és a legnagyobb gyökereket sikerül csak kiválasztaniuk. Ebből következi, hogy lassan már egy interjút sem lehet komolyan venni, hiszen több órvalt vagy akár több körrel vesszük el feleslegesen egymás idejét a végeredmény pedig sokszor meglepő és mulatságos.