Regisztráció Blogot indítok
Adatok
deprimarius

0 bejegyzést írt és 95 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három bort bontottam egy kiválóan megszervezett október végi kóstoló ürügyén, amikor is egy estére a Budai Vár lett a kékfrankos fővárosa. Tizennégy élvonalbeli soproni pince hozott ízelítőt boraiból a szakma és a sajtó számára. Mindenki kínált kékfrankost - volt aki nem…..
Ha pár hónappal ezelőtt valaki feltette volna nekem a szokásos alkoholista indítókérdést (sörös-e vagy, vagy boros-e), abszolút nem okozott volna nehézséget mellényzsebből odamondanom, hogy persze, boros. Talán még azt is hozzátettem volna, hogy míg a bor egy nemes ital…..
Pozitívan közelítek a borokhoz; ha úgy tetszik, a léha örömöt keresem bennünk, s ekként is értékelem őket. Rossz borra fölösleges szót vesztegetni – gondoltam. Éppen ezért merengtem hosszasan Horváth József Ráspi 2004-es alap kékfrankosának martalékai fölött (ami…..
deprimarius 2008.11.12 16:28:26
Na, csak összejön majd az a 100-as hozzászólásszám...
Számomra a Ráspi-bor élmények nagyon kettősek.
Több olyan borát kóstoltam, amit forradalminak éreztem a magyar vörösborok terén. A 03-as sima és főleg a szelekció kf olyan élményt adott, amit előtte csak 1-2 burgundi pinot, és azóta is max. 3-4 másik magyar pince tudott kb hozni. Simán 9 pontok voltak nálam, úgy hogy előtte 6-nál többet nemigen adtam volna semmire (magyar vörösre). 04-es Máté, Zweigwelt hozták majdnem ezt a szintet.
A második Ráspi-forradalmat a szuper ár-érték arányú alapborai jelentették. a 05-ös, majd a 06-os kf, valamint a 06-os rozé baromiranagyon jó borok voltak, nevetségesen alacsony áron. Az a rozé azt is megmutatta nekem, hogy ebben a műfajban is óriási távlatok vannak. a 06-os Kopár és Mágus is gyönyörű borok nagyon olcsón (főleg az előbbi).
Az érem másik oldala, hogy volt 2-3 olyan palack amivel valóban komoly bajok voltak: gyanús volt a palackban almasavbomlás illetve a nagyon alacsony kénszint illetve szűretlen-derítetlenség miatti oxidáció, zavarosság.
De ezt nálam bőven ellensúlyozta az a különleges, harmonikus borkarakter, mélység, tömör szerkezet, amit sok tételében hordoz. Számomra a Ráspi-vörösek teljesen átrajzolták a honi vörösborok koordinátarendszerét, új éra kezdődött.
Persze van az éremnek középső oldala is, jópár, amúgy nagyon szép borában nem tetszik a hordóíz, illetve a 03-as utáni cs-ek nála sem értek be.
Burgundi borokat kóstolni jó. Még a rendszeres borisszák is némi meghatottsággal szoktak készülődni az efféle alkalmakra, köztük én is. Vélhetően ebben benne van a borok viszonylagos elérhetetlensége – térben és pénzben egyaránt. Nehezen hozzáférhetőek, és a nagyobb…..
Rambo barátunk egyszer már rászabadította a kritikai szellemet a biodinamikára, most hasonló szellemben próbál rendet rakni a kézművesség fogalmát illetően. Gondolatmenete során a szalonnázó bicskától eljut az intelligens mosóporig, és közben rengeteg tisztázásra váró…..
Új szerzőt avatunk. A jövőben posztjai Rezeda néven jelennek meg. Bármit mondanánk róla, azonnal fölfednénk kilétét. Rezeda szerint a magyar fehéreket a MA stábja hajlamos alulpontozni, ezért ne lepődjünk meg, hogy mindjárt két kilencpontos száraz fehérrel nyit (és Bussay dr.…..
2009 elején a magyar borokról, s rajtuk keresztül hazánkról fog szólni a Travel Channel népszerű műsorának két epizódja. A Journey into Wine (Borutazások) négy adása ugyanis kelet-európai országokba kalauzolja majd el a nézőket (egy-egy 24 perces adás jut Romániának és…..
deprimarius 2008.09.21 12:09:15
MalbecNC,

Korábban elég sok szekszárdi kadarkát kóstoltam, az utóbbi 1-2 évben tényleg van lemaradásom, régen max. kellemes tételekkel találkoztam. És sok volt a kadarkéhoz egyáltalán nem hasonlító, nagytanninú, sötét, barátságtalan "kadarka". Komolyan szívesen vennék minden kadarka-tippet. Amik ellenben idáig nagyon meggyőztek, az a Buttler, Szentesi meg Orsolyan kadarkái, ezek egytől egyig számomra, csökevényes provinciális ízlésű számára, komoly borok. Nagyon kelllemesnek találtam még anno Eszterbauer egyik kadarkáját. Meg Szabó Zoltánét (Pécs, Hosszúhetény, rizlingjei kapcsán már írtak róla itt is), aki szekszárdi öreg karós kadarkából készített őszinte, tiszta, élvezetes vérbeli kadart. számomra Szabó Zoltán forradalmi borász, mert azt mutatja, hogy Dél-Pannóniában is lehet nagy és könnyen iható, élvezetes kézműves borokat készíteni, tehát NEM stíluskérdésekről vagy a mostoha természeti adottságokról van arrafelé szó.


dagadtos,

"addig majd csak figyelj szépen, mikor fogja egyetlen ilyen ember is csak egyszer is kiemelni bármilyen sorból egy olyan (magyar) pincészet borát, aminek széles körben nagy neve van, és nem százas palackszámokkal dolgozik!"

Királyudvar Sec 2006
Weninger kf 06
Szepsy furmint 06
Mindháromért rajongok pl...túl sokat tényleg nem tudnék felsorolni, de ez a három asszem elég jól mutatja (az én esetemben legalábbis) hogy nem valami "nagypinceellenes" megszállottságról van szó. Hanem szemléletről. de ez tudom hogy téged nem érdekel, csak hogy ízlik vagy nem ízlik, mindegy hogyan készül.
Idén is megrendezésre került a Pannon Bormustra, ez volt a kilencedik alkalom, hogy megválasztották az ítészek hazánk csúcsborait. A megmérettetésnek immár hetedszer adott otthont a pannonhalmi apátság. A nemzetközi zsűriben két Master of Wine is helyet kapott: Caroline Gilby és…..
Nyílt napot tartott a Zwack, az Izabella borválogatás tavaszi borait mutatták be a Dandár utcában. A kóstoló fantázianeve egyben jelen cikk címe is. A szortimentet szinte teljesen végigkóstoltam, az adott körülmények között a borokról pusztán benyomásokat szereztem.…..
deprimarius 2008.05.07 13:00:57
Tudom hogy radikális vagyok ízlésemmel, tisztelek sok borvidéket mint egy sikeres közösségi márkaépítést, a beleölt munkát, szorgalmat, de továbbra is fönntartom hogy sok híres borvidéken nem a természet értékei emelkednek ki, hanem egy sajátos technikai-technológiai tudáshalmaz és egy sikeres közösségi brand-építés. Pont ezért sosem fogok valszeg Bordeaux-i borra költeni. Ott eggyébként talán nincs is olyan pince ahol ne lenne ozmózisgép.

Ez az észak-dél összehasonlítás nagy vonalakban érvényes, de a pár pompás déli kivétel azért megkérdőjelezi ezt. Eddig két olyan bort kóstoltam Olaszországból (egyik toszkán másik délről) amik tényleg ihatóak is voltak, és mellette izgalmasak is, egyáltalán nem is hasonlítottak társaikhoz. sok helyen annyira trendi egy borvidék, annyira megy egy név, hogy fölösleges nekik valóban kiemelkedőt és természeteset készíteni, akkor is sikeresek: miért érnék be kevesebb borral?

Én a teset nehogy tolerálom, de alapvető egy nagy bornál. Csakhogy a test nálam nem ragacsos, túlméretezett tannint és alkoholt jelent. A tannin akkor van nálam rendben, ha egy alig észrevehető keretként támasztja meg a bort, de az ÍZÉT nem a tanninnak érzem, hanem a zamatoknak. eélég egyértelmű a képletem: ami dörzsöli, szárítja a szájpadlásomat, vagy/és ami keserű, az nem OK!

Egyébként Ráspinál szerintem az egyetlen gyenge pont stabilan a cs-ek, számomra ez a fajtát minősíti, nem idevaló, túl durva, rossz a fenolos érése.
Még ha maga valószínűleg élénken tiltakozna is ez ellen, számomra Györgykovács Imre akkor is a Somló Rolling Stones-a: a nagy klasszikus, akihez mindig vissza lehet nyúlni, aki sokakat inspirál, és ennek ellenére nemcsak múltja van, hanem jelene is. Nem is akármilyen, mégpedig. Mert…..
deprimarius 2008.05.07 19:08:10
zoli,

továbbra sem értem miért lehetne bármiben rosszabb egy "túlzottan" hozamkorlátozott bor.

Amit az érésről írsz azzal egyetértek, azzal azért kiegészítve, hogy azt a pontot mindenképpen el kell érje a szőlő amikor tökéletes a fenolos érés. zárójelben itt utalnék Csite minapi posztjára amiben két olyan Takács Lajos hárslevelűt kóstolt, amik közt kb 10 nap volt a különbség a szüreti időpontban és sokkal jobbnak találta a későbbit. És hozzátéve hogy a legmagasabb szinten bőven vannak kivételek, ahol az akár óriási cukortartalom mellett bődületes személyisége, egyedi ízei maradnak meg a boroknak: pl Szepsy Cuvée 03, Szepsy Szamorodni 03, Hollóvár hárs 05. Ez utóbbi bort kóstolva sztem senki nem sokallja a cukrot és nem gondolja, hogy jobb bor lett volna ha pár héttel hamarább szedik a szőlőt.

Azzal is egyetértek, hogy sok olyan bor volt, ahol a savak elvesztek, és hiába volt minden más erény, féloldalas lett a bor és hamar össze is zuhant. Ez évjáratkérdés is. akkor van esély kiemelkedő borra, ha a tökéletes közeli fenolos érés állapotában még van elég sav. Szvsz azért jópár ilyen bor született az elmúlt években...

"..és akkor essen szó mindjárt a rosszindulatú személyeskedő támadásokról, tévhitekről:
-GyI olyan szőlőt nem vásárol, aminek nem kísérte végig az életpályáját és azt nem megfelelőnek tartotta volna."

én kérem ki magamnak ezt, mint írtam nagyon kedvelem és tisztelem Imre munkáját. Saját szájával mondta egyszer, hogy nála úgy megy a felvásárlás, hogy augusztusban ha talál valami ígéretes ültetvényt, ott megbeszéli az üzletet és akkor még csinál egy kör fürtválogatást. De nem állandóak ezek az ültetvények és a metszés, zöldválogatás nincs megszabva előre. ez nyilván sokkal jobb mint egy bármilyen szőlő megvétele kilóra szüretkor, de nem is a lehető legjobb felvásárlási forma amikor minden évben ugyanarról a területről vásárol és ellenőriz metszéstől kezdve mindent.

A végét nem értem, milyen a "túl" hozamkorlátozott bor szerinted? Túl milyen? Akkor mondok mást, egy barátomtól idézem: ez kb olyan mint a "túl szép nő". Vagyis nincs ilyen.
A Művelt Alkoholista Varázshegy 2008.04.29 08:00:00
Botrány, de Bukolyi László, alias Gróf Buttler nem akar tetszeni. Nincs ránk szorulva. Nem azért készít bort, hogy másoknak örömöt szerezzen. És innentől kezdve torkunkra forr a szó, kiesünk a szerepünkből, bálnák a partra, kékhalál, filmszakadás. Szóval, BL elvan…..
A Bormarketing Kht az ITD támogatásával részt vesz a stockholmi Vinordic kiállításon. Összesen 125 borból választották ki azt a negyvenet, amely Magyarországot képviseli. A válogatásban 5 aranyszájú svéd segédkezett, akik 3 nap alatt kóstolták végig magukat a 125 mintán. A…..
A Művelt Alkoholista Rapidrandi 2008.02.18 09:00:00
38 bor, 12 termelő, 1 borvidék. Az Egri Borvidékért Alapítvány másodszor rendezte meg az egri borok gáláját az MTA termeiben. Elmentem, és megkóstoltam a felhozatal nagy részét. Mivel este családi programom volt, így a kóstolás négy üteme így alakult: forgat, illatol, ízlel,…..
Arra gondoltam hirtelen, hogy ezentúl kizárólag olyan borokról fogok írni, amelyekben nem tükröződik semmiféle terroir (inni azért iszom ezeket is, még szép), inkább megyek a hiperbe, veszek ezt-azt, amit meglátok, oszt jól érzem magam, a büdös francba az ideológiával, tényleg.A…..
Nehéz szülés volt, de elérkezett a nagy pillanat – számomra kétségtelenül nagy –, hogy megénekeljem a sillerek második énekét, a tragikusat, melyben a hős elbukik, vér foly (vagy nem), katarzis, majd megvilágosodás, üres pénztárca... Önigazolom létemet, meg…..
Lássuk az évborászt, aki azt mondta vagy nem azt mondta, beszéljenek a savak, a gyümölcsök, a tanninok! Váratlan ajándékbor a karácsonyi dömpingben, de legalább izgi. Cabernet sauvignon, merlot és syrah (80-10-10)."A szőlőbirtok arculatának meghatározó vörösbora",…..
A kaliforniai borok kapásból lenyűgöztek a 90-es években. Akkor, amikor először találkoztam velük. Mert vastagok voltak és bársonyosak. De már másodjára kiderült, hogy az egyik pontosan olyan, mint a másik. Harmadjára pláne. Kis túlzással, ofkorz. Természetesen vannak…..
Az osztrák Falstaff magazin 2007/6. számában számolnak be a Best of Tokaj néven november 27-én rendezett eseményről. A horizonttágító szeánszot a Renommierte Weingüter Burgenland Egyesülettel közösen szervezték, és 14 vezető tokaji birtok borait kóstolták a schönbrunni kastély…..
Horváth József. Ráspi. Egyike a legmegosztóbb borászainknak. Talán még annak is van róla véleménye, aki nem találkozott se vele, se a boraival. Gondoltam egyet és bejelentkeztem Fertőrákosra, egy ebéddel összekötött kóstolóra. Immár nekem is van véleményem.A betérő borozni…..
Lehet valami a levegőben, vagy mi, AM kolléga után magam is rászomjaztam a friss oportókra. Régen nagyon szerettem a fajtát, a 90-es évek közepén a savas soproni kékfrankosok után felüdülésszámba ment könnyed és bársonyos villányiakat inni, amelyek akkortájt kissé lapos…..