Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kalinka Tamás

80 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kalandok a Duna mentén Kiskőszeg 2021.02.01 17:03:07
Kiskőszeg-Batina..
Beköszöntött a tél. A Felső-Dunamellék Rezervátum azonban ilyenkor is tartja a formáját, sőt, talán még szebb is, mint a meleg hónapokban. A nyugalom évszaka ez, mikor már csak azok maradnak a szigeteken, akik tényleg vérbeli szülöttjei e vidéknek. Az állatok világában is hasonló a helyzet:…..
A Felső-Dunamellék Rezervátum történetének egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) befektetésén dolgoznak jelenleg is a mérnökök. A BABECA (Baja-Bezdan Canal) program költsége több mint  8 699 537,91 euró, melyet az IPA-Interreg Program finanszíroz. A projekt 2017-ben vette kezdetét, a befejezését…..
Hála a kitartó munkának,- és természetesen a szerencsének-az idei évben kétszer is volt szerencsém tévéstábot fogadni a Felső-Dunamellék Rezervátumban. Első alkalommal május 5-én látogatott ell hozzánk az MTV csapata, pontosabban az Itthon vagy! című magazinműsor forgatócsoportja. Bár a május eleji…..
A rezervátumban, a dunai ártéren is beköszöntött immár az ősz-az évszak, mely az elmúlást és a rohamosan közeledő zord telet hivatott beharangozni. Az erdőkben és a hajdani folyami szigeteken ilyenkor korántsem áll meg az élet, hisz az itt élőknek-legyenek azok emberek vagy állatok-fel kell…..
A Mohácsi(Margitta)-sziget legdélibb csücskét képző Kengyia-szigetet hajdan a Mohácsi-Duna-ág, a Lassú-fok és a Baracskai-Duna-ág határolták. A 900 hektáros ártéri paradicsom pontosan a Duna felénél-azaz az 1425. folyamkilométernél helyezkedik el, egyes vélemények szerint hajdan ezen a…..
A Terra nullius (latin: senki földje) című regény kézirata már 2017-ben meglátta a napvilágot, azóta a Napút Online folyóirat is közlésre választotta, ám kötetben való kiadására és publikálására sajnos még nem került sor, bár eddig minden visszajelzés igencsak pozitívnak bizonyult vele…..
https://www.youtube.com/watch?v=FpSKiD68aDk&list=LLZqq9kVNbP79IUJEM2eD1iQ&index=2&t=1239s..
https://www.youtube.com/watch?v=TMiA3KV035I&t=2s..
1990. szeptember 25-én kedden a Bajai-csatorna keleti partján a késő délutáni órákban az akkor 60 éves bezdáni nyugdíjas horgász Nagy Ferenc, becenevén Jandó, épp hazafelé készülődött. A csaknem 40 évnyi tapasztalattal rendelkező horgász már egy botját össze is szedte, 18 óra 15 perckor azonban az…..
Kalinka Tamás 2019.06.07 23:53:41
@Mónika László (jando): Kedves Mónika! El tudná küldeni a képet? Nagyon hálás lennék, ugyanis igen régóta keresem. E-mail címek, ahova küldheti: felsodunarezervatum@freemail.hu
tamas.kalinka@gmail.com
Köszönöm!
A Duna-parton fekvő igen békés falucska-Kiskőszeg (hr:Batina) békés múltját 1944 őszén egy igen érdekes történelmi esemény szakította félbe: a kiskőszegi csata, mely '44 november 11. és november 29. között zajlott és csaknem ötezer halálos áldozatot követelt, köztük rengeteg civilt is. Az ütközet…..
Amikor olyan embereknek beszélek a Bajai-csatornáról, Kengyiáról illetve a Bezdánt körülvevő vadonról, akik még nem jártak itt soha, akkor általában nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez tulajdonképp egy külön kis világ, melyben a mai napig fellelhető az ártéri/természeti életforma. Különös táj, különös…..
Bár vidékünk bővelkedik gyönyörű helyekben és érdekes történelmi tényekben, mégis kevesen ismerik ezt a tájat-talán viszonylagos elszigeteltsége miatt, hisz szó szerint a vajdasági Délvidék egyik "eldugott sarkáról" van szó. A Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum fennhatósága alá eső…..
Mit történt vidékünkön 1848-ban és 49-ben? -Sajnos erre a kérdésre igen kevesen tudnának válaszolni. Nyilván sokan azt mondanák, hogy valószínűleg semmi jelentős nem történt itt a forradalom éveiben, ám ez hatalmas tévedés lenne részükről. No, de sebaj! Ahogy a mondás tartja: Jó pap is holtig tanul!…..
Az ártéri ember. Szép megnevezés, de vajon ki bújik meg mögötte? Milyen az az "ártéri ember"? Nevezhetnénk őt egyszerűen természeti embernek, vagy ha helyileg még jobban be akarjuk határolni, akkor dunai embernek. De vajon létezik még ilyen egyáltalán?  Megnyugtatom önöket: az ártéri ill. dunai…..
A Ferenc-csatorna (avagy Duna-Tisza-Duna-csatorna) nem csupán Bezdán és Nyugat-Bácska történelmében tölt be jelentős szerepet, egész Vajdaság gazdasági fejlődését is elősegítette aranykorában, a XIX. században. -írom ezt egy előző cikkemben, mely az imént említett kanális történetével…..
Bezdán egyik legnagyobb nevezetessége az itt készülő selyemdamaszt, melyet még napjainkban is a 200 éves szövőszékeken gyártanak, lyukkártyák és kézi erő segítségével. Így jelenleg ez a kontinens utolsó ilyen jellegű szövőműhelye, mely a Novitet-Dunav nevet viseli. A régi Jugoszláviában egyetlen…..
A bezdáni halászlébe mindenképp dukál egy kisebb "kaszakő" csuka, de még számos recept áll rendelkezésünkre ha zsákmányunkat az asztalon szeretnénk látni.  Sajnos sokan nem kedvelik a csuka húsát, annak igen karakteres íze miatt, de Bezdánban azért  igen közkedveltek a hazai ragadozóhalak…..
A legjobb halat bizony Bezdánban főzik!-írja ezt egy hozzászóló a Bezdáni halászlé című cikk kapcsán. Ez a kijelentés ne sértsen meg senkit, hisz természetes, hogy mindenki a saját hazája levét méltatja. S ahogy egy igen bölcs közmondás is tartja: Halászléről lehet vitatkozni, de nem…..
Kalinka Tamás 2019.01.16 20:19:49
@Kekeckokec:
Amit ír az teljesen igaz, csakhogy Bezdánban az alapanyagul szolgáló halat általában nem veszik, hanem fogják. Ha nem is a "házigazda" ül a ladikban és fogja össze az ebédrevalót, akkor is szinte mindenkinek van egy jólelkű pecás barátja/rokona aki sziveskedék márnát és egyéb halakat szolgáltatni...
Mint az ahogy egy bajai-csatornai horgászhoz illik, a most következő érdekes anekdota főszereplője is már hajnalok hajnalán elhagyta a hajdani ártéri szigeten álló bungalót, hogy öreg tölgyfaladikjába ülve a valamikori Duna-ág vizére szálljon s szerencsét próbáljon az egyik legnevezetesebb bezdáni…..
A Felső-Dunamelléken nagy múltra tekint vissza a természetbe való kivonulás "hagyománya". Az itteni emberek azonban általában egyáltalán nem azért választották ezt az életmódot mert Rousseau filozófiájának hívei voltak, hanem gyakran kényszerből, na meg úgymond "szerelemből"-azaz a végtelen…..
A most következő érdekes történet színhelye a Bezdán és Baja között 46 kilométer hosszan húzódó Bajai-csatorna, avagy Ferenc-tápcsatorna. Ezt a vizet nem úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos ásott kanálist, ugyanis eme csatorna nagy része a hajdani Baracskai-Duna-ág medrében fut (Türr István…..
Bezdánt méltán nevezik Vajdaság Velencéjének is, hisz megannyi mocsárral, érrel, vízfolyással és tóval áldotta meg ezt a települést a vén Duna.  Jómagam rengeteget tanulmányoztam a falut körülvevő változatos és gyönyörű tájat, számos földrajzni névről hallottam-ám sajnos megesett ,hogy meglátogatni…..
Talán az olvasók egy része (feltételezem, hogy a nagy része) nem is hallott még eme holtágról, mely méltán viselheti az "elfeledett" jelzőt. Mielőtt távolabbi tájakra gondolnánk ezt a rejtélyes holtágat, leszögezem, hogy a bácskai Felső-Dunamelléken található, mindössze néhány kilométerre…..
A bezdáni villanytelep 1911-ben létesült. Alapítói a Bosnyák fivérek voltak: ők négyen, plusz a következő személyek voltak még részvényesek: Magyar József, Juhász András és Vincze Simon.                                                                   A Budapestről kapott hitelből felépült a telep,…..