Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sbeax

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon nehéz bármit is írni Dóri története elé, kicsit haboztam is, hogy közreadjam-e, annyira személyes történet. Ugyanakkor rávilágít sok mindenre, a brit egészségügy folyamataira (és ezzel nem állítom azt, hogy Magyarországon, vagy Németországban mondjuk másként történt…..
sbeax 2015.01.22 20:20:33
@montroyal ( CAN qc): Én arra értettem hogy a betegekkel nem beszélnek így, az egy más tészta hogy munkaidőn kívül hogy viselkednek. Ehhez nem fűzök kommentárt nyilvánosan. -)
sbeax 2015.01.23 01:37:31
@Muscari: Köszönöm. Ettől jobban érzem magam. Na nem a szerencse miatt hanem hogy nem vagyok egyedül. A dühöm is csökkent. Igaz hogy hibáztak ebben abban a kintiek de talán ez a betegség olyan amit nem olyan könnyű felfedezni. Pedig csak egy tükrözés az egész.De hát arra nem küldenek el rutinszerűen.Mennyi beteg ember lenne ha a béltükrözést mindenkinek alapjáratban megcsinálnák:-)
jó éjszakát mindenkinek
Harmadik részéhez érkezik ma Bea története, aki ápolónőként megjárta már Ausztriát, Svájcot (a történetet ide kattintva olvashatjátok el), valamint Svédországot (itt pótolhatja, aki elmulasztotta). Ma maradunk Skandináviában, de országot váltunk, azaz jöjjön a harmadik…..
sbeax 2014.04.23 13:47:52
@Lex D'Arquebus: Bocsi! Bővebben. Egy kicsit dolgozom Norvégiában. A szabadidőmben meg Magyarországon költöm a pénzem. Persze nem az egészet csak egy részét. :)
sbeax 2014.04.23 14:05:17
@Aye aye: Ha fizeted Magyarországon akkor kapsz Magyar E111-et ezzel ( amíg nincs munkád) ellátnak Norvégiában. Baleseti ellátás, (meg fájdult a torkod, a hasad, vesegörcsöd van vagy elestél stb).
Ha hivatalos munkát kapsz kint, akkor automatikusan vonják a nyugdíjt és a TB-t kint. Ezzel mindenre jogosult vagy. Sőt Norvég E111 kártyát is kapsz ha akarsz. De ez elég nehezen működik itt Magyarországon. Én próbáltam. De nagy a tudatlanság és a káosz a fejekben. Ezért fizetem itthon is, bár hivatalosan nem kellene. Az igazság az, hogy a két TB nem nagyon beszélget egymással. A Norvég még tudna, angolul kérdezni, de szerinted a Magyar TB-ben ki az aki értené és válaszolna? :) Nem egy eget verő összeg a Magyar TB. Most éppen 6810Ft/hó. Azt a kinti fizetésedből meg se érzed.
sbeax 2014.04.23 15:33:56
@Aye aye: Én úgy intéztem a Magyar E111-et, hogy bementem a helyi TB-be, szerencsére odajött a biztonsági őr és megkérdezte mit szeretnék,majd eligazított, hogy melyik nyomtatványt kell kitöltenem, így nem kellett kétszer végig várnom a sort. Szerintem minden TB-ben ki vannak téve ezek a nyomtatványok. Ha jól emlékszem a nyomtatványon szerepel egy gyerek rész is, hiszen a te munkád után van biztosítva. Aztán kivárod a sorodat, majd az ügyintézőnek beadod a nyomtatványt az E111-et szeretnék, felkiáltással. :) Ő pedig ott helyben csinál egy kis kártyát neked. Nálam így zajlott le. Hogy a Norvégot hogy kell kérni? Fogalmam sincs. Én ott a munkám után vagyok biztosítva automatikusan. A Norvég TB oldala. www.nav.no
Valamivel több, mint egy hete jelent meg Bea történetének első része (aki nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja), akkor Svájcban és Ausztriában jártunk. Ma következzen a második felvonás, melyben a svédországi életbe, a svédek mentalitásában nyerhetünk betekintést…..
sbeax 2014.04.09 20:35:40
@klappol: Szia!
Azt nem tudom, hogy digger mire gondolt, de én a következőt hallottam. Ha csinálsz egy labirintust a közepére teszel egy sajtot és elindítasz egy patkányt,( nevezzük Patinak,mondjuk hogy van egy piros festékpötty a hátán) akkor a patkány el kezdi keresni a sajtot(nyilván érzi a szagot) és több zsákutca után megtalálja. Ha Patit elveszed a sajt mellöl és újra indítod, hiba nélkül egyenesen a sajthoz megy.Most Patit megfogod és beteszed a társai közé.Vársz egy percet. Majd(mivel meg tudod különböztetni) kiveszel egy másik patkányt Pati2-őt és a rajthoz teszed. És láss csodát hiba nélkül egyenesen a sajthoz meg. Úgyhogy a patkánynak nem csak az emlékezete kitűnő hanem még "beszélget" is a társaival. Különben nem vagyok patkány rajongó.
sbeax 2014.04.09 20:38:59
@geegee: De még milyen. Oslóban mindenhol van töltő és rengeteg villany autó rohangál. Tesla is.
A mai posztban engem elsősorban az fogott meg, amikor szerzője, Bea Svájcban dolgozva rádöbben: olyan is előfordulhat az emberrel, hogy normális színvonalon élve a hó végén is van még pénze, mi több, vásárolni is tud. Azt hiszem, ezt is meg kell tanulni feldolgozni, akármilyen…..
sbeax 2014.04.02 18:06:59
@eddie1977:"Kedves" Eddie. Pedig érzek,hidd el. Tudod nem vagyunk egyformák. Én például 5-ös voltam fizikából meg matekból. Csak beültem az órákra, meghallgattam, megértettem és ennyi volt. De sohasem néztem le vagy bántottam meg azokat akiknek nem ment a fejébe ez a két tantárgy. Viszont a nyelvtan volt a nagy mumus. Ha a szabályokról kérdeztek, fújtam mindegyiket. De alkalmazni képtelen voltam. Viszont e-miatt nem érzem kevésbé magyarnak magam.
Úgy érzem, hogy te dühös vagy. Úgy tűnik,hogy mindenre és mindenkire. Pedig ha szuper nyelvtanos vagy akkor az nagy szó. Legalább is nálam. Ha továbbra is a nyelvtani hibáimon akarsz lovagolni tessék. Egy kicsit kellemetlen, de nem haragszom. További szép napot Eddie.
sbeax 2014.04.02 18:16:26
@Pink Petsch: Tudom. Csak kíváncsi vagyok vajon egy kedvesebb válaszra hogyan reagál.
sbeax 2014.04.02 18:48:47
@Naschkatze (Mostindien / CH): A szerződésem egy évre szólt. A kórház akkor hosszabbította volna meg ha elismerték volna a végzettségemet. Mivel akkor Magyarország nem volt még az EU tagja. Akkor lépett be amikor kint voltam 2003 májusában,ha jól emlékszem. De én már akkor elindítottam az elismertetést,úgyhogy a régi rendszerben vizsgálták. Bekértek mindenfélét. Milyen tantárgyakat,hány órában tanultam,mennyi volt a gyakorlat stb.Nagyon sokba került, mert csak a kinti hitelesítést és fordítást fogadták el. Aztán ültek rajta egy sort,majd közölték hogy nem elég. Nem fogadják el. Mindezt 3 hónappal az egy év letelte előtt.Addig ment a huzavona. Amikor a kórház vezetősége megtudta, azt mondták sajnálják, de ahogy letelik az egy év nem tudnak tovább alkalmazni. Ezzel szemben a következő évben Svédben elfogadták mivel már az EU-ban voltunk. Csak egy papírt kértek a Magyar Egészségügyi Minisztériumtól. Na az is szép történet volt. Na nem a Svédek részéről.