Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peter Makra

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyorsan megkaptam a választ a blogindító kérdésemre, ahhoz képest, hogy három napig gyalogoltam a befagyott Zanszkar folyó jegén, két repülőutat is megtettem, előtte pedig napokig készültünk és csomagoltunk otthon. Mindezt azért, mert nem tudtam elképzelni: mit csinálnak az…..
Peter Makra 2014.08.03 16:51:46
A halász épp hazatért a csónakján, amikor találkozott egy piackutató szakemberrel, aki éppen arrafelé dolgozott. A piackutató megkérdezte a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán.
A halász erre azt felelte, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- ...és egyébként mivel tölti a szabadidejét? - kérdezte a szakember.
- ...például játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal, és zenélünk egy kicsit - felelte a halász.
A piackutató közbevágott: - Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia! Akkor több pénzt keresne, hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló vonóhálós flottára.
- És azután? - kérdezte a halász.
- Azután ahelyett, hogy viszonteladókon keresztül árulná a halait, közvetlenül a konzervgyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindítana egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna innen menni, Párizsba, New Yorkba, és onnan irányítaná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletét, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődött a halász.
- Úgy 15-20 év alatt - válaszolta a piackutató.
- És azután?
- Akkor kezdene érdekessé válni az élet! - magyarázta a szakember - nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távol eső kis kedves faluba költözhetne.
- És azután mi lenne? - kérdezte a halász.
- Akkor volna ideje halászgatni, játszani az unokáival, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a barátaival, zenélgetni egy kicsit... :-D
A Himalájában dolgozó magyar építészek a király otromba húzásával szembesülnek. Helyszíni riport. A legváratlanabb helyről érte támadás a zanglai palotát. Nem a fagy, a havazás vagy a durva szél mért csapást az épületre, hanem a király. Egy palota esetében akár érthető…..
"Csoma Sándor aztán egy nap ott állt végre a Himalája sziklabástyái között a magányos zanglai palotaerőd tetején. Nézelődött, forgolódott, látszott onnan az egész világ. Azért ment föl oda, hogy meglássa a magyarok maradékát.Mielőtt azonban továbbállt volna úgy gondolta…..
Peter Makra 2014.03.19 01:29:45
2010. augusztus elején én is ott dolgoztam a zanglai karkoma (fellegvár) rekonstrukción Finta Sándor, Budapest főépítészének a csapatában. Miután a ladaki főváros Leh óvárosában és 42 környező településen óriási árvíz pusztított nagy emberi- és anyagi veszteségeket okozva, Zanglából haladéktalanul átutaztam Lehbe és jelentkeztem három helyen is önkéntesnek a helyreállítási munkákra. Leghamarabb a világhírű Helena Norberg-Hodge által alapított és tavaly harminc éves évfordulóját ünneplő, az Alternatív Nobel-díjjal is kitüntetett Ladaki Ökológiai Fejlesztő és Környezetvédelmi Csoport (LEDeG) jelentkezett értem. Legnagyobb örömömre az Indiai Fenntartható Környezet és Ökológiai Fejlesztő Társaság (SEEDS India) kooperációjával, az utóbbi nagyszerű építészeivel együtt a Rekha Shenoy projektmenedzser irányította újjáépítést koordináló és tervező kis létszámú fantasztikus csoportban szakági tervezőként és energetikai mérnökszakértőként dolgozhattam. Versenyt futottunk az idővel, mert egyedül csak a Lehtől 8 km-nyire fekvő Choglamsar településen kb. 250 család háza dőlt romba és ők (nagyon sokan sok kisgyermekkel) laktak egy árvízkárosultak számára épített sátortáborban fűtés és melegvíz nélkül. Gyorsan beköszöntött a tél, mert már szeptember 23.-án leesett az első hó. A vállalásunkat feszített munkával teljesítve a csapatot a közszolgálati kategóriában a jelölőbizottság beválogatta a hat legjobb közé a mi Prima Primisszima-díjunknak megfelelő; a "CNN-IBN A 2010.-es Év Indiai Embere" (CNN-IBN Indian of the Year 2010) listájába. Óriási örömünkre, 2010. december 17.-én a világszerte lebonyolított internetes szavazás minket hozott ki győztesnek.
Mindig örömmel és nagy hálával gondolok vissza a Zanglában és Lehben eltöltött közel két és fél hónapos tartózkodásomra, az ott végzett munkámra, de legfőképp a Nagy-Himalája völgyeiben, Ladakban élő csodálatos emberekre, valamint a sok ott megismert ladaki- és magyar barátomra, volt munkatársaimra. Az idén is vissza szeretnék oda menni, mert még sok a teendő...
Sok szeretettel üdvözlöm a régi- és újabb Önkénteseket és a győri kiállítás látogatóit:

Makra Péter
a LEDeG-SEEDS India csoportban a "CNN-IBN 2010. Év Indiai Embere Díj"-jal kitüntetett beruházási-, beruházás-szervezési-, igazságügyi villamos-, energiagazdálkodási- és biztonsági mérnökszakértő, energetikai és villamos tervező; a Csoma Szobája-; a LEDeG- és a
SEEDS India Alapítványok önkéntese, tagja.