Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hepci

0 bejegyzést írt és 15883 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újra a megszokott formában jelentkezik a "Rejtőzködő borvidékek", ezúttal egy osztrák borvidékről, illetve egy osztrák borvidék boraival, amelyek közül meglepő módon van egy kis magyar vonatkozása is van. A Thermenregion egyik meghatározó borászatától, a Weingut Johanneshof Reinisch-tól kóstoltam…..
Ujvári Vivien nevét legtöbben a Tokaji borvidékről ismerhetik, hiszen 2016 óta ő készíti a mádi Barta Pince borait, előtte pedig 2 évig dolgozott a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borászaként. Vivien azonban a Badacsonyi borvidék szülötte, és máig rendszeresen ingázik Tokaj-Hegyalja és a…..
Hepci 2021.05.23 20:08:05
@ungert:
Ugyanazt ittátok? :D
Az ár egyébként akkor is problémás, ha Furmintfan leírása közelíti jobban a valóságot, ennyiért ugyanis lehet kapni extraklasszis olaszt is (Figulától), hasonlót pedig legalább 1000 pénzzel olcsóbban, többektől.
Hepci 2021.05.24 10:46:01
@furmintfan:
Talán más stílust kedveltek, nem? Valószínűleg neked bejönnek a Szent Donát-féle, kemény, díszítetlen, szép savú "furmintos" olaszok, Ungert pedig a koncentráltabb-zamatosabb vonalat (Figula) kedveli jobban.
Hozzám is az utóbbiak állnak közel - pl. a Művalkesz szerzőinek permanens rajongását a Szent Donát és Jásdi iránt nem tudom értelmezni (legalábbis ha maradok a jóindulatú megközelítésnél).
Az öteurós borok széles mezőnyében többnyire egyedi karakter nélküli, tisztességes iparosmunkát szokás elvárni. Az már egyik másik kérdés, hogy a kategória szélesebb részhalmazát olyan borok alkotják, amelyek az alapelvárások nem túl magasra helyezett lécét sem képesek átugrani. Nem meglepetés, de…..
Minden borvidékre ráfér időnként egy kis vérfrissítés, szükség van a jól bejáratott nevek mellett ifjú titánokra, feltörekvő pincékre, hogy idővel - jó esetben - belőlük is borvidéki veteránok váljanak, akik mellé majd újabb csillagok csatlakozhatnak.A Soproni borvidék egy ideje nem nagyon hallat…..
Hepci 2021.04.22 17:56:19
@furmintfan:
Szurkolok nekik. :)
Az a helyzet, hogy mindkét pacák a bögyömben van. Ráspi stílusát sose bírtam, és kb. az 5 utolsó bor, amit kóstoltam tőle, zsinórban hibás volt.
Weninger borai meg már évek óta értelmezhetetlenek számomra, minőségben és ár/érték alapján egyaránt.
Hepci 2021.04.23 21:58:47
@furmintfan:
Annyira mazochista én sem vagyok, hogy palackot vegyek tőlük pénzért. :)
Ráspitól utoljára étteremben kértem egy deci valamit, illós volt, aztán nyitottak másik palackot, az is illós volt.
Weninger pedig a "borklubunk" vaktesztjein szerepelt párszor pár éve, a pinója pl. az utolsó helyet csípte el. Meg ajándékba kaptam egy 2015-ös Steiner-kékfrankost, ami tankönyvi szinten mutatott több borhibát, valamint zavaros volt.
Az utóbbi egyébként szerintem bő 15 éve még a legjobb magyar vörösborokat készítette.
Ismét hoztam egy magyar pinot noir-sort, ezúttal 2017-es borokkal, több hazai borvidékről válogatva. Bennem sem feltétlenül tudatosult, de 2016 óta minden évben volt szerepelt a blogon valamilyen évjáratos pinot noir-kóstoló (2016, 2015, 2013, 2012, 2011), eleinte nemzetközi kitekintéssel vegyes…..
Hepci 2021.04.08 15:54:22
@furmintfan: A teljes magyar mezőnyben a Kovács Nimród-pinókban a legerősebb a hordóhatás.
Szerintem amúgy jó cucc lenne, csak az újhordó lebunkózza az egyéb aromákat.
Újabb tokaji borsor került górcső alá nappaliban, ezúttal Demeter Zoltán dűlős boraival ismerkedtem. A járványhelyzet miatt idén csak egészen elvétve fordult elő, hogy a hagyományos módon többen összeüljünk valakinél és egymás személyes társaságát is élvezve kóstoljunk és/vagy igyunk borokat. A…..
A meredeken emelkedő átlaghőmérséklet közvetlen hatása a D-vitamin-bevitelre, valamint az egyszerűbb, de ettől még élvezetes, napsütésre hangolt fehérborok fogyasztására közismert tény. A körülmények engem is befolyásolnak, így a hirtelen jött előtavaszra olyan bort kerestem, amely úgy tudja…..
Hepci 2021.03.04 21:13:29
@ungert:
Ez oké, csak a pontozás szúrja picit a szemem. Ennél azért van magyar rizling is jobb...
Ráadásul nekem egy alap DW nem 6 pont, mert akkor hány pont lenne egy DW-Axpoint, aztán egy Achleiten, aztán valami, ami ezeknél is jócskán jobb? Így elszámolhatnánk kb. 12-ig, csak azon a vidéken.
Ténykérdés, hogy fogyasztóként nem zárkózom el az organikus szőlőműveléstől és borkészítészítéstől. A borvilág sokszínű, ezért is foglalkoztat már egy évtizede, felfedezése pedig egy elérhetetlen teljességre törekvő, életen át tartó folyamat, melyben sokféle stílusnak meg kell férnie egymás mellett.…..
Ha azt mondom, Klein Ferenc, biztos nem sokan tudják, miről is van szó. Pedig rengetegen ismerik és szeretik, és járnak hozzá majdnem 40 éve! De meddig még?..
A kiskőrösi illetőségű Szentpéteri Borpincével nem túl élénk emlékeim szerint úgy három évvel ezelőtt találkoztam először Szegeden, egy alacsonyabb nívójú egyetemi kocsmában. Ekkora távlatból már felidézhetetlen, hogy pontosan melyik fehérborukból kevertettem egy, majd az élményszerű tapasztalatok…..
A Borrajongó Online borkarácsony 2020.12.29 06:00:00
A baráti társasággal azt találtuk ki, hogy ha már idén elmarad a karácsony előtti közös ivászat és a nagy családi lakomák helyett az ünnep nagy részét szűk körben, otthon töltjük, egy online borozással dobjuk fel egy kicsit a hangulatot, ahol a társaság vakon kapja a borokat és lehet találgatni,…..
Hepci 2021.02.03 14:31:43
@ungert:
Ez a legjobb biznic: (elvileg) neves borászként annyira szar bort köll készíteni, hogy felkeltse a bennfentesek kíváncsiságát (is). :D
A Villa Sandahl érdekes színfolt a badacsonyi borászatok között, több szempontból is. A svéd családi tulajdonban álló birtok 2010-es boraival üstökösként robbant be a hazai borszcénába. A borvidékkel leginkább azonosított fehérszőlők - olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű - helyett rajnai rizlinggel…..
A Fertő tó partján tevékenykedő Koppitsch-család – név szerint Maria és Alex – ismerős lehet a természetes borok közegében mozgó fogyasztóknak. A sztori lényege abban áll, hogy a szokásos minimális beavatkozás mellett igyekeznek úgy bemutatni az egyedi mikroklímával rendelkező borvidéket, hogy…..
Hepci 2021.01.16 18:23:40
Borzalmas év van mögöttünk, és lényegében semmi sem maradt már úgy és olyannak, mint ahogy azt tavalyig ismertük. Örömre tehát semmi ok, de azért a lehetséges keretek között igyekeztük összefoglalni, hogy mely borokat kedveltük az idén a leginkább. A hagyományoknak megfelelően most a magyar listánk…..
Íme egy új sorozat első része, amelyben epizódonként néhány boron keresztül Ausztria meghatározó borászatait, borászait igyekszem majd röviden bemutatni. A tervek szerint minden posztban szerepel majd több borvidék és több szőlőfajta, de természetesen elkerülhetetlen, hogy visszatérő szereplőként…..
Hepci 2020.12.26 00:10:25
@furmintfan:
Bocs, valahogy nem éreztem életszerűnek, hogy valaki (rajtam kívül :D) pénzért vesz egyszerre 3 palack 10 rugós labanc bort a KisBécsben.
Mi egyébként beszoptuk az egyiket (Jurtschitsch Heiligenstein 2017 Kamptal). Pont este bontottam - kemény, díszítetlen, csontszáraz és annyira petrolos, hogy megtörténhet az is, hogy kiöntöm.
Megszavazták. Nem, mintha bárkit meglepett volna. Mindenesetre az az amerikai nő, Joy Wright, akinek a történetét nemrég olvastam, itthon esélytelen lenne arra, hogy gyereke legyen. A hölgy ugyanis leszbikus. A történet elején még szingli is volt. Nem akart egyetlen férfival sem ágyba bújni annak…..
Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon. Ma már 23 hektár tartozik a családi birtokhoz, szőlőik a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek lankáin terülnek el. Évek óta fiuk, Borbély…..
A Borrajongó Mitigyak? 2020.05.08 06:00:00
Az a helyzet, hogy a begubozó életmóddal az jár együtt, hogy az általam fogyasztott borok 90 százalékát webshopokból rendelem. Valahogy úgy hozta a sors, hogy ezek erős zömmel külföldieket takarnak, most viszont úgy éreztem, hogy van egy sor hazai/kárpát-medencei termelő akinek rég ittam a borait.…..
Hepci 2020.05.09 10:58:52
@csorsza:
Borhibás tételeket piacra tenni 7-8000 forintokért elég nagy önbizalomra vall.
Bár tudnék említeni neves termelőt, akinek gyakorlatilag minden tétele hibás, 3000-10000 forintig - ő nyilván hülyének nézi a kedves vásárlóit.
L. Bálintnál is megszaladt az árazó ceruza a beltartalomhoz képest...
Hepci 2020.12.08 09:22:11
@drbarta:
Nem hibásak, de nem elég jók a dugók az SAP-borokban, vélhetően ezért eléggé szór a beltartalom az utolsó évjáratban.
Hepci 2020.12.13 10:21:08
@drbarta:
A tulajdonos hozzáállásával nincs baj, a dugókkal talán inkább. Pont Küképből volt olyan pár hete, aminek szinte szétmállott a dugója, amikor kihúztam, és a bor nem volt rossz, de idősebbnek tűnt a koránál. Viszont annyira sűrűn nem iszom SAP-ot, hogy feltűnjön a szórás, ha nagy.
Pont BZoli közvetítésével vettem a kifutó Gérókból (Somlai) egy kartonnal, azokat viszonylag rapid módon megittuk. Ez a dugó van abban is és gyakorlatilag nem volt 2 egyforma palack a kartonban: a szinte dugóstól a jellegtelenen át a kiválóig akadt minden.
Tekintettel arra, hogy elmúlt két hét döntően munkával, rohanással, valamint jelentősebb magánéleti változásokkal telt el, a hétvégére igyekeztem olyan bort keresni, amely mellé jó leülni csak úgy, anélkül, hogy komolyabb figyelmet követelne meg a gyakran csak fogyasztásnak nevezett szabadidős…..
Hepci 2020.11.16 14:53:13
@nemjo:
Tulajdonképpen erősen örülni tudnék, ha nem csak a fogyasztók és az ilyen totál hobbista bloggerek írnák le, hogy a R és W urak borai jelenleg, illetve már sok éve zömmel irdatlanul felülárazott borhibagyűjtemények, és a 2 neves (?) borásznak akár az Index fórumán írogató amatőröktől is illene leckéket venniük a pincetisztaság és technológia terén.
Tokaj-Hegyalja hazánk mindenképpen egyik (ha nem a) legszebb fehérborokat adó borvidéke, egyben a legdrágább száraz és édes fehérboroké is. A tokaji édes borkülönlegességek magas minősége és világban elfoglalt helye kis túlzással evidenciának számít (az eladhatóságuk már nem feltétlenül), de a…..
Hepci 2020.10.23 08:56:43
@furmintfan:
Én alapvetően jó és lehetőleg megfizethető bort szeretnék inni, konkrét fajtákra ritkán vágyakozom, ezért aztán könnyen kiüthet egy zengő egy furmintot. Ezt a konkrét furmintot egyébként pont pár napja kóstolta az egyik barátom, tegnap este boroztunk és szóba került. Jobb benyomást tett rá, mint amit a leírásodból kiolvasni véltem.
Igen, a Planina készít a szokásosnál komolyabb királyleánykát. A 2018-as maradékát megvettem a pincétől, tudok adni, ha érdekel, illetve a Pannon Borboltban még van készlet.
Hepci 2020.10.23 21:46:50
@furmintfan:
Ne a Borka nevűt vedd, az a szokásos vékony-illatos-populáris cucc, hanem a válogatást (rajnais palack).
Ismét az őszi akciós borokból választottam ki egyet a "tegnap ittam" rovatba, ezúttal a Lidl aktuális katalógusából. Egy kőszegi kékfrankost pakoltam be pénteken a kosárba, egyrészt, mert Kőszegről emlékezetem szerint egy pince borát sem ittam még, másrészt pedig mert kíváncsi, voltam, mit tudhat a…..
Kezdjük azzal, hogy rögzítjük: mindig a hatalmi kérdés (ki nyeri a választást?) a legfontosabb politikai kérdés. Minden más ebből következik vagy ezt követi. Tudom, hogy mennyivel szebb azt mondani: nem, nem ez a fontos, hanem az, hogy miben lenne más, hogyan működne, mit tenne egy, a maitól eltérő…..
Hepci 2020.09.01 14:25:02
@midnight coder:
Lehet(ne) költeni, de arra, ahol teljesítmény van.
vannak sajnos sportágak, amik a piacról alig élnek meg, de vannak bennük magyar sikerek, ezeket lehetne támogatni.
Pl. egy Kozák Danuta azért kapjon annyi fizut valamilyen kerülő úton állam bácsitól, hogy mondjuk vegyen belőle egy középkategóriás autót nem tudom, hány olimpiai érem után.
Az NB-VI. osztályú focisták meg, akik nála többet keresnek mindenféle állami pénzt lopó kamucégek beiktatásával, takarodjanak a faszba dolgozni.
Hepci 2020.09.01 16:40:18
@fepe:
Honnan gondolod, hogy nem értek hozzá? A focihoz értéshez milyen végzettség kell?
Az "eredményeket" látom. És a betolt mérhetetlen pénzt is látom, amit sokkal értelmesebb dolgokra lehetett volna költeni, ha a bonsai padisah nem éppen a fociba lenne szerelmes.
Egyébként pedig lehet álmodozni, ha például évente nevelnének a magyar klubok ezer kis Messit, ez lenne a népgazdaság sikerágazata.
Aztán felébredsz, és a kacsód langyos húgyban ázik éppen...
Ezt a posztot még április körül írtam, az újrakezdés hevületében. Mielőtt még felrakhattam volna, a laptop több hetes kényszerpihenőre  szorult. Mire visszakaptam, addigra meg a blogolás újrakezdés helyett az addig leállított életet kellett egyik napról a másikra újrakezdeni. Néhány hónap csúszással…..
Az idei nyári balatoni bortúra-sorozat Paloznakon folytatódott, a Csopakkal szomszédos községet a hazai bor- és gasztrótérképre felhelyező Homola Pincészet boraival. Paloznakra a baráti társasággal szinte minden évben ellátogatunk kicsit kiereszteni a gőzt, tavaly viszont valahogy nem jött össze a…..
Hepci 2020.08.16 04:42:31
@csorsza:
Aki becsatlakozik egy ("a") nagy borkereskedéshez, automatikusan égbe emeli az árait, mert a borkereskedés istentelenül szoroz.
Akiket felsoroltál, nincsenek ilyen (erre a) helyre becsatornázva, így az ár/érték arány normálisabb és a borász is megél.
Bingó, megvan a megfejtés... kerülni érdemes a Bortársaság márkáit...
"Akik energiát fektettek a gyűlölésembe, ne csüggedjenek, hiszen most kiderült, hogy nemcsak pénzsóvár aljadék vagyok, hanem gyáva is." Fogalmaz hajnali Facebook-posztjában keserű szarkazmussal a tegnap bejelentett, ma lemondott Index-főszerkesztő-helyettes...
Hepci 2020.07.31 17:13:10
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ennek a mellékszálnak is az lenne a legjobb, ha nyilvánosságra kerülne a tartalom.

Remélhetőleg lehallgatták Dull urat és idővel megtudjuk, miről beszéltek DK-Klárával, ha egyáltalán beszéltek, és nem csak a kissé (?) hatalompárti állításokat tevő B. úr állítja ezt (is). :)
Hepci 2020.08.01 20:49:44
@A kiló nem százat jelent.:
Nekem úgy tűnik, Bodolai álláspontját ismételgeted, nagyjából mindenben.
Ezzel tényleg semmi baj nincs, csináld nyugodtan, ez a te blogod. :)
Hepci 2020.08.03 18:01:39
@A kiló nem százat jelent.:
Én úgy látom, hogy a helyzet fokozatosan rosszabbodott és ez nyilván pengette az idegeket, mindkét oldalon.
Ugye Bodolai valamiért eladta a saját függetlenségét az általa gründolt koncepcióban elvileg biztosító részvénycsomagot.
Az Index valamiért permanensen tartozik a háttércégnek, ami egyesek szerint piaci ár fölött nyújt szolgáltatásokat, viszont nem megkerülhető (az Index a szerződésük értelmében nem vonhat be külsős reklámértékesítőt).
Most tavasszal megjelent mások helyett V. Miklós, aki 1 közismert, gumiarcú fidoxista médiafőgenyó.
Szerintem Bodoky nettó baromságokat írt, de jól hangzik, hogy ő, mint egy ellenzéki médiaarc írt ilyeneket.
Ugye láttunk már karón varnyút, meg a varnyú haján korpát.
Ellenzéki a -thy is, meg a -czy is, nyilván - ez is baromi jól hangzik.
Kívülálló vagyok, de ha akarnék, juthatnék belső infókhoz.
Azt látom, te a pro-Bodolai vonalat nyomatod, míg nekem ez a Bodolai sajna már arcra sem szimpatikus.
De ismétlem, ez a te blogod, felmondhatod nyugodtan a hatalmi forgatókönyvet, ha azonosulsz vele, ezzel semmi baj a világon nincs. :)