Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hepci

0 bejegyzést írt és 15968 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavaly nyáron járta a be borsajtót a Pécsi borvidéken gazdálkodó Szabó Zoltán bejelentése, miszerint bezárja a saját borászatát és ezentúl Ausztriában dolgozik majd egy borászatnál. A borász elmondása szerint döntése egy hosszú folyamat eredménye, de az utolsó évek különösen nehezek voltak. Nagy…..
Hepci 2024.03.26 08:35:28
@furmintfan: A cirfandli elfogyott, de a Pannon Borboltban van még belőle, alaposan megszorozva.
Rajnait vettem rengeteget, abból én is tudok adni, ha érdekel.
Kézdy Dániel, a Kálvária Pince tulajdonosa 2022-ben indította el a "Magyar borvilág kincsei" sorozatot, ahol a hazai boros szcéna olyan szereplőit látja vendégül, akik nem borászok, de szorosan kötődnek a borhoz, borkereskedőként, borszakíróként, bloggerként, rendezvényszervezőként, oktatóként,…..
Az idei évben bontott első palackjaimat - ha egy újév napján bontott pezsgőt nem számítunk ide - igazság szerint még az előző év vége felé terveztem kibontani, de aztán átcsúszott a dolog 2024-re, ahogy még sok minden más is. Ha úgy vesszük, most már duplán is késésben vagyok, mert időközben a…..
A júliusi osztrák bortúra második állomása Kamptal-ban volt, egy alig 1800 fős falucskában, Straß im Straßertale-ban. Több borászat is található a kicsiny településen, amelyet a borvidék egyik neves dűlője határol. A Gaisberg dűlő aljánál található Birgit Eichinger családi borászata, ahova még a…..
Ismét hazai pályáról folytatódnak a kóstoló beszámolók. Idén még nem sikerült a Tokaji borvidékre látogatnom, de szerencsére időnként Budapesten is meg lehet szondázni egy-egy pincészet kínálatát, ha kivárom a megfelelő alkalmat.Most két mádi pincészetről lesz ilyen formában, a lassan két évtizede…..
Hepci 2023.06.19 09:41:24
@furmintfan: Ha egyszerűbben szeretném megfogalmazni, akkor arról van szó, hogy furmint ilyen ízprofilt nem szokott mutatni. De az is lehet, hogy a Holdvölgynél felfedeztek a furmintban valamit, amit a többieknek még nem sikerült...
                       Az még valahol elnézhető, amikor a pasi már izgalmasabbnak tartja a pornófogyasztást, mint időnként a párját, de az már nagyon gáz, ha megértést követelve azzal jön, hogy minden pasi ilyen, nincs mit tenni. Levélírónk nem ismeri az összes módszert, amivel valaki a szerelmét…..
Hepci 2023.01.21 00:38:19
@connector: 20? Piha. 25.
A nő pedig reggeltől estig szopni szeretne, lehetőleg étkezés helyett is.
Az idei esztendő utolsó külföldi egyvelegében leginkább az olasz és spanyol borok dominálnak, de érdekességképpen Csehország, Szlovénia és Málta is feltűnik a listán...
                       „A korkülönbség nem áthidalhatatlan, de ha a gyerek téma miatt lesz vége, akkor azt is elfogadnám” - Levélírónk nem a szabadságát félti, csak kissé váratlanul érte, hogy pasija gyereket szeretne, pedig részéről nem lenne most aktuális. Vajon ez később a kapcsolat rovására…..
                       „A korábbi lányokkal is úgy volt, hogy előre megbeszéltük a laza viszonyt, de a végén ők állítottak be engem hibásnak, majd jól kiosztottak” - A pasi eddig csak alkalmi kapcsolatokban gondolkodott, ám az aktuális lánnyal már hetedik hónapja tart a dolog, és arra kíváncsi,…..
November elején lett 10 éves Tar Ferenc szerelemgyereke, a FineWines.hu. A sztori korábban Peter Klingler által működtetett rajnai rizling-specialista kereskedés, a Riesling.hu átvételével indult, majd egyre szélesedett a látókör, bővült a szortiment. A német és osztrák riesling-ek mellé érkeztek…..
Hepci 2022.12.06 19:09:36
@furmintfan:
Arról jutott eszembe a dolog elsősorban, hogy pár hete beszéltem egy borkereskedővel és elmondtam neki, hogy az egyik általa képviselt név egyik nem olcsó borának az új évjárata szar (az árához képest különösen). Ő meg azt válaszolta, hogy ez az évjárat nagy sikert aratott a Várban, szakírók és sommelier-k dicsérték.
Erre nem válaszoltam semmit, de ha olvas itt az illető, akkor most elolvashatja egy másik műfajban ténykedő (és előfordulhat, hogy nála sikeresebb) kereskedőtől: fontosabb egyetlen olyan vevő véleménye, aki ismételten elköltött egy bor különféle évjárataira 10+ rugót, mint több tucat borszakíróé és sommelier-é, akiknek ingyé' töltögeti...
Hepci 2022.12.08 16:11:05
@aquarius71:
Egy másik borkereskedőre, vagy borkereskedőnek tűnő hobbistára céloztam, csak a téma miatt került ezen írás alá.
Kettőnknek (Tar F. vs. Oláh G.) egy Kreinbacher-syrah kapcsán volt problémánk egymással, de nem közvetlenül, hanem egy barátom (Sz. B.) közbeiktatásával. De ez meg már sok éve volt, s a múlt homályba vész.
Hepci 2022.12.11 22:02:02
@aquarius71:
Hihi, én kissé rabiátus alkat vagyok... azóta én és a kapcsolati hálóm tagjai nem vásároltak a FineWines-tól... de annak kereskedés-jellege remélhetőleg nem ettől szűnt meg. :)
                       „Ő a kikötözéses, fenékpaskolós dolgokra gerjedt. Engem ez nem hoz lázba, nem is taszít annyira, csak nálam a kinky mindig is kimaradt” - Posztolónk 31 évesen átélt már néhány dolgot, és találkozott pár fura emberrel, de még mindig helyes és normális férfiakban gondolkozik,…..
                       A pasi csak ígérgeti, hogy majd bemutatja Posztolónkat a szülőknek, barátoknak, de eddig még nem került erre sor, és egyre több jel mutat arra, hogy már nem is fog, mert valószínűleg csak egy szórakozási lehetőséget lát ebben a kapcsolatban.                              …..
A Budai Várnegyed és Budavári Palota az elmúlt évek során számos változáson ment és megy keresztül, de a Budapest Borfesztivál szeptemberben ugyanúgy megtölti borkedvelőkkel a palota udvarait, mint korábban. 2020-ban kihagytam a járvány miatt kivételesen csökkentett üzemmódban megrendezett…..
Hepci 2022.09.15 15:32:13
@furmintfan: Nekem már az első korty alapján az volt. Azért nem öntöttük ki, 10 rugós bort nem önt ki az ember, sajnos főzni se kellett bor, így nagy nehezen megittuk. Alig jobb, mint a Lidliben jelenleg 1200-ért kapható borzalmas Pátzay rajnai-olasz házasítás, a szintén Lidliben kapható noname 1000 forintos osztrák veltelini pedig simán veri.
De javaslom a pénzes próbát, hátha úgy megérzed: vegyél egy palackot 10 rugóért és szopogasd el...

A nagy nevek tisztelete nem vezet sehová. Pár hete voltunk Wachauben, a 2020-2021-es borok többsége gyenge savkoncentrátum. Az egyik leggyengébb Prager 40+ eurós, 2020-as Achleiten rizlingje volt... biztos akadna blogger, aki legalább 7 pontot ad rá és citrusok gyönyörű kavalkádját látja benne...
Hepci 2022.09.16 12:54:24
@furmintfan: Á, nem erről van szó, én is savtoleráns vagyok, csak ebben a borban még a savak sem szépek: inkább az almás-uborkás vonalon mozognak, mint citrusosak. Az aktuális falubor rizlingje Eichingernek (Strass 2021) jobb ennél...
Az biztos, hogy korán kihozzák, különösen a smaragdokat, augusztus elején már egy csomó pincénél piacon voltak a 2021-es csúcsborok is. Én csak azt csodálom, hogy ezeket a vacakokat ki veszi meg a piaci áron, ha volt alkalma előtte megkóstolni. Egy kereskedőcégnél kóstoltunk Spitzben 15-20 aktuális évjáratú veltelinit és rizlinget, a borok feléért 1500 forintot nem adtam volna, miközben 12 eurónál olcsóbb nem volt a federspielek között sem. Végül vicces módon egy étteremből hoztunk el egy karton bort, náluk voltak korábbi évjáratok is.
Hepci 2022.09.16 18:06:05
@furmintfan: Igen, a Fohringer az - Csite Norbi adta a tippet, hogy először menjünk oda. Kb. 8-10 veltelini és rizling van nyitva kategóriánként (federspiel és smaragd), a magyar szemmel sztárnak számító nevektől nem sok palack volt nyitva: egy Hirtzberger federspiel veltelinire emlékszem, egy Alzinger-smaragdra, meg Prager rettenetes Achleiten rizlingjére. Az árak gyakorlatilag pinceárak, de vannak más borvidékekről is cuccaik, azokon szerintem jobban szoroznak (árlista van a honlapon).
Mintha tolnának néhány helyi pincét (pl. Denk, Donabaum), mert némelyik nyitott palack bemutatásának értelmére a benne lévő bor nem adott megfejtést. Egyébként a kóstoló korrekt áron van, talán 15 euro 10 tétel (elvileg 0,5 dl, de magad töltesz) és 30 euro a korlátlan kóstolás (minden nyitott palack), egy alkalmazott segít válogatni, ha igényled. Nem ittuk ki őket a költségvetésükből - szinte minden federspiel élvezhetetlen volt Hirtzberger Rotes Tor-ja kivételével, és a 30+ eurós smaragdok között is volt bőven gyenge, különösen rizlingből.
Dürnsteinben ettünk kétszer az Alter Klosterkellerben, az étel is nagyon jó és jó áron adják elvitelre a Tegernseerhof borait (valami üzleti vagy családi kapcsolat lehet köztük). Ott messze jobb cuccokat ittunk, mint a Fohringernél.
Úgy tűnik, lassan hagyomány lesz, hogy az utolsó augusztusi napok egyikén teszek egy gyors délutáni kört a Balatonfüredi Borheteken, legalábbis 2019, 2020 és 2021 után idén is így alakult. A nyári szezon végét jelző augusztus 20-án már túl voltunk, az időjárás kellemesre hűlt, a napot többnyire…..
                       A virtuális térben szövődött szerelmek néha legalább olyan valóságosnak tűnnek, mint a fizikai világban lévők, és éppen ezért a szakítás sem fájdalommentes. Ma megtudhatod, hogy az internetes csalók akár évek munkáját is képesek belefektetni egy alapos átverésbe.      …..
Hepci 2022.08.22 20:29:30
@Sztravinszka: Nem feltétlen anyagilag akarják levenni a másikat, az is elég, ha parttalanul rajong. Egy nárcisztikus képes szinte mindent megtenni egy ilyen kapcsolatért, a valós kapcsolat lehetőségén kívül.
                       Amikor egy férfi nyűgös, annál kiábrándítóbb nincs. Mióta a pasi melót váltott, hullámzó lett a kedélyállapota, de még kitart, ami feszültség meg ebből adódik, azt a barátnőn vezeti le. A páros harmadik éve van együtt, de ha így haladnak tovább, nem lesz belőle negyedik.    …..
Hepci 2022.08.04 13:04:58
                       „… csak érett emberek között működik. Viszont ha az egyik fél többet akar, az ne fél év után és robbanásszerűen, számon kérően derüljön ki” – Több kapcsolat formálta Posztolónk jelenlegi megállapítását, így most már tudja, mit akar és mit nem, de arra külön felhívná a…..
Idén 5 hónapnak kellett eltelnie, hogy először hazai borvidékre vigyen az utam, nem így terveztem, de így jött ki a lépés. Május utolsó hétvégéjét a Tokaji borvidéken töltöttem, de nem csak a borozgatás volt a cél. Az elmúlt években a kultúrtörténeti emlékek meglátogatása mindig hátrasorolódott a…..
Május elején a Sabar Borház és a borászat tulajdonosa, Ádám Gábor volt a Kálvária Pince borest-sorozatának vendége. Ugyanazon napon a Kálvária Pince adott otthont a Furmint Február sajtókóstolójának is, Kézdy Dániel pedig felajánlotta, hogy ha van kedvem maradni, a vendége vagyok az esti eseményre…..
11 év után számos gond felmerülhet egy párkapcsolatban, és ezt Posztolónk is megerősíti. Párja elégedetlen a fizetésével, álmai vannak, de rátermettsége nincs, viszont nagyon ügyel arra, hogy a pasiján kívül másoknak megfeleljen. Mindehhez nem igazán hiányzik több probléma, pedig van.   Ha…..
Hepci 2022.05.09 13:57:20
Számomra a magyar olaszrizling akkor adja a legtöbbet, ha a termőhely lenyomata is markánsan megjelenik a borban, így általában a hazai kedvenceim a Balatonfüred-csopaki borvidékről, vagy valamelyik tanúhegy (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Somló, stb.) környékéről származnak. Legyen szó akár…..
A Borrajongó Miklóscsabi kvartett 2022.04.16 10:15:00
A húsvéti hétvégére hazajött egy kedves barátom Dániából, a látogatás alkalmából pedig magyar borokra vágyott. Csütörtök este a Bartók Béla úti DiVino kínálatát szondáztuk meg alaposan, ezek a borok a következő hazai egyvelegben szerepelnek majd. Miklós Csaba, móri borász éppen érkezésünkkor fejezte…..
A 2021-ben megkezdett 2019-es rajnai rizlinges sorozat sajnos két magyar (I., II.) és egy német forduló után félbeszakadt, pedig csőre töltve várakozott egy osztrák sor, de az sajnos tavaly már dobozban maradt. Március végén elérkezettnek láttam az időt, hogy végre bepótoljam a lemaradást. Kilenc…..
Hepci 2022.04.13 22:29:10
@furmintfan: Vegyél nyugodtan, tanulságos (miként tudok elbaszni teljesen értelmetlenül 11000 forintot?). :D
Nem is értem: a 2017-es Achleiten még befért a legjobb 4-5 rajnai közé, amit valaha kóstoltam. Ha 2019-ben így sikerült, miért hozzák forgalomba smaragdként?
A 2017 viszont a valóságban is az egyik legjobb évjárat volt ebben a században, nem csak dumában.