Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dobó Géza

103 bejegyzést írt és 101 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Forrás: Youtube A mindenkori hatályos törvények olykor durván sárba tiporják az emberek szabadságjogait. Például az Amerikai Egyesült Államok déli államaiban a polgárháború végéig rabszolgasorban tartották az Afrikában befogott feketéket és leszármazottaikat. Ugyanabban…..
Nemrég feltettük olvasóinknak a kérdést, milyen budapesti főpolgármestert szeretnének? A realitásoktól bátran el lehetett rugaszkodni. A jelenleginél jóval szélesebb hatáskörrel bíró főpolgiról is írhattatok. Sokan megírták: ideje lenne egy nőt is kipróbálni ezen a…..
Kép: Index.hu Szomorú, hogy Budapestnek – a pesti oldalnak meg főképp – az egyik koronaékszerei, a Kodály Körönd palotái siralmas állapotban vannak. (A tűzről mi is beszámoltunk) Az alábbi olvasói levelet kaptuk: Tisztelt Szerkesztőség! A néhány nappal ezelőtti…..
Urbanista ISTEN SZERET TÉGED 2014.07.17 08:48:00
A robogós futár kimaxolta az Üzenetek Üzenetét. A következő tüntetéskor ezzel kérném a retkes pizzát a sok gyökérnek. A fotográfia az Úr 2014-dik éve július havának 15-dik napján, 14 óra 13 perckor a Dohány utczában, rádiótelefonnal készült. (Kép: Urbanista) ..
Fotók: Urbanista Öt óra körül értem a helyszínre, teljesen véletlenül. Arra vezetett az utam, nem katasztrófa-turistáskodtam, viszont nem hagyhatom poszt nélkül e nem mindennapi, és sajnos cseppet sem vidám látványt. A tömény füstcsóva már a Ferdinánd-hídról látszott…..
  Fotó: Urbanista Miután megjelent a "Dübörög az építési reklámháló-maffia" című írásom – amelynek apropója, hogy egy újabb olvasó jelezte fényképpel alátámasztva: a budapesti belváros frekventált helyein csak azért reklámhálóznak be épületeket,…..
Dobó Géza 2014.07.11 11:50:58
@Hoppácska:

Ezt írod:
"Bocsánat, valaki összefoglalná röviden:

most akkor létezik olyan, hogy csak azért állványoznak fel egy házat, hogy arra óriásplakátot tegyenek, és konkrét javítást nem (vagy alig) csinálnak - vagy neeeeem, ilyen nálunk nincs???? "

majd ezt válaszolta neked egy másik kommentelő:

"röviden: létezik."

amire te:

"köszi.

akkor nem olvasom el az egész szánalmas hazudozást. "

DDDDD és még ezt hittem, amikor a BKV-s-japán nénis posztnál kommenteltél: a kekeckedésed ellenére normális ember vagy:-)
Dobó Géza 2014.07.11 14:16:06
@Hoppácska:
Pusztán arra gondoltam, hogy nem olvasol el egy max 10 perc alatt elolvasható írást, ellenben egy vadidegen két szavas véleménye alapján megállapítod, hogy az interjúalanyok szánalmasan hazudoznak.
Dobó Géza 2014.07.11 18:25:50
@mrZ: Kérlek tételesen nevesítsd, hogy szerinted mi minden hazudtam az olvasók szemébe.
@Lángharcos: Mint a posztban is írtam, ha írsz konkrétumokat akár kommmentben, akár privi üzenetben: melyik ház, mikor újítottak fel, ki látta el a közös képviseletet, kikkel lehetne a lakók közül interjút készíteni stb., szívesen utánajárunk.
Képek: Indafotó, Index, Flickr, Wikipedia Éljünk azzal a remek kommentelői lehetőséggel, hogy ha netán nem is lesz olyan, amilyet szeretnénk, legalább itt elmondhatjuk vágyainkat. Elsősorban egy szakpolitikusi vénájú főpolgiról megosztott véleményeket szeretnék olvasgatni.…..
Kép: Youtube/Dick McGowan Az amerikai Nebraska államban néhány héttel ezelőtt, június 16-án délután pusztító tornádó tombolt. A mindössze 352 lakosú Pilger településen sajnos ketten életüket is vesztették (egyikük egy ötéves kisgyerek), vagy másfél tucatnyian megsérültek…..
Dobó Géza 2014.07.04 12:42:24
@magyar bucó:
az ember, aki elragadt, az "ÚGYIS NEKEM VAN IGAZAM!!!" EF5-ös erősségű tornádó:-)
Elismerem, hogy nem vagyok a tornádóbiztos épülettervezés aranykoszorús statikusa, de te biztos tanulmányok tömkelegén rágtad át magad, hogy magabiztosan leszögezd: a betont legfeljebb két méterre repíti a legerősebb tornádó is. Most szerinted sokmillió amerikai tényleg csak hagyományápoló hülyeségből tart ki a faházak mellett?
Dobó Géza 2014.07.04 13:21:07
@magyar bucó: ja, jó, hogy mondod, a biztosítóknál is mindenki hülye és nem adnának kedvezményt, ha tornádóbiztosabban építkeznének:-)
Rostás Árpád - Fotó:Facebook Rostás Árpád Magyar Örökség-díjas cigány restaurátor és vándorasztalos már több mint 200 kastélyban restaurált. Az országház faburkolata, a versailles-i kastély parkettája, konzolasztala és tükre, a Louvre ablaka, csak néhány, abból az ezer…..
Dobó Géza 2014.07.04 10:06:03
@enpera:
Ha az országban félmillió magyar élne, és az iskolázottságuk, karrierlehetőségeik, valamint az életszínvonaluk jelentősen rosszabb lenne,mint az itt élő kilenc és fél millió cigányé, akkor teljesen indokoltan kérhetnéd.
Dobó Géza 2014.07.04 10:08:20
@szájhúzó kutya:
? Kérlek küldj referenciaképeket, hogy akkor milyen a számodra elfogadható minőség, illetve jelöld meg ezeken a fényképeken a konkrét kifogásaidat.
A kép illusztráció, nem az érintett úszakaszon készült(Fotó: pdave/Indafotó) Az, hogy nemrég bevallottam: van autóm és parkolási gondjaim, olyan ellenszenvhullámot váltott ki a kommentelők egy részénél, mint ha azzal coming outoltam volna, hogy idült heroinista lennék. (Amúgy…..
Budapesten építési reklámhálón hirdetni részben olcsóbb, részben olyan helyeken is szabad, ahol egyébként óriásplakát kihelyezése tilos. Mindez akár visszaélésekre is okot adhat. Blogunk olvasói többször is felhívták erre a figyelmünket és jó néhány posztban már…..
A kép illusztráció, az Árpád hídi aluljáróban készült(Fotó: Urbanista) A Corvin-negyed (lánykori nevén: Ferenc-körúti) metró-aluljárójában vettem volna automatából metrójegyet. Előttem egy magányos japán turistanéni bámulta áhítattal a masinát, de önálló…..
Dobó Géza 2014.07.01 19:19:33
@Spencer Hill: Ühüm, és a BKK, mint rövidített név (no meg a hosszú is)markánsan eltér a BKV-től. Csak néhány hülye (mint én) mosná össze, a lakosság többségének eszébe sem jutna.
Ám, ha mégis, a BKV a BKK megalakítása óta harsányan tiltakozik a névhasonlóság miatt. De biztos macsóbb dolog tovább izmozni és magas lóról savazni, mint elismerni: "boccs, a csillagozás és az apróbetű elkerülte a figyelmemet":-)
Dobó Géza 2014.07.01 21:00:09
@HoldViola: A narancsos dologban igazad van, főképp, hogy egy kicsit ismerem a japán kultúrát, bár régi emlékek. Mentségemül, hogy siettem és meg kellett volna bontania a hálót. Nem vagyok az a turistákkal smúzoló-típus, de még arra is lett volna kedvem, hogy felajánlom neki, igyunk meg valamit a Corvin előtt és a magunk korlátolt keretei között beszélgessünk, csak rohantam. Bízom benne, hogy átjött neki a helyzet.
Dobó Géza 2014.07.02 08:30:19
@Spencer Hill:
Ha felveszik Bálát, hogy új fiúként lássa el korábbi feladataim egy részét, és borítékolható, hogy akár jól, akár rosszul csinál valamint, mindenki egy kalap alá veszi Gézával, ám ez ellen nem tiltakozok kézzel-lábbal, hogy akkor már miért nem egy Lajost vagy egy Irmát vettek fel, egy szavam nem lehet.

Hidd el, agyaltam a BKV-BKK-dolgon és végül a csillagozás mellett döntöttem. Fenntartom, hogy mind a cím, mind a tartalom BKV-val hatásosabb, a csillagozás pedig a kekeckedők lecsillapítására elegendő.

Persze, hogy nem én vagyok minden tudás birtokosa, és minden írás lehetne még jobb, de ez egy elég jól sikerült írás, nyilván a műfaji korlátok és saját képességeim keretei között.

Nyugodtan olvasd vissza kommentjeimet, ha valamit egyértelműen elszúrok (pl. elírás, tárgyi tévedés) megköszönöm a kommentelőnek, hogy felhívta rá a figyelmemet és javítom.

Nyilván arra kell törekednem, hogy ilyesmi minél ritkábban forduljon elő, de ha megtörténik, nem ködösítek.

Ha valami véleményes, olykor akkor is korrigálok, ha a kommentelő által felvetettet változatot utólag magam is jobbnak tartom.

Ebben a konkrét esetben nincs így, különös tekintettel arra, hogy még a budapestiek jelentős részének sem mond semmit a BKK, a vidékiekről, határontúliakról, diaszpórában élőkről nem is beszélve. Ez a blog ugyan meglehetősen Budapest-centrikus, de más témákkal is szívesen foglalkozunk és nyilván nem csak budapesti olvasóknak írunk, hanem a közel tízmilliós magyarországi közösségnek, sőt még azon is túl, a több, mint tizenkétmilliós magyar nyelvi közösségnek.

Mivel a csillagozott rész egyébként is kekeckedés-csillapító, kiegészítetten az alábbival: "*BKV alatt BKK-t (is) értek, ez amolyan Moszkva tér - Széll Kálmán tér beidegződés, annak ellenére, hogy a BKV-BKK relációban nem átnevezés történt." Remélem kielégített válaszom:-)
7. Itt egy újabb eladó szecessziós kastély A mezőszilasi Droppa-kastély nincs olyan jó állapotban, mint a másik eladó szecessziós, a kemenessömjéni Berzsenyi, de nagyon szép lehetett ez is. (Itt a műemlékem adatlapja, Molnár Zoltán képe pedig a Wikipédiáról való)   6.…..
Dobó Géza 2014.07.01 16:51:18
@Zubreczki Dávid:
Kommentből kell lássam, hogy szülinapod van?:-) Isten éltessen, fülhúzás stb.
Fotók: Facebook/Design Budapest Apartments Pozsonyi Attila Pozsi enteriőrtervező apartman-tuladonos öt éve nyitotta meg az Üllői út és a Mária utca sarkán az Iparművészeti Múzeummal szemben az első négy apartmanját. A helyszín egyetlen, e célból négy önálló apartmanná…..
Dobó Géza 2014.06.28 01:22:51
@mizie: de hát mindannyian egy kicsit 16 évesek vagyunk a Szomszédokból, Eastendersből,stb, pláne egy hosszú hétvégére.@lokoszt: ksz, jav.@Bal: ki hagyna ki 2-3 napra egy Parlament alakú rakétakilövőt?:-)
Dobó Géza 2014.06.29 22:06:15
@városjáró: @➊: Nem értem a PR-dödögést. Írtam negatívumokat is bőven a lakásról a posztban, Ha mindezt azért teszem, mert olyan rafkósan PR-ozok, akkor miért nem írtam volna renickeken néhány hájpoló kommentet, hisz szinte mindenki kivétel nélkül lehúzta a kecót?:-)
nyilván én sem laknék egy ilyen apartmanban hónapokig, évekig, de egy hétvégére simán bevállalnám. A tulaj is erre számít és adja meg az isten, hogy bejöjjenek a számításai, végtére is nem uniós, vagy állami pénzekkel zsonglőrködik, hanem a sajátjával és a családtagjaiéval. Aki meg simán giccsparádénak tartja, az egyszerűen nem bérli ki. Kényszerből nézegetnie nem kell, hisz nincs közterületen.
Dobó Géza 2014.06.29 23:53:40
@városjáró: Izgalmasak a frusztrációid. Vajon mi késztet arra, hogy válaszolj egy kommentre éjjel negyed tizenkettőkor egy olyan blogba,amiről kivétel nélkül rosszat írsz? (Én mondjuk a meccset nézem, és közben teszek-veszek, biztos te is:-)),
Ha küldesz egy színvonalas, őszinte coming out posztot: "Miért letten ilyen savanyú?"-témában, lehozom.

Mivel ('hál Istennek) nem vagyunk reklámblog, ha hirdetni szeretnél, akkor a blog.hu-t és az Indexet is üzemeltető CEMP-el vedd fel a kapcsoltatot.
Fotók: Urbanista A bérház előtt, ahol lakom, a Harmincekettesek terén (BP. VIII. ker, Baross utca – József körút kereszteződése) rendkívül nehéz szabad parkolóhelyet találni. A helyzeten csak ront, hogy a ház egyik földszinti üzlethelyiségében négy éve megnyitott…..
Dobó Géza 2014.06.26 12:26:31
@emesz: Ha lenne olyan carsharing, carpooling megoldás, amivel gazdaságosan kiválthatnám az autót, örömmel eladnám. Tartson e felé a világ Budapesttel együtt, sajnos még nem tartunk ott. Ez esetben is, mint annyiszor, érdekek ütköznek. Szűkültek a parkolási lehetőségeim, amit méltányolhatóan az ellensúlyoz, hogy a kocsmárosnak bevétele származik és alkalmaz pár embert, viszont együttműködni abban, hogy esetleg találjunk egy megoldást, amivel ő nem veszít semmit, már nem akart. A trollkodás részt nem értem mire érted? Hogy szóltam neki, hogy megírtam ezt a posztot, vagy mindkettőre?
Dobó Géza 2014.06.26 12:41:58
@Hajdu Krisztina:
:-) kössz
@emesz: ááá, bcs, benéztem, szemüveget a bloggernek:-) @Void Bunkoid: volt egy kevés valami (konkrétan parkolási hely) amiből még kevesebb lett és aki elvett belőle, nem hajlandó együttműködni egy közös, mindenkinek jó megoldáson, ezért a nyafi. Azt magam is elismertem a posztban, hogy nem a világ legfajsúlyosabb kérdéséről van szó.
Dobó Géza 2014.06.26 13:16:15
@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Bocs, hogy nem válaszoltam, megfontolandó a javaslatod. Szerintem még a beárazást is jól belőtted. Például a havi 20 ezert, mondjuk, ha 4 szomszéd szétosztja, akkor minden héten egyik az ügyeletesen, tuti parkoló, ha valakinek meg éppen akkor kell beteget szállítani, vagy bútort, stb, akkor cserélnek. Az 50 ezres dedikált parkol és a 20 ezres közötti különbséget nem értem technikailag. A 20ezresnek is az lenne az értelme, hogy akkor blokkolod azt a parkolóhelyet mondjuk egy lakatos (v számzáras, esetleg távirányítós) U-karóval, ha jól értem.
@grigorij: nagyon szívesen írtunk eddig is és fogunk is külső kerültetekről. E-mailben küldhetsz poszt-tervet. Viszont mókás, hogy amiért lehurrogsz, mert "belvárosiként sírok", lényegében ugyanazon háborogsz a külső kerületben:-)
Fotó:....János (Urbanista-olvasó) "Sziasztok! A kamuállvány kategóriában kiposztolt bejegyzéshez is írtam, és íme, pár fotó melyet februárban lőttem még a Károly körúton.A blahás bejegyzés kapcsán tűnt fel építőiparban jártas szememnek, hogy a Károly körúti ház…..
Dobó Géza 2014.06.25 14:24:19
@kneissl: Gugli barátunk azt mondja, hogy 8 Ft/m2/naptól:
Állvány bérlés - Állványbérleti díj 8 Ft/m2/nap-tól‎
Hirdetéshttp://www.zoldiallvany.hu/Árajánlat-kérés‎06 (30) ...........
Kérjen most árajánlatot!
Dobó Géza 2014.06.25 17:25:40
@kneissl:
nézd, nem kizárt, hogy a hirdetésben szereplő "akár 8 Ft/m2/nap meglehetősen marketing ízű, azonban ne feledd, ha neked egyetlen eseti alkalomra kell állvány, akkor húzósabb a díj, mint ha folyamatosan bérelsz és főleg ha képben vagy azoknál a vállalkozóknál, akiknek gyakran van szabad kapacitásuk. Azt hallottam építési vállalkozóktól, hogy míg korábban felszámították az állványuk használatát, manapság ha elnyernek egy megbízást, már elengedik, csak legyen munkájuk. Ráadásul az állványoknak is a legkíméletesebb üzemmódja, ha kamufelújítás folyik rajta, vagyis gyakorlatilag, csak a hálót tartják. Nem terhelik, a legkevésbé amortizálódnak. Nyilván e célra olcsóbban megszerezhetők.
Dobó Géza 2014.06.25 21:39:18
@DonkeyXote: Ha kedves kommentelő legalább a posztot figyelmesen elolvasta volna, akkor megkímél minket ettől a kommenttől:-) A jogszabály nem csak a standard méretű óriásplakáttal foglalkozik (azt a 8-20m2-es óriásplakáton belül nevesíti, nézd meg a rendelet 2. sz. mellékletében www.opten.hu/dijtalan-szolgaltatasok/optijus-light/joganyag/580160 )

hanem a hivatkozott, 20 m2-n felülieket is.

Ennél nagyobbak, ha nem is tömegesen, de azért előfordulnak. A posztban a standard méretű óriásplakátok helyett a nagyobbak (kamu)építési reklámhálókénti felhelyezéséről van szó főképp. Az összes többi költség természetesen minderre rárakódik, ezt sehol sem vitattam. A poszt azzal foglalkozik, hogy vélelmezhetően már alapból csalnak a kamu homlokzatfelújításokkal, mert úgy már a közterületfoglalási díj is olcsóbb, illetve az óriásplakátoknak tiltott zónákban is kihelyezhetők.
Fotók: Urbanista - olvasói "A Széchenyi fürdő épületét pár éve újították fel. Azóta újra potyogni kezdett róla a vakolat. Ezt az itt látható módon kezdték »helyre hozni«. Azért egy játszótéri homokozóban komolyabb munkákkal találkozhatunk...." Írta a képeket…..
Fotó:Flickr/David Curran A vauxhalli Keybridge House egy 75 méter magas, 15 emeletes toronyház. 1975-ben épült a posta megrendelésére, jelenleg a British Telecom birtokolja. Sir Nikolaus Pevsner elismert építészkritikus meglehetősen pikírt módon cikizte. Annak idején arról is…..
Dobó Géza 2014.06.23 14:41:49
@kamiLLa: Kössz, javítva. Tiszta Wolksvagen :-)
Képek: Facebook/Secco & Fresh KO "Falakat festünk öncélból és néha megrendelésre is. Most épp budapesti látványosságokat festünk egy belvárosi hostel számára nem kevés iróniával és humorral fűszerezve." Hajrá, jól toljátok! További képek és…..
Fotó:Flickr/RasheedFr Bruce Campell akkora repülőbuzi, hogy biztos vagyok benne, legszívesebben szárnyakat növesztene. (Ezt most szó szerint értettem és nem arra a régi, kissé fárasztó, mégis mókás képviccre gondoltam, amikor is a "Redbull, szárnyakat ad!"- kampányt…..
A Gyermekvasutat körmönfontan, egyben mesésen keresztül-kasul kézimunkázó kommandó immár mozgóképen is hódít! Legalább olyan ütős partizánok, mint a szerelmet a fogai közt a túlsó partra vivő John Rambo. ..
Alakor - Fotó:expohungary.com Legalábbis a 2009-es Év belsőépítésze-díj nyertesének, Tardos Tibornak ez a véleménye a megosztó, 2015-ös magyar Expo-pavilonról, az Alakorról. Az Alakor koncepciója Sárkány Sándor (díszlettervező, író, rendező) vezető kreatív tervező…..
"Vezess részegen" Annak ellenére, hogy a világon a kínait – különösen a mandarin nyelvjárását –,  beszélik a legtöbben, az angol pedig korunk első számú világnyelve, ráadásul szép számban élnek kínai-angol kétnyelvűek (gondoljunk csak Hongkongra) észbontó…..
Kemény vita lehetett. Viccnek mindenesetre durva, de még üzenetnek is. Szóltam a 112-es segélyhívón, nehogy a kánikulában mámorosan pihenő emberünk a villamos sínek felé kezdjen ébredezni. Fotók: Urbanista..
Dobó Géza 2014.06.14 11:58:03
@é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛:
Eddig több, mint ezerötszázan megnézték, talán nagyrészt azért, mert érdekli őket. Az, hogy a várost a lakói hogyan lakják be, nem az egyik legfőbb témája az urbanizmusnak, egyben az Urbanista blognak?
Dobó Géza 2014.06.18 13:51:57
@Dariengo: "Na de lefényképezni és postolni nem vall túl nagy tapintatra és intelligenciára. " - írod. Ha megfigyeled a fotókat, a fekvő ember arca mindkettőn takarásban van. Posztolni egy városi jelenséget markánsan illusztráló (két) fotót, anélkül, hogy sértenénk a nem túl előnyös képen szereplő személy személyiségi jogait (hiszen nem ismerhető fel), viszont tapintatra, intelligenciára, jogkövetésre vall. Legalábbis szerintem, mondom én szerényen:-)