Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sarodisz

14 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eötvös Blog Olvasni bármit 2014.11.01 11:03:13
Időről időre érzem a kétségbeesést az irodalom sorsa felett, és földhöz vág teljesen, amikor például az irodalomtanítás egyetlen funkciójaként az érzékenyedést nevezik meg. Ezzel egyidőben pedig a Légy jó mindhaláligot meg az Egri csillagokat egyszerűen a sarokba utasítják…..
A földszinti konyhában teázgatva, Tóth Viviennel beszélgetve született meg jelen cikk alapgondolata. A cím eleve romantikus megközelítést sugall, ez az előfeltételezés nem téves, de kérlek, nézzétek el nekem: 2007-től 2014-ig voltam/vagyok az Eötvös tagja, és igen kevés olyan…..
Az alábbiakban rövid beszámolókat olvashatunk a Szegedi Tehetség-HÍD Program jutalomtáborába jutott  résztvevőitől, akik a 2010., 2011., 2012. és 2013. évi élményeiket idézik fel. 2010. Amikor 2010-ben a szóbeli érettségiken innen és az írásbelin már túl azon…..
Eötvös Blog Felvétel: indul! 2014.05.28 13:05:19
2014 május-júniusában az ország legrégebbi vidéki szakkollégiumának tagjai úgy döntöttek, ismét hangoskönyvet készítenek a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete számára. Ezúttal Vaskóné Kiss Éva egyesületi elnök kérésére Bálint Sándor Szeged városa…..
Manapság az emberiségnek az energiaigénye egyre nagyobb, ezt pedig jórészt fosszilis energiahordozók elégetésével tudja csak kielégíteni. Ezeknek hatalmas hátránya, hogy szennyezik a környezetet, elősegítve különböző állat- és növényfajok kipusztulását, valamint a…..
Eötvös Blog Berlin calling 2014.03.19 20:43:02
Minthogy Vér Márton Gergő első, ösztöndíjakról írott cikke kedves volt az olvasóknak, úgy döntött, ír nekünk egy újabbat, ezúttal Berlinről adva képet.   Úgy esett, hogy az idei év első négy hónapját Berlinben töltöm egy Campus Hungary ösztöndíj segítségével. Az…..
A 2014. május 9-10-én megrendezett III. Eötvözet Konferencia megnyitóján dr. Nagyillés János, a Quadrivium Műhely vezetője, egyben a kollégium védnöke ismertette a szegedi és budapesti Eötvös-kollégiumok kapcsolatának fejlődési ívét. Az alábbiakban május 9-én elhangzott…..
Eötvös Blog Volt egyszer egy Gabo 2014.05.07 00:26:45
Személyes véleményem szerint egyes alkotások még akkor is ismerősek valahonnan az embereknek, amikor nem is tudják, tulajdonképpen mi az, amit ismernek. De valamiért már hallottak róla – valahol, valamikor, egy messzi-messzi galaxisban – és szépen megtelepedett a…..
Merőben szubjektív leírás következik. Tavaly májusban vettem egy Amazon Kindle 5 ebook-olvasót. A motiváció addigra már rég megérett: egyre több ismerősnél láttam, egyre több pdf olvasásától egyre jobban érzékenyedett a szemem. 2013 májusában alakítottam magamnak egy olyan…..
Eötvös Blog NAVA-Pont vagyunk 2014.04.05 00:18:12
Talán nem mindenki tudja, de Kollégiumunk NAVA-PONT 2008 óta.   Mi az a NAVA? A NAVA – teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum – a magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. A NAVA olyan az…..
A 2010-es Nyári Szakkollégiumi Találkozón, a Pécsen megrendezett NYATÁ-n vettük fel a kapcsolatot a Kerényi Károly Szakkollégiummal, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának alintézményével. A pécsi szakkollégiumról tudni kell, hogy 1993 augusztusában alakult az…..
Eötvös Blog Bölcsészkrimi 2014.03.27 18:09:20
Vannak olyan könyvek, amelyek (néha csak íratlanul) az „alapmű” mintapéldájának számítanak, mégis addig kerülik el az ártatlan olvasó figyelmét, amíg csak lehet. Aztán az ártatlan olvasó egyetemi órákon találja magát, ahol a lelkes filológus oktatók örömmel utalgatnak…..
Kollégiumunk közvetetten a párizsi École Normale Supérieure, közvetlenül a budapesti Eötvös József Collegium mintájára született meg 1931-ben. Magyarország két legrégebbi szakkollégiuma – a budapesti Eötvös József Collegium és a szegedi Eötvös Loránd Kollégium –…..
Az étkezési szokások a történelem során folyamatosan változnak. Ismeretes, hogy minél nagyobb egy család bevétele, jövedelmük annál kisebb hányadát költik élelmiszerre. A civilizációs szint emelkedésével a fogyasztói kosár összetétele is folyamatosan változik: míg…..
Az a diák, akit nem zsigerel ki teljesen a megnövekedett testnevelési órák számával együtt napi 8 órásra növekvő tanulóidő (valamint a még emellett kötelező önkéntesség és gyakorlat, házi feladatok napi szintű elkészítése), sokféle tehetséggondozási forma közül…..
Teodórával egy gondolatkísérlettel játszunk. Ha mi millárdosok lennénk, egész életünkben furcsa hobbi gyanánt különböző képzéseken vennénk részt - diplomákat csinálnánk. Az ebből adódó kérdés: a milliárdosok miért nem szánnak bagó összegeket (félévente 200…..
Vér Márton Gergő doktorandusz szakkollégista mesél nagy alapossággal különböző ösztöndíjtípusokról. A következő írás elsősorban a kollégium legfiatalabb tagjainak szól, de remélhetőleg az ”idősebb” generációk is találnak majd számukra érdekeset és hasznosat benne.…..
Az alábbiakban Balogh Gergő biológus szakkollégista ismerteti ezt a különleges fajt. A enyveskezű huncutka (Lascivus glutinomanosus) főként kollégiumok és diákszállók gyakori éjszakai állata. Mindig az emberekhez közel lakik, akikkel kommenzalista, azaz asztalközösségi…..
Szeretettel köszöntjük az Internet Minden Kedves Vándorát, az Eötvös Loránd Kollégium blogíró csapata nevében!   Eötvös Loránd Kollégium, mint fentebb írtam, azaz nem a budapesti Eötvös József Collegiumról, hanem annak szegedi testvérintézményéről van szó, ami hasonló…..