Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sulthal

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1986. A Metalzene Aranykora. Hasít a thrash, glambandák mindenfelé, a ma már öreg rockerek alkotói pályájuk csúcsán. Remek lemezek születtek ebben az évben. Sőt inkább nyugodtan kijelenthető, hogy alapművek és korszakalkotó kiadványok sora került elénk. Régen minden jobb volt sorozatunkban ma a…..
A hobbiszinten művelt BBQ két másik szabadidős tevékenységhez hasonlítható: a fotózáshoz és a horgászathoz. A fotózással való első számú analógiája az esszenciális készülékigény. Ahhoz, hogy barbecue technikával süthessünk, mindenképpen szükséges egy stabil eszköz. Bármelyik típushoz is tartoznak, a…..
sulthal 2014.12.17 06:39:49
@xlsxls.: Szerintem semmiképpen ne fesd le belül. Ha a korrózió miatt aggódsz az nem lesz. Csinos kis bevonat képződik mindenen néhány használat után. Az étel pedig csak a ráccsal érintkezik, amit te nagyon bölcsen korranyagból készítettél. Gratulálok a készséghez! Gyönyörű lett!
A barbecue műfajával kapcsolatos leggyakoribb berögződés a BBQ-szószok dominanciája a húsok felett. Még az USA gyakorló hétvégi barbecue-zóinak is egy jelentős része úgy gondolja, a gazdag és tartalmas, intenzív mártások hivatottak a húsokat különlegesen ízletessé és…..
sulthal 2014.06.12 20:23:41
@MakosTeszta: Általában megelégszem a bolti bbq szószókkal, a heinz bbq classic a favoritom, meg most lehet a lidl-ben egy nem tudom milyen márkájú hikori füstaroma ízű szószt kapni. Az is nagyon finom hasonlít az íze a Fridays-ban felszolgált jack daniel glaze-hez. De egyszer csináltam pulled pork-hoz a kinézett recpthez ajánlott carolina red nevű nagyon durván ecetes szószt. Ez ilyen carolinai stílusú híg ecetes cucc volt, ahogy a poszt is írja. Annyira erős volt, hogy nem lehetett megszagolni. Már majdnem kiöntöttem az egészet, de úgy döntöttem, ha már megcsináltam megkóstolom a hússal. És elkezdett működni a hússal együtt, bár nagyon óvatosan kellett locsolni rá. Minden vacsoravendégem ezt ette a bolti szószók helyett, pedig tényleg borzasztó erős ecetes szaga volt. Szóval szerintem ezek olyanok lehetnek, amik magukban nem feltétlenül fogyaszthatóak, hiszen a boltit sem szopogatjuk magában.
A szakácsmunka egy alapvetően manuális dolog, amely mély lelki kötődést eredményez különféle eszközökhöz. Az egész napos monoton munka során markolászott 2-3 tárgynak kulcsszerepe van, így nem meglepő, hogy érzelmek is életre kelhetnek irányukba. Aki szeretettel főz, annak…..
sulthal 2014.05.27 18:00:54
@Bombadil Toma: Hát én nem akarok senkit megbántani, de szerintem ez a big green egg durván túlárazott cucc. Mondjuk a kerámia sütőt nem tudom megítélni, de a kiegészítők horror áron vannak. 9000 HUF egy grill spatula? De a legdurvább: 24000 HUF a receptkönyv! Eddig azt hittem a weber drága...
Szerintem aki mo-n hobbi szinten akar low&slow sütéseket csinálni, az a weber füstölőjével jár a legjobban. 130e a 47 cm-es két szintes smokey mountain, amin már elég nagy mennyiséget lehet egyszerre sütni. És az is remekül tartja a hőfokot 6-8 órán át. Hátránya, hogy faszenes, az meg ugye drágább mint tölgyfát venni a tüzépen... Bombadil kollegával értek egyet, hobbi sütéshez túl drága a big green egg.
sulthal 2014.05.27 17:50:40
@Márkaséf: Injektáljátok a lapockát? Csonttal vagy csont nélkül sütitek?
Én ezt a receptet készítettem el:
www.virtualweberbullet.com/pork2.html
Nagyon jó ez a borsos rub, és a carolinai ecetes mártás is nagyon jól passzol hozzá.
205 F-ig vittem el a maghőt, ehhez 18 óra kellett, mert én csak 225F-en sütöttem, meg éjjel elaludtam és leesett a hőmérséklet egy kicsit :) De nem lett baja tőle, írják is a guruk, hogy ez a hús kevésbé érzékeny a hőingadozásra, mint pl. a szegy. Ajánlják is a shouldert kezdő fogásnak, mert viszonylag nehéz elrontani.
A korábban beharangozott ofszet szmókerünk építése immár félúton jár, ezért részletes posztban számolunk be a munkálatokról. Az alábbi fotón az aktuális helyzet látható. A BBQ-sütőkről szóló alapposztunkban kifejtettük, miszerint a füstön sütés lassú tűzön…..
sulthal 2014.03.30 19:09:54
Na ez egy szép kis bestia lesz ha elkészül! Fél négyzetméteres rács, ipari mennyiségű ételt tudtok majd elkészíteni rajta. Gyári verzióban egy ilyen simán 2000 dollár fölött van. Ha elkészül, egy nagyságrendi büdzsét szívesen olvasnék, persze, ahogy gondoljátok, mi az amit meg akartok osztani az olvasókkal.
Abszolút igaz amit írsz a hagyományos offset smokerről, nekem is cserélgetnem kell a húsokat a rácson, hogy egyszerre készüljenek el. De van megoldás annál a konstrukciónál is, egy lemez beépítése, amit egy kicsit tudományosan úgy neveznek, hogy: „heat management plate”. Ez egy lyukacsos lemez, amin a tűz felöli oldalon kisebb lyukak vannak és ahogy távolodik egyre nagyobbak. Valahogy így néz ki:
amazingribs.com/bbq_equipment_reviews_ratings/grill-smoker-combination-grill-smoker/yoder-loaded-wichita-20-smoker
Ezzel állítólag jelentősen kiegyenlítődik a hőmérséklet a sütőtérben. Én idén tervezem legyártani egy ilyen lemezt. További előnye még ennek a megoldásnak, hogy kivehető a lemez, és a sütőtérben is lehet tüzet rakni, ha burgert vagy valami olyan húst akar grillezni az ember, amihez direkt hő kell. De BBQ-ra ez a reverse flow konstrukció valóban jobbnak tűnik.
A hőmérők nagyon tetszenek, ha esetleg lenne még importálás a tengeren túlról, szívesen betársulnék két ilyen hőmérőre, ezt esetleg privátban megbeszélhetnénk.
Ha elkészül a gép én biztos felutazom hozzátok és megkóstolom, amit kínáltok majd róla!
(Nagyobb képért klikk.) Akár kétszer ennyi pontot is proklamálhattunk volna, a fentiek követése mindenképpen egy jó alapot biztosít a sikeres barbecue-záshoz. Mindegyik pont megér egy-egy külön posztot, törekedni fogunk ennek kivitelezésére. Kívánjuk a begyújtó folyadék…..
sulthal 2014.03.15 19:21:02
Az én ismeretim szerint a brikett másra való, mint a faszén. A brikett hosszabb sütésekre jó, mert tovább ég egyenletes hőmérsékleten. A faszén rövidebb ideig ég de nagyobb hőfokon, ez steakek vagy burger sütésére alkalmas. A weber könyv is ezt írja, ami kb. az egyetlen használható szakirodalom a témában mo-n.
www.animakonyv.hu/index.php?BODY=Bookinfo&OP=details&ID=106281&VISIT=1&sz=jamie-purviance&t=weber-s-grillezes-faszennel
A youtubeon a profik egy kingsford márkájú brikettel küldik, sokan még az offsetbe is azt teszik (minion method). Itthon nekem a lidl-be kapható jött be a legjobban, de a tescos szerintem nagyon hitvány. A weber brikettet is próbáltam, nagyon jó de drága.
Egyébként jó az oldal, szívesen olvasnék többet az offset építéséről.
sulthal 2014.03.20 19:36:26
@Márkaséf: A gyújtófolyadékot én is kerülöm, félek, hogy benne marad a szaga a smokeremben. Az áztatott faszilánkot még nem próbáltam én se gondolom, hogy van értelme. Korábban úgy tüzeltem, hogy brikettet gyújtottam starter kéményben, amikor begyulladt beborítottam a tűztérbe és konyhakész méretre hasogatott fát tettem rá, megvártam amíg a fa is begyullad és akkor tettem fel a húst. Idén már úgy tervezem begyújtani a fát, hogy szereztem egy disznópörzsölőt és azzal gyújtok be nagyobb hasáb fákat valahogy úgy ahogy ez a koma csinálja:
www.youtube.com/watch?v=GaWwcF5gIJ8
Így egyáltalán nem kell faszén. Fából én a tölgyet használtam (tüzépen vett sima tüzelőnek valót), almafát és cseresznyét. Mindközül a cseresznye tetszett a legjobban, de a tölgy is jó volt, mert annak ilyen viszonylag semleges füstje volt. Most szereztem törökmogyoró ágat, ezt akarom kipróbálni, olvastam, hogy nagyon jó füstje van.
Sajnos én ilyen szegyet még nem sütöttem, itt Magyarország jobb alsó sarkában nem lehet ilyen húshoz hozzájutni. De szívesen olvasnám ezen a blogon az ilyen exkluzív alapanyagok beszerzési lehetőségeit Mo-n. És arról is, hogy milyen márkájú faszeneket használsz, mert én csak a lidl-tesco-spar-benzinkút tengelyt ismerem, meg a weber brikettet próbáltam, ahogy korábban is írtam.
Én ezeknek a figuráknak hiszem el amit mondanak (persze náluk is van egy/két dolog, amit inkább nem próbálnék ki.
www.youtube.com/user/howtobbqright
www.youtube.com/user/BarbecueWeb
www.amazingribs.com/
www.virtualweberbullet.com/
sulthal 2014.03.25 06:17:58
@Márkaséf: Pár éve építettem egy offset smokert a yodersmoker Cheyenne típusának mintájára.
www.yodersmokers.com/cheyenne.html
Persze amikor én csináltam még nem voltak ilyen spéci rajzok feltéve róla, mint most, úgyhogy kb. fotók alapján csináltuk. És nem csőből, ahogy ezek készülnek, hanem lemezből hengerítve. Sajnos csak négyes lemezből készült (az eredeti ¼”-os falvastagságú csőből van), de így is több, mint egy mázsa lett. Másik hibája, hogy túl kicsik lettek a kerekek, ezért nehéz tolni. Egy 6 órás sütésnél könnyen lehet tartani benne a szükséges hőfokot, de a 18 órás lapockánál azért már kell egy kicsit gépészkedni. 400-as az átmérője, 5-6 egész oldalast vagy 3 egész lapockát tudok megsütni (400*850mm a sütőfelület). Itt van néhány kép róla:
kepfeltoltes.hu/view/140325/P1010751_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140325/P1010756_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Időközben az expandált lemez rácsokat kicseréltem saválló köracélból készült rácsokra, mert az eredeti rácsokat nem tudtam rendesen takarítani.
Végül pedig itt egy kép a tavalyi évzáró BBQ sütésről:
kepfeltoltes.hu/view/140325/20131011_153326_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A ti sütőtök milyen vastag falú csőből készül? Szerintem kell az a 6-os falvastagság, de még a 8-ast se tartanám túlzásnak. Bár akkor már biztos utánfutóra kellene szerelni, mert lenne vagy 250kg. Érdemes megnézni a yoder sütőit, főleg a trailer mounted-eket (meg az árukat is).
Ezt a BGE faszenet ki fogom próbálni, bár elég drágának tűnik (de hát minden az, ami jó minőségű).