Regisztráció Blogot indítok
Adatok
STIRLITZ

3 bejegyzést írt és 300 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"- Ezt hallgassák meg kérném szépen! Tudják kérném szépen, hogy ki volt kérném szépen a történelem legnagyobb kanja kérném szépen? - Na ki vót, ki vót? - Hát a Napóleon kérném szépen. - Mér? - Mert két évig feküdt Korzikán, kérném szépen! - Nem Szent Ilonán? ... - De lehet."..
STIRLITZ 2024.02.08 14:06:41
@scal: Azért van egy fokozati skála tesó a "történelmileg tűpontos" és "a kb semmi nem stimmel a filmben" végpontjai között. ??
STIRLITZ 2024.02.08 20:00:26
@scal: Bocs, de a lipcsei csatát kihagyni egy Napóleonról szóló sztoriból kb olyan, mint a Titanic filmből kifelejteni a jéghegyet. ? Scott szinte mindent el@szott. Történelmi filmet csinálni nem kõnnyű. De ha erre vállalkozik, akkor vállalnia kell azt is hogy nem téveszti meg az embereket. Csinálhatott volna filmet mondjuk egy tisztjéről ha szárnyalni akar a személyes ötleteivel vagy ott a fantasy mûfaj. De Scott életrajzi filmbe kezdett a törtênelem legismertebb emberérôl. Fércmunka lett. Aki kimondja az kimondja, aki elkeni elkeni. Ennyi.
STIRLITZ 2024.02.08 22:02:43
@scal: Én is bölcsészkaron végeztem, történelmet tanítok gimiben. Nem 1-2 éve. Hangyányit több ideje. De a hiteltelenségeket nem szabad elfogadni. Megtévesztik a fiatalokat. Scottnak elnéztük a Last Duelt, mert ALAPVETŐ dolgokban nem hibázott. És a Mennyei Királyságban sem. De ez most azért más. Nem kis csúsztatásokról van szó. Alapjaiban csinált más Napóleon-képet.
Stirlitz Győzhetett volna Hitler? 2022.07.07 12:06:25
Bár a történész-szakma hivatalos, többségi álláspontja szerint a történelemben értelmetlen feltenni a "mi lett volna ha..." kérdését, mégis érdekes mérlegre tenni egy-két kivételes esetben az alternatív lehetőségek talányát. Mivel pedig az emberiség históriájának eddigi legnagyobb és legpusztítóbb…..
STIRLITZ 2022.07.08 13:05:27
@Ambiorix: A dunkirki 300 ezer brit és francia megölése nem sokat változtatott volna az erőviszonyokon, tekintve, hogy 1944-ben 2,5 millió amerikai és 2 millió orosz esett a németeknek. Az Észak-afrikai front harmadlagos volt, minimális erőket kötött le, viszont a légierő (Luftwaffe) és a Szovjetunió megtámadása dolgokban egyetértek.
STIRLITZ 2022.07.08 18:09:29
@Jäger_: Még egy érdekes eshetőség megfontolásra érdemes: ha Japán nem az Egyesült Államokat, hanem a Szovjetuniót támadja meg Ázsiában és áppúgy kiegyezik Roosevelttel, ahogyan Hitler. Ebben az esetben Sztálinmagára maradva egyszerre két fasiszta hatalommal kellett volna hogy harcoljon: Európában a német hadsereggel, Ázsiában a Japán haderővel. Mindezt úgy, hogy nincsenek szövetségesei. Ebben az esetben nem lett volna kizárt egy orosz vereség. .... De mindez természetesen csak találgatás, érdekes játék a lehetőségekkel.
STIRLITZ 2022.07.09 20:29:25
@blaubner: A forrás: minden létező történelemkönyv. Ugyanis amit te írsz, az két dolog összemosása. Az egyik, hogy az amerikai kongresszus nem akar beavatkozni az európai harcokba és megint másik dolog, hogy KI AKAR E EGYEZNI Hitlerrel. Ennek a bizonyos amerikai - német megnemtámadási és barátsági egyezségnek milliónyi akadálya lett volna ugyanis: az egyik az Egyesült Királysághoz fűződő baráti viszony (ezernyi kereskedelmi kapcsolattal), a másik a kongresszus tagjainak szabad világkereskedelemben való érdekeltsége, végül a harmadik a zsidó nagytőke és kongresszust meghatározó lobbija.
Roosevelt 1941 decemberéig valóban nehezen tudta rávenni az amerikai vezetést a fegyveres beavatkozásra, de a németekkel való baráti kapcsolatoktól azért mérföldekre voltak. Annál is inkább, mert közben beindultak a kölcsönbérleti szállítások a Szovjetuniónak, amit simán megszavazott a kongresszus. (Kölcsönbérleti törvény: 1941 március 11.) Ráadásul 1941 augusztusában aláírták az angolokkal a hivatalos összefogást (Atlanti Charta).
Tehát összefoglalva: az amerikai törvényhozás a kezdetektől német-ellenes volt és a lakosság is az USA -ban, csupán a fegyverese beavatkozást ellenezték sokan. De ez is megváltozott már 1941 tavaszán, amikortól az USA egyre erőteljesebben támogatta Angliát és a Szovjetuniót előbb szövetségkötéssel, majd fegyverszállítmányokkal. A németekhez és Hitlerhez való közeledés soha nem merült fel semmilyen szinten.
Január 12., a doni katasztrófa napja, mert 1943 január 12-én a 40. szovjet hadsereg, Kirill Moszkalenko tábornok vezetésével az Osztrogozsszk-Rosszos hadművelet keretében megtámadta a Don folyó partján állomásozó 2. magyar hadsereget, amivel történelmünk eddigi legnagyobb katonai veszteségét (és…..
STIRLITZ 2022.01.15 14:32:09
@laci_52: @krumplimackó: A "jól harcoltak" azt jelenti, hogy erejükhöz mérten az ellenségnek nagy veszteségeket okozva hátráltak. Ez pedig valóban igaz. Nekem nagyapám testvére esett el Scsucsje határában, amikor a szakaszát vezetve kézigránátokat hajigáltak a ruszki tankokra. A tény, hogy egy-egy kilométerre jutott egy működőképes 50 mm feletti löveg arra utal, hogy szinte kézifegyverekkel kellett páncélosok ellen harcolniuk. És így is 5 nap volt mire áttörtek rajtuk, január 12 és 17 között.
Bár közel 50 éve készült a népszerű második világháborús szovjet sorozat, A tavasz 17 pillanata - éppen abban az évben jelent meg, amikor születtem - gyermekként még volt szerencsém látni a televízióban és óriási hatást gyakorolt rám akkoriban. A 12 részből álló filmfolyam a történelem felé…..
Stirlitz Kicsoda Stirlitz? 2021.12.29 15:36:48
Kitalált film-karakter, aki egy 1973-ban készült szovjet film-sorozat főhőse. A sorozat eredeti címe: Семнадцать мгновений весны; Szemnadcaty mgnovenyij veszni, nálunk: A tavasz 17 pillanata. Max Otto von Stirlitz a második világháború alatt a Szovjetunió ezredese, hírszerző-tisztje, a náci…..
fáymiklós Szerény javaslat 2021.12.27 07:50:24
Tudom, hogy annál nagyobb hülyeséget nem követhet el az ember önmagával szemben, mint hogy felidegesíti magát egy karácsonyi filmen, most mégis sikerült. Nem azért, mert karácsonyi, hanem azért, mert magyar film, Nagykarácsony a címe. Nem értem, hogy lehet ilyesmit megírni, leforgatni, teljes…..
Elemzés 2083 karakterben Az 1965-ben bemutatott, Keleti Márton rendezte, fekete-fehér "Tizedes meg a többiek" a mai napig a legismertebb és legközkedveltebb magyar vígjátékok egyike. A II. világháború idején játszódó történetet mindenki ismeri és szereti, mint ahogyan a főszereplőket: Sinkovits…..
2020 decembere óta tűkön ülve várjuk, hogy a The Mandalorian sorozatban vendégszereplő Boba Fett saját spin off szériát kapjon The Book of Boba Fett címmel. A sorozat a Disney+ csatornán fog debütálni december 29-én, az egyre többször levetett sisak alatt pedig most is ugyanúgy Temeura Morrison…..
Filmbook King's Man - A kezdetek 2021.12.22 06:00:00
Valaki mondja már meg nekem, hogy miért tartják jó ötletnek, hogy még mindig húzzák a bőrt erről a mérsékelt sikerű sorozatról? Már a második rész is egy erőltetett, borzalmasan maníros folytatás volt, és bevallom az elsőt se tartottam annyira jónak, bár ott még voltak jó zenék, egy emlékezetes…..
Elemzés 2063 karakterben A szakmai által kedvezően a nagyközönség részéről azonban csak mérsékelten fogadott "The Last Duel" (Az utolsó párbaj) - mely idén októberben került a hazai mozikba - megtörtént eseménysort dolgoz fel, mégpedig a középkori (XIV. századi) Franciaországba kalauzolva a nézőt.…..
Elemzés 2093 karakterben Óriási várakozással néztem meg Frank Herbert 1965-ös fantasy regényének legújabb megfilmesítését, a Dűnét, mivel többször láttam David Lynch 1984-es rendezését és a téma is nagyon érdekelt. A Star Warsnál is régebbi Dűne-világ ugyanis szerintem nagyon különleges. Elmerülhet…..
Húsz évvel ezelőtt, 2000 augusztus 12-én (helyi idő szerint 11 óra 28 perckor) döbbenetes katasztrófa történt az észak-európai Barrents tengeren: egy hadgyakorlat közben (a partoktól alig 140 km-re): váratlanul robbanások rázták meg a világ legnagyobb és legmodernebb atommeghajtású…..
STIRLITZ 2020.08.03 12:02:39
@iovialis: Láttál már szabad tüdős merülési versenyeket? Sima neoprén ruhában merülnek 100 méterre, nyomásvédő öltözet nélkül. Kibír az emberi test 100 méteres mélységet hiddel. NEM ez a probléma, hanem leginkább a 6 perc levegő nélkül + a gyors emelkedés (az említett keszonbetegség)

A másik dolog:

A tengeralattjárókban a vészkijáratok nem úgy működnek, ahogyan leírtad: egy ajtó egy kilinccsel oszt jóccakát :) Két típusa ismert: a rácsatlakozós, amikor kívülről a mentőhajó összekapcsolódik a hajótesttel (ez nem arra van, hogy rajta keresztül távozz), a másik a zsilipszerű (kinyitod, belekucorogsz, becsukod, majd feltöltöd vízzel és kinyitod a másik oldalon, a tenger felől és távozol). A Kurszkon mindkettő kellett, hogy legyen szerintem. Kérdés: melyiket érhették el? Valszeg csak az első típusút, amin valóban nem távozhattak volna. Bár a filmben van egy jelenet, melyben az egyik katona bejelenti, hogy gelúszik, de Kolesznyikov nem engedi. És nem arra hivatkozik, hogy azért nem, mert akkor betörne a víz, hanem azzal érvel, hogy a távozó katona meghalna keszonbetegségben. Tehát valószínűleg technikailag megtudták volna próbálni a felúszást, csak nem merték a keszon-probléma miatt és persze az utolsó percig várták a kimentésüket.
STIRLITZ 2020.08.03 14:07:20
@görbén felfele néző: A legelső pontodhoz: a cikkben van egy kép arról, hogy milyen helyzetben feküdt a Kurszk a tengerfenéken. Nyilvan nem függőlegesen volt.

Amúgy ha a farokrészi kijáraton indulnak fel a benntrekedt tengerészek, akkor épp 99 méter a felszín, tekintve hogy a Kurszk hivatalos magassága (nem a toronynál) 9 méter. (A tengerfenék pedig 108 méter.)
STIRLITZ 2020.08.03 15:45:32
@görbén felfele néző: Dehogy 30 méter. Csak 9 méter. Közel 30 láb.

en.m.wikipedia.org/wiki/Russian_submarine_Kursk_(K-141)
Az első világháború idején a Német Birodalom volt az egyetlen jelentősebb gyarmattal rendelkező ország a központi hatalmak oldalán. Az afrikai katonáikat azonban nagyrészt csak az afrikai hadszíntéren vetették be, ugyanis nagy logisztikát igényelt volna az európai hadszíntérre szállításuk. De még…..
Figyelem! Közérdekű Közlemény! A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is…..
STIRLITZ 2020.05.08 21:31:10
@Fritz Gerlich: A kelet - nyugati a döntő.
Blog Újság Aki megölte Lincolnt 2020.04.13 17:57:02
Épp 155 éve annak, hogy 1865 április 14-én - pont öt nappal az április 9-én megvalósult appomattoxi fegyverletételt és így az amerikai polgárháború lezárulását követően - John Wilkes Booth a washingtoni Ford Színházban este 22 óra 30 perckor hátulról fejbe lőtte Abraham Lincoln amerikai elnököt. A…..
A történelmet mindig a győztesek írják - mondta Napóleon, és milyen igazan. És a történelem talán egyetlen igazi győztese az nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok. Azonban - a filmekkel ellentétben - még nekik sem volt makulátlan, fényes diadalmenet a történelem útja. Éppen ezért kerestem olyan…..
A véres konfliktusok és a Közel-Kelet emberemlékezet óta szinonímának számítanak. Senkit sem érhetett váratlanul, hogy Törökország is kihasználta az első adandó alkalmat, hogy a saját háza táján leszámoljon a kurd fegyveresekkel, akik hagyományosan a fő fenyegetést jelentik Törökország…..
1956 őszén, egészen pontosan október 23 és november 11 közt forradalom és szabadságharc zajlott hazánkban. A magyarok megelégelték Rákosi Mátyás kommunista diktatúráját, a szovjet katonai megszállást, az ÁVH teljhatalmát, a koncepciós pereket, a sajtó-, és szólásszabadság sárba tiprását, a nemzeti…..
STIRLITZ 2019.10.25 19:54:41
@Staff Sergeant: egyetértek
Will Smith mindig is nagy kedvencem volt, már az 1993-as Made in America, az 1995-ös Bad Boys és az 1996-os Függetlenség napja óta. Bár a három nagy sikerfilm közel három évtizeddel ezelőtt készült, a néhány hete 51-et betöltő philadelphiai színész még mindig csúcson van és remek filmeket csinál.…..
A történészek a második világháború kezdetét a Lengyelország elleni német invázió megindításához (1939 szeptember 1-hez) kötik. Ez okozta ugyanis Nagy-Britannia és Franciaország hadüzenetét, az 1939 augusztus 25-én aláírt védelmi egyezmény kötelezettségeinek eleget téve. A hadjárat néhány nappal a…..
Kezdjük egy ténnyel: a játékvezetői hármas tegnap két komoly hibát követett el. Az első szlovák gólnál lesen volt a szlovák csatár (tegyük hozzá, ez minden esetben a partjelző felelőssége, nem a játékvezetőé), a másik, hogy Dzsudzsák nem kapott egyből pirosat a taposásáért. Kettő súlyos hiba, de…..
A világon számos ország van, amely (történelmi vagy földrajzi okokból) elmondhatja magáról, hogy területe két (vagy adott esetben több) kontinensre is kiterjed. Európa és Afrika határa: a Gibraltári-szoros. (forrás: Wikipedia)   Mai posztunkban ezen államok között nézünk szét...