Regisztráció Blogot indítok
Adatok
brownie58

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Utálom a postát. Akár a magyart, akár a franciát - tökmindegy. És nem azért, mert a postát divat utálni. Hanem mert az Édesanyám szomorú miattuk. Édesanyám ikertestvére a messzi Európában él, hazánktól alig 1200 km távolságra, Franciaországban. Anyu idén ünnepekre is gondosan összekészített és…..
brownie58 2020.12.27 22:54:15
@JunkieeeBoy: regisztráltan sem ér oda...
A kérdést többször felvetődött már, legutóbb ebben a posztban, most Eszter írta meg Dániából, hogy mi az, amiért ő Magyarországra költözne – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy mi tartja vissza a hazatéréstől. Neked mi kellene ahhoz, hogy hazaköltözz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com…..
brownie58 2019.09.02 12:59:07
@Arthamyr: azt értem, hogy nem jut... De vajon miért nem jár?
brownie58 2019.09.02 12:59:07
@eszra: milyen igazad van! De itthon ezt nehéz megérteni.
Talán nem véletlen, hogy éppen augusztus 20-án töprengett el az elmúlt hetekben oly sokszor feltett kérdésről (mit jelent magyarnak lenni, mit jelent a honvágy és mi történne, ha hazatérne félmillió magyar) Wien74. Posztja szerintem rengeteg érdekességet tartalmaz, például arról, hogy miért nem…..
Néhány hét szünet után újra itt, a neten. Ennek oka, hogy mint azt mindannyian vártuk, a szülés elkerülhetelenül bekövetkezett nálunk is. :)  Már meg volt beszélve az indítás dátuma (terhességi diabétesz miatt nem engedték volna túl a 40. héten), úgyhogy tudtam, hogy legkésőbb április 16-án…..
Elválni valakitől nem feltétlenül jelenti azt, hogy hangosak vagyunk, ajtót csapkodunk, és a másikra gyűlölettel nézünk, bár talán úgy valahogy könnyebb. Dühöngeni, és kiadni a fájdalmat, a csalódottságot, a keserűséget. A csöndes felismerés sokkal nehezebb szeretettel a szívünkben, mert kívülről…..
Fredrik Daniel Bruno (1882–1971) svéd várostervező és amatőr fotós norvégiai utazásán készült képeket láthatjátok ma. Hamar..
A Tumblr nevű, különös és tanulságos echo chamber-ben a szokásos napi (hol jogos, hol fárasztóan önismétlő) Magyarország-ostorozásban rendszeresen előjön az a téma, hogy a magyarok mennyire nem beszélnek idegen nyelveket. Most is újra ezen megy a vita, ezúttal a Ténytár által…..
brownie58 2013.10.10 10:11:12
@Shenpen: Ezt csak megerősíteni tudom.. a lányom Dániában él, ő mondta: "Egy nyelvvel sem gyűlt meg annyira a bajom, mint a dánnal... olvasni már tudom, de beszélni??"
brownie58 2013.10.10 10:26:27
@Eino81: Ja, jeg har funnet, men jeg har ikke registrerte der. Jeg liker ikke det.
brownie58 2013.10.10 13:27:33
@Bogyó 2:
"Nyilván nem leszünk éllovasok. De azért Finnország gazdaságilag is máshogyan áll, az emberek többet tudnak költeni utazásra, kultúrára, s ez is jobban motivál a nyelvtanulásra. Azért nem véletlen, hogy a gazdaságilag fejlettebb államokban jobbak a valódi idegenyelv-tudás mutatói. Másrészt Skandinávia nyitottabb szellemiségű, nem volt 40 év kommunizmus, határok közé zártság, anyagi leszakadtság a nyugatiakhoz képest. Ezek nem kis előnyök. "

Az egyéni hozzáállásról van itt szó, semmi köze a nyelvtanulásnak a gazdasághoz. Meg a 40 évnek sem, én pl. '73 és '82 között tanultam idegennyelveket, úgy, hogy apám meghalt, anyám, aki kétkezi munkás volt a cipőgyárban, egyedül nevelt minket. Csórók voltunk, de érdekeltek a nyelvek és tanulni akartam. Az utazásról meg csak annyit, hogy elmúltam 40, amikor először voltam Angliában, és azóta sem sokszor, mégis beszélem a nyelvet.
A motiváció belőled fakad, ne keress kifogásokat!
Régóta terveztem már egy blog indítását a blog.hu oldalon is, végül úgy gondoltam, a sok hobbim és érdekes területem közül a fríz témát választom. Nem ott élek, igazából még sosem jártam Frízföldön, az csak egy terv, hogy egyszer eljutok oda, tán még munkát is kapok ott,…..
A tegnapi németországi au pairkedés után ma egy teljesen más világot látogatunk meg. Irány Katar, ahol fillérekbe kerül a benzin (ennek megfelelően a SUV számít családi autónak), és ahol kétszer annyi az indiai, mint a katari állampolgár. Lilla írása (és fényképei) egy…..
Mindig különös izgalommal fogadom az olyan történeteket, melyeket a határátkelést éppen frissen megtapasztaló emberek írnak, hiszen izgalmas látni, miként csapódnak le az első tapasztalatok, milyen az első rácsodálkozás, melyek az első élmények – legyen az a nyelv, egy…..
Bár állítólag az EU miatt 2006 novembere óta az utasnak kötelező lenne műanyagzacskóba csomagolni a parfümöket, Frank csak március óta találkozott a rendkívül idegesítő jelenséggel Ferihegyen. Zacskót ugyanis nem biztosítanak, ezért azt az újságosnál lehet venni 100…..
Örülünk, Vincent? Háztartástan 2012.09.18 10:00:00
..
brownie58 2012.09.18 12:39:01
@roli101: ... és bizony a világ jó részén a férj el tudja tartani EGYEDÜL a családját.
Furcsa dolog egy komoly társadalmi problémát ideológiai kérdéssé, értékrendbeli különbséggé zülleszteni, ahogy azt a véleményem szerint minősíthetetlenül primitíven viselkedő Varga Istvánt védelmező hölgy frakciótársai tették. (A korrektség kedvéért: Rogánék zavarba…..
Kumin szerint Mit ér egy lájk? 2011.06.25 14:10:19
Ritkán szoktam magányosan érezni magam. A minap mégis megtörtént. Egy velem egykorúakból és inkább fiatalabbakból álló társaságban a beszélgetés egyik résztvevője feltette a kérdést: kinek nincs Facebook regisztrációja? Egyedül tettem fel a kezem. Biztosan nem a technológia…..
Teljesen elképesztő rekordot állított fel a norvég NRK2 csatorna azzal, hogy csütörtök estétől 134 órán át közvetíti a Nord-Norge óceánjáró útját a fjordok mentén, és mindezt a norvég lakosság fele, 2,5 millió néző követte, eddig. Képzeljük el ugyanezt mondjuk úgy,…..
Critical Miss Latin ország vagyunk 2010.11.29 07:16:00
Más magyarázatot nem tudok arra kitalálni, hogy mennyit képes késni a magyar. Olyan úrias tempóban élünk, mintha nem lenne a világon semmi dolgunk, minthogy lecsöngessünk Jean-nak.Kérdem én, miért jó, ha a korábban itt már megénekelt hat órára meghirdetett Ízakadémia csak fél…..
brownie58 2010.11.29 12:50:52
Wass Albert: Nagyapám tanítása
"- Idefigyelj - mondta komoran -, ha egyszer megígérted valakinek, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszel, és nem vagy ott időben, csak két mentséged lehet: meghaltál, vagy olyan beteg vagy, hogy mozdulni se tudsz! Hogy nem haltál meg, azt látom. Nos, mi a betegség, hadd hívjam a doktort?!
Elmondtam neki szorongva ott a sötétben, hogy mi történt. Nagyapám szó nélkül végighallgatott. Mikor aztán kifogytam a szóból, megszólalt. Súlyos, lassú beszéddel. - Idefigyelj - mondta. - Vannak emberek ezen a földön, akik úgy dobálják ide-oda a szavakat, meg az ígéreteket, hogy azoknak semmi értékük nincsen többé. Mi, Wassok nem ezek közé tartozunk. Ha mi mondunk valamit, az áll, mint a sziklakő. Ha mi a szavunkat adjuk, azt tartjuk is, ha belepusztulunk is!
Érted? - Értem - hebegtem megrendülve. - Dehogyis érted - csapott le reám a szava -, de elmagyarázom úgy, hogy megértsed. Látod itt a mellényem zsebében az aranyórát? Nagyapámtól kaptam, amikor leérettségiztem. Amikor leérettségizel, a tied lesz. Ez az óra számomra minden csecsebecsénél értékesebb. De ellophatod. Visszaadhatod, vagy megtérítheted az árát. Ellophatod valakinek a lovát, a tehenét, ökrét, vadászpuskáját. Mindenét ellophatod és visszaadhatod megint, vagy megtérítheted az árát. Csak egy valamit, ha ellopsz valakitől, nem térítheted meg soha. S ez az idő! Ha valakinek az idejét lopod, azt úgy megloptad, hogy soha jóvá nem teheted. A várakozásban eltelt időt semmi hatalom a földön nem hozhatja vissza. Nincs, eltelt, vége. Örökre elveszett, és te voltál az, aki a jóvátehetetlen veszteséget okoztad. Érted? Értettem. Úgy megértettem, hogy attól a naptól kezdve, ha valakinek szavamat adom, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszek -akkor már ott vagyok öt perccel azelőtt, még ha vénasszonyok esnek is az égből, ahogy drága jó nagyapám szokta volt mondani. Erre neveltem gyermekeimet és unokáimat is. Nem azért, mert késni neveletlenség, hanem mert több annál. Aki öt percet késik, az öt percet ellop valakinek az életéből, amit nem tehet jóvá soha.
- A megbízható embert még ellensége is tiszteli - mondta volt nagyapám -, mert a megbízható ember a társadalom sziklaköve, amire országot lehet építeni. A többi szemét, amit elfú a szél..."
Egészen különleges bánásmódban részesülhet, akinek a Budapest Banknál van svájci frank alapú hitele, és akár egyszer is volt 15 napon túl tartozása. Nekik ugyanis a frank árfolyamának visszaerősődésével párhuzamosan a jóságosan csökkentett kamatok helyett a régi kamatot…..
Maverick ajánlotta nekünk a saját blogján már megjelent, nyelvtanulással kapcsolatos írását. Köszönjük. A blog hasábjain több teljesen értelmetlenül tudatunkba rögzülő sztereotípia ellen kikeltem már, úgy mint a „minden amerikai hülye”, „fogalmuk nincs…..
A piaci árnál 30-50 százalékkal drágábban szállíthat irodaszert az államnak egy szocialista kötődésű, offshore hátterű cég évi 4,3 milliárd forintért...
brownie58 2009.11.05 13:13:31
Az idő szorít, egy hete még nem volt biztos, hogy nyernek, pár napja még a rádió nevén vitáztak, hát nem csoda, hogy a logóra már nem marad idő? Mit csinál ilyenkor az elfoglalt grafikus, akinek közben még Kovács László és Szekeres Imre portréját is bele kell montíroznia a…..
IdegenNyelvŐr A mumus a spájzban 2009.06.07 18:00:00
Sokan sokfelé hangoztatják, hogy mi, magyarok milyen hátul kullogunk az idegen­nyelv-tudási rangsorban – sajnos teljes joggal. De valahogy mégsem történik semmi, legalábbis semmi látványos vagy mérhető: európai viszonylatban még mindig nagyon kevesen beszélnek…..
brownie58 2009.06.07 19:36:50
Szia!
Norvegiaban vagyok jelenleg, s azon csodalkozom, hogy itt a 10 eves gyerektol kezdve az egyszeru bolti eladoig mindenki remekul beszel angolul. Es a kiejtesuk... szuper. Termeszetesen rakerdeztem, hogyan is megy ez errefele. Mar az ovodaban elkezdik volt a valasz. A modszertant nem sikerult kideritenem, eddig legalabb is. Emlekszem, mikor a nagyobbik lanyom ovodaba kezdett jarni (1990) ott mar "tanitottak" is oket, jatekosan, igy mondtak akkor. Aztan amikor a kisebbik lanyom kerult be ugyanabba az oviba (1993), akkor mar azt mondtak, hogy majd ha negyedik osztalyos lesz, merthogy a gyerekek azert nem tanulnak meg rendesen magyarul irni-olvasni, mert az idegennyelv megzavarja oket. ( Azt azert meg hadd emlitsem meg, hogy mind a ketten a magyaron kivul legalabb ket idegennyelvet beszelnek igen magas szinten.)

A masik: a filmeket itt nem szinkronizaljak. Saaaaajnos olvasni kell, ha meg akarjak erteni... vagy szepen, fokozatosan hozzaszoknak, es aztan egyszercsak megertik. Meg a feliratok nelkul is.

Sokat tanulhatnank ezekbol az egyszeru dolgokbol is. Mostmar csak az a kerdes, hogy mikor kezdjuk el? Vajon megoldas-e a kozepiskola elso/nulladik eveben az un. "nyelvi elokeszites"? Nem kellene korabban elkezdeni? Az pedig teny, hogy egy izgalmas filmet feliratozva megnezni faraszto. De hosszutavon - a nyelvtanulas szempontjabol legalabb is - remek eredmenyeket lehetne felmutatni, ha tobb feliratos filmet latnank a teveben, a mozikban.

Szep estet mindenkinek!
brownie58 2009.06.07 21:38:17
Szia!
Norvegiaban vagyok jelenleg, s azon csodalkozom, hogy itt a 10 eves gyerektol kezdve az egyszeru bolti eladoig mindenki remekul beszel angolul. Es a kiejtesuk... szuper. Termeszetesen rakerdeztem, hogyan is megy ez errefele. Mar az ovodaban elkezdik volt a valasz. A modszertant nem sikerult kideritenem, eddig legalabb is. Emlekszem, mikor a nagyobbik lanyom ovodaba kezdett jarni (1990) ott mar "tanitottak" is oket, jatekosan, igy mondtak akkor. Aztan amikor a kisebbik lanyom kerult be ugyanabba az oviba (1993), akkor mar azt mondtak, hogy majd ha negyedik osztalyos lesz, merthogy a gyerekek azert nem tanulnak meg rendesen magyarul irni-olvasni, mert az idegennyelv megzavarja oket. ( Azt azert meg hadd emlitsem meg, hogy mind a ketten a magyaron kivul legalabb ket idegennyelvet beszelnek igen magas szinten.)

A masik: a filmeket itt nem szinkronizaljak. Saaaaajnos olvasni kell, ha meg akarjak erteni... vagy szepen, fokozatosan hozzaszoknak, es aztan egyszercsak megertik. Meg a feliratok nelkul is.

Sokat tanulhatnank ezekbol az egyszeru dolgokbol is. Mostmar csak az a kerdes, hogy mikor kezdjuk el? Vajon megoldas-e a kozepiskola elso/nulladik eveben az un. "nyelvi elokeszites"? Nem kellene korabban elkezdeni? Az pedig teny, hogy egy izgalmas filmet feliratozva megnezni faraszto. De hosszutavon - a nyelvtanulas szempontjabol legalabb is - remek eredmenyeket lehetne felmutatni, ha tobb feliratos filmet latnank a teveben, a mozikban.

Szep estet mindenkinek!