Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mr. Megnézzük

0 bejegyzést írt és 134 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Mers el Kebir 05. 2024.04.14 14:24:39
Somerville fél hatkor kapta meg a tárgyalások eredménytelenségéről szóló jelentést Holland-tól. Ezzel elszállt minden remény a megegyezésre, és Somerville-nek nem maradt más lehetősége, mint hogy engedelmeskedik az Admiralitás utasításainak, vagy pedig hazatér és hadbíróság elé áll. Hajóit a kikötő…..
Mr. Megnézzük 2024.04.15 15:51:09
@bz249: Itt azért mindkét félnek megvolt a maga szerencséje. A franciák bár eleve gyanakodtak a britek szándékait illetően, de az, hogy az aknazár nem működött nettó szerencse volt, ahogy a briteknek is mákjuk volt hogy a franciák nem szaladtak bele az Ark Royalba. Mondjuk a britek hozzáállása kb. azon a szinten volt a leírások alapján, mintha te pénzzé tennéd mindened és elmennél kaszinózni azzal a felvetéssel, hogy aki nagyban játszik nem veszíthet - ehhez képest pedig bár nem épp nevezhető zajos sikernek az akció, de az objektívák egy szemmel látható része mégiscsak teljesült, ráadásul a franciák a maradék erejükkel még csak ellenük se fordultak (mármint Európában meg úgy világszerte)...
Mr. Megnézzük 2024.04.16 16:21:16
@Oktán Pista: kifejezetten érdekes egyébként, hogy a nagy világégés sokszor pesszimista alapvetései ellenére is keserű végkifejletéhez (mint túlárazva megszerzett tapasztalathoz) képest a II. világháború során milyen sok alkalommal (és hatalomnál) játszott lényegében már a kezdetektől fogva efféle feleslegesen optimista hozzáállás. A franciák gyanakodtak, de előkészületeket a szökésre illetve az ellentámadásra elvétve tettek, fogadták a brit delegációkat, aztán lényegében f*szméregetőset játszottak velük, stb. de - mint írtad/olvashattuk is - alig készültek fel arra, amivel egyébként reális kimenetelként számoltak. És ez gyakorlatban az összes részes ország döntéseit végigkísérte, az 1930-as évek közepének "a németek készülődnek, de tuti nem háborúra" premisszájától a "Sztálinnal meg lehet majd egyezni, kivonul és szabad önrendelkezést fog biztosítani a Kelet-Európai államoknak" elképzelésig (vagy akár folytatva az ezt "a szovjeteknek sosem lesz atombombájuk" sztoriig, ami az űrverseny hajnalának kudarcaival együtt hozott fordulatot és hirtelen megint mindenki a legrosszabbaktól kezdett tartani).

De visszatérve erre a felesleges optimizmusra, így "nem történt meg" az Ardenneki offenzíva, Franciaország eleste, a Barbarossa hadművelet, Pearl Harbor, stb. - igaz ki-ki a maga kárán idővel felocsúdott, bár többnyire csak egy-egy ellenlábasa kapcsán (lásd az amerikaiak bár a japánokkal kapcsolatban "rendezték soraikat" sokáig bíztak még a szovjetekben illetve itt a franciák és britek kölcsönösen egymásban az ország megszállása és a Vichy-hatalomátvétel és annak mellékzöngéi ellenére). Csak azt nem tudom miért, ha amúgy a húszas évek és a harmincas évek eleje kölcsönösen arról szólt, hogy "nem bízunk egymásban, bár ennek ellenére még mindig egyezményekkel igyekszünk a többiek katonai és részben gazdasági potenciálját elviselhető szinten tartani". Nyilván hatalmas sokk volt az első világháború (ebből kifolyólag nem akartak háborúzni amit igazából több ország nem is tudott volna finanszírozni), aztán egy évtizeddel később a gazdasági válság (ami az akkori világ legerősebb gazdaságait és térdre rogyasztotta), de ezek a markáns irányváltások - így utólag és kívülről - még a logikusnak ható magyarázatuk ellenére sem kiváltképp érthetők...
Mr. Megnézzük 2024.04.16 17:21:51
@bz249: Náluk lényegében nem volt politikai kockázat, Hitlert eleve nem érdekelte a francia flotta, kifejezetten a Vichy-kormányzat számára sem volt fontos ezzel foglalkozni (több tekintetben is volt annyi bajuk házon belül, hogy a biztos helyen várakozó flotta sorsa problémaként lényegében fel sem merült náluk), DeGaulle-nak a brit felsőházban lényegében több (darab) támogatója volt, mint egész Franciaországban (értsd: odahaza ekkor lényegében súlytalan volt az ipse), így ő hiába akarta "magának" a francia flottát meg valami jelentős ellenálló erőt, semmije sem volt, az olasz flotta Mussolini bizonyos fokú különutassága ellenére sem jelentett valós veszélyt a francia hajókra, ahogy amúgy a briteket leszámítva a Nyugat-Mediterráneum, és Nyugat-Afrika vonatkozásában senki más sem. Szerintem jelentős balhé a tengelyhatalmak oldaláról akkor se lett volna, ha a flotta nagyja úgy dönt: átáll - jó egy ilyen hipotetikus fordulatra nyilván reagált volna Hitler és az ő ráhatására a velük szövetséges hatalmak is, de ezen a ponton De Gaulle-t és a briteket leszámítva egyszerűen olyan érdektelenség látszik a francia flotta kapcsán mindenkin, hogy nem tudom lett-e volna bármi hatása egy ilyen eseménynek.

A britek - élükön az admiralitással - meg elég sok dolgot lenyeltek a háború folyamán, nem csak Churchillnek, hanem úgy eleve a legtöbb döntési helyzetben lévő és épp rosszul döntő vezetőjüknek, legyen szó a Hood későbbi kiváltképp szerencsétlen véletlenek összjátéka folytán történő elvesztéséről (bár itt enyhítő körülmény volt a Bismarck levadászásával végrehajtott bosszú), vagy éppen a Prince of Wales és a Repulse számos tekintetben teljesen felelőtlen okok folytán bekövetkezett pusztulásáról (a tanulság kb. a "szerelemben és háborúban mindent szabad" közhellyel egyenértékű). Churchill - fogalmazzunk így "sajátos" szemléletmódja és konfrontációs hajlama a háború előtt és alatt, valamint nem sokkal később, az átalakuló világrend megszilárdulása idején is jól jött a briteknek, nem hinném, hogy egy jelentősebb fiaskó Mers el Kebirnél komolyabban megrengette volna a pozícióját. Egyrészt mert hosszú-hosszú évek óta egyre népszerűbb volt a lakosság köreiben, véleménye pedig hibái, ballépései és bizonyos fokú ellenszenvessége miatt is jól rezonáltak azzal ami a köznép szemében "jó volt" (a populizmus már ekkor is működött, és nem csak a briteknél), másrészt meg ez a végül meg nem történt fiaskó valahol csepp lett volna a tengerben, Dunkerque "másnapján" és az Angliai csata kvázi "előestéjén").
Valamikor még tó állt a tér helyén. Blaha Lujza az egyik itteni házban lakott, de itt volt az ország első mozgólépcsője és Budapest első lámpás kereszteződése is. A Blaha Lujza tér története a kezdetektől a 2022-es felújításig...
Mr. Megnézzük 2023.01.11 21:03:32
@Fotósképző: Ha csúsztatásokról beszélsz akkor legalább te ne csúsztatnál.

Tarlós 2018 márciusában jelentette be, hogy 2019-ben "várhatóan" elkezdődik (és még abban az évben be is fejeződik) a Blaha Lujza tér felújítása. Ekkor sem végleges tervek, sem megkötött szerződések nem voltak, és a párját ritkító műszaki tartalom pedig közel sem volt olyan párját ritkító. Burkolatfelújítás, több zöldfelület, körülbelül 20 új fa ültetése a téren, a parkoló és a szervizút megszüntetése, a környező utcák forgalomtechnikai felülvizsgálata, illetve cél szerint teljes körű akadálymentesítés. Erre első körben 1,5 milliárd forintot határoztak meg, aztán az összeg 1,8 milliárdra nőtt, közben igazából ugyanúgy nem történt semmi, mint Karigeri alatt. A tér átépítésére részletekbe menő, árazott tervek ugyanakkor nem készültek, mert a Fővárosi Önkormányzatnak ez idő alatt más prioritásai voltak (leginkább a Városliget, illetve a Fővárosi Állat- és Növénykert átépítése). A Blaha felújítása tehát csak szóban volt előre sorolva, és garantáltan nem lett volna elég rá az az összeg amit Tarlósék belengettek a 2018-as választások előtti hajrában, 2020-ra meg a Liget és a Biodóm miatt lényegében le is mondtak arról, hogy a Blahának nekikezdjenek (idő pedig lett volna pályázni, szerződni, dolgozni akkor is). Tehát:

Ezt a felújítást Tarlósék nem készítették elő, mindössze egy részletesebb munkaközi anyag volt róla elsüllyesztve a városházán, egy hasraütés-szerű árazással.

A felújítást bár tényleg Karácsonyék "törölték" (kezdték el újra az elejéről) erre több okuk is volt - többek között Magyarország Kormányának új feltételei, melyek mentén eleve újra kellett volna hangolni az egész projektet dacára annak hogy a kormány állítólag mindenben úgy működött volna együtt egy "bármilyen összetételű" fővárosi önkormányzattal, mintha a saját jelöltjük nyert volna (meglepetés: nem így tesznek).

Az hogy ki nyert itt nem haveri alapon mozgott (a Strabag szívesen bedolgozik Orbánéknak is Simicska alatt is így volt, és a Simicska utáni Mészáros-érában is így van) ők adták a legjobb ár-érték arányú ajánlatot és kész. Persze a Strabagot szocialistázni/baloldalizni lassan húsz éve divat, ettől függetlenül tény, hogy ez az egyetlen olyan nagy cég, ami a kormány színezetétől függetlenül dolgozik be jelentős mértékben az állami beruházásokba.

Akadálymentes lift Tarlósék elképzelései között sem szerepelt csak ötletként, kidolgozott(abb) tervük csak a felszíni akadálymentesítésre volt. A Somogyi Béla utcát felújították a Gutenberg tértől a Blaháig hónapokig le volt zárva, az útalapot is feltörték, közművet rendeztek, új alap, új burkolat, új parkolási rend lett kialakítva. Az aluljáró "korszerűsítése" Tarlósék terveiben sem szerepelt, bár tény, hogy abban a tervben az aluljáró közforgalmú részeinek felújítása is szerepelt (külön árazása ugyanakkor nem volt).

1 év csúszással - ebben az országban minden nagyberuházás csúszik, a legtöbb már az első kapavágás előtt, úgyhogy csoda lett volna ha pont ez készül el időben (ennek Karácsonyhoz pont annyi köze van mint Tarlóshoz aki 2019-ben állítólag már felújította volna a Blahát de addig se jutott hogy szerződést kössön bárkivel is).

Egyharmaddal drágábban. A csúszás egyik oka pont az volt, hogy úgy elszálltak a beruházási árak, hogy az előzetesen megkötött szerződések és összegek elégtelenné váltak. Szűk öt év alatt durván megduplázódtak az árak a szektorban akár magánemberként építkezel, akár a Fővárosi Önkormányzatként vagy akár Magyarország Kormányaként (ekkora és ennél jelentősebb drágulásokkal van tele a sajtó a "nemzeti" beruházások kapcsán is).

A végeredmény persze véleményes (nekem speciel most nem tetszik), ennek majd az idő lesz a bírája, ahogy a gomba-szökőkút sztorijának is. Ismerve, hogy a korábbi állítólagos zöldfelületek mennyire váltak be a korábbi téren (nem létező fő, kitaposott cserjék, halott fák) nincsenek kétségeim afelől, hogy a pázsitnak annyi esélye lenne/lesz fennmaradni a téren, mint az előző érában.

A helyi erők ténykedésének meg nyilván a közterület-felügyelet tudná elejét venni, de nekik eddig se nagyon sikerült rendet tartaniuk és ismerve az ország általános hozzáállását bármihez ami közös (azaz "senkié") ez nem is fog változni mindaddig amíg nem nyílik rendőrörs a Corvin vagy az Europeum földszintjén (amilyen meg nyilván sosem lesz).
2020. december 31. fontos dátum lesz az építkezők számára, ugyanis az ezután használtba vett épületeknek eleget kell tennie a hazai épületenergetikai szabályozás legújabb követelményének, a 7/2006 TNM rendelet 6. mellékletének, azaz legalább ”közel nulla energiaigényű”-nek kell lenniük. Ez alapján…..
Az első része  - mely ITT olvasható - alapján elég népszerűnek bizonyuló, a Projekt 949 osztályú SSGN-eket bemutató sorozat a tengeralattjárók belső kialakításával és rendszereivel folytatódik. Utóbbiak közé tartozik a meghajtás és a különféle szonárok is. Sor kerül az eredeti 949-esek és a kissé…..
Mr. Megnézzük 2020.08.28 11:32:07
@Maga Lenin: és akkor ez gyakorlatilag egy zárt, de nem nyomásálló üres híd, afféle "lookout point" aminek csak annyi a haszna a mögötte lévő nyitotthoz képest, hogy ha kinn -30 fok van, hó meg jég meg szél akkor mégiscsak zárt, esetleg részben (valahogy) fűthető így Szása és Ványa nem fagy oda a korláthoz? Eszerint nincs benne olyan bonyolult gépészet, amit a merülések során károsíthat a nyomás, és nem korrodálódhat a sós víztől, stb? Van egy jól eldobozolt telefonjuk, amin elszólnak a parancsnokiba, hogy "az idő tiszta, jéghegy nincs, 2 fok 30 szögpercnél egy szénszállító halad Murmanszk fele."?
Mr. Megnézzük 2020.08.28 23:06:51
@Sword: Hát nem vitték túlzásba. Nyilván az amcsik nem forogtak olyan sokat a sarkköri vizeken mint orosz felebarátaink így nekik talán ezért sem fordult meg a fejükben egy ilyesfajta állás kialakítása.
Az ország első ilyen játéka volt a névadó, bár a második talán híresebb lett. Emlékszik még valaki a „gilisztázásra”?..
Mr. Megnézzük 2020.08.20 15:51:00
A könnyű pénz csábítása és a tényleges munka nélküli pénzkereset persze sokakat vonz, így az ilyen dolgoknak a törvényesség alkalmanként jó, de többnyire büntethető oldalán mindig lesz keletje, főleg ott ahol a váltakozó keménységű munka általában alacsony bérrel társul. Persze ahogy a hálózati (ügynöki) értékesítés egyfajta "tiszta" dolog (lelkiismereti szempontból lehet aggályos ez is), addig az azt mímelő MLM már nem az, az MLM-et mímemő piramisosdi/pilótásdi meg főleg.

A jónépnek viszont sosem lesz általánosságban olyan pénzügyi tudása hogy belássa a szofisztikáltabb módszerek csapdáit, a modell adott szervezeti méret fölötti működésképtelenségét és kényszerpályáit. Náluk az MLM is "rendes" üzlet, hiába kényszerítik bele a belépőket "kezdőcsomagok" vásárlásába (a drágább ráadásul több "pontot" ad a következő szinteken is), a gyanút pedig elaltatja a műsor amiben az "akár én is lehetnék" előadó elmeséli, hogy X éve még ő is látástól vakulásig tolta a mókuskerekezést de nem jutott sehova aztán bekopogtatott hozzá a lehetőség az XYZ által és most "hobbiból" napi 1-2 órát (sem) foglalkozva a dologgal úgy cserélgeti az autóit mint más a koszos zokniját. Elvégre ha neki sikerült és meg tudja venni mindazt amit én maximum plakátokon és álmaimban látok akkor összejöhet nekem is ugye? Nem. Nem baj a következő két három előadó majd meggyőz, elvégre ha egy egykori szalagmunkás, egy falusi kismama meg egy szakmájából kiábrándult közszolga képes erre akkor pont én ne lennék? Vonzóak a szintek, a belebegtetett átlagos "passzív" kereset, meg az hogy ehhez elég pár embert magunk alá szervezni, és nem muszáj ám ismerősöket, lehetnek azok idegenek is és kész lesz aztán duplaf*szomfeketgyémántfokozatnál már a tökünket vakarva is összejön a havi 1,2-1,7 millió nem kell tennünk semmit.

Akinek ez sem lenne elég azt még megkínálják valami ajándékkal - egy időben olcsó londoni utak voltak ezek amik értek vagy 80-90.000 Forintot, de úgy voltak beállítva hogy a nagyobb kezdőcsomagot megvásárolva (az volt akkoriban 70 körül) már csak az adminisztrációs költségeket kell kifizetni és akkor ez a hihetetlen félmilliós út ennyiből kijön, végül egy "csak itt csak most" kedvezménnyel, ami alapján a hússzorosan túlárazott cuccokat akár 20-25-33-50 százalék "kedvezménnyel" magáévá teheti a szerencse fia (a pofátlanabbak az akciós csomagok számát is limitálták, hogy minél inkább adott legyen a csatlakozási kényszer.

Aztán ott voltak a közönségbe épített ügynökök (már tag de úgy tesz minta nem lenne és forgatókönyv szerint lelkesíti a körülötte ülőket) meg az olcsó de elegáns fogadások (bérelt "ismert nevű" hotel rendezvényterme, aprósüteményes körítéssel), a professzinalizmus látszatát keltő környezet (konfekcióöltöny, logós kitűző, hangzatos címek/tisztségek, rollup, diavetítés, stb.), illetve az "aki lemarad, kimarad" féle nyomáspróba és "az elején azért kicsit bele kell húzni" típusú unszolás - ne sajnáld a pénzt, a kapcsolataid, az időd, lépj be fizess, jó lesz. Az...

Bő tíz éve rengeteget kutattam a témában (diplomaanyaghoz), tucatnyi ilyen szervezet bő félszáz szemináriumán voltam, és sajnálattal látom hogy hiába lett azóta sokkal elterjedtebb az internethasználat, meg szigorúbb a jogszabályi környezet az általános tudatlanság miatt ezek a dolgok még mindig hódítanak (bár szerencsére csökkent a népszerűségük).

Pár éve is megkerestek emberek hasonlóval, akkor egy állítólagosan svájci/német (mikor mi) orvostechnikai cég a márka magyarországi bevezetését tervezte a "lépj be, fizess, toborozz" metódussal természetesen kivételes soha vissza nem térő lehetőségként a meggazdagodásra (aki engem keresett anno az benne volt, de már csíraként így ráment egy bő éve és kb. 400 kiló mínuszban zárt, miközben szinte kiröhögött hogy én ebben nem láttam meg az üzletet).

Volt olyan ember aki a szünetben, telefonon mondott fel (ő nem belsős agitátor volt), másik meg azt beszélgette a mellette ülő párjával, hogy honnan (kiktől) lehetne pénzt szerezni a kettővel nagyobb csomag megvásárlásába, meg a kis noteszében jelölgette be a potenciális beszervezendőket az ismerősei között...

Sok tekintetben elkelne az itthoniaknak valamiféle alapvető tudás, és ez is egy olyan terület...
Nem kell neki kettőhúsz, nem kell vezetékes hálózat, csak felcsavarozod és működik!     XIAOMI IMILAB EC2 KAMERA – BEVEZETŐ Amióta biztonsági kamerákkal foglalkozom, sokan feltették a kérdést, hogy tudnák megoldani a kamera felszerelését olyan helyre, ahova nem lehet kábelt…..
Asztalosként dolgozva sokszor belefutunk abba a kérdésbe, hogy egy-egy bútor, vagy akárcsak polc, vagy épp párkány miből is készüljön. A tipikus megrendelő sokszor úgy gondolja, hogy a „természetes” anyagokból, tömör fából készült polc biztos jobb, mint a „műanyag” vagyis a bútorlapból (hivatalosan…..
Mr. Megnézzük 2020.07.17 16:30:23
És mi a helyzet a rétegelt lemezzel? Tudom hogy ebből leginkább bútorvázakat szokás mostanában készíteni, meg műhelybútorzatot, de bizonyos tekintetben alkalmazható a két véglet között ez is. A váltakozó szálirány miatt elég erős, szegelni csavarozni viszont értelemszerűn csak a lapra merőlegesen lehet mert különben a rétegek között hasad, elválik (ragasztásra ugyanakkor ideális, tapasztalataim szerint ebben sokszor jobb még a természetes fánál is). A felülete elég szép tud lenni (nyilván nem a budget lapoké), festhető, lazúrozható, az él meg lécezéssel nagyon esztétikusra is kihozható (szintén ragasztással). Szerintem az ABS-t is beveszi, de ezzel értelemszerűen nem tud az ember otthon kísérletezni. Ha jó a gép és jól ki van számolva minden, akkor szépen lehet marni, hornyolni is, de ez azért ügyességet és elővigyázatosságot igényel, főleg az élek esetében (szálasodó élek). Víztűrése kb. a bútorlapéval azonos a különbség abban áll, hogy ebben a furnérrétegek a szálirány mentén a vízzel érintkező felületre merőlegesen futó szálaknál jobban "felszívják" a vizet tehát a felázás jelentősebb tud lenni (legyező formájú, fodros-hullámos felázás a bútorlap véletlenszerűen amorf dagadásával szemben), ugyanakkor a bútorlappal ellenben itt a kisebb vízkárok türelemmel és szakértelemmel akár vissza is fordíthatók, de azért nagyon kell figyelni a felületkezelésre és az élvédelemre, mert az éllécezés mellett felhullámosodó felület ritka ótvarul tud kinézni...
Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval.  ..
Mr. Megnézzük 2020.07.08 13:29:22
@Thomas Dantes: @Noname Watanabe: a jómunkásember erről nem tudott semmit sem. Mert bár a sikerpropaganda még akkor is ment ezerrel amikor már kvázi mindenkit tudta, hogy a halódó nyugat sokkal jobban teljesít a szocializmusnál, de az állam által felvett hiteleket az ország vezetése nem kötötte a proletárok orrára. E tekintetben a nyugati hitelek, amikre konkrétan rászorultunk olyanok voltak, mint az országban rejtegetett atomfegyverek: aki keveseknek "dolga volt tudni" azok tudták, egyébként meg minden ilyesmi "csak mítosz" meg "imperialista dezinformáció". Persze a hozzáállás érthető, mert míg az ország gazdasága a tervgazdasági modellnek köszönhetően folyamatosan maradt le a világgazdasági átlagtól, addig az egyszeri munkás tényleg ugyanazon vagy lassan növekvő színvonalon élt, miközben az állam fékezte az árnövekedést, az infláció pedig blokkon belül lényegében értelmezhetetlen volt (még ha teljesen valós is).

Közben az állam "saját pénzen" finanszírozta a veszteséges működést azért, hogy a proletárok hosszú-hosszú éveken keresztül vehessék 40 fillérért a kiflit meg a zsemlét, a lakosságnál pedig a hiánygazdaság piaci jellemzői okán ha apránként is de gyűlt a pénz. Mert egy ponton túl nem volt mire elkölteni még úgy sem hogy bizonyos "luxus" cikkek árát igyekeztek tartósan magasan tartani az akkori viszonyokhoz, de főleg az áruértékhez képest. Nem különben a Balaton környékének felparcellázása (is), meg a "vegyél telket, építs nyaralót" program is egy ilyen pénzlekötő akció volt (kínálat haján gyakorlatban a fogyasztásra szánható keret lekötése középtávon - csak úgy mint korábban a béke- és tervkölcsönök kötelező jegyzése), a cél pedig az, hogy az istenadta nép nehogy rájöjjön, hogy költeni akar de nincs mire és ebből kifolyólag nyugatra akarjon járkálni (kivinni a pénzt és megismerni annak a rendszernek a helyzetét).

Persze ennek is megvolt a maga szépsége, az én nagyszüleim is vettek 1-1 nyaralót akkor (mindkét szülő oldalán) aminek áldásait részben ma is élvezzük, de ez egy rendkívül általános dolog volt akkoriban, csak abban volt differencia, hogy ki mikor és hol került éppen helyzetbe e tekintetben (a parcellázás szakaszosan haladt a Balaton körül is). Ma egyébként pont ennek a korszaknak a hozadékaként van beépítve annyi minden a Balaton körül amennyi, és a gondatlanul kialakított településszerkezet miatt kerülnek ma már a Balaton környéki ingatlanok ilyen sokba (nincs hova terjeszkedni lassan).
   "Azok a világ élvonalába tartozó tudósok, akikért mindenhol két kézzel kapkodnak, nem bírják ezt a bizonytalanságot, és elmennek, a gyengék pedig itt maradnak. Azok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen,…..
Mr. Megnézzük 2020.07.06 11:37:28
Freunddal az a baj, hogy bár jó szakember, és a saját területén kiváló tudós, elsősorban pártpolitikai szűrőn át nézi a saját fajtáját is. Az ilyen emberek a FIDESZ fából-vaskarika figurái, akikre nem lehet azonnal ráfogni, hogy pártkatonák (mert relatív vagy semmilyen tudással kerülnek pozícióba), hiszen valamiféle igazi, számszerűsíthető eredmény áll a hátuk mögött. Ott van például Kásler, az dettó ugyanilyen, jó szakember, sőt szaktekintély aki rengeteget tett nem csak a betegeiért, hanem a szakma fejlődéséért is, ennek ellenére egy egész ország igen sokrétű ügyeinek (mert hát az EMMI alá lassan minden is odatartozik) intézése tekintetében teljesen dilettáns, ezen funkciója ellátására kb. alkalmatlan. Cserébe ha kell akkor balliberálisozik, meg bujtogatással, zsarolással, politikai játszmázással vádolja meg azokat akik a döntései és a kormány döntései ellenében kritikát fogalmaznak meg, vagy tettleg ellenállnak bizonyos utasítások végrehajtásának. Freund lehet ennél jobb lenne, de ez a nyilatkozata engem nem nyugtatna meg, mert aki már a nulladik lépésében azzal jön, hogy aki külföldön "kormánykritikus" tanulmányokat jelentet meg az csak azért ér célt, mert valamiféle Brüsszelita összeesküvés hatására a "FIDESZ szar" felvetéssel el lehet adni, az vagy nincs tudatában annak hogy miként működik a tudományos közösség, vagy - és ez az esélyesebb - tökéletesen tudja hogy megy ez, de tudja azt is hogy a plebsznek fingja sincs a dolog menetéről így nekik be lehet adni bármit, ami győzelem esetén jó pont (győzött a józan ész) vereség esetén pedig lehetőséget ad az MTA további darabolására (mondván külföldi ügynököket nem pénzelünk).

Sajnos a FIDESZ és a kinevezettjei olyan mértékben foglyai a saját abszolút szellemi felsőbbrendűségük képzetének, hogy az ő világukban a tudományos szempontból is bizonyított adekvát kritika is puszta provokáció, egyértelmű politikai aktus, miközben a saját alternatív tudományos think tankjaik semmi másra nem alapoznak, minthogy kész (kormányzati) válaszokhoz és elvárt eredményekhez találjanak rugalmas bizonyságot (új nyelvészeti, történelmi, társadalomtudományi, stb. megközelítéseket erőszakolnak be a tudományos közbeszédbe azért mert nekik ez-az politikai ideológiáját tekintve nem tetszik (finnugor vs. türk rokonság kérdése például).

A FIDESZ például teleharsogja Európát azzal, hogy itt nekünk a család az első és ez meg is látszik, mert nő a házasságok száma, illetve nő a vállalni kívánt (tervezett) gyermekszám - még ha a születésszám nem is - és az aki le meri írni, hogy ennek egyetlen oka a családtámogatási rendszer nagymértékű és sok tekintetben diszkriminatív az nyilvánvalóan valami Soros által pénzelt genderfasiszta aki migránsokkal akarja teleelletni a Kárpát-medencét (közben azért a keleti vendégmunkás jöhet - iszlám országokból is - mert bár itthon nincs munkaerőhiány azért csak van).
Az első világútlevél hatására a magyarok rohammal vették be Bécset hazafelé pedig mindenki fagyasztószekrénnyel jött...
Mr. Megnézzük 2020.06.15 14:21:11
@midnight coder: Viszont a többség vigyázott ezekre, mint a szeme fényére, főleg a drágább cuccokra. Megszokták, hogy ami tartós fogyasztási cikk, főleg valami elektrotechnika, vagy autó annak az ára - itthon, a szocialista piacon - évek távlatában is tartja magát, sok esetben pár év után használtan többet is ér mint amikor vették. De ha erre nem is gondoltak, arra hogy "ki tudja mikor lehet pótolni ha elromlik" igen. Csoda egy dolgok kerekedtek ebből...

Egyik rokon például Németországból Ausztrián át vett valahogy egy 1983-as Ford Escortot. Eléggé fapados modell volt (talán sima "L", ami ugye akkor a 2. legalacsonyabb felszereltség volt, viszont ötsebességes, mikroplüss ülésekkel és elektromos első ablakokkal. Az öreg kiebrudalta az asszonyt a melléképület kiskonyhájából és azt alakíttatta át garázzsá (tágas volt, le volt burkolva, stb.) hisz mégsem tarthatta ezt a "csodaautót" az udvaron, ahol süt a nap meg esik az eső. A kocsit hosszú-hosszú éveken át ápolta, olyan tisztán volt tartva, hogy vezetéshez külön cipőt tartott a garázsban (bár ennek semmi értelme nem volt), esőben-hóban sok esetben ki sem mozdult, vagy inkább ment busszal. Szó mi szó, 2003-2004 körül már nem tudta megújítani a jogosítványát, de a kocsit azért megtartotta és ápolta tovább a maga módján, de azért a 20+ év meglátszott a kocsin, meg persze a vördös-szivacsos mosási metódus úgyhogy olyan jó formában már nem volt, viszont így is csak 2008-2009 körül akaródzott eladni. Akkor viszont már sok dolog közbeszólt és hiába mondogatta, hogy egy "nyugati autó", meg "ötsebességes" és főleg hogy "plüss ülése van" az irreális árigényét nem tudta érvényesíteni (kb. egy akkor vadiúj Suzuki Swift árát szerette volna kapni érte, amiről nem lehetett lebeszélni). Aztán ahogy ő, úgy a kocsi is rohamosan öregedni kezdett, pár évvel később kényszerből valami 300-400.000 Forintért adtuk el (kiderült ugyanis hogy motorikusan nem igazán volt karbantartva aktív korában sem, a helyi szerelő lényegében azt töltött bele olajként ami épp közel állt a polcon, stb. úgyhogy a motor kuka volt). Ahogy tudom ma átalakítva rallyautóként fut a kasztni, valahol Szlovákiában.
Az elmúlt évben már bemutattam nektek egy hozzám került Lunnik holdjárót, ami bár nem volt túl fényes állapotban mégis igyekeztem valamennyire helyre pofozni.Most úgy hozta az élet, hogy egy tényleg jó állapotban megmaradt játékkal gazdagodott a gyűjtemény, így most arra az elhatározásra jutottam,…..
Gergely tudatos fogyasztó és nem hagyja magát, ám a szálláshely és a Bónusz Brigád egymásra mutogatnak. Hogy lesz ebből romantikus hétvége? Történt hogy feleségemmel a házassági évfordulónkra készültünk, amikor is nagyon megörültem egy remek BónuszBrigádos ajánlatnak. Kapcsolatunk hajnalán első…..
Mr. Megnézzük 2020.05.07 11:26:43
A hiba valószínűleg a BónuszBrigád oldalán volt, de egy sokkal triviálisabb dologból fakadt. ezek a kuponoldalak általában egyezséget kötnek a szolgáltatóval, hogy átvesznek tőlük X darab ajánlatot adott feltétellistával, amit egy adott időszakban hirdetnek. Ha a cucc nagyon fogy, esetleg pont hogy nem akkor szokott képbe kerülni ennek az időszaknak a módosítása. Itt minden valószínűség szerint az történt hogy a BónuszBrigád átvett (az elszámolás általában utólag történik a BB és a szolgáltató között) - mittomén - 40 darab ilyen ajánlatot a hoteltől, hogy azt 2019. 04. 01. és 2019. 09. 30. között lesz elérhető és felhasználható. Ezért a feltételekbe nem lett beleszámítva a 10. 23. - 11. 03. közötti ünnepi időszak (hiszen normál esetben a kupon ekkor már nem lett volna felhasználható).

Viszont az ajánlat nem volt kapós, így az egyik fél kérte, hogy módosítsák és 2019. 09. 30. helyett 2019. 12. 28. vagy 2020. 01. 01. legyen a felhasználhatóság vége. Az egyezség megszületett, az illetékes meg jelezte a feltöltős kollégának, hogy Lacika, kérlek a Bástya Hotel BB1234567-es ajánlat lejáratát írd át 2019. 12. 28-ra/2020. 01. 02-re. Lacika meg megcsinálta, átírta a dátumot, csak arra nem gondolt, hogy így ebbe már beleesik Október 23, a Halottak napja, a Karácsonyi időszak és esetleg a szilveszter-újév páros is.

Most hogy ez Lacika hibája (akit a főnöke az ajánlat meghosszabbítására utasított és ezt meg is csinálta, csak nem kérdezett vissza, hogy de mi lesz a plusz ünnepekkel, vagy a főnökéé aki erre nem gondolt mindegy is, a hiba a Bónusz Brigádnál lesz...
Olvasónk úgy érzi, jogos elvárás egy villanyborotvától, hogy ha borotválkoznak vele, attól ne menjen tönkre. De sajnos az eMAG szerint éppen ez történt: a javítást és cserét azzal az indokkal utasították el, hogy a nem megfelelő használat következtében ment tönkre a egy hónapja használt Philips…..
Mr. Megnézzük 2020.04.21 20:56:38
@qwertzu: Az Alza ár/érték arányban rossz, mert állandóan eljátsszák, hogy a piacon bárhol X forintért elérhető termékre bekamuznak egy X+50% körüli árat (a nagy akcióknál mint a Black Friday még magasabbat), aztán adnak rá 25 százalék kedvezményt (Black Friday esetén értelemszerűen többet), így a csábító akció keretein belül is garantáltan az X Forintos árnál drágábban jutsz a cucchoz. Kiszállítással és panaszkezeléssel állítólag nincs náluk baj, meg van üzletük a fizikai világban is, de majd elk*rvulnak (kezdetben az eMAG is tisztességesebb volt egy fokkal)...
Olvasónk egy olyan parfümös csalásba futott bele, ami azt mondja, hogy ők azért nem csaltak, mert előre szóltak, hogy csalni fognak. Szimpatikus üzleti modell. A Premium Perfume Shop márkás parfümöket kínál kedvező áron, mármint ezt állítja magáról, ami eleve hogyan lehetséges, ugye. Már a kezdő…..
Mr. Megnézzük 2020.04.21 20:32:01
Azért itt a poszter önként szaladt be tátott szájjal a f*szerdőbe. Ha minden mástól el is tekintünk az az apró tény azért mégiscsak megragadhatta volna gondolata fonalát hogy MINDEN parfüm egységesen 7600 Forintba került az oldalon csak az "akció" mértéke változott. Mert nyilván a legegyszerűbb parfümöt, ami a boltban 12.000 pont ugyanannyiból és ugyanolyan könnyen ki lehet hozni, mint azt, ami eredetiben 50.000 Ft körül érhető el. Az egész oldal alapkoncepcióján látszik, hogy a forgalmazónak nagy tételben van 5-6 féle bázisillata, melyeket kommersz "parfümökhöz" használnak a távoli Kínában...

Egyébként ezt a parfümkamut sem értem. Legalább 15-20 éve van divatban idehaza, hogy "nagy gyártókéval azonos" illatokat lehet csak itt, csak most rohadt kedvezően megszerezni. Persze az üvege nem olyan, meg fehér kartondobozkában érkezik, de cserkészbecsszóra tessen elfogadni, hogy ez is Hugo Boss/Givency/Chanel/mittomén, és csak azért ilyen olcsó mert nincs fancy üveg, meg doboz és ezt nem reklámozzák milliókért.

A kétezres években már biztosan ugyanilyen üvegben és kupakkal árulták az ugyanígy bármiféle "nagymárkás" cuccokat csak akkor még nem annyira az interneten, inkább a piacon, házalva, vagy nagy ritkán "ügynökként". Akkor még dívott - bár a hülyeség nem hal ki, úgyhogy szerintem még most is van ilyesmi - ugyanez extrázva mint "feromonos" parfüm. Fiatal lányoknak fiúknak külön-külön feromonnal, amivel ha odadörgölőzik az ember a kiszemelthez azt tudat alatt magára gerjeszti.

Amúgy a megbízhatósági skála a drogériákkal véget ér. A kínai/vietnámi szatócsboltban nem lehet 3500-ért márkás parfümöt kapni, és pont ugyanez igaz a fenti példára is (amúgy ha a poszter valakinek nem akar drága ajándékot venni - hisz a sz*rrágás ebből fakadt itt is - akkor vegyen egy 3-4000 Forintos vörösbort meg egy doboz bonbont, mert bár lehet hogy az fantáziátlan, de legalább jó eséllyel lesz benne köszönet)...
Lenin kötélen, egy régi 0 km szobor, szalmakalapos lovak, Hadik lovasszobrának titka és az óbudai kísérlet Bojár Sándor régi felvételein. (A kép azonosító számára kattintva a fotó nagy méretben is letölthető.)  178866: Az 1967 körül készült felvételen a Clark Ádám téren még nem a ma jól ismert 0…..
Az állatok emberek általi megítélése sokszor ezen elv alapján történik. Én a  hetvenes években születtem és  a nyolcvanas években végezetem az általános iskolai tanulmányaimat. Abban az időben a biológia illetve előtte a környezet órákon az élőlények minősítése a szerint történt , hogy  a…..
Mr. Megnézzük 2020.04.15 12:33:31
Vidéken nőttem fel, nagyapám amolyan igazi tanyasi mezítlábas parasztcsaládból származott. Nem volt a család ezen ágán semmi különlegesség azt elszámítva hogy a korszellemmel szemben rendkívül kevés (mindössze három) gyermeket vállaltak, mert a dédapám ki akarta taníttatni mindet. Tanyán éltek, művelték a kis földjüket, voltak állataik, volt hogy bőség volt, volt hogy ínség, megoldották. Megvoltak a maguk abban az időben teljesen általánosnak számító szokásaik, étkezés terén is. Ürgéből, sündisznóból pörköltet csinálni normális dolog volt (ma ezeket cigányételnek tekintik, pedig az 1900-as évek derekán is viszonylag elterjedt volt az alföldön származástól, etnikumtól függetlenül), ha úgy alakult ettek gólyát, levest fiatal varjakból, vadgalambból (nem húsgalamb), békákat, halat, meg ami még akadt, fosztogattak sihederként fészkeket mindenféle madártojásokért amikor az állatokat hajtották, legeltették a határban.

Dédnagyapám és a nagyapám később nosztalgiából emlegette ezeket a sokszor nehéz, de meghatározó időszakokat az életből, meg azt hogy hogyan tűntek el az asztalokról (az ő asztalukról is) bizonyos állatok. A vízszabályozással megváltoztak a környék vizei, már nem lehetett az iszapból kézzel kitúrni a rákokat, eltűnt a nádas nagy része (velük a madarak, fészkek is), a kisebb erdők-facsoportok is eltűntek (kellett az új föld a TSZ-nek), rágcsálóból egy darabig több lett (facsoportok híján nem volt sakál, róka), aztán azt is elkezdték irtani azokat is, a méreg pedig vitte a nagyobb ragadozó madarakat. Beléptek a TSZ-be (nem éppen önként), azt termeltek amit mondtak nekik, akkor amikor utasításba lett adva. A forgóművelést felváltotta a nemzetgazdasági szempontból hatékonyabb, "modern" szovjet vonal, melynek mélypontja kb. az a két gumipitypangos kísérleti év volt (a helyi TSZ vezető által kijelölt "kísérleti" parcellák egyike pont az ő földjük volt). Fokozatosan kiüresedett a vetés, nem volt annyi és annyiféle állat, mint korábban, ami meg megmaradt/megjelent sokszor nem adott épp okot az örömre (a kolorádóbogarak ugyebár).

Gyerekként nagyapám még ebben nőtt fel, apám már nem, én már annyira sem. Nyilván nem vágyam a gólyaleves, lemondok az ürgepörköltről is, azt viszont rossz érezni, hogy ért utol ez engem is, csak más módon. Vidéki városban nőttem fel, gyerekkoromban megszokott volt, hogy a hideg idő beköszöntével a vetési varjak "megszállták" a nagyobb városi facsoportokat, reggel onnan rajzottak ki a földekre, késő délután pedig onnan tértek vissza, hatalmas fekete felhőként, vad károgással, a szélrózsa minden irányából. Hozzá tartozott az élethez ősszel, már messziről hallottuk hogy jönnek aztán 30-40 percen át ment a károgás, a körözés, és igen, hullott a varjúsz*r is. Ez nem csak gyerekként tűnt soknak, hisz többezres rajban szállták meg a bő egy kilométerre lévő városi park hatalmas fáit, reggel hat-hét között indítva, vacsoraidő tájt búcsúztatva a dolgos napot, és ez ősszel és télen épp úgy hozzátartozott az élethez, mint a szél által vitt trágyaszag. Aztán a valódi trágya is eltűnt (büdös lett, melós, stb.) a műtrágyával meg eltűnt a varjak nagy része is (idén ősszel 200-300 példány "lézengett" az égen csupán). Nyáron nem köröz annyi gólya a város felett, fecske meg alig van (pedig 20 éve sincs hogy csak a mi környékünkön százszámra üldögéltek késő nyáron a villanydrótokon, meg hogy a főutca erkélyei, párkányai, árkádjai alatt százszámra lehetett számlálni a fészkeiket). Denevér sincs annyi, bagoly sem, de városi lét ide vagy oda kevesebb a sündisznó, és kis rágcsáló is. Szintén gyerekkori emlék az iskolaudvaron a bagolyköpeteket botokkal szétpiszkálni egér meg pocokkoponyákat "gyűjteni" belőlük (azok a fák sincsenek már sehol) meg a templom körül éjjel körözgető baglyokat nézni. Nyáron a rokonoknál a Balatonon meg néztük a seregélyek olajzölden csillogó hullámzó raját, a rengeteg vízi és vízközeli szárnyast ámulva, csodálva (a dél-Alföld általunk ismert szegletén nem voltak épp gyakoriak a hasonszőrű madarak) és hallgattuk a dalukat napestig.

A gyérítés miatt kevesebb a rovar és a pók is (vannak olyan hálószövő fajok amiket évtizede nem láttam már), pedig gyerekként a mi városi kertünkben is kész "állatfarm" volt keresztes, és darázspókokkal, nünükékkel, cincérekkel, néha szarvasbogárral, temetőbogárral, szitakötővel, méhekkel, darazsakkal, böglyökkel, szöcskével, apró színes sáskákkal, tücsökkel, lótetűvel (tudom, lótücsök), hernyókkal, lepkékkel, mindenféle molyokkal, száz meg ezerlábúakkal, ászkák és pikkelykék (nálunk kemencehalacskának hívták) tömegével. Feltúrta a kertet olykor egy-egy vakond, és ősszel azért be betévedt hozzánk egy-egy sün, ami gyerekként nyilván nagy szenzáció volt már akkor is és persze ott volt a madárdal mindenütt.

A dédnagyapám és a nagyapám idején már az is szegényesnek számított, aminek én ma a hiányát érzem, hát kérdem én: mi jut majd a gyerekeinknek?
A Hot Wheels kisautók mindig híresek voltak az elrugaszkodott, extrém stílusukról illetve a meglehetősen vad színvilágukról. Ez régebben is így volt, a Matchbox-ok visszafogott, realisztikus megjelenéséhez képest a Hot Wheels mindig egy extrém megjelenéssel operáló, feltűnő ellenpólus volt.…..
Mr. Megnézzük 2020.04.14 20:19:33
Gyerekkoromban elég "változatos" gyűjteményem volt kisautókból, a legtrógerebb trafikos kisautóktól kezdve mindenféle noname kínai darabon keresztül, a sort záró néhány - akkor még csak kevés helyen és jó drága pénzért kapható - Hot Wheels és Matchbox kiskocsikig. Persze gyerek voltam, a kedvenceim azért időről időre változtak, nem is vigyáztam szanaszéjjel magamat játék közben, számos kis gép amortizálódott le, veszett el - jobb esetben csak hetekre-hónapokra, hogy tele homokkal, halál retkesen ragacsosan, pókhálósan kerüljön elő egy bokor vagy szekrény alól, esetleg a homokozóból.

Elmúltam már harminc, de mostanság mégis meg-megakad a szemem - merő nosztalgiából - a játékboltok, illetve egy egy áruház kisautó-kínálatán (a különféle Hot Wheels-szériákat például vegyes szortimentből rendre megtalálom a SPAR-ban). A Matchboxot valószerűsége okán már nagyobb gyerekként is jobban kedveltem, a Hot Wheels viszont mindig disszonáns volt számomra, az egyik oldalon az igényes, sőt az elmúlt években egyre igényesebb hagyományos darabjaikkal a másik oldalon meg ezekkel a borzalmakkal.

A lelket bennem e téren a Factory Fresh sorozat (van benne egy halom modern autó, de ki lehet fogni DMC Deloreant, R30-as Skyline-t, Datsun 240Z-t, stb. is), meg van a Muscle Mania, amiben bár rendre feltűnik egy két kevésbé ízléses darab, de azért vannak köztük gyöngyszemek (például a Detroit Muscle cars sorozat a '67-es Camaróval, a '68-as Novával , a '69 Ford Mustang Boss 302-essel és Pontiac GTO-val, illetve a '70 Dodge Hemi Challengerrel és Ford Torinoval). Ilyesmikkel még felnőtt fejjel is berendeznék egy polcot. Aztán még a Hot-Rodok közül is kifogható pár szebb darab és itthon ugyan csak ritkán de klasszikus ('40-es '50-es évekbeli) modelleket is ki lehet fogni egy kis szerencsével...

Ezek a fentiek viszont teljesen indokolatlanok, de én már a különböző futurisztikus csodákkal (neonszínek, plasztikbúrák, túlzó tuning, sem békülnék ki).
Fiatalon, alig 21 évesen hunyt el koronavírus-fertőzésben Chloe Middleton, akinek semmilyen rejtett betegsége nem volt a család szerint. A High Wycombe-ból származó lány az egyik legfiatalabb áldozat eddig a szigetországban, ahol a Covid-19 vírus az elmúlt hetekben egyre több embert fertőz meg. Még…..
Mr. Megnézzük 2020.03.27 13:09:24
Még csak beteg se kell hogy legyen hozzá. Ott van például a dohányzás, mely egy folyamatos de enyhe gyulladásos állapotot idéz elő a dohányzó tüdejében. Ez a mindennapokban nyilván semmi sok esetben még észrevehetően alacsonyabb vitálkapacitás sem jár együtt vele. Ugyanakkor jelentősen növeli az érintett kitettségét minden olyan fertőzés esetén, ami a tüdőre húzódhat (eredménye: erősebb reakció, hosszabb ideig tartó felépülés, súlyosabb szövődmények). És az illető nem volt beteg, "csak" dohányzott.

Lehet szélsőséges immunreakció áldozata, előfordulhat hogy egy benne már erősen dolgozó de ilyen-olyan ok miatt nem diagnosztizált betegsége volt, stb. A kor maga nem véd meg senkit. Aki elev beteges vagy gyengébb immunrendszerű, annál nagyobb a kockázat. Az allergia, asztma, egy korábbról visszamaradt gyulladás, egy nem megfelelően kikúrált tüdőfertőzés (bakteriális pneumoniák például) mind-mind tökéletesen alkalmasak arra hogy jelentősen rontsák még egy ránézésre/család szerint "makkegészséges" fiatal esélyeit is.

Nem mintha amúgy a két ezrelékes fiatalkori halálozási ráta esetében nem halna meg minden 500. megfertőzött fiatal (az 1.300.000 25 éves vagy annál fiatalabb magyarra vetítve ez 2600 potenciális haláleset - szerencsére csak papírforma szerint, mert mi még a világ boldogabb feléhez tartozunk)...

Majd meg lehet nézni mi lesz Afrikával ha ez beszabadul 25 millió HIV és kb. 75.000.000 TBC fertőzött közé gyakorlatban nulla egészségügy mellett (miközben egy túlnyomó többségében fiatal lakosságú kontinensről beszélünk).
Bár a "méret nem minden", ha nem olvastál utána a következő nevezetességeknek, nagy valószínűséggel csalódni fogsz bennük - nem tagadom, én is jártam már így. Veletek mi a helyzet? Kicsivel több, mint két évvel az első rész megszületése után annyi komment, ajánlás és emailes javaslat gyűlt össze a…..