Regisztráció Blogot indítok
Adatok
H. Tamás

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hat nap az Atlaszban Filmek 2015.05.03 11:56:30
Hegymászás két lábon:  https://www.youtube.com/watch?v=sdPs7EfAflo   Hegymászás két keréken: https://www.youtube.com/watch?v=dBxMcgRmDcQ ..
Mindig is imádtam a térképeket, így nem is értem miért csak most merült fel bennem, hogy el kéne menni az Atlasz hegységbe...Az egész egy őszi beszélgetéssel kezdődött a Cserpes tejivóban, ha egy történetnek, útnak van egyáltalán kezdete. Szóval akkor merült fel bennem…..
"észak fok, titok, idegenség lidérces, messze fény" (Ady Endre)   Véget ért hát ez egy hetes északi kalandunk, másfél óra múlva landolunk Budapesten. Csizmában, télikabátban, pulóverekkel és élményekkel megrakodva érkezünk meg a budapesti tavaszba. Nincs gyerek, aki ne…..
"Nincs rossz idő, csak rossz ruha" Itt Norvégiában – leszámítva a Spitzbergákon töltött pár napot - Tromsöben lakunk. Ez Norvégia legészakibb, több mint 50 ezer lakossal rendelkező városa, itt van a világ legészakibb egyeteme, egy templom, amely a világ legészakibb katolikus…..
" Ha valaki azt akarja, hogy megértse, mit jelent finnek lenni, akkor meg kell értenie, mi az a szauna . Ha valaki nem tapasztalja meg a szaunát, akkor nem tapasztalja meg Finnországot sem" - olvasható egy cikkben  Komolyan véve a fenti intelmeket, lappföldi programunk a sífutás után…..
A több órás múzeumi séta után úgy döntöttünk, hogy autóba ülünk, és elmegyünk Tromsötől kb. 60 km-re, a fjordok torkolatánál fekvő Sommaroy  (norvégul: nyár szigete) szigetére. Az úton csupa unalmas kép készült, pl. ez:  A tervünk az volt, hogy lássuk a nyílt tengert…..
Ma délután visszarepültünk a szigetről a félszigetre, de még mindig a sarkkörön túl. A Spitzbergákon töltött kb. 48 óra még kavarog bennem, bennünk. A legfurcsább talán, fákat látni újra, mert ott a tundraövezetben semmi nem nő, fa sem. A szigeten élő oroszoknak láthatólag…..
Mielőtt ide érkeztünk volna a Spitzbergákra, nem értettem, hogy miért kell útlevél ahhoz, hogy egy norvég szigetre belépjünk, miközben Norvégiába személyivel is be lehet menni. Most, hogy a sziget egy különös helyén, a tulajdonképp orosz fennhatóság alatt lévő Barentsburgban…..
A tegnapi nap egyértelmű hősei az a hat grönlandi, husky kutya, akik órákon keresztül húztak a szánkónkat a hóban. Szó szerint leírhatatlan az, ahogy a természet zord körülményei között ember és állat egymásra utalva működik együtt. Amikor megérkeztünk a több mint 50…..
Az út előtt pár nappal, egy könyvben olvastam Barbaráról, aki négy éve költözött Angliából a Spitzbergákra. Oda ahol, nem születik senki és nem is temetnek el senkit, ahol sokan csak pár évig maradnak itt és ahol 3 hónapig teljes sötétség van, s a hó csak május végén olvad…..
Alig hogy megérkeztünk Tormsöbe, gyakorlatilag még le se pakoltunk, a házigazdánk két hongkongi fiúval sarki fény nézőbe indult. Mivel mi eredetileg ezért jöttünk, nem volt kérdés, hogy a közel 8 órás repülőút után egyből autóba üljünk, de megérte, nagyon megérte, két…..
Ádám mutatja a családnak a kilátást a repülőről, valahol Lengyelország felett....    ..
Sosem lehet tudni, hogy egy ötlet, egy gondolat mikor kezdődött igazán, hol van az eleje, és meddig tart az előzménye. A mi északi utunk valamikor január elején  indult, egy ebéd közben merült fel, hogy de jó lenne elmenni északra. Talán így elsőre még nem is az északi sarkra,…..
Az utazás ötlete után néhány héttel a világsajtó is felfigyelt ránk: mi csak szerény szponzorszerzés céljából tettünk óvatos tapogatózó lépéseket, nem sokkal ezután már a TV2 élő adásában találtuk magunkat Juhász Árpáddal. A riport előtt már úgy konferáltak fel…..