Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DósaMariann

13 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma már Magyarországon is egyre kevésbé kérdés, hogy a nemünk milyen meghatározó az életminőségünk és a mozgásterünk tekintetében. Sőt, már azt is egyre kevesebben vitatják, hogy mindez tipikusan a nők kárára történik, mert a nemek közti egyenlőtlenségek egy hierarchikus társadalomban válnak…..
Épp azon a héten hallottam először a kormány lőtérépítési programjáról, amikor két olyan családdal is beszéltem, akiket az elmúlt évben lakoltattak ki az önkormányzati lakásukból, mert nem bírták fizetni a lakbér és rezsi terheket. Bárcsak lenne olyan hét, amikor nem értesülök ilyenről. De persze a…..
Nagyon kevesen tudják olyan szépen, annyi tisztelettel ábrázolni a társadalom peremére szorítottak mindennapi megpróbáltatásait, a méltóságért folytatott harcukat, mint Ken Loach. A brit rendező legújabb filmje, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő Én, Daniel Blake is épp annyira szól az elnyomó…..
„A kormánynak kiemelten fontos az otthonteremtés, ugyanis felmérések szerint a lakhatás kérdése meghatározó a családalapításban” – mondta Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára egy év eleji konferencián. Ezzel…..
Lehetséges-e baloldali fordulat radikális társadalmi mozgalmak hiányában? Jogfosztott emberekben ugyan nincs hiány Magyarországon, de elképzelhető-e, hogy nagyobb csoportok szervezett módon kiálljanak egy olyan politikai változásért, amelyben az ő méltóságuk is számít? Dósa…..
Nyílt levél az Amnesty International Magyarország részére Az Amnesty International e hónapban dönt arról, hogy hivatalos politikájává tegye-e a prostitúció teljes dekriminalizálását. Ez a gyakorlatban azokat a striciket és klienseket is felmentené a büntetőjogi felelősség…..
2014 áprilisában feltűnően sokan keseregtek a magyar demokrácia évtizedes hiányosságain a nyilvánosságban és szűkebb közösségekben egyaránt. A Fidesz újabb kétharmados győzelmét sokan tulajdonították annak, hogy a magyar társadalomban nagyon alacsony az állampolgári…..
Ez a nap nem a virágról, az ajándékba kapott desszertekről és kozmetikumokról (kellene, hogy) szól(jon)! A nemzetközi nőnap a nők évszázados hősies és óriási eredményeket elért harcának ünneplése, és így egyben az eszköze is ennek az egyenlőségért folytatott…..
Ez a munkaalapú társadalom olyan, hogy a minimálbér a vágyálom. Sőt, sokaknak már az ennél is alacsonyabb közmunkabér is az. Mert ez is csak azoknak jut, akiket elég rendesnek – azaz elég fehérnek és elég engedelmesnek ítél az önkormányzati apparátus. A munkaalapú…..
„Az úttörő társadalmi mozgalmak nem pusztán láthatóvá teszik az elnyomást különféle statisztikák és elbeszélések segítségével; a legerősebbek azt teszik, ami a költészet lényege: visszavisznek bennünket egy másik helyre, rákényszerítenek arra, hogy újraéljük a…..
Az írás első részében arról volt szó, hogy a különféle – elsősorban az iskolai végzettségben és az anyagi helyzetben megnyilvánuló – egyenlőtlenségek miképpen lehetetlenítik el a politikai egyenlőség demokratikus alapelvének érvényesülését. Még ha sokan úgy is…..
Április 6-án választások lesznek Magyarországon, ahol annak rendje és módja szerint minden állampolgár egy szavazattal rendelkezik. A különféle jogfosztott csoportok - szegény emberek, nők, cigány emberek, a szexuális kisebbségekhez tartozók - könnyedén elkergethetnék a…..
Solt Ottília ma lenne 70 éves. 17 éve bekövetkezett haláláig egyetlen ügyet szolgált ellentmondást nem tűrő következetességgel és fáradhatatlansággal – a társadalom peremén, szegénységben és kitaszítottságban élő, elnyomott emberek ügyét. Munkája fontos példát és folyamatos inspirációt jelenthet…..