Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Periodista.

21 bejegyzést írt és 424 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az arab országok fokozódó befolyása a világpolitikai folyamatokra ma már kézzelfogható. A polarizálódó jelenkor két táborra tagolja a Föld országait: egyik oldalon a NATO és az euro-atlanti tábor áll az USA és az EU vezetésével (olyan támogató hatalmakkal, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália), míg a…..
Periodista A vezércsel (2020) 2022.02.13 14:09:58
A vezércsel (The Queen's Gambit) a legérdekesebb sakk-film az 1992-es Gyilkosság lólépésben című Christopher Lambert film óta. Scott Frank, forgatókönyv-íróból lett rendező, sakk-szakértőket és világhírű sakkozókat felkérve készítette el 7 részes sorozatát, melynek középponti alakja egy fiatal…..
Bár már a tavalyi év végén esett szó arról, hogy Orbán Viktor Moszkvába fog látogatni - mégpedig valamikor 2022 februárjában - ám közben az ukrajnai válság folyamatos mélyülése és az euro-atlanti országok (Nyugat-Európa és Észak-Amerika) Putyin-ellenes összezárása miatt sokan hitték, hogy ezen végül…..
Periodista. 2022.01.27 16:24:35
@Argus_: Hátha az Index.
Világszerte megfigyelhető a vírustagadók és oltás-ellenesek táborának jelenléte (a különböző sajtó-orgánumokban való folyamatos megjelenésük), csupán arányuk különböző az egyes országokban. Nálunk, Magyarországon kezdetektől jelentős és népes réteget képeznek. Ami egyértelműen közös bennük, az a…..
Érdekes és fontos évforduló kötődik az idei januárhoz a világpolitikában, melyről csak néhány sajtóorgánum tett említést világszerte: az USA afganisztáni háborújának hossza túllépte a vietnami háborúét és ezzel az Egyesült Államok történetének leghosszabb háborújává nőtte ki magát. Az amerikaiak…..
Annyi súrlódás, diplomáciai összeütközés, sőt katonai incidens jellemzi Oroszország és az Egyesült Államok (illetve szövetségesei) viszonyát napjainkban, hogy az már a hidegháborús időket idézi. Érdemes összevetés tenni tehát a két szuperhatalom katonai erejét illetően. Viszont a feladat nem is…..
Magyarországon 5 vakcinával folyik a lakosság COVID-19 elleni immunizálása, mely március 20-án már 1,5 millió ember beoltását jelentette [forrás]. Az 5 vakcina hatásmechanizmusát tekintve három csoportba sorolható: 1.) - Vektor alapú vakcinák. Ide tartozik a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik…..
Periodista. 2021.03.22 12:18:24
@Larry Silverstein: A SARS-Co-2 mortalitása egészségeseknél 3%. Hivatalos adat. Időseknél, kockázati csoportoknál akár 10% is lehet (vagy több). Olvass utána.
A második hullám augusztus második hetében való elindulása óta folyamatosan és meredeken emelkedik a napi új fertőzések száma Magyarországon. Jelenleg ott tartunk, hogy már az ezres napi új fertőzés-számhoz közeledünk és ez csak a hivatalos (elismert) adatokat mutatja. A valódi mennyiség ennek…..
Periodista. 2020.09.14 09:37:54
@ascriptor: De már folytatódnak a tesztelések:

444.hu/2020/09/12/folytatjak-az-oxfordi-koronavirus-vakcina-klinikai-tesztjeit

Tegnapelőtti hír!
Megkezdődött a nagy versenyfutás a COVID-19 elleni vakcina forgalmazásáért, mégpedig "ígéretes" résztvevőkkel: a legelső benevezőnek az oxfordi egyetem kutatólaborját (Dr. Sarah Gilbert csapata) és a hozzájuk kapcsolódó brit forgalmazói köröket - főként az Oxford Vaccine Group -ot - tekinthetjük,…..
Egyelőre senki nem tudja mit jelentene a "teljes kijárási tilalom", csak annyi infó jelent meg eddig a hazai sajtóban erről, hogy Gulyás Gergely szerint ez a lépés államcsődhöz vezetne ha meglépnék. Általában véve mind a nemzetközi, mind a hazai közvélemény két táborra oszlik a témát értékelve: az…..
Periodista. 2020.04.05 15:35:34
@232323: Mondjuk én nem vagyok Google ... de Szerbiában alig laknak kevesebben, mint nálunk. Ott 7,2 millió a lakosságszám, nálunk 9,7. Tehát a két országot lehet párhuzamosan vizsgálni. A fertőzöttek számában, halálesetekben és leginkább majd mától a kijárási tilalom hatásosságát tekintve érdekes lesz az összevetés.
Periodista. 2020.04.05 18:48:02
@droid_: A teljes kijárási tilalom kifejezésben a "teljes" nem azt jelenti, hogy nincs határideje, hanem hogy szigorú, azaz teljes körű a tiltás. Az időtartama lehet egy hétvége is, mint a szerbeknél, de lehet akár egy hét vagy hónap is.
Periodista. 2020.04.05 18:49:36
@droid_: ... és a poszt nem "sugall" semmit. Csak felvet. A döntés, ahogyan a cikk legvégén is szerepel, valószínűleg szerdán születik majd meg az ügyben, amikor az operatív törzs összeül.
Néhány napja terjed az interneten az a vélemény, hogy a Magyarországon 1954 óta kötelező és még a szülőszobákban mindenkinek beadott BCG védőoltás védettebbé teszi a magyar lakosságot a koronavírus fertőzéssel szemben, mint más országok lakosságát (ahol ezt az oltást nem végzik el a születések…..
Nem csak a lakosság és a laikusok tömege, de az orvos-társadalom is megosztott a kérdésben. A szakértők egyik része szerint ugyanis csak azoknak lényeges a maszk viselése (pl boltokban vagy utcán), akik már COVID-19 fertőzésre utaló tüneteket produkálnak, vagyis lázasak, szárazon köhögnek és…..
Periodista. 2020.04.05 11:57:35
@Arkadiai: Köszi a linket! :) A teljes kijárási tilalommal szerdán foglalkozik az operatív törzs. Cikkünk a bevezetésével foglalkozik a periodistas blog
Az emberiség az írás feltalálása óta, vagyis az elmúlt 5 évezredben számtalan nagy válságot átélt már. Óriási megrázkódtatás jelentett például Krisztus előtt 1200 évvel az úgynevezett tengeri népek támadása, mely elsöpört számtalan Kis-ázsia kultúrát (pl a Hettita Birodalmat) és teljesen átrajzolta…..
Periodista. 2020.04.01 09:46:09
@paráznabillegető: A tatárok benne vannak.
Periodista. 2020.04.01 09:59:38
@a szürkebarát ötven árnyalata: Nem az van a posztban hogy a gyarmatok lakosságát, hanem hadseregeit irtották ki.
Periodista. 2020.04.01 14:40:42
@HARP3R: Az 1350 és 1450 közti időszak, kibővítve a 1100 és 1500 közti időszak, vagyis a középkor utolsó harmada a legpusztítóbb körülményeket hozta. Ekkor volt a legtöbb megbetegedés és a legrövidebb általános élettartam is.
Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Mint a kámfor) 2011-ben egy izgalmas thrillert készített "Fertőzés" (Contagion) címmel, mely megdöbbentő módon hajszál pontosan azt a történetet meséli el, melyet most átél a világ: egy Kínából kiinduló világméretű járványt, mely az egész emberiséget…..
Egyelőre nincs "csodaszer" de készül már a vakcina, az amerikaiak legalábbis gőzerővel dolgoznak rajta és Németországban is vannak már részeredmények. Emellett antitest kutatások is zajlanak: az Utrechti Egyetem és a hollandiai Erasmus Orvostudományi Központ kutatói állítólag már megtalálták a…..
A SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) vírus és az általa okozott betegség (a COVID-19) terjedési gyorsasága elképesztő adatokat mutat.Az előrejelzések szerint hamarosan a Föld összes országában megjelenik. Míg a szezonális influenza esetében a sokkal rövidebb, vagyis alig…..
Lassan két hete tart a magyarországi vészhelyzet és sajnos még nem nagyon látszódik, hogy a Koronavírus járvány mérséklődne bárhol is Európában. Az epidémia kiindulópontjában, a kínai Vuhanban november végén regisztrálták az első fertőzöttet és március elejére ért véget náluk a járvány, vagyis ott…..
Periodista. 2020.03.24 07:42:49
@Le Orme 2: Komoly ára (és áldozata) lesz annak

@Cpt. Flint: Mert mi lenne?
Periodista. 2020.03.24 09:44:53
@úgyiselfelejtem: És azt honnan veszed, hogy nincs kapacitás, te zseni?
Periodista. 2020.03.24 09:50:25
@úgyiselfelejtem: ... amúgy meg most is otthon, iskola nélkül készülnek. Nem tűnt fel?

Egy évig tartsa el a család? És akik eddig sem egyből jutottak be? Leesett, hogy rengeteg ilyen van?

Ezeket tartod komoly problémának? A járvány meg nem gáz? Hagy hulljon a férgese? :)
Helyszín: egy vidéki, Dél-magyarországi nagyváros egyik szakklinikája, főszereplő: egy rangos - neves, megbecsült főorvos, aki magánrendeléseken is praktizál és naponta százakkal találkozik. Mellesleg a Koronavírus-bizottság feje és a kormánypárt egyik legmegbecsültebb helyi támogatottja a…..
Periodista. 2020.03.22 15:41:09
@Nataniel: akkor még rosszabb!
Periodista. 2020.03.23 00:31:45
@Dev_: Az óvatos becslések szerint is 300 - 500 embernek adhatta át a vírust, tekintve különleges pozíciójának. És azt is figyelembe vehetjük, hogy a szegedi kórház teljes területét bejárhatta, ahol számtalan kilincset, korlátot, ajtót, ablakot egyéb tárgyat foghatott meg, akárcsak magánrendelőjében. Feltételezhetően közben köhögött, másokra szuszogott, főleg a lappangási ideje végén, úgy a 9-10. napján (március 18-20 közt).
Periodista. 2020.03.23 15:57:58
@FCUK29: A hülyeség valóban pártfüggetlen, mint ahogyan az értetlenség is. Ha nem látod át, mit okoz 350 dolgozó lefertőzése (ami ugye 350 szegedi családot jelent, akik újabb ezrekkel állnak kontaktban), nem kell erőltetned a hozzászólást. Maradj a hülyeségnél, amiről olyan lelkesen írtál és amihez láthatóan jól értesz. :)
Alig 4 hónap telt el azóta, hogy 2019 november 17-én Kínában azonosították az első "új Koronavírussal" fertőzött személyt. A kórokozó a SARS-CoV-2 (angolul: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) nevet kapta, míg az általa okozott betegséget COVID-19 -nek nevezték el. A "korona" elnevezést…..
A 2018 májusa óta (az USA által újra bevezetett kereskedelmi embargó elrendelésétől) folyamatosan romló amerikai - iráni viszony 2020 január 3-án zuhant újabb mélypontjára, miután előző este Bagdadban tartózkodó Kászim Szulejmáni iráni tábornokot egy amerikai MQ-9 Reaper drón megölte. Az Irán…..
Periodista. 2020.01.11 13:18:05
@GABOR2: Idézek egy indexes cikkből:

" ... Peter Singer, a New America Foundation nevű think tank kiberbiztonsági szakértője szerint míg eddig az iráni állami hekkereknek igyekezniük kellett észrevétlennek maradni a tagadhatóság érdekében, a konfliktus eszkalálódása miatt megváltozhatnak a preferenciák, és elképzelhető, hogy most éppen a kevésbé óvatos, látványosabb fellépés lesz a cél. És bár abban minden szakértő egyetért, hogy az iráni kiberhaderő nem mérhető az amerikaihoz, az világos, hogy a komoly károkozáshoz így is bőven elég fejlett. Pláne, ha nem kell az azonosíthatóság elkerülésével bajlódni. ..."

Elképzelhető hekkertámadás Irántól, de az emberi élet kioltása (mondjuk merényletek + bombatámadások) azért mégiscsak nagyobb veszélyt jelentenének. Az USA ellen egyébként is mindennapos a "harmadik világ" hekkertámadása.
Az emberiség történetében (eddig) két nagy világégés zajlott: az 1914-1918 közti első világháború és az 1939-1945 közt pusztító második világháború. Az előbbi 15 millió ember halálát okozta, az utóbbi pedig csak Európában 50 millió életet oltott ki. Mindkét eseménysort kiemelten tanítják az…..
December 13-én pénteken (a baljós dátumot nem tekintve rossz előjelnek) megnézhettük a legújabb (hatodik) Mandalorian epizódot is, mégpedig Rick Famuyiwa rendezésében. Címe: "A fogoly" (The Prisoner). Ezt a részt a nigériai - amerikai direktor "jegyzi", aki korábban a nagy sikerű második részt is…..
Ábra: A 2009. március 25-június 2. közötti, Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatott Szkíta aranykincsek időszaki kiállítás katalógusából, kiegészítve a szkíta szarvasok lelőhelyeivel (kiegészítés - B. I.)  „Itt vólt egykor Scytha eleink tanyája, mint Bonfiniusnak meg írta pennája.”   Ábra:…..
Periodista. 2019.12.15 12:25:33
Napjainkra a Föld szinte minden talpalatnyi területét és régióját felfedeztük már, sőt a természeti kincsekben gazdag részek kiaknázása is nagyban zajlik. Ugyanakkor vannak még mindig olyan övezetek, ahol maradtak kiaknázatlan források. Ilyen az Arktisz is, azaz az Északi-sarkvidék régiója. Ez a…..
Periodista. 2019.06.29 17:56:44
@Argus.: Ez az egész elsősorban a pénzről szól. Az orosz - kínai együttműködés azért lehet előnyős mindkét félnek, mert a tőke és helyszínek összekapcsolódásáról szól. Peking adja a lóvét, Moszkva a kikötőket és útvonalat.