Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Erdős Tibor

28 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kérdeztétek, hogy minek fejlesztek játékokat, amikor nem is lehet futtatni a cégnél!? Ki mondta, hogy cégnél futtatom? A neten sok ingyenes AS/400-as találhattok, én például Holger Scherer ingyenes AS/400-asát használom ilyen (és a többi) fejlesztési célra. Egyszerű…..
AS/400 programozás Aknakereső 2.0 2014.09.04 19:23:00
  Pár hónapja tettem közzé az Aknakereső programot, most itt a kicsit módosított változata. Látványra nem sokban különbözik az előzőtől, csak kapott egy F10 illetve F11 billentyűt, amelyekre ez a blog valamint a Youtube videó indul el, ha van a gépre telepített Internet…..
AS/400 programozás Naptár 2014.08.18 17:26:35
  Mivel kicsit most több időm van mint normális esetben lenne, átnéztem régebbi forráskód gyűjteményemet. Így került kezembe egy pár éve írt kis program, ami azért érdekes, mert tudja hogy melyik napok esnek hétvégére, melyek a magyar ünnepnapok, valamint kijelzi azt is, hogy…..
AS/400 programozás A Szakértő 2014.08.07 19:09:00
(van magyar felirat is hozzá... ehhez klikkelj a YouTube feliratra, majd válaszd ki a Feliratokat a videó alatti ikonok közül) ..
Erdős Tibor 2014.08.14 10:43:02
@VargaTomas: Köszönöm hogy felkerested a blogot, hamarosan lesz egy bejegyzés pár ilyen programról. Addig is keress rá az RPG Next Gen nevű programra, valamint a WebSphere Development Studio Client for iSeries-re. Az alábbi linkre is kattinthatsz:
www-03.ibm.com/software/products/hu/dev-ibm-i
Az alábbiakban bemutatásra kerülő grafikai elemet felhasználói kérésre készítettem. Néha előfordul, hogy akár több tízezer rekordot kell interaktívan feldolgozni, és ilyenkor a felhasználó nem sok mindent lát a folyamat állapotáról. Ennek ellensúlyozására építettem be az…..
Erdős Tibor 2014.08.08 15:27:29
@zummazumm: Én már használtam, hasznos dolog, főleg ha tényleg nagy mennyiségű adattal dolgozol.
Nyár van, odakint 35 fok, mindenki a vízpartokon, ezért most én is csak röviden írok arról, hogy ha szükségünk van rá, hogyan készítsünk menüt. Első körben hozzunk létre egy forrás fizikai fájlt, ebbe fogjuk helyezni a menü forrását. Én a QMNUSRC-t szoktam erre a célra…..
Erdős Tibor 2014.08.08 15:26:20
@zummazumm: Köszönöm!
Kicsit tovább fejlesztettem a grafikonos programot, az eredményét a fenti képen láthatjátok. Képernyőfájl itt, a program forrása pedig itt.   ..
Erdős Tibor 2014.08.08 15:25:20
@zummazumm: Még én sem használtam sehol, de ki tudja, hátha egyszer szükség lesz rá.
Párszor hallottam régi munkahelyemen, hogy az AS400 karakteres képernyője semmire sem jó, nem lehet kihasználni a grafikus előnyöket, a dizájnt. A "semmire sem jó"-val erősen vitatkoznék, aki meg a grafikára áhítozik, hát használjon valami mást. Mivel most "időm, mint a tenger",…..
AS/400 programozás Mennyi-i-i? 2.0 2014.05.27 19:18:00
Az utolsó bejegyzésben arról írtam, hogy hogy tudjuk megtudni, hogy egy adott fájlban mennyi minket érdeklő rekord van. Most egy egészen egyszerű megoldást mutatok arra, hogy megtudjuk, mennyi rekordot tartalmaz a fájlunk. A rekord számot a NbrOfRcds tartalmazza. Egy későbbi postban…..
Erdős Tibor 2014.06.19 09:46:39
@H.P.Z.: Ne haragudj, kicsit el vagyok havazva, de tervezem a közeljövőben a folytatást. Talán egy progressbarhoz hasonló folyamatjelzőről készítek leírást, mivel ezzel bővítettem ki az egyik programom nemrég.
AS/400 programozás Mennyi-i-i? 2014.05.24 16:38:00
Még junior programozóként kérdezgettem az "öregeket", hogy van-e arra lehetőség, hogy mondjuk programban megtudjuk, hogy az adott táblában mennyi rekord van, vagy hogy egy adott feltételnek mennyi felel meg. "Nincs" jött a válasz, amibe akkor még belenyugodtam, elfogadtam, elhittem.…..
Mindenki biztos tudja, mi is a tranzakció. Ők ugorják át a következő pár mondatot. A tranzakció egymás utáni műveletek olyan logikai egysége, amelyben az egyes objektumokon végzett változtatásokat egyszerre érvényesítjük. Ez azt jelenti, hogy az egy tranzakcióba tartozó…..
A jól megszokott karakteres képernyő egyik talán kevésbé ismert "grafikus" lehetősége a jelölőnégyzetek és a rádiógombok használata. A fenti videóban ennek egy lehetséges megvalósítását mutatom be. Meg kell mondjam, ezt tényleg csak mint érdekességet mutatom be, 13 évnyi…..
Munkám során többször kellett grafikákat (logo-t, képet) nyomtatnom az AS/400-ról. Itt elsősorban számlákra, értesítő levelekre gondolok. Ezek előállításáról, nyomtatásáról majd egy későbbi bejegyzésben írok, most lássuk lépésről lépésre magának egy overlay-nek az…..
Erdős Tibor 2014.04.26 21:13:09
@KalmárJ: Éppen most tettem fel. Ha kérdésed lenne, írj nyugodtan! Meg esetleg ha lenne téged érdeklő téma!
Pár napja írtam az overlay-ekről. Akkor azt ígértem, megmutatom hogyan lehet ezeket adott pontba helyezni nyomtatáskor. Nos, nézzük is, hogy mondjuk egy aláírást hogyan lehet a megfelelő helyre mozgatni. Ehhez természetesen az kell, hogy a pozícióját futás időben tudjuk megadni, ne…..
Google Húsvét ..
Még kezdő RPG fejlesztőként gyakran találkoztam azzal a problémával teszteléskor, hogy parancssorból numerikus paraméterrel kellett meghívnom egy programot. Tapasztaltabb kollégákat kérdeztem a hogyanról, de azt a választ kaptam, hogy csináljam meg karakteresre, aztán a programon…..
Valamikor még december egyik sötét és hideg estéjén gondolkodtam azon, hogy vajon az AS/400-ra milyen játékokat írhattak, illetve milyenek futhatnak el rajta? Persze tisztában vagyok vele, hogy a karakteres képernyő sok variációra nem ad lehetőséget, de a gondolat tovább motoszkált…..
Erdős Tibor 2014.04.14 07:58:33
@KalmárJ: Sok mindent lehet! Az persze más kérdés, hogy nem erre találták ki. A játékokról pont ezért tettem említést, hogy bemutassam ezeket a lehetőségeket is.
A személyes mappámat néztem át takarítás céljából, amikor a videón szereplő programra akadtam. Már el is feledkeztem róla, pedig amikor írtam, nagyon érdekesnek találtam. A program ugyanis a jól megszokott Windows-os menü fílinget adja vissza az AS-on. A menüre feltettem PC-s…..
AS/400 programozás Megint péntek 2014.04.04 20:15:00
Ma megint megkérdezték odabent, hogy Excel-t hogy kell programozni...:-) ..
Pascal-t oktató tanárom szavai jutottak nemrég az eszembe, aki azt mondta anno, hogy igyekezzünk minden eshetőségre felkészíteni programjainkat, próbáljuk "bolondbiztossá" tenni. Ami miatt eszembe jutott a fenti gondolat, az egy program beviteli mezőjénél jelentkezett. A felhasználó…..
Korábban már írtam az AS/400-as játékokról. Most még egyet mutatnék be, ami Craig Rutledge programjának módosított változata. Mellékelek majd forráskódot is, mivel ez Craig oldalán nincs fent. Nem küldtem el neki, ennyi a magyarázat. A program fordításához viszont kell Craig…..
Mielőtt élesíted a remekül megírt program módosításod, teszteld le. Aztán még egyszer.   ..
  A sok munka mellé kell egy kis humor is...;)   ..
Erdős Tibor 2014.03.14 14:46:36
@zummazumm:
Egyetértek! :)
AS/400 programozás Rövidítsünk! 2014.02.15 18:59:00
Programozóként is sok parancsot szoktam használni az AS/400-on. WRKACTJOB, WRKUSRJOB, WRKSPLF, DSPPFM ... a lista szinte végtelen. A legtöbb ember nem tökéletes gépíró (én sem), és az egyszerű logika azt diktálja, hogy minél hosszabb a parancs neve, annál nagyobb az esélye a hibás…..
Erdős Tibor 2014.03.14 08:35:49
@Juhász Kata: Szia Kata!

Nincs mit, gyere vissza máskor is! :)