Regisztráció Blogot indítok
Adatok
darabanth aukciósház

149 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Magyarországon a magasabb állami vagy az egyes politikai rendszerekhez erősen kötött kitüntetések esetében mindig érdemes eljátszani a gondolattal: „Milyen utat járt be ez a kitüntetés mire a kezembe vehettem?” Munkánk során nem egyszer találkoztunk olyan történettel, hogy a Vitézi Rend…..
  Diákok gyászmenete   Az őszi Nagyaukcióra négy izgalmas tétel is bekerült a Leoben-i Bányászakadémia történetéből. Működése alatt két halálos kimenetelű párbajra került sor, az egyiknél Emil Januschke vesztette életét revolver által 1899-ben, a másiknál pedig Siegmund Ritter von Karpinsky…..
Selmecbánya a Magyar Királyság egykoron legjelentősebb bányavárosa volt, ma Szlovákia területén található. Már 1238-ban városi rangot kapott, és évszázadokon át innen származott az ország legnagyobb ezüst- és arany nyersanyaga.  Luigi Ferdinando (1658-1730) olasz földrajztudós a török háborúk…..
Igazi különlegesség lehet a gyűjtők számára ez a képeslap, ami Győr egyik első moziját, az Elite filmszínházat ábrázolja. Hivatalosan a város második mozijaként, 1922-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt és több mint 400 néző befogadására volt alkalmas.     A film feltalálását 1895-höz…..
Az ókori olimpiai játékokat az akkori Görögországban négy évente rendezték meg, és egyszerre számítottak atlétikai, illetve vallási ünnepnek. Az elsőt i.sz. 776-ra tehetjük, az utolsót pedig i.sz. 393-ra, amikor is I. Theodosius római császár a kereszténység védelmében betiltotta a játékokat pogány…..
Horthy Miklós 1920-1944 között volt Magyarország államfője. Korábban Ferenc József szárnysegédjeként, ellentengernagyként szerzett ismertséget és a Nemzeti Hadsereg élén, az Antant támogatásával átvette a hatalmat a Tanácsköztársaság után maradt káoszban. Megítélése meglehetősen vegyes a közönség…..
A japán mindennapok és a gyűjthetőség Hasegawát innovatív, a japán könyvkiadás egyik nagy alakjaként tartják számon. Nem csoda, hiszen igyekezete, hogy a nyugati világ megismerje a japán meséket, valóban sikeres volt, még ha nem is tudjuk pontosan, hogy az üzleti, vagy a kulturális érdek hajtotta…..
A japán népmesék kalandja nyugaton Ma a japán mesékről a legtöbbeknek a manga, anime és egyéb modern animációk jutnak eszébe, de nem ezzel kezdődött a japán mesekultúra virágzása. A japán mesekultúra már a 14. században produkált írott és illusztrált történeteket. Ezek - ahogy a legtöbb népi mese -…..
Az Osztrák-Magyar Monarchia 1867-es létrejöttétől kezdve jelentős hatást gyakorolt a Kárpát-medence történelmére. Bár az államalakulatot, és az egészet jóformán egy személyben összefogó Ferenc József megítélése a legjobb esetben is ellentmondásos lehet sokak számára, tagadhatatlan, hogy rendkívül…..
  Egy régiség értékét sok tényező határozza meg, köztük laikusok számára is egyértelmű szempontok mellett – mint egy régi aranypénz esetében az arany aktuális árfolyama – talán kevésbé egyértelmű szempontok is közrejátszanak, így fordulhat elő, hogy egy látszólag értéktelennek tűnő papírdarab 2.5…..
 A Monarchia Magyarországán – nem úgy, mint ma, amikor minden forgalomban lévő pénz egy helyen készül - két helyen folyt pénzverés. A Körmöcbányai verdéből, ami a nagyobbik volt a kettő közül, és a Gyulafehérvári verdéből indult útra az összes arany és arról, hogy épp hol készült egy adott darab, az…..
Gréta, numizmatikai asszisztens A tételek feldolgozásakor elég sok numizmatikai tárgy átmegy egy nap a kezem alatt, és van köztük néhány emlékezetesen szép, vagy ritka tétel is. Legjobban a bankjegy kategóriát szeretem, talán mert az én látásmódom szerint a papírpénzek hordozzák magukban a legtöbb…..
1946 Symphonia Diabolica Mauthausiensis Képeslap a Mauthausen-Gusen koncentrációs tábor bezárásának első évfordulójára. A haláltábor Felső-Auszriában helyezkedett el Linztől néhány kilométerre északra. Az 1938-as év elejétől 1945 májusáig üzemelt a második világháború ideje alatt. "Egyszerű"…..
A napokban lezajlott a Darabanth Aukciósház 300. gyorsárverése is, amit nyereményjátékkal ünnepeltünk, megköszönve vásárlóinknak és beadóinknak is az elmúlt 300 árverés sikereit. A szép kerek szám a Darabanth szakértőit is megindította. Rengeteg emberrel, történettel és műtárggyal, régiséggel…..
A tátrai turizmus a XIX. század második felében egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Hegymászók, és a fürdők iránt érdeklődők kezdtek el a Tátráért rajongani. Hamarosan sorra épültek a turistákat kiszolgáló szállók, szanatóriumok, majd 1949-ben Szlovákia első nemzeti parkjává nyilvánították, ami…..
Kevés olyan korszaka van az emberiség történelmének, amely annyi különféle fizetőeszköz születését látta volna, mint az orosz polgárháború. Egységes és legitim kormány híján a korábban kiadott pénzek értéktelenné váltak, így újak kiadására volt szükség. A volt cári Oroszország területén 1917-től…..
Még napról-napra is érdekes látni a változásokat, fejlődéseket a városban ahol élünk, vagy ahová elutazunk, de még érdekesebb 100 év távlatából megnézni, hogy ugyanazok a helyszínek, ahol talán nap, mint nap elhaladunk, szinte felismerhetetlenül átalakulnak... Vagy éppen nem?  Íme néhány izgalmas…..
    298. gyorsárverésünkön egy különleges tétel kerül licit alá, egy ezüst névjegykártyatartó, fedelén a Társadalmi Egyesületek Szövetsége "A Magyar Társadalom Legjobbjainak" kitüntetésével, alján "1929 és 1932. évben a T. E. Sz. díját Tormay Cecile írónő nyerte", fedelének belső oldalán az írónő…..
A Szent István-rend egyike a legrangosabb és legrégebbi kitüntetéseinknek. Mária Terézia a Szent István lovagrend megalapításával – amely a magyarság irányába tett, rendkívül barátságos gesztusnak minősült – megalkotta az államalakulat második legrangosabb és egyben legmagasabb polgári elismerését.…..
Az 1956-os őszi forradalom eseményeinek hatására a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem október 22-i diákparlamentjének határozatára a Soproni Postaigazgatóság 1. számú postahivatalának bélyegkészletének egy részét engedély nélkül felülnyomták.„Hazádnak rendületlenül..! Sopron, 1956 okt.…..
„Hol volt, hol nem volt (ámbár hiszen csak itt, Magyarországon lehetett), valaki szent buz- galommal csinált egy hatalmas pénzintézetet, s a mellett olyan buzgalommal költött meséket és regényes históriákat. Mai szemmel nézve szinte hihetetlennek látszik. Mert a ki ma regényeket…..
A labdarúgás hőskorának egyik első nemzetközi tornája az 1912-­es stockholmi olimpián rendezett bajnokság volt. A résztvevő 11 csapat közül egyértelműen kiemelkedett a futball szülőhazájából érkező angol válogatott, akikkelMagyarországot már az első mérkőzésen összesorsolták.A tisztes helytállás a…..
Budapest Népstadion képeslap, hátoldalán az 1955-ös osztrák-magyar 100. labdarúgó mérkőzés alkalmi bélyegzéssel – Hatalmas meglepetésre, remek játékkal a magyar válogatott legyőzte Ausztriát a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon! A két csapat 137. találkozója legalább annyira emlékezetes…..
A XII. század óta számos európai érmén szerepelt "Isten báránya – Agnus Dei". Az ismertebbek közé tartoznak ezek közül a nürnbergi aranyérmék, melyeket csak "bárány­-dukátoknak" hívnak. Az első ilyen dukátokat 1632-­ben verték Nürnberg városában, hogy kifejezzék a béke iránti vágyukat a harmincéves…..
A  Kiskunfélegyháza és Orosháza közt húzódó, dél-alföldi vasúti mellékvonal teljes egészében 1906-ban épült ki. Helyi érdekű vasútként, kezdetben magánvállalatok üzemeltették, majd a századfordulót követően fokozatosan a MÁV tulajdonába került. Eleinte a kis forgalmú vonalon teher- és…..