Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LeiterJakab

0 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sikerült megbarátkoznia az új helyesírási szabályokkal? Háttér-információkra is kíváncsi? Szeretné tudni, melyek a legfőbb különbségek A magyar helyesírás szabályai 12. és 11. kiadása között? Szeptember elsején lejárt az egyéves türelmi idő, ami azt jelenti, hogy ezentúl kizárólag az új szabályok…..
 Navracsics Tibor egyike volt a legmeghatározóbb arcoknak a Fideszben, mostanra viszont egyre hátrébb szorul a hatalom köreiből. Most az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós állampolgársági biztosi tisztségét kaphatja a folyamatok során, azonban több…..
LeiterJakab 2014.09.21 14:16:58
Tisztelt Blogger, tisztelt Újságírók!

Ha már egy ténytárban vagyunk, érdemes tisztázni azt az egész magyar sajtó által szajkózott sületlenséget is, hogy Navracsics *állampolgárságért* felelős biztos lesz (már persze ha az EP nem fúrja meg).
Miről is van szó, miért is olyan nagy baklövés és félretájékoztatás ezt leírni?

Azért, mert az állampolgársági ügyek nem uniós, hanem tagállami hatáskörbe tartoznak. Gondolják már végig, ha lenne/lehetne állampolgárságért felelős biztos, az állampolgárságuktól megfosztott szlovákiaiak ügyét azonnal a Bizottság elé lehetne vinni, és nem söpörhetnék le az uniós intézmények az asztalról a hatáskör hiányára hivatkozva...

A Navracsicsnak szánt portfólió neve: Commissioner for Education, Culture, Youth and Citizenship/Commissaire pour l'éducation, la culture, la jeunesse et la citoyenneté /Kommissar für Bildung, Kultur, Jugend und Bürgerschaft.
Magyarul: az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és az uniós polgárságért felelős biztos. (A hazai sajtómunkásokat ugyan nem menti, de elsőre a Bizottság saját fordítóinak sem sikerült a legpontosabban magyarra fordítaniuk.)
A citizenship EU-s kontextusban az uniós polgárságot jelenti, nem az állampolgárságot (az a nationality).

A Maastrichti Szerződéssel létrehozott uniós polgársággal járó jogosultságok közé tartozik például a polgári részvétel (polgári kezdeményezés, EP-választásokon, önkormányzati választásokon való részvétel), a mozgásszabadság, a petíciós jog, a konzuli védelem stb. Navracsics tehát ezekért lesz felelős, nem az állampolgársági ügyekért. Azért nem mindegy...

Üdvözlettel

LJ
És közülük egyik sem Magyarország. A válság és a divat két Benelux-államot, Luxemburgot és Belgiumot hagyta hidegen, ott tavaly is jóval több új autót vásároltak, mint kerékpárt. Az NPR híroldal összesítése szerint 2012-ben az EU 25 tagállamából (Málta és Ciprus nem…..
Veszélyes vizekre evezek most. Talán sokaknak nem fog tetszeni, miért "védem meg" az adóssághegyeken ülő önkormányzati vezetők karácsonyi jutalmát. Nem védem meg. Ez a poszt másról szól.A hír (Hírtelevízió, szerdán, nap közben, minden hírperiódusban): Vissza kell…..
Tessa Jowell és férjethisislondon.co.ukSZEMLEAz Egyesült Királyságban kódex mondja meg a minisztereknek, hogyan kell viselkedniük. Úgy tűnik, hogy a rendszer működőképes is, meg nem is.   A Fox-botrány kapcsán nemrégiben ismét reflektorfénybe került az angol…..
Érdekes egybeesés, hogy míg a jelek szerint a AXA nyugdíjpénztárának magyar tagjai nem kaptak 13 év befizetéséből szinte semmi hozamot, a francia cég rekordnyereséget termelt: Négyszeresére növelte első féléves nyereségét Európa második legnagyobb biztosítótársasága, a…..
Mark Pellegrino a sci-fi-rajongók egyik tévés istene, a Lost Jacobja mellett eljátszotta már Lucifert az Odaátban, most pedig vámpírvezért alakít a Being Human amerikai újrájában (Emberbőrben címmel vetíti az AXN), de volt ő már erőszakos fráter a Dexter első és második…..
LeiterJakab 2011.06.02 16:13:20
Az eredeti köztársasági elnöktől csak helyesírásában különböző imposztor garázdálkodik hazánkban, erősítette meg a KEH vasárnap reggel.   "A dublőr tavaly szerptemberben a Paprika csárdában bukkant fel, és hagyott hátra lejárató üzenetet, kifigurázva a…..
LeiterJakab 2011.03.20 14:51:53
@F173: "Végső soron nem magyar tanárnak választottuk meg!"
Nem mindegy, hogy magyar tanár vagy magyartanár. Te minden bizonnyal az utóbbira gondoltál.
Annyit papolunk a nemzeti összefogás szükségességéről, pedig gyakorlatban ebből semmi nem valósul meg. Éppen ellenkezőleg: itt van például ez az Alkotmány, mely kb. az alap emberi és jogi értékeket rögzíti, olyan dolgokat, amiben nagyjából mindenki egyetért. Lényegében…..
Mindannyiunk Viktátora január 19.-én nem csupán ismertette az EU Elnöki programját a parlamenttel - amiben különösebb vita nem volt -, nem csupán bezsebelt néhány nagyon erős kritikát (érdemes megnézni, hogy grimaszol, gy.k. ez nem érv), hanem persze a maga "orbánus"…..
LeiterJakab 2011.01.21 19:21:03
Ez a poszt nagyon izzadságszagú...
Ráadásul a posztíró ilyeneket kommentel: "Révész Máriusz oszlás helyett visszament az Astoriára. ez szabálysértés. ott történt a helyszínen. tehát tettenérés is volt."
Nem tudom, visszament-e, vagy még el se ment, azt viszont tudom, hogy a rendőrségi diszkdzsoké nagyon trehány hangosítást dobott össze, mert még 20 méterre se hallatszott el a felszólítás. De tegyük fel, hogy szabályt sértett, és jogosan verték agyba-főbe. Ez esetben miért nem akar egyetlen rendőr sem emlékezni erre a "jogszerű" intézkedésre...?!

Szintén a posztoló kommentjeiből: "ott balhézott pár barom. a rendőrséget ilyenkor kötelező bevetni."; "az egyes rendőrök saját felelősségükre kell, hogy ügyeljenek, hogy ki ellen intézkednek"
Hát nem... A rendőri intézkedés elrendelésekor mérlegelni kell, csak arányos fellépésre szabad utasítást adni. Az nem arányos fellépés, hogy egy több (tíz)ezres békés tömegre néhány rendbontó, randalírozó miatt lovasrohamot és vérgőzös, azonosító szám nélküli rendőröket vezényelnek. Én végig ott voltam, a rendőrök nem várták meg a nagygyűlés végét, ahogy állítják (erről fényképeim vannak), a Károly körút felől a lovasrohamig szép lassan haladtak előre, szorították a tömegre a randalírozókat (pedig különösebben nem provokálták őket sokáig, ha valaki dobott feléjük valamit, azt rögtön lehurrogta a tömeg, hogy ne provokálja a rendőröket), vízágyúztak, gumilövedékkel lőttek (a lövész folyamatosan fejmagasságban lőtt - fényképeim vannak), könnygázt lőttek (a lovasroham elől a mellékutcákba menekülő tömegbe is, hogy még nagyobb legyen a pánik). Nem volt olyan esemény, ami a lovasrohamot ebben a formájában (mindent és mindenkit legázolva, bele a tömeg kellős közepébe) közvetlenül kiprovokálta volna. Ha a Dohány utcán volt randalírozás, akkor ott kellett volna fellépni.
Nemzeti Hírügynökség (Nemhír), Vélemény rovat Örvendezzünk! Örömteli, hogy van az országban egy ember... nem, nem is csak egy ember, hanem az Ember, aki önnön életét, annak minden pillanatát feláldozza, hogy nap mint nap, év mint év rámutasson gyarlóságainkra, hibáinkra,…..
LeiterJakab 2011.01.04 10:58:46
@supertroll2000: Én akkor hagytam abba végleg a Napkelte nézését, amikor Lendvai Ildikó és társulata még hónapokkal a 2006-os (2006-os!) választások után is minden kérdésre az Orbán-kormány bűneit kezdte sorolni. A bullshitgenerátoroddal gyere vissza majd 2014 után... :)
LeiterJakab 2011.01.04 13:34:27
@Anonimama: Ha jól értem, a KEH közleménye erről (a beismerésről) szól:

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Köztársaság elnökének újévi köszöntőjében előfordultak félregépelések, helyesírási hibák.
A tévedést elismerjük, és mindent elkövetünk, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.
Fontosnak tartjuk továbbra is, hogy az igényes, választékos szép magyar beszéd és annak írott változata minél nagyobb figyelmet kapjon a későbbiekben, nem csak a készülő alkotmányban, hanem a hétköznapokban is!

Budapest, 2011. január 3."

(www.keh.hu/index.php?submenu=articles&cat=6&id=576&details=1)
Kiss Norbert a KEH Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője. Az esztergomi ferences gimnáziumban végzett, harmincas éveiben jár. Kamaszkorában kosárlabdázott, majd sportdiplomáciai pályára készült, így került kapcsolatba a Magyar Olimpiai Bizottságot 1989 óta irányító…..
LeiterJakab 2011.01.04 10:38:09
@Halmozottan Hátrányos: Gondolom, ez a média szakon oktatott tipológia, rendben is van. Ettől még nyelvi szempontból a "média" a magyarban egyes számú alakként viselkedik (amint azt leírtam az előbb), tehát helyesen képzett többes számú alakja a "médiák". Ha szívesen hallgatunk meg néhány zeneszámot, akkor tetszenek a melódiák (és nem: tetszenek a melódia). Sokan noteszekbe jegyzik fel a gondolataikat, miközben eszükbe sem jut, hogy a notesz eleve egy többes számú alak átvétele...
Először én is elismerően csettintettem Mong Attila ma reggeli akciójára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának felvételét hallgatva, de jobban megrágva a dolgot, már nem ilyen egyértelműen pozitív a véleményem az egyperces csönddel kapcsolatban. A vélt retorzió okozta…..
LeiterJakab 2010.12.22 10:21:36
@Dr. Justice:
"Szerinted hány cikk születik kizárólag atombiztos értesülésekből?"
Ne haragudj, ez érv? Szerinted hányan lopnak? Sokan, de ettől még nem szabad lopni...
"Olvasol te online újságokat?"
Igen, így tévedtem ide. :)
Értem, illetve érteni vélem azt is, amit utána írtál, de ettől még nem értem, mi a baj azzal, ha a bizonytalan értesülések felhasználásával sztorit kerítő "újságírók" ellen valaki kikel...
Na, akasztják a hóhért, ráadásul több lába is van, mint kettő. Az RTL Klubon éppen most is zajló Való világ 4 műsorvezetője ugyanis az a Stohl András lett, akitől a csatorna korábban elhatárolódott, kihajította minden műsorából, ha lehetett volna, azt is letagadják, hogy…..
LeiterJakab 2010.11.21 09:34:14
@mrmorph: "Én sem értem mit keres ott a sz....tok le mind lilu [...] balázst meg sajnálom, ha őt is átverték, elég káros a dolog neki."

Kicsit egyoldalú az értékítéleted. Balázsnak is van zépluszos múltja, amely ráadásul Lilu idétlenségénél sokkal visszataszítóbb: Balázs ugyanis aljas, gonosz, alázó interjúkat csinált a Megállóban.
Ha Lilut a zépluszos múltja alapján skatulyázod, akkor Balázsra ez hatványozottan alkalmazható.
LeiterJakab 2010.11.21 09:45:13
@Yoss: A hozzászólásoddal részben egyetértek, de bármily meglepő, egyáltalán nem ritka, hogy ha valaki elkövet valamit, azt kirúgják, hiszen pl. sok esetben követelmény az erkölcsi bizonyítvány. Lehet, hogy egy rtlkubos műsorvezetőnek nem kell erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznie, de szerintem a médiumoknak sokkal nagyobb társadalmi felelősségük van annál, hogy bárkit belenyomjanak az amúgy is értékválságos ifjúság arcába...
Mit tehet egy szegény író, ha olyan rest bloggerrel hozza össze a sors, aki még arra is lusta, hogy ellopja a könyvét? Nos kénytelen maga elvégezni a piszkos munkát. Kordos Szabolcs ugyanis áldását adta rá, hogy kitűnő riportkötetét (melyben a nagyközönség előtt zárt…..
LeiterJakab 2010.11.10 20:58:30
@Trog_Air: "Kifuton a ribanc maszkal. Meg a csimpanz az allatkertben. Amin a repulogep le/felszall, az FUTOPALYA."

Lehet, hogy mégiscsak van valami ebben a kéjlaklegendában, és a ferihegyi futópályát ezért nevezik kifutónak. :)
Az RTL interjúzott egy rövidet Jenson Buttonnal a hétvégi Formula-1-es magyar nagydíj örvén, és kérem szépen, szenzációs hírünk van: a Nagytétényi úton egy titkos laborban megalkották az első hús-vér Google fordítót. Az interjút készítő robot valami olyasféle lehet, mint…..
Nem szeretem a kormányprogramokat. Olyankor születnek, ráadásul a kormányalakítás ezer más teendője mellett általában kutyafuttában, amikor a győztes még nem ülhetett be a székébe, legfeljebb céljai és szándékai vannak, de igazán körülnézni még nem tudott. Ebből…..
LeiterJakab 2010.05.23 09:58:27
@jjulie:

"93 óta élek abból amit másoktól közvetlenül el tudok nyerni, és nem is tervezem másképp....."

"ez az ember nem aljas dologra készül e vajon?"
LeiterJakab 2010.05.23 10:41:42
@Ordnassac:

Egyetértek, erre semmiképpen nem a büntetőjognak kellene a válasznak lennie. Az előző kurzus kierőszakolta, a visszavonása nem lenne szerencsés (könnyen barnás színezetű interpretációkat költenének hozzá). Így legalább az egysíkú, relativizáló, "diszkriminatív" szemléletmódot tompították a szabályozásban.
Szívből gratulálunk drága Fidesz, ez így elsők közti törvényjavaslatnak egyszerűen csodás! Mi is lehetne ösztönzőbb a vadiúj miniszterek számára, mint a fizetés(vissza)emelés... A történet röviden: 2009.május 18-án fogadta el az Országgyűlés a Bajnai-kormány első…..
LeiterJakab 2010.05.16 13:28:48
@laspalmas: Én ilyet nem mondtam, hogy amiről nem tudok, az nincs; kerüljük az inszinuációt, ha kérhetem. Az általad belinkelt oldalon sem találtam adatot az általános 15%-os csökkentésre (ettől még lehet, hogy volt - ez esetben kérem a segítségedet), arra viszont ugyanott találtam példát, hogy nem változott egy miniszter fizetése tavaly (lásd az előző hsz.-emet).
LeiterJakab 2010.05.16 13:45:20
@laspalmas: Igen, ahogy írod (és ahogy korábban már én is írtam), ez csak egy lehetőség volt a ME számára, amellyel adott esetben, adott időre élhetett. Ez a lehetőség a törvénytervezet szerint már nem fogja megilletni a ME-t, ez azonban nem jelent automatikus 15-os (vissza)emelést, hiszen 1. nem volt általános csökkentés a törvényi szabályozáshoz képest, illetve 2. ha adott esetben volt is csökkentés, az adott személyhez, adott miniszterhez kapcsolódott.
LeiterJakab 2010.05.16 13:58:21
@laspalmas: Az üzenet akár így is szólhat: A 2009-et megelőző évek szintjére módosították a miniszterek illetményét. :)
„Úgy kezdődött a baj” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, majd így folytatta: „Lassacskán a miniszterelnök, ahelyett, hogy a miniszterekre hagyta volna a munkát, egy miniszterelnök-helyettessel koordináltatta volna a munkájukat,…..
Sárdobáló Borítékolt eredmény 2010.04.26 13:00:00
Apró, ám lényeges probléma van a szavazás rendjében. Valami oknál fogva az embernek kicsit rábeszélős, némileg ingerült hangon mindig elmondják, hogy "nem kötelező a boríték használata". Én csakazértis borítékot használtam, mert nem szeretem, ha megpróbálnak…..
A most következő Top 10-es lista természetesen szubjektív és vitatható, jóllehet ad egy kis támpontot arra nézve, mikor szeressünk – utólag – egy gólt: ha szép, vagy ha fontos (értsd: emlékezetes meccshez fűződik). Nagy sóvárgásunkban a régi sikerek után persze,…..