Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IILiliII

0 bejegyzést írt és 350 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pánikba estél, hogy otthon kell maradnod? Nem tudod, hogyan töltsd el az idődet, és úgy érzed, felrobbansz, ha szabadságodban korlátoznak? Ne aggódj, az elmúlt hetekben én is keresztülmentem ezen: kezdődik a bosszankodással, panaszkodással, hogy a házban kell maradnod (felvásárolták az összes…..
IILiliII 2020.03.17 18:00:56
www.youtube.com/watch?v=n_EPA2rhS5w
a kezdősor miatt ezt be kellett linkelnem :-) bocs az érzékenyebbektől
(nálunk is itthon vannak az iskolások)
A felmérések szerint az internethasználók naponta átlagosan 70 percet töltenek a YouTube-on. Ez ugyebár több mint egy óra – ami óriási szám! Különösen ha figyelembe vesszük, hogy ez az idő általában haszontalan rövidfilmek nézegetésével telik. No, persze, nem azt akarom mondani, hogy csak „hasznos”…..
IILiliII 2020.02.15 20:19:19
www.youtube.com/watch?v=pb61krYpZAo
na, ezen már gondolkodtam, hogy osszam-e...
ez a mostani dalom, idén már vagy 50-szer legalább meghallgattam, általában teljes hangerőn, fülhallgatóval és még olyan is volt, hogy énekeltem... valami megérint benne nagyon...
IILiliII 2020.02.20 21:59:34
@godit: köszönöm. öröm volt hallgatni, kicsit visszavitt a saját forrásaimhoz...

örülnék ám még sok linknek, minden héten szakítanék egy félórát és lassan végignézegetném... biztos sok szép anyag van fent
Valamit az időről és Jézus Krisztusról szeretnék mondani; az újév jó alkalom erre. Arról, hogy ebben az emberi történelemben Jézus Krisztus a reménységünk. A naptári év fordulója a számadás ideje: sokan visszanéznek ilyenkor az elmúlt esztendőre, és szokás előre is tekinteni. Sokan terveket…..
IILiliII 2019.12.31 19:56:42
www.youtube.com/watch?v=UdPOCQGYwrk

Vangelis - La petite fille de la mer

az élményt nem tudom átadni... de hátha mást is megérint így év végén...
Remélem, nem hangzik szentimentálisan, és nem is vétkes elbizakodottság, ha azt mondom: úgy érzem, engem Isten már anyám méhében kiválasztott, hogy papjává tegyen. Persze azért elég kacskaringós út vezetett eddig a belső világosságból fakadó felismerésig. Három rövid mozzanatot szeretnék elmesélni,…..
Hadd írjak néhány szót azzal a szándékkal, hogy valamelyest hozzájáruljak blogunk identitásának tisztázásához és „küldetésének” meghatározásához is (mission statement – ahogy ma mondják). E célkitűzés jegyében talán nem elhibázott ötlet elsőként a Szentírást kézbe venni. Hiszen keresztények vagyunk,…..
Egyszer szórakozásból lefordítottam egy cikket az internetről (nagyon sok időm lehetett...), de elfelejtettem feljegyezni a hivatkozást. Na, persze nem kell valami nagy spirituális mélységre gondolni – talán nem is a jezsuita blogra való ez a téma –, de hát a nyári uborkaszezonban ez is érdekes…..
IILiliII 2019.08.17 05:25:13
A Jézus Társasága magyarországi provinciájában két ifjú vietnámi rendtag is él. Az alábbi blogbejegyzés szerzője, Phamdinh Ngoc József a Sodrás utcai közösség tagja. Írása a legkevésbé sem teológiai fejtegetés, sokkal inkább a távol-keleti képes beszédet idéző jámbor…..
Sokan hatalmas áldozatokat vállalnak, pénzt, időt és fáradságot nem kímélve messzi utazásokra vállalkoznak, hogy méltó pályamunkával, kiváló fotókkal jelentkezhessenek a National Geographic fotópályázatain. A nagy presztízsű folyóiratba valóban csak a legjobb felvételek…..
Alább a magyar jezsuita Jálics Ferenc egyik írását adjuk közre. A világ egyik ma élő legjelentősebb lelki tanítója, több mint húszezer embernek adott személyesen kísért lelkigyakorlatot. Írása az imaélet fejlődéséről szól, ezt a jelenséget az egyház szemlélődő imahagyományának folyamába állítja..
IILiliII 2018.12.05 19:57:15
IILiliII 2018.12.07 17:05:31
@godit: jól esett ez a néven szólítás :-)
Hétfőn egy huszonegy éves lánytól, Claire Winelandtől búcsúzott a világ, aki gyógyíthatatlan, „cisztás fibrózis” nevű betegségben szenvedett. A CNN-en keresztül értesültem a halálhíréről, ami által betekintést is nyerhettem az életébe. Keresztény vagy hívő? Nem tudom. Mégis, annak alapján, amit…..
Az alábbiakban amellett fogok érvelni, hogy az utóbbi évtizedekben valami megváltozott általában véve a szellemi életben és a teológia berkein belül is. Ezt a változást azzal a provokatív metaforával fogom kifejezni, hogy véget ért a metafizika korszaka. Elsőként számba veszem a fundamentális…..
Ha nem hangzana túl nagyigényűen, azt írnám: az alábbiakban erkölcsfilozófiai, sőt erkölcsteológiai kalandozásokra szeretném meghívni a kedves Olvasót. Hogy elővételezzem: elgondolásom lényege, hogy létezik egy éretlen, archaikus erkölcsiség, amitől felnőtt korban is sokan szenvednek, viszont…..
IILiliII 2018.07.11 19:55:33
@pacsy: van egy pár ember az életemben, akiknek egyszerűen lehetetlen, hogy elveszítsék a jóindulatomat. Nem tudom miért, de így van. Te köztük vagy, pedig csak innen ismerlek. Ennyire nem ment volna át, hogy nagyon fontos vagy nekem? Azt hittem, vissza kell fogjam magam, annyira kiütközik. Ez semmit se változott.
Mindössze időnként már nem értek egyet. És az elmúlt hónapokban előfordult, hogy feldühödtem vagy szomorú lettem, mikor a bejegyzésedet olvastam. Bár többször voltam hálás. Mostanában sokminden megkérdőjeleződik bennem. Tudod, velem sokszor előfordul, hogy egymással szembenálló felek mindegyikét kedvelem és megértem. És nem gondolom ezt képmutatásnak, mindössze a haragokat nem veszem át és külön kezelem az embereket.
Ignác ünnepén szeretnélek látni, ezt már előre terveztem, Isten áldjon addig is!
IILiliII 2018.07.11 22:00:06
No jól van. Írok még egy kicsit, mert kikívánkozik.
@Hermes the God in Yellow: -nak ez a megjegyzése visszhangra talált bennem, mert bár nem tartom igaznak, de én is haragszom. Igen keményen haragszom. Sok évtizednyi lelkiismeret furdalásért és kínlódásokért, amit egyházhoz tartozó emberek ítélete is kiváltott. És haragszom, mikor beszélgetek emberekkel, és látom, hogy bizony papok kíméletlenül törik a megroppant nádszálakat. És nem, nem hibáztatok, tudom, hogy mindennek oka és előzménye van. Tudom, hogy mind emberek vagyunk és látom a nádszáltörő papokban is a jószándékot. Tudom, hogy mind úton vagyunk. Mégis haragszom még. És megértem a haragvókat.
Ugyanakkor ismerek egyházhoz tartozó embereket, akiknek végtelenül hálás vagyok. Egy kicsit volt, hogy beleláttam szerzetesek életébe, és tudom, milyen rengeteg munka, igyekezet, tisztaság van benne, és nagyon-nagy tisztelet van bennem.
@puccini: hello! téged még nem ismerlek, de most kicsit felkeltetted az érdeklődésem :-)
IILiliII 2018.07.12 09:41:16
@in satu: nem olyan rég olvastam egy képet, ami nagyon sokat segít most nekem. Hogy sebeim vannak és ha valaki belenyúl, akkor fáj. És ha tudok figyelmet szentelni ennek a fájdalomnak, elfogadni, szeretettel ránézni, akkor gyógyul. Minden "belenyúló" valójában segít a gyógyulásban. Ha meg nem tudok megállni és elfogadni a kellemetlen érzéseket - akkor azok határozzák meg nagyrészt, hogy mit teszek és ebből elég sok baj lesz mindig. @pacsy: is belenyúlt, de nem bírtam megállni és rögtön válaszoltam, ha megálltam volna, máshogy írok, bár a tartalma nem változott volna. @puccini: is belenyúlt egy másik sebembe - rögtön magamra vettem a tömjénezőt és szégyelltem magam... (bár először nem a szégyent éreztem, hanem dühöt)
na, bennem is van egy adag exhibicionizmus :-)
A téma a „hit és ész” témakörébe tartozik. Bár a cím elég elvont kérdéskört sejtet, az alapgondolatban tulajdonképpen nincs semmi ördöngösség. Hogy némi szómagyarázattal kezdjem: a „teleológia” (a gör. thelosz = cél és logosz = tan, tudomány szavak összetételéből) a célokról szóló filozófiai…..
IILiliII 2018.06.22 14:58:46
@pacsy:
"Tényleg ítélkező-értékelő üzemmódban vagyok, ráadásul halálosan fáradtan, így a tanév végére (130 szóbeli vizsga, szakdolgozatok, beadandók, doktori védések stb. után, ráadásul még egy stresszel járó adminisztratív irányítói feladatot is kaptam)"

Van itt valahol egy nagyon jó írás - Tanulj meg nemet mondani! - valami ilyen a címe - ajánlom figyelmedbe! :-))
/ha kitekered a nyakam, se bírtam ezt most megállni, bocs/
Áldott nyarat!!
Ezennel ünnepélyesen átnyújtok nektek egy meghívót. Meghívlak Benneteket Isten Országába! Nos, mit szóltok egy ilyen invitációhoz? Remélem, nem hangzik unalmasan… Persze-persze, értem én: először nyilván tudni akarjátok, hogy miről is van szó. Hová is szól voltaképpen a…..
IILiliII 2018.03.02 12:53:37
@pacsy: gondoltam, talán más is meghallja benne az Isten utáni vágyat - nem csak nekem van ilyen furcsa hallásom :-)

/utána persze eszembe jutott, hogy ez tök félreérthető, de addigra már elküldtem - megint túl gyorsan - pedig mostanában nagyon jó voltam: több kommentet nem küldtem el, csak megírtam és kitöröltem :-) szóval itt vagyok csak nem nagyon látszik :-) /
IILiliII 2018.03.07 12:38:57
@vaccinium: :-)
„Ha a szíved kószál és szenved, / vidd vissza óvatosan a helyére, / és helyezd gyengéden a te Istened jelenlétébe. / És ha soha semmi mást nem csináltál egész életedben, / csak a szívedet hoztad vissza / s helyezted ismét Isten jelenlétébe, / – bár az újra meg újra elszaladt, miután visszahoztad –,…..
IILiliII 2017.10.09 13:55:55
@studiorum: Tudom. Mikor elkezdtem olvasni, én is utánanéztem. :-) Szerintem akkor is mond jókat.
IILiliII 2017.10.10 09:58:57
@studiorum: Köszönöm. Szeretem látni tisztán az álláspontokat, (mert bármennyire is nem úgy tűnhet néha - igen fontos nekem az egyház tanítása) és ez segít.
IILiliII 2017.10.11 09:06:26
@studiorum: :-)
Gondolkoztál már azon, hogy amire érdemes rátenned az életedet? Ha a halálos ágyadon visszanéznél az egészre, vajon mitől látnád értelmesnek? Nekem úgy tűnik, az emberek nagy része egyáltalán nem teszi fel ezeket a kérdéseket. Sokak „érdeklődési területén” egyszerűen „kívül esik”, hogy ilyesmin…..
IILiliII 2017.06.09 11:12:12
Nagyon úgy tűnik nekem, hogy igen, pedig első ránézésre egészen egyszerű lenne. Csak néhány szó az egész és annyi minden megváltozhat tőle. De mi is ez egyáltalán? Mikor elolvastam Pacsy (A megszólásról című) blogbejegyzését, megerősödött bennem a gondolat, hogy megosszak egy történetet, mely igen…..
Ismeritek, melyik az az öt jellemző kijelentést, ami papok szájából általában nem szokott igaz lenni? Elárulom. Az öt mondat így hangzik: 1. „Rövid leszek.”; 2. „Imádkozom érted.”; 3. „Otthon felejtettem a pénztárcámat.”; 4. „Ó, az csak egy ajándék.”; 5. „Ő pedig az unokahúgom...” :)..
IILiliII 2017.04.25 11:06:05
@Déli pályaudvar: Köszönöm!
IILiliII 2017.04.25 12:21:47
@Pandit: Köszi, köszi!!
IILiliII 2017.04.27 10:08:19
@csaba_carmarthen: Köszönöm! Ilyen gyönyörű Mária ábrázolással még nem találkoztam.
Nemrég megszóltam valakit. Nem vagyok büszke rá, ráadásul a dolog tönkre is tette a kapcsolatunkat – egyelőre úgy tűnik, jóvátehetetlenül. Elmesélem az esetet, még akkor is, ha a megértéséhez egy kissé elzárt, egzotikus és sokak által idealizált világba kell is kalauzolnom a kedves Olvasót.…..
IILiliII 2017.04.07 14:26:55
@pacsy:
Rengetegszer előfordult, hogy pl. vacsora közben azt vártam, hogy a férjem kedvesen szól hozzám, és mikor kedvetlenül szólt, csalódott és lehangolt lettem.
Azt hiszem, sok bosszúságtól, csalódottságtól és egyéb kellemetlenségtől kímélném meg magam, ha nem tudnám olyan jól, hogy milyennek is kéne lennie az életemnek, a napomnak, a percemnek... (a férjemnek :-) hogy saját magamról ne is beszéljek...)
"Semmi sem szárnyalja túl azok szentségét, akik megtanulták elfogadni mindazt, ami adva van." (Anthony de Mello) - ez volt a ma reggeli olvasmányom
Az elmúlt hónapokban olvastam egy könyvet (lassan ment, mert majd 500 oldal), ami nagy hatást tett rám és mondhatom, hogy a nevelésről szóló könyvek közül, amiket mostanában, mióta iskolalelkész lettem Miskolcon olvastam a leghasznosabb műnek ezt találtam. Gordon Neufeld és Máté Gábor, A család…..
IILiliII 2017.02.25 21:30:45
@manlakos:
(És olyan jól hangzik, hogy az már „gyanús”…:)
- na, hát nem erőszakmentesen nevelem a gyerekeimet, sőt, az erőszakosságommal annyi bajom volt, hogy ezért is vált szerintem annyira fontossá nekem a téma...
Amit hangoztatok, az csak az, ami felé törekszem, de már ez is haladás nekem, annak is örülök, hogy már tudom, mi az irány, amerre lépni akarok
- egyébként most úgy látom, azért volt annyi bajom, mert nagyon sokszor olyan intenzív negatív érzéseim (düh, harag...) lettek és nem tudtam velük mit kezdeni, /például, ha nem fogadtak szót.../ folyton próbáltam valahogy megszüntetni az érzést.... hogy az érzést ha csak simán átérzi az ember, akkor elmúlik - ez nekem nagyon-nagyon sokára esett le (mondhatnám:esik le éppen)
- szerintem az a gyerek, akivel nem kiabálnak otthon, megáll, ha valamikor ráordítanak (ahogy ezt tenném én is, ha veszélyben lenne a gyerek) /mostmár egy idő óta azért nem kiabálok velük - okozok anélkül is elég bajt - és ha csak megemelem a hangom, úgy szótfogadnak, mint a sicc/

jabbok: Pécsi Rita előadásait nagyon szeretem

nem tom, mennyi időm lesz beszélgetni, bár a téma tényleg szívügyem, majd meglátjuk...
IILiliII 2017.03.22 06:28:21
@IILiliII: Hahó! Erre meg nem reagál senki?
Ez tetszett nekem eddig a legjobban az összes közül, amit gyerekneveléssel kapcsolatban olvastam.
Ismeritek Kempis Tamás Imitatio Christi című könyvecskéjét? Bár a keresztény spiritualitás egyik gyöngyszemének, klasszikusának mondják, nem csodálkoznék azon, ha még azon kevesek közül sem mindenki lelkesedne érte, akik egyáltalán kézbevették már. Mert bizony hétpecsétes könyvről van szó, melyeket…..
Hadd meséljek el – a téma bevezetéseként – egy személyes történetet. Még egyetemista koromban történt, hogy vizitúrát szerveztünk azzal a hittancsoporttal, amelybe jártam (és ahol a papi hivatásomat is kaptam). Mi tagadás, már akkor is nagyon szerettem az ilyen kalandokat! Tényleg van annak valami…..
IILiliII 2017.02.23 13:12:00
@khamul: nem éreztem semmi kellemetlent :-)
(számítottam kérdésre - igaz, nem pont erre :-))
IILiliII 2017.03.02 16:34:15
Az alábbiakban szeretnék megosztani Veletek néhány dolgot a lelkivezetői tapasztalataimból, és abból, ezen a téren hogy hogyan jutottam oda, ahol most tartok. Talán már nem rátartiság, ha azt mondhatom: vannak tapasztalataim. Az elmúlt 20 évből 11 és fél évet hivatalosan voltam spirituálisi vagy…..
IILiliII 2017.02.23 18:45:12
@Déli pályaudvar: Oké, oké. Tulajdonképpen azért bántott, mert én is el vagyok tévedve a személyiségemben...
Örülök, hogy visszajöttél :-)
IILiliII 2017.02.24 16:22:04
@Déli pályaudvar: egyetértünk ebben.

@jabbok:
az erőszakmentesség szerintem egyáltalán nem mindig gyengéd. Az, hogy nem kényszerítek rád semmit, és nem hagyom, hogy te rámkényszeríts - nem egyezik a gyöngédséggel. Szerintem te máshogy érted az erőszakmentességet, mint én.