Regisztráció Blogot indítok
Adatok
legország

23 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Május utolsó hétvégéjén 12. alkalommal rendeztek a pomázi Magyar Várban lovas majálist. A szombati lovas programokat este ló-bál zárta, vasárnap pedig gyermeknapi programokkal várták az érdeklődőket. A lovas majálison különböző versenyeken - gyorsulási- vágta- és váltó versenyek, lovas ügyességi…..
Idén Luca napon, december 13-a estéjén, szerettünk volna egy régi magyar hagyományt feleleveníteni. Mivel kisszéket egyikünk sem tud faragni, úgy döntöttünk a lányok szerelmi varázslását elevenítjük fel. A hagyomány szerint a lányok ilyenkor 12 gombócot főztek meg egy fazékban, mindegyikbe egy-egy…..
Az alábbi recept kifejezetten lusták számára ajánlott, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy olyanoknak, akik kevés szabadidővel rendelkeznek és mégis szeretnék valami stílusos, saját készítésű és ehető ajándékkal meglepni szeretteiket.  Az édes-fűszeres mogyoró, mandula,…..
Mint minden évben, az idén is utolért bennünket a mézeskalács-láz és meg kell állapítanunk, hogy megint ügyesebbek lettünk, már ami a készítést illeti. Nyolc percnél tovább csak az első adagot sütöttük, valamint arra is ügyeltünk, hogy lezárt fémdobozban tároljuk a…..
Első lépések a hozzátáplálás útján + zabkása recept Féléves kisfiam meglehetősen szereti a hasát és ez bizony meg is látszik rajta. Eddig minden látogatónk megjegyezte, hogy a gyermek igen jó húsban van, de volt olyan időszak 3 hónapos kora körül, amikor rendre megkaptuk,…..
Aki izibe neki szeretne látni ennek a finomságnak, annak szomorú hír, hogy kicsit elcsúsztunk ezzel a bejegyzéssel, így orgonavirágot (legalábbis frisset) már nemigen talál. A jó hír viszont az, hogy a következő évi tavaszi teendők közé már most fel lehet jegyezni. Egészen…..
Csöndes, naplementés, vízparton sétálós nyárestére készítettük a lelkünket, miközben Visegrádra tartottunk a 11-es főúton. A középkori királytalálkozó városában reményeink beigazolódtak, ahol még gyönyörű kilátás, kanyargós, gyönyörű utcák és meglepetés erdei…..
Vagyis tíz perc alatt elfogy. Az elkészítése is alig fél óra, ezért bátran ajánlom akkor is, ha nem érünk rá főzőcskézni. Több receptet is alapul véve, végül saját verzió szerint, kevés tejjel és még annál is kevesebb vörösborral, tejszín nélkül készítettem, először…..
„Mi volt itt, a lakott helyektől távoli erdők szívében, a hegyeknek mély, szakadékos völgyületeiben, a Dante poklával vetekedő sziklakolosszusok árnyékában és a vízmosta mély szakadékok között.” – tette fel a kérdést Sashegyi Sándor, a Holdvilág-árok…..
Bár az oldalunkon látható ételeket kivétel nélkül kipróbált és persze jól bevált recept alapján készítettük el, a hagymáslepény elkészítését mégis inkább nagymamámra bíztam. Azt hiszem, senki nem bánta meg ezt a döntést. Amíg sült a lepény, Mama a fiatalkoráról…..
A szatmári tejeskalács mellett ismét egy tájjelegű, régi falusi ételt szerettünk volna feleleveníteni. Mindezt kifogyhatatlan lelkesedéssel, kíváncsisággal, az effajta ételek iránti tiszteletből és szeretetből. Csupán a megfelelő ismereteink hiányoztak az elkészítéséhez.…..
Régi kedvencem ez a jellegzetes ízű és illatú, citromos-diós hartyáni sütemény, amelyet hagyományos recept alapján, ám ezúttal nem csupán szívalakban formáztunk meg. Kilengésünk megbocsátható, még a harmadik szomszédban is érezni lehetett, amikor sült a hercel, elnyomva a vasárnapi grillparti nem…..
A tájház megálmodója Balogh Vilmos, aki öt évvel ezelőtt vásárolta meg a házat elhagyott és megviselt állapotban. A szép példával előálló tulajdonost mindig vonzották a régi tárgyak, hosszú ideje vásárolja és gyűjti is a népi használati és berendezési tárgyakat. Az…..
Első saját sajtunkhoz mindenek előtt szükségünk volt egy jól bevált receptre, amit meg is kaptam egy kedves ismerősömtől, valamint elszántságra, de ebben sosincs hiány. Az összetevők beszerzése sem okozott különösebb problémát, egyedül a szilikon mini tortaformát…..
Húsvétra olyasféle különlegességre vágytam, ami része volt a régi falusi hagyományoknak és saját kezűleg elkészíthető, akárcsak a hímes tojás. Így hát fellapoztam a szakácskönyveimet, és Végh Antal Száz szatmári parasztétel című művében meg is találtam azt, amire…..
Szezon előtti csenddel és nyugalommal, sok száz lépcsővel, pazar panorámával, kedves pulikutyával, zord teremőrrel és meglepően csekély számú turistával fogadott bennünket Esztergom büszke városa. A szeszélyes áprilisi időjárás talán sokakat otthon marasztalt, kis csapatunk…..
Zebegény a fővárostól északra, a Duna egyik kanyarulatában – közvetlenül a folyó partján, a Börzsöny lábánál fekvő kistelepülés. Alig egyórányi vonatozással elérhetjük a falut, Budapestet elhagyva pedig már maga a vonatút is nagyszerű élmény. Ahogy végigzakatolunk a…..
Még mindig tart a medvehagyma szezon, így annak a tavaszi, böjti tisztítókúrákba illő jótékony hatásai miatt, ismét egy medvehagymás ételt mutatok be. Bizonyára nem véletlen a természetnek ez a fajta gondoskodása – a tél utáni böjti időszakra éppen egy tisztító hatása…..
Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál önarcképei miatt még azoknak a kritikus műkedvelőknek is érdemes ellátogatniuk a Budapesti Történeti Múzeumba, akiktől egyébként távoláll az ecsetvezetés, legalábbis ebben a kissé rendhagyó formájában. A július 20-ig…..
Március 15-én adták át a felújított turistaházat a Pomázról és Szentendréről is megközelíthető Kő-hegyen. Nem kis tolongás volt az eseményen, ezért úgy gondoltam, inkább egy békésebb napon látogatok el megnézni az újdonságot. A hegy a környék kedvelt kirándulóhelye,…..
Pannónia motor, értékes kiállítások, vásári forgatag és csupa kedves, segítőkész ember fogadott bennünket Zsámbékon. Ilyen indítással nem volt nehéz sejteni, hogy kirándulásunk remekül fog sikerülni. Az időjárás kissé ugyan megtréfált minket, s falusi származásom…..
legország Medvehagyma a csodás! 2014.03.30 17:54:04
Éppen a két évvel ezelőtti tavaszon fedeztem fel magamnak a medvehagymát. Addig is hallottam jó tulajdonságairól és kóstoltam hagyományőrző rendezvényeken, de akkor gondoltam úgy, beemelem a saját „szakácstudományomba” is. A fokhagymához hasonló, de annál kevésbé…..
A zivataros, szeles idő március idusán remek okot szolgáltat arra, hogy áldozzunk egy kicsit a kultúra oltárán, ezért esett a választásom az óbudai Krúdy-negyedben található Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállításaira.   Bár mostanában sokszor hallhattunk…..