Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eMeL

226 bejegyzést írt és 2655 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Mivel a magyar "gazdaság" önerőből képtelen talponmaradni (hála a fidesz mérhetetlen hozzánemértésének, urizáló pazarlásának és persze a lopásvágyának).... így valahogy már a NER kompromisszum keresése zajlik. Az EU-nak dobni annyi koncot, amitől lenyugszanak és jön végre a pénz, de úgy hogy…..
... legalábbis az MZP, MP meg a hasonlók érdekében! Mert ha 0rbán bukik, akkor ők nem maradnak egyeduralkodók a politikai palettán (ami nagyon fáj olyanoknak, akik nem igazán demokraták)... hisz egy jobbközép politikus átveszi 0rbán szavazóit, de marad ellenzéke a DK vezetésével (mint legerősebb…..
Én speciel mai napig hiszek a szocializmus eszméjében. Attól hogy egyszer próbáltuk és nem jött be, az nem azt jelenti hogy működőképtelen.Kapitalizmusból is próbáltunk pár fajtát és hááááát.... sok nem működő van/volt abban is. Tervezzük meg, milyen lenne egy szocializmus, ami szigorúan…..
  Kedvenc kitalált szavam: "társadalmi hasznosság". A tőkés, vállalkozó, politikus, mérnök, orvos vagy gyári munkás is akkor érdemli a nagy jövedelmet, ha teljesíti (ezt a nem igazán jól definiált kifejezést), hogy társadalmi hasznosság. A legnagyobb gond a mai világban, hogy: 1./ Nem…..
Az én ideámban a suliban a gyerekek 8-10 órát töltenek, amiből 4 tanóra, 2 pihenő, ebédszünet, szieszta, 2-4 pedig fakultatív, sport-hobby-szakkör stb. Azért ilyen sok a benntöltött idő, mert a valóságban a szülőknek dolgozni is kell!Ezt a magyar iskolarendszer valahogy elfelejti. Délelőtt 4…..
Amíg ez a "tisztességes üzleti magatartás" betartatásáról szól, addig nincs is gond. A fogyasztóvédelmi hatóság sem fontos addig, míg nem jön szembe egy kókler-csaló cég, aki elveszi a pénzed, de ezzel szemben valami értéktelen bóvlit ad csak csupán. A Polgári Törvénykönyv is ismeri a súlyosan…..
Sajnálom egyébként hogy a pornó is csak ebbe a "hatékony és gyors" irányba ment el.Az elején még voltak próbálkozások tehetséges filmesek, nagyköltségvetésű filmjeire, ahol nem rettentek meg, amikor egy szexjelenetet natur valóságban kell mutatni.Pl. a Caligula film, nagy szinészóriásokkal.A valós…..
Europának a szén és acélközösség, mint háború megelőző lépés bejött :) Az oroszoknak is az lenne az elemi érdekük, hogy a hatalmas erőforrásaikat és piacukat bedobják egy EU-val kereskedésbe és jól éljenek.Persze (mióta látom az orbáni magyar "népet" azóta jobban értem) egy szuicid nép, nem az esze…..
Be kell vezetni az ingatlan értékének 2%-át kitevő ingatlan adót.Ebből lehet kedvezményeket adni.Pl. az önkormányzat (hatóság) által indokolt és elvégzett felújítások költsége visszatartható az adóbefizetésből. Valamint az én logikámban az SZJA-ra befizetett adó is visszatartható. [na jó, a…..
A nyugdíjat járadékfizetésnek kell megalapoznia, emiatt az jár! (szigorúan biztosítási matematika alapon a befizetett összeg, a befektetés hozama és a várható élettartam alapján).Egy másik oldal, hogy egy emberi életet megalapozó minimális összeget kell folyósítani, vagyis annyira fel kell hozni…..
  Nekem a józan ész hiányzik a politikusokból, döntéshozókból, a választókból!Sokféle elv és ideológia kavarog, (meg politikai érdek, ami ráadásul mindent felülír), de a józan megfontolás, na az kevés. A menekültet (európai humanitárius megközelítéssel, de akinek tetszik legyen jézusi szeretet)…..
  A politikusok (képviselők) arra büszkék, hogy el tudják költeni a pénzt?Azt minden ökör meg tudja tenni!Jól elkölteni, az tényleg kicsit több érdem, de a legnagyobb akkor is megteremteni azt a pénzt, amit el lehet költeni!..
Volt olyan elképzelés, hogy az automatizálással, az informatikával és MI-vel, robotokkal csökken majd a munkaidő.Heti 4 nap, napi 6 óra munka bőven elég lesz. A realitás: azt a szűk dolgozói réteget, akik valóban képesek értéket előállítani, azt egyre jobban megfizetik (mert nagyon nagy a hiány) de…..
Az én futurológia jóslatom 100 év múlvára: elképzelhetetlen társadalmi változás (ami mehet kommunisztikus irányba (valós demokrácia esetén) vagy naprendszer szintű törvények fölött álló konszernnek globális hálózata felé (áldemokrácia esetén). A kisbolygó övezetből kvázi végtelen mennyiségű anyag…..
Ezen a népen már csak egy sokkhatás segíthet.Csődbe kell menni, hogy feleszméljenek, hogy valami nincs rendben.Ha meg az EU tömi pénzzel a költségvetést, akkor soha nem derül ki, hogy teljesen alkalmatlanok és gazemberek, akik képtelenek működtetni az országot.Az EU pénzek tartották fenn a víz…..
Ez lehetne jó hír is... csak... MINDIG AZ A CSAK! Egy ország lakossága adja át (az ősei, és maga által épített ---fizikailag is épített meg adójából is épülő--) országát gazdasági tevékenység végzésére. Ha ennek a HASZNÁT az egész ország, az ország lakossága élvezi, akkor ez egy korrekt döntési…..
Az egész "rendszere" a lopásra épül. Összegyüjtött egy "bandát", hogy hatalomban tartsa őt. Ezeket "etetni" kell.Már most recseg ropog a pénzhiánytól, kellene megdúcolni... csak nincs honnan, csupaszseggű munkaképtelen (pénz)alkoholistának nem akarnak adni a pénzemberek. És hát mára az egész…..
A kommunizmus divatja akkor szokott előkerülni, amikor tényszerűen valami nagy baj van már a kapitalizmus működésével, félrement, torzult, valahol megjelent valami túlhatalom.Ugye a kapitalizmus alapvetően a vevők hatalmáról szólna. Demokratikus dolog, ahol a vevők a szavazók, a pénzükkel szavazzák…..
eMeL 2023.10.23 17:37:34
"A szocializmus hátrányai közé tartozik a hatékonyság és a növekedés hiánya. A szocialista rendszerek gyakran kevésbé hatékonyak, mint a kapitalista rendszerek."

A "gyakran" szó fontos.
A létező szocializmusoknak az volt a problémája, hogy diktatórikusan kellett létrejönniük.
Egy demokratikus szocializmusban ezen a gyerekbetegségen túl lehet lépni.
Megjegyzem a 70-es években már lehetőség nyilt volna a többpártrendszerre, a demokráciára és a jogállamra.
Még a gazdaság is átalakulhatott volna igazi versenygazdasággá, ahogy az igen sok területen valósan át is alakult!
Az új gazdasági mechanizmus sem azért bukott el, mert nem volt jó alternatíva, hanem mert moszkva veszélyt látott benne, csak az ortodox orosz megoldások tetszettek nekik.
No de egy demokratikus rendszerben lenne olyan "nagy tertvér", aki beleszól hogy szervezz hatékony gazdaságot.
És nagy tévedés hogy csak a tervgazdálkodás a szocialista út. Ez egy akkora tévedés, amit csak szemellenzősök tudnak elképzelni.
A tulajdonviszonyok és a versenypiac egymástól teljesen független fogalmak.
A kisvállalkozásokat a szocializmus eszmélj sem korlátozza.
A középvállalkozások szövetkezeti formáját sem akadályozta!
A nagyvállalatok meg már nem úgy működnek, mint az 1920-as 1930-as években :)
Mára már nem a tulajdonosok irányítása alatt állnak a nagyvállalatok, már igazgatótanácsok és felügyelő bizottságok irányítják.
A tulajdonos egy bankok, biztosítók, önkormányzatok, befektetési tőkealapok keveréke... a valós tőkés tulajdonos személy gyakran 2-3-sok lépcsőfokkal messzebb van, és VALÓS döntést, irányítást nem gyakorol. Ez egy szocialista rendszerben is ugyanilyen működő nagyvállalatot eredményezhet, ahol az igazgatótanács érdekeltsége (és a politika kizárása a gazdasági döntésekből) dönt, nem a tulajdonos.
1958. Karácsonyi nyüzsgés. Marion, Indiana, Egyesült Államok..
eMeL 2023.10.09 17:40:55
@Takács Miklós: "a rabszolgafelszabadítással megszűnt a földbirtokosok gondoskodási kötelezettsége is"

Ahogy annó valami régi rabszolga (talán egy filmben) megfogalmazta: "Akkor értéket képviseltem, ha megbetegedtem gyógyítottak, mert az volt a gazda érdeke. Most a gyárban ha nem tudok dolgozni kirugnak és mehetek ahová akarok"
Egyáltalán, ez a "pályázati" rendszer nem rendszer és nem pályázat. Pályázat az ha:valaki beterjeszt egy koncepciót, hogy a cége városi(!) autoflottájához és dolgozóinak elektromos autó vásárlásához egy olyan rendszert szeretne fejleszteni, hogy a nagy raktárháza tetejére még több napelemet tesz,…..
A modell az valamilyen szinten (természetesen egyszerüsítve) a valóságot próbálja modellezni. A makett csak látvány, patyomkin falu... mint ahogy minden fideszisztánban, csak a látszat. Vagyis igen, találó.   A fidesz megalkotta a makettváltást...
  A népességszám csökkenésének szükségességének elfogadása (ehhez kapcsolódóan a túlnépesedett helyekről emigránsok befogadása)  Kezdetnek a bevándorlást igénylők pontozásos kiválasztása. Később ösztöndíj program a harmadik világ gyerekeinek, ami az életkörülményeik javítását teszi lehetővé, ha…..
  Az automaták nem képesek a sérült, pl. összetaposott palackokat elfogadni.   Máris megvan az első jogszabálymódosítás:"Az automaták nem váltják vissza a sérült, gép által olvashatatlan palackokat, de vagyobb településenként kell egy hely, ahol emberi munkával képesek ezeket beazonosítani, és…..
Egészséges társadalmakban természetes hogy minden magyar közös sikernek éli meg (NERnia persze kivétel). Egy emberi sikerhez mindig kell egy társadalom körülötte.Az a társadalom meg azért olyan, mert minden tagjának a munkája benne van.A társadalom minden tagjának sikere, ha a társadalom egy tagja…..
Lássuk a jelent (kishazánkban és tágabb körben is) ... ennyi a lényeg. Minden más csak "politika" (kishazánkban ezt a szót szemfényvesztésnek mondták régen) Pedig mániám: a politika egy csodás dolog lehet... demokráciában, értelmes szavazókkal... egy igazi, nagy izgalmas, érdekes, és főként…..