Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kitti Balogh

20 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Visszatérő problémánk, hogy területi adatokat gyorsan, vizuálisan elfogadható módon és lehetőleg interaktívan ábrázoljunk. E célból próbáltuk ki a QGIS nevű open-source programot, amivel első találkozásunk egészen biztatóan sikerült. A QGIS-t elsősorban szakik használják, valószínűleg ezért is…..
Ma az NLP meetupon adunk elő egy Járókelőnek végzett projektünkről. Beszámolunk rögös utunkról, hogy hogyan jutottunk el a nyers adatoktól az annotáláson keresztül egy osztályozó modell építéséig, miközben olyan nehéz döntéseket kellett meghoznunk, minthogy megválunk egy annotátorunk eredményeitől...
Ma az Adatvizualizáció Meetupon adunk elő adatvizualizációs projektjeinkről. Megtudhatjátok, hogy mi hogyan bányászunk a szövegekben, miért kértünk külső segítséget Szűcs Kriszta adatvizualizációs gurutól és hogy milyen krízist tud okozni az adatos csapatban, ha eltűnik Chewbacca. Alább találjátok…..
Ezen a hétvégén a Young Statistican Meeting-en adunk elő dashboardjainkról, topik modellekről és tartalomelemzésről. Alább megtalálható előadásunk absztrakja és a kapcsolódó diák.   Kitti Balogh: Unveiling latent topic structure in anti-Roma discourse using Latent Dirichlet Allocation  From the…..
Az idősoros dashboard egy régebben kezdődött projektünk zárásaként készült el. A projekt során a kurucinfo szélsőjobboldali hírportál romaellenes cikkeit gyűjtöttük össze 2006-tól 2015-ig, amiket aztán kulcsszavak és témák szerint elemeztük. Ezután egy interaktív adatvizualizáció is készült, aminek…..
A 2016 elején kezdődött megmozdulás során többezer tanár, diák és támogató vett részt a tüntetéseken, hogy kifejezzék a kormány oktatáspolitikájával szembeni nemtetszésüket. A Budapesten és más nagyobb városokban szervezett események közül a február 13-i és március 15-i tüntetések keltették a…..
Itt érhető el az a scraper, amit azzal a céllal készítettünk, hogy könnyedén le tudjuk szedni egy publikus Facebook oldal posztjait, kommentjeit, lájkjait, reakciót és az oldalon aktív felhasználókkal kapcsolatos adatokat. A Pythonban íródott eszköz az adatokat egy SQLite adatbázisba tölti a…..
Április 15-én bemutatjuk legújabb fejlesztésünket a "Tedd meg az első lépést" zárórendezvényen. Az esemény a Születésház Egyesület 2015. március 1. – 2016. április 30. között lezajlott projektjét zárja le. A projekt azt a célt szolgálta, hogy hozzájáruljanak a magyar szülészeti ellátórendszer…..
A márciusi céges Hackathon egyik projektjeként azt a célt tűztük ki, hogy feltárjuk, milyen elemzési lehetőségek rejlenek a nyilvános Facebook oldalak adataiban. Emellett az is célunk volt, hogy mindezt a D3 JavaScript könyvtár segítségével jelenítsük meg vizuálisan. A Hackathon végére elkészült…..
A Precognoxhoz keresünk adatelemző gyakornokot. Elsősorban olyan nappali tagozatos hallgatót keresünk, aki járatos a statisztikában, adatelemzésben, és az R és/vagy a Python sem idegen számára (pl. survey statisztika, alkalmazott matematika szakos), de a határterületek hallgatóit (kognitív…..
Ma az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán adunk elő Survey statisztika mesterképzéses hallgatóknak Németh Renáta Adatelemzés c. kurzusán. Az órán a szövegbányászat elméleti megismerése mellett két gyakorlati példára is sor kerül az általuk is tanult R…..
Ma Dessewffy Tibor Politikai kommunikáció c. kurzusán adunk elő az ELTE Társadalomtudományi Karon. A diákoknak bemutatjuk a szövegbányászat és a hagyományos szövegelemzés eltéréseit és ismertetjük pár politikai témájú projektünket: a tavalyi főpolgármester-választáskor…..
Múltkori posztunkban megmutattuk, hogy a munkahelyi Skype csetelésünkből készített szófelhők és szógráfok milyen hűen reprezentálják az online eszmecserénk szakmaiságát. Ezek után tovább mélyülünk a Skype-os társalgásunk elemzésében. Ezúttal azt tártuk fel, hogy milyen…..
Nemrég írtunk a SwiftKey Neural Alphájáról, ami neurális hálót alkalmaz a bepötyögni kívánt szó előrejelzésére. Most egy másik SwiftKey mobil appot teszteltünk, a Hexy Launchert. Mi az a Hexy? A Hexy egy Android launcher, ami az appjainkat hatszögű elemeken elrendezve…..
Habár az utóbbi időben más csoport ellen folyik csőstül a gyűlöletbeszéd, a romaellenesség állandónak számít a magyar közhangulatban. Egy korábbi kutatásunkban - melyhez a most elkészült adatvizualizációt szeretnénk bemutatni - ez utóbbi jelenséget vizsgáltuk a kuruc.info…..
Kitti Balogh 2015.09.09 13:50:42
@Dr. Jones: Nagyon szemfüles vagy! Ez úgy lehet, hogy a módszer minden cikkhez egy vagy több témát rendel hozzá automatikusan aszerint, hogy milyen szavakat tartalmaz. Ha a Cozma-gyilkosság előtt volt olyan cikk, ami olyan szavakat tartalmazott, amik erre a témára voltak jellemzőek (pl. veszprémi, sportoló, szórakozóhely), akkor előfordulhat, hogy a cikkhez ezt a témát is hozzárendelte valamilyen mértékben.
Két korábbi posztunkban (itt és itt) megnéztük, hogy a CHILDES adatbázis magyar nyelvű adatain hogyan változik a gyermekek összesített szótármérete és a lexikai elemek közötti kapcsolatok száma 17-36 hónapos korig. A mostani posztunkban ugyanezekkel az adatokkal dolgozunk, azonban…..
Miután felderítettük a politikai blogok hálózatát, elemezgettük és előadtunk róla, épp itt az ideje, hogy szétromboljuk, ahogyan egy rendes LEGO-építményt illik. Na de mennyire ellenálló az építményünk? Szétesik egy jól irányzott csapástól vagy fogainkat és körmeinket…..
Noha mindenki tisztában van azzal, hogy a politikai kommunikáció tervezett és a politikusok tudatosan használnak bizonyos kifejezéseket, érveket beszédeikben, mégis megdöbbentő, mikor a kommunikáció mesterséges szabályozásának olyan kézzelfogható bizonyítékaival szembesülünk,…..
A Recession/R-indexet az 1990-es évek elején találták ki a The Economistnál azzal a céllal, hogy az USA gazdasági helyzetét, kiváltképp a válság időszakokat egy egyszerű mérőszámmal tudják előrejelezni. Ez az általuk kitalált index azt méri, hogy a „recession” - azaz…..
Hogyan lehet megmondani csak az étlap alapján, hogy olcsón megússzuk az ebédünket vagy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni? Hogyan befolyásolják a választásunkat a chipses zacskón található feliratok? Mi köze a szexnek a sushi tekercsekhez? Miként terjedt el az Óperzsa Birodalomban…..