Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ars Boni

248 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napjaink Magyarországának egyik legfurcsább jelensége a közmunka intézményrendszere. Mindenki látott már neonzöld mellényben munkásokat söprögetni az utcákon, esetleg lapátot támasztani egy földhalom mellett, de a Kormány által sikertörténetként és a magyar munkanélküliség elleni harc…..
Ars Boni Nevet akarok változtatni! 2016.12.07 18:58:39
Ismerd meg a lehetőségeidet, és lásd, hogy merre indulj el, ha már a névváltoztatás mellett döntöttél!..
Ars Boni 2016.12.08 11:38:58
@Terézágyú: Jogos, köszi az észrevételt, az utolsó bekezdés lemeradt, javítottuk. :)
A Jobbik arra kéri a Kormányt, hogy a jövőben a nyári időszámítás legyen érvényben, és szüntessék még az óraátállítást. A párt a költséghatékonyabb termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolja a javaslatot. A kezdeményezés igen erős társadalmi támogatottságot élvez, egy…..
Egyre több házasulandó veszi fontolóra akár már a nagy nap előtt, hogy a leendő házastárssal közös életük egyik alapját képező pénzügyeket általuk szabályozott keretek közé tereljék. Egy rendkívül megosztó, mégis egyre növekvő mértékben használt szerződési formáról van szó, amelynek megkötésével…..
Az alapállás igen egyszerű: az Európai Unió jogával ellentétesen kivetett tagállami adó az EU jogára történő hivatkozással a tagállami bíróság előtt visszakövetelhető. Amennyiben a tagállami bíróban kétely merül fel az EU jog alkalmazásával kapcsolatban, akkor…..
Az EJEB elmarasztalása a 2. cikk kapcsán az élethez való jog sérelmére és a hatékony nyomozás hiányára is kiterjedt. Magyarországot korábban egyetlen egyszer marasztalta el az EJEB az élethez való jog sérelme miatt az R.R. és mások ügyében, azonban először marasztal el a…..
Az új Ptk. bevezetésével intenzív vita alakult ki a vezető tisztségviselői felelősségről, illetve annak megváltozásáról és egyben újraszabályozásáról. Folyóiratunk is több alkalommal teret adott az erről szóló jogirodalmi diskurzusnak. (1) A Magyar Jog legújabb számában…..
Habár az Unió audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelve (AVMS)[i] már több éves múltra tekint vissza, most először fordultak az Európai Unió Bíróságához az „audiovizuális médiaszolgáltatás”, mint fogalom kontúrjainak meghúzására. Az osztrák…..
2015. október 8-án a belga Koen Lenaerts-ot választották az Európai Bíróság elnökévé. Lenaerts közel 30 éves bírói tapasztalattal rendelkezik, emellett az Európa-jog tudományának is kiemelkedő személyisége, bíróként az egyik fő célkitűzése a hatékony jogvédelem…..
Az európai integráción belül – különösen napjainkban – mind többször jelennek meg az „európai identitás”, „Európa identitása” fordulatok, a Lisszaboni Szerződés pedig a tagállamok nemzeti identitásának tiszteletben tartását követeli meg az Uniótól. Ahhoz azonban,…..
A faji-etnikai jellemzőket tartalmazó szenzitív adatokkal való visszaélés egyik legveszélyesebb formája a profilalkotás céljából történő felhasználás. Ilyen esetekben nagy a veszélye annak, hogy az e csoportokba tartozó személyeket hátrányos megkülönböztetés éri. Ennek az…..
Egyéni vagy társadalmi probléma? Magánszféra tiszteletben tartása vagy védtelenül hagyása? Éjjeliőr vagy paternalista állam? A bullying, azaz bántalmazás, elnyomás a társadalmi életviszonyok, azon belül is leginkább a gyermekek világának egy régóta megoldásra váró…..
Ars Boni Olvashatatlan! Elégtelen! 2015.10.14 08:30:00
Érvénytelen lehet az összes, jogegységi határozat előtt készült allográf végrendelet, valamint  öröklési szerződés, amely nem felel meg a Kúria által utólag támasztott, a törvény szövegénél szigorúbb kritériumoknak? Jogellenesen fogalmazott meg a Kúria a…..
Tudod, mi az a cyberbullying? Esetleg nem is hallottál még róla? Akkor ott a helyed a Magyar Országos Cyberbullying Konferencián, Szegeden! Médiapartner: az Ars Boni.   A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszéke és Büntetőjogi és Büntető…..
Sokak megkönnyebbülésére a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétfő délután bejelentette, hogy mégsem zárt kapuk mögött kerül megrendezésre a mai Magyarország – Feröer-szigetek Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, mivel az UEFA Fellebbviteli Szerve (Appeals Body) az első…..
Létezik-e jogrendszerek közötti verseny? - Joggazdaságtani konferencia a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen  A címben szereplő kérdés állt a középpontjában annak a szeptember 4-én megrendezett joggazdaságtani konferenciának, amelyen számos, a jogtudomány különböző…..
A büntetés az elítélt joga is egyben, mivel ezáltal lehetőséget kap arra, hogy megszabaduljon elkövetett bűnétől, így bizonyos tekintetben a büntetés-végrehajtás által az emberi méltóság védelme is érvényesül. Azonban megvizsgálva a büntetés-végrehajtás célját,…..
A jog világában a szerződésszegésre, mint hatékony cselekedetre tekinteni elsőre talán furcsának, sőt elképzelhetetlennek tűnik. Még a hatékony szerződésszegés elméletével foglalkozó joggazdaságtanban is ez az egyik legszélesebb körben kritizált elmélet. Mégis egy jogász…..
Régóta visszatérő téma, nem is csak jogászkörökben, hanem a szélesebb közbeszédben is, hogy az intézkedő rendőrök fényképe milyen formában jelenhet meg a médiában. Ezzel kapcsolatban bizonyára sokan emlékeznek még a nagy sajtónyilvánosságot kapott 28/2014. (IX. 29.) AB…..
Július elsején immáron hatályba lépésének harmadik évfordulóját ünnepelte az a 2011 decemberében elfogadott munka törvénykönyve (továbbiakban új Mt.), amely már a parlamenti vitát megelőzően is óriási közéleti polémia sorozatot generált. A szociális szereplők és a…..
Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság június 26-i döntésében kimondta, hogy az Alkotmány Tizennegyedik Kiegészítése értelmében az azonos nemű párok házasságát minden államban engedélyezni kell, s minden államnak kötelessége elismerni egy más államban, azonos neműek közt…..
interjú dr. Juhász Miklóssal, a Gazdasági Versenyhivatal elnökével Menyire eredményes az engedékenységi politika alkalmazása a kartellek feltárása terén? Mennyire jogkövetők a magyarországi vállalkozások? Dr. Juhász Miklóst, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét…..
Ars Boni A res iudicata terjedelme 2015.07.24 08:45:43
A res iudicata jogintézménye tekintetében egy alapvető eljárásjogi intézményről, elvről beszélhetünk, amely a jogállamiság egyik alapkövét, a jogbiztonságot szolgálja. Ebből kifolyólag a res iudicata olyan jogintézmény, amelynek érvényesülése az egész jogrendszeren belül…..
Az új polgári perrendtartás elfogadása után sem változtatna lényegesen a választottbíróságok szabályozásán Kecskés László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Választottbíróság elnöke. Kecskés elnökként a választottbíróságokat az…..