Regisztráció Blogot indítok
Adatok
betulapendula83

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt…..
betulapendula83 2017.01.14 10:54:09
Létező problémáról ír a poszt szerzője, de a nagy meglepettséget nem igazán értem. Ha egy éven keresztül mindenre felkészültek, akkor arra nem, hogy az elején esetleg nehéz lesz érteni a brit angolt?
6 éve élek Angliában, előtte fél évet töltöttem a Dél-afrikai Köztársaságban. Míg a fél év Afrika sokat lendített az angol beszédem folyamatosságán, a brit angol engem is meglepetésként ért, mint szinte mindenkit. Ennek bizony hagyni kell egy kis időt, és nem kétségbe esni. A tanulás során mindenkit fognak negatív élmények érni. Ilyen a világ.
Kinek fél évbe, kinek két évbe kerül, de ha valaki tényleg angol közegben dolgozik, és nem a többi bevándorlóhoz menekül szabadidejében, akkor tisztulni fog a nyelv értése és a beszéd is.
A nyelvtudásért sajna meg kell dolgozni. Ez nem kéne, hogy meglepetést okozzon.
A leírt frusztrációkat persze megértem, nem könnyű. Tanulási időszaknak kell felfogni. Az segíthet pl, ha a nyelvi korlátok ellenére mégis össze tudsz ismerkedni pár anyanyelvi angollal a környezetedben, akik így Téged fognak látni, nem a botladozó nyelvtudásod. Nekem ez pl egy viszonylag fontos segítség volt a sok közül. (Másik fontos elem a brit akcentusú filmek nézése először felirattal, majd anélkül.)
Egy felnőtt korban elsajátított második nyelven soha nem fogunk tudni olyan választékosan és árnyaltan fogalmazni, mint az anyanyelvünkön. Ezt bele kell kalkulálni abba, ha valaki Magyarországon kívül telepedik le. A gördülékeny beszéd, beszédértés és olvasás viszont néhány év alatt elsajátítható. (Ha valaki már egy középszintű alap nyelvtudással érkezik.)
Idő, és türelem. Sok sikert ezekhez a poszt írójának!
(Míg a brit és az amerikai angol megértésével nincs problémám, az írek által beszélt és az ausztrál angolnál nekem is jobban kell hegyezni a fülem. Idő, és gyakorlat, míg rá tudunk állni egy akcentusra.)
Több szempontból is izgalmas szárnypróbálgatásnak lehettek ma szemtanúi, ugyanis a Határátkelő történetében még nem fordult elő az a páros interjúforma (már ha ez a megfelelő meghatározás rá), amit most olvashattok. Másrészt a kérdéseket ezúttal nem én, hanem a Frankfurti…..
betulapendula83 2016.07.25 15:51:29
@montroyal ( CAN qc):
Ez nem a testi adottságoktól függ, hanem a nyelvtudás szintjétől.
(A nyelv alatt itt nem testrész értendő.)
Világszerte óriási üzlet a drog, - egyes becslések szerint éves szinten mintegy  870 milliárd US $-ról van szó.  Jóllehet folyamatosan változnak az erőviszonyok, sőt  hullanak a fejek, - de a mindenkori drog bárók és kartell főnökök elképesztő illegális jövedelmeket…..
betulapendula83 2014.07.24 11:10:38
@diszkriminans: Nem azért folyik vita, mert jó volt a bejegyzés, hanem azért, mert nem volt az. És ez nem feltétlen pozitív szerintem, kivéve persze, ha az egyetlen cél a látogatottság növelése, de azt szerintem nem így szerette volna elérni a szerző.
Arról pedig, hogy ki, mit, miért nevez drognak, órákig lehetne disputálni.
betulapendula83 2014.07.24 10:40:44
@diszkriminans: Igen, igazad van. De ha nem ért hozzá, akkor szerintem ennyit se írjon.
betulapendula83 2014.07.24 10:48:47
@diszkriminans: Ennyire mindenki lehet biztonsági szakember a témában 5-10 perc net böngészés után...
Miért akar mindenki Amerikában élni? Ez a kérdés mindenkiben felmerült már, hiszen ha egy fiatalt megkérdezünk, hol szeretne élni 90%, hogy azt mondja Amerikában. De legyünk őszinték mi magunk is szívesen élnénk a nyughatatlan és örökké pörgős USÁ-ban. Erre a kérdésre én…..
Ma ismét gasztronapot tartunk, viszont nem főzünk, hanem Christine segítségével átfutjuk a boltok kínálatát, és kiderül, hogy nagyon sok minden pótolható, ha valakinek a hazai ízek hiányoznak. Ráadásul a helyi ételek között is akad olyan, ami erősen hasonlít egyes magyar…..
Tegnap este kedvem támadt kutyulni valamit vacsorára, viszont semmi ötletem nem volt, hogy mit lehetne csinálni. A munkahelyem mellett van egy étkezde, hogy lehet saját összeállítású tésztákat készíttetni, és nem fanyalog a séf, ha nagyon össze nem illő dolgokat válogatok össze…..
   A Grand Hotel Iberostar Budapest étterme a Restaurante La Plaza ( http://www.laplazarestaurant.hu/ ) lett a „Luxury Edition” következő állomása. Az első állomás a Gresham Restaurant volt a Four Saesons-ben.   A blog kezdetkor eldöntöttem, hogy amennyire lehet, pozitív…..