Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Shorlex

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az úgynevezett ügyvédi összefogás formáció még plakátokon is kampányol többek közt a III. kerületi bíróság mellett.  Mindeközben a levelező listákon kortes levelek kőröznek. Soha sem volt még ilyen forró választási hangulat a kamara történetében.Íme egy levél,…..
Shorlex 2014.02.19 16:27:51
Érdekes egy írással van dolgunk odafent. Több szempont alapján is górcső alá tudnám vetni, nézzünk pár releváns kérdést.

Az első szembetűnő dolog az, hogy a csatolt listára való szavazásra
-a kamara "megmentése" miatt
- háborús állapotok közepette
- aki nincs velünk az ellenünk elvéből kiindulva
- tudatlan és tájékozatlan kollégák fantazmagoriálásától tartva
- ésatöbbi indokból
van szükség.

Ezalatt a szerző negatív kampányról beszél (!!) az új, mindent tagadó, politikai okokból (is?) szerveződő rendszerváltók részéről.

Tisztelt Uram!
Írásában egyetlen mondatot, egyetlen szót, egyetlen betűt nem láttam arra vonatkozóan, hogy miért kellene az Önök PROGRAMJÁRA szavaznom. Kizárólag arra való felhívást olvasok, hogy azért szavazzak a "régi rezsimre", mert az új fiúk elhozzák az ügyvédi kamara, hivatás, normák, vívmányok apokalipszisét. Önök szerint legalábbis.

Értelemszerű, hogy egy ügyvédi csoportosulásnak semmi más érdeke nincs és nem is lehet, mintsem a kamara által elért eredmények tökéletes sárba tiprása. Ez már csak azért is érdekében áll az összefogás tagjainak, mert gyakorló jogászként közvetlenül profitálnának mindenből, ami az ügyvédi vívmányok rombolását jelenti.

Jómagam - részben a korábbi "olvasmányok", részben jelen sokatmondó írása alapján - egyértelműen leszűröm azt a következtetést, hogy Önök egyszerűen rettegnek a változástól. Kitaláltak valamit (matrica projekt, majd még visszatérünk rá), amit szent tehénként kezelve meg vannak róla győződve, hogy így és csakis így oldható meg az ügyvédi lét egzisztenciális mibenléte. Mindenki, aki mást mond, annak nincs igaza, vívmányromboló összeesküvőként viselkedik.

Azt reméltem, hogy az átlagostól magasabban képzett érintett kör révén egy országgyűlésihez hasonló szituációban ("választások") magasabb nívójú érvelésre is sor kerül, mintsem a másik fél állandó ócsárolása, a félelemkeltés az újtól és az elferdített lejáratás.
Természetesen Önök most arra gondolnak, hogy ugyanez a másik fél részéről hasonlóan megtalálható az eszköztárban.
Nem azzal van a gond, ha egy etikus és elfogadható mértékben kritizáljuk az ellenérdekű felet. Nem azzal van gond, ha kulturált formában kifejezzük nemtetszésünket a másik fél programjáról, múltbeli cselekedeteiről, általunk vélt hibás döntéseiről. Ez az értékelés természetes velejárója.

Azonban az ezen a héten - többek között személyemhez is eljuttatott - kampányanyagon kívül a jelenleg regnálók részéről semmi másról nem esik szó, mintsem arról, hogy nehogy már le legyünk váltva, mert akkor lesz itt irgum-burgum a csúnya rossz újak részéről.

Ezt valamivel alá is tudják támasztani, vagy egyszerűen képtelenek arra, hogy érdemben, pozitív módon kampányoljanak a saját programjuk mellett (van olyan)?

A matricáról röviden. Kezeljük a matricát egy üzleti vállalkozásként. Ne legyenek illúziónk vadkapitalista világunkról, 2014-et írunk. Ahol sokan, komolyan és szervezetten "veszekednek", ott pénzről van szó.
Legyen ez a matrica egy meglévő gazdasági társaság "új terméke".
Tudomásom van róla, hogy a matrica részletes üzleti tervét (nem X oldalas tájékoztató brosúrákról, pár bekezdéses szöveges leírásokról, hanem komoly számításokat tartalmazó vaskos excel táblákról, minőségi és mennyiségi tervekről beszélünk) nem nagyon látta senki, akinek kellett / illett volna.
Úgy el tudom képzelni azt a szituációt, amikor egy gyorsétterem lánc termékfejlesztési menedzsere a board ülésén előadja azt, hogy be kellene vezetni egy új terméket. Nem tudja (akarja...) ugyan bemutatni, hogy milyen eladási adatokkal számolnak, milyen forgalmat lehet alapul venni, milyen helyettesítő termék deficitre lehet számolni, sorolhatnám végtelenségig; legfeljebb annyit tudnak, hogy a termék ára X dollár lesz. És ennyi, ez alapján tessék eldönteni, hogy mennyire lesz nekünk jó ez az új termék.

Nos, nem lövök nagyon mellé, ha az ilyen "homályba bújt projektek" minimum elgondolkodtatják az embert ennek a remek új terméknek a létjogosultságáról, izgalmas részleteiről.
És akkor nem is térek ki az olyan részletekre terjedelmi okokból, mint ezek a zengzetes szavak, miszerint a nagyközönség elvárja (volt közvélemény-kutatás, ahol az utca embere ezt rótta fel a magyar ügyvédségnek, hogy nincs hologramos matrica az adásvételijén?) ésatöbbi.

Szintén nem térnék ki részletesen az "újak" kampányának eszközeire (miért van plakáton és társai), de meg kívánom említeni, hogy ha egy demokratikus úton szerveződő választás során az ügyvédek saját lapja, kamarai hírlevél egyszerűen negálja egy érdekcsoport közleményeinek megjelentetését (mégis, hogy képzelik ezt, de komolyan??), akkor olyan eszközt kénytelen választani az érdekét érvényesíteni kívánó fél, amit talál, elfogadható és hatékony.

Nem kérek senkit arra, hogy szavazzon ide vagy oda. Arra szavazzon, akinek a PROGRAMJA olyan pozitív tartalmat jelenít meg számára, amellyel a leginkább azonosulni tud és amelyet megalapozottnak és hitelesnek tart.

További szép napot!