Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mbemba

1724 bejegyzést írt és 5641 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon nehéz ügy gyermekekkel a holokausztról beszélni! Hazánk korabeli vezetőinek, illetve lakóinak felelősségéről ugyancsak nem könnyű!Unokatestvérem (Zágoni Balázs) pár hete megjelent ifjúsági regénye, illetve fiatalabb korosztályok számára a második képen szereplő képregény remek lehetőséget…..
olvasunk.blog.hu Márai fái 2024.10.05 11:32:39
Nagyon szeretem olvasgatni Márai naplóit! Jó olvasmány három percre, két órát bújva, elmélkedve, merengve. Magunkon gondolkodva, magyarokon, amerikaikon, olaszokon, irodalmon, történelmen. Mindenen. Majdnem. :)De valahogy ,,természet és Márai", nem sok kép jut eszembe!Viszont itt egy 1959ből: ,,A…..
Tom Hanks neve számomra garancia! Tehát eleve tudtam, hogy Az ember, akit Ottónak hívnak rossz film nem lehet. Megnéztük! Azóta idézzük és felidézzük megfelelő helyzetkben. Mert Ottóra könnyű emlékezni! Otto saját szabályai szerint él, ami új, azt nem szereti, mogorva, nagyon mogorva. Felesége…..
Sok-sok éve láttam a filmet (Latinovits, Darvas Iván, Bujtor), jó emlék maradt, így tudtam, hogy előbb-utóbb a könyv is meglesz. És jó döntés volt! A könyv ugyancsak zseniális! Meggyőződésem, hogy ha nem tudnánk, mikor írták a Pendragont (1934, mármint a megjelenés), akkor arra gondolnánk, hogy a Da…..
Ha magyar irodalomtérténet, akkor Szerb Antal; ha belső utazás, akkor Utas és holdvilág; ha kegyetlen sors, akkor Szerb Antal.Trecento... quattroccento,... cinquecento! - mondta a pincér és leszámolta az asztalra az olasz torténelem nagy századait.Ha félnapos tökéletes olvasmány, akkor Szerb…..
Igen, Bereményi Géza izgalmasan, szépen megírt életrajzáról van szó, de fűszerezve szép-szép vagy izgalmas anekdotákkal: Weöres Sándorról, Kádárról, 56ról... sokkal több ez a könyv egy önéletrajznál. Vártam folyton Cseh Tamást, de most nem kaptam meg, csak úgy nagyon mandinerből (Bereményi zenei…..
Mi van Bereményi Géza életregényében? Sok zseniális téma (Budapest, történelem,...), sok nagyszerű fejezet (56, első dalok,..,..), sok gyönyörű emlék (bizalmas gyermekkori séták a Kerepesiben, locsolások,...), néhány elragadó vallomás, íme egy közülük::,,Pedig nem akarok játszani. Semmit sem akarok,…..
Nagyon megdolgozott ez a könyv. Megdolgozott, mert hitelesnek éreztem, nagyon-nagyon életszagú volt. Ráerősítettek erre a hitelességre a kísérőképek. Rögön az elején a híres önarckép, ahová folyton vissza lehetett (úgy éreztem, hogy kellett!) lapozni. Korábban Irving Stone-tól Michelangeló…..
A Könyvmentők (Kálvin tér) szekerén kutakodtam olasz könyvek után, mikor elmosolyodtam, látván, hogy egy francia könyv is odakveeredett! Jó helyen volt, mert rátaláltam erre a könyre, melynek szerzője az 1998as francia világbajnok csapat (Henry, Zidane, Petit, Trezeguet,...) szövetségi kapitánya,…..
  Zseniális könyv! Hrabal úgy döntött, hogy belebújik feleségének a fejébe, gondolataiba, feleségének szókincsét, fordulatait alkalmazza és elmeséli vele a világot, az akkori 60as, 70es, 80as évekbeli cseh világot (gyakran éreztem magaménak). Márpedig izgalmas élet volt arrafelé akkor, merthogy a…..
Sok éve, hogy ezt a könyvet édesanyámnak ajándékoztam. Most beleolvasva, látom, hogy elõszavát-ajánlóját – nagy meglepetésemre – Jane Goodall írta. Nem egy egyszerû ajánló, hanem személyes hangú, eredeti olvasmány. Íme néhány részlet:,,...Én alig ismertem Louis de Funèst. Ám ahogy felfedeztem…..
A napokban volt 240 éves Kőrösi Csoma Sándor! Tudjuk, tudogatjuk, hogy ő írta a tibeti-angol és az angol-tibeti szótárt, hogy foglalkozott Tibet kultúrájával, leírta azt súlyos könyvekbe. És a legfontosabb számunkra: kereste az őshazánkat! Utóbbinak a vágya volt az, amelyik elhúzta Európából…..
  Erről a zseniális videóról - pontosabban zseniális néniről - ezek a zseniális Márai-sorok jutottak eszembe:,,Gyakran olvasunk olyasmit, hogy Hollywoodban az idén fiatal krokodilusokat viselnek a világszép dívák, vagy csörgőkígyót tekernek nyakuk köré, ha társaságban jelennek meg, nemritkán…..
2024ben Pesaro a szokásosnál is több kulturális programot szervezhet és azok még nagyobb figyelmet kapnak! Azért is örvenedtes ez a választás, mert Marche tartomány Olaszország egyik kevésbé ismert területe. Pesaro egy Adria-parti, lényegében 100 ezer lakosú város. Viszonylagos ismetsége Gioacchino…..
A minap 5-1re nyert az Inter a Milan ellen! Erről jutott eszembe, hogy rákeressek arra, hogy van-e nyoma annak, hogy valamikor 3-0ra nyert az Inter a Milan ellen, úgy hogy mindhárom gólt egy magyar ember vágta.Ő volt Ners István!!!!!! Steeeeeefano Nyers, Párizsban Étienne!1953. november 1én trötént!…..
Ha egyszer tetoválásom lesz, akkor Tersánszky lesz rajta... egy zseniális mondata vagy nagy hirtelenjében írt verse... vagy valamelyik könyvének címe: Kakuk Marci, Misi Mókus, Egy vezérbika emlékiratai, Legenda a nyúlpaprikáksról,... de lehet inkább egyik hőse fogja ékesíteni bicepszem: Misi Mókus,…..
Annyira megfogott a Kojot négy lelke címú animációs film, hogy nem tudtam nem folytatni az utat, hogy megtudjam miből meríthettek a szerzők (Gauder Áron, Bereményi Géza). Így jutottunk el Cseh Tamás gyűjtéséig, vagyis eddig a könyvig.A filmet tavasszal láttuk a nyár pedig az olvasást illetőleg azzal…..
https://www.eurosport.it/atletica/mondiali-di-atletica/2023/mondiali-gianmarco-tamberi-salta-anche-in-acqua-tuffo-pazzo-insieme-ai-siepisti_vid1973964/video.shtml..
Két-három hete nem tudtam, hogy Rónaszegi Miklós volt, akinek nevéhez a Delfin-könyvek elindulása kötődik. Évek óta ott volt előttem a polcon a Genovai fogoly című könyv, pár napja levettem és nem tudtam letenni, nem tudtam nem befejezni három nap alatt. Nem tudtam, hogy ifjúsági regénynek kezdek…..
Napok óta forgatok egy könyvet és valamennyi alkalommal leköt. Mindig van benne valami élvezetes, káprázatos. Bölöni Farkas Sándor 1832ben Amerikában járt és igen színesen írt. Az élményt nem fojtotta vissza, nem kereste a szavakat, hanem, ujjongva, mint gyermek leírt mindent mit látott.…..
https://olvasunk.blog.hu/2023/07/16/romarol_mindent_konyvismerteto..
Egy hétig egy olyan házban laktam, ahol a falakről dőltek rám a kincsek! Konkrétabban: olyan könyvespolcok voltak mindenfelé, ahonnan ezer könyvet leemelhettem és kedvemre válogathattam. Úgy éreztem, hogy kíváncsi is vagyok, de ugyanakkor nem  magunkkal akarom tölteni az időt (értsd: ezúttal nem…..
Olaszországban koncertezik Bob Dylan! 82 éves a 2016ban Irodalmi Nobelt kapó amerikai énekes!(Talán szívesebben mennék el végre egy Mannarino-koncertre, de ha hallom, hogy Dylan idén Olaszországban jár, akkor lehet mégis oda csoportosítom a forgótőkém. Marad Pécs, Sárospatak, Kolozsvár,...)Lehet,…..
Pár hónapja olasz témájú budapesti sétákat szervezek! A holnapi séta meghirdetésére írtam egy posztot! PÁRBAJ Italo Santelli? Ungaro Santelli! Az Olasz séták Budapesten pénteki sétája (június 9, 17,30) a Blahán kezdődik és rögtön a bemutatkozás után Santelli mester vívóterme (Sale…..
Deledda azért is érdekelt, mert Nobel-díjas, de most inkább azért vettem le a polcról a L'edera (Borostyán) című könyvét, mert az elmúlt hetekben egyik tanítványommal folyton Szardínia volt a téma. Érdekes világ. Most az jut eszembe, hogy így jellemezzem: Szigetebb Szicíliánál is! Ezt a regényét…..