Regisztráció Blogot indítok
Adatok
acerola

30 bejegyzést írt és 95 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a 7. év, hogy az otthoni komlóból sört főzök. Hagyományosan ennek a sörnek mindig Balkonale a neve. Megpróbálok mindent töviről hegyire megmutatni, hogy én hogyan csinálom. Bár az a célom, hogy megmutassam, nem is túl nehéz sört főzni, a sok kémiai só, amit hozzáadok esetleg elbátortalaníthat…..
A MÁV néhány évvel ezelőtt megszüntette a büfékocsikat, majd pár hónapja újra üzembe helyezte őket. Nem csoda, hogy anno nem volt rá kereslet, a válsággal sújtott (meg azért a korábbi éveken sem feltétlenül a nyugati jólétről ismert) Magyarországon a legtöbben érthetően még a helyjegy árát is…..
Az én világom Darázsfészek 2010.06.01 18:50:00
A darázsfészek is egy régies édesség, amely kelt tésztával készül. Kiváló sütemény reggelire, uzsonnára, mi hideg tejet iszunk hozzá. Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt2 dkg élesztő1,5 dl tej10 dkg vaj10 dkg kristálycukor1 tojáscsipet…..
Ez a cikk a maláta készítésről szól. Aki konkrétan sört szeretne főzni az folytassa itt. Egy házi sörfőző vagy sörkedvelő kívülről fújja miből készül a sör: víz, maláta, komló és élesztő. Meglepő, de szinte mindegyiket elő tudjuk otthon is állítani. Komlót termeszthetünk otthon, malátát pedig…..
acerola 2019.02.14 09:03:25
@Daniel 6: A FAKU első pontját elolvastad? Ha igen olvasd el még egyszer. :) Mérés nélkül nem tudok semmit mondani. Egyébként szerintem rendben van.
acerola 2019.02.14 09:35:18
@Daniel 6: Egyébként milyen élesztőt használtál? A sörélesztők jobban ülepednek mint a sütő vagy borélesztők. Bubisodás után idővel szépen le szokott tisztulni a sör. A hideg ilyenkor sokat segít. De van zavaros sörstílus is.
acerola 2019.02.14 13:25:51
@Daniel 6: Még egyszer. Az hogy hány napig kotyog a kotyogó, nem jelent semmit. Szerintem inkább ott a baj. Ezért ajánlgatom a FAKU-t. Ha már több sört is főztél igazán vehetnél egy fokolót és megmérhetnéd, hogy leerjedt vagy sem. Palackozás előtt szerintem ez kötelező. De az 50C jobban hangzik. Nedvesen a 70C elég soknak tűnik. Az enzimek roncsolódhatnak. Ha már száraz a maláta, akkor az enzimek is jobban bírják.
Ez a bejegyzés méretét tekintve inkább a Facebook oldalamra kívánkozna. Viszont az ott lévő cikkek hamar elsüllyednek. És szerintem ez egy nagyon fontos és érdekes téma. Szóval keserűbb lesz-e a sör ha hidegkomlózzuk? Mit gondoltok? A helyes válasz egy nemrég megjelent cikk szerint igen is meg nem…..
acerola 2017.06.07 14:10:32
@Szekely: Nem szeretem az ennyire keserű söröket. A legutóbbi IPA-m hasonló alkohollal 55 IBU-ra volt belőve. A búzasört 15 IBU alatt szeretem tartani. Nem komló hangsúlyos, úgyhogy 60 perces esetleg pluszban 30 perces komlóval csináltam eddig. Tehát gyakorlatilag nincs benne aromakomló. Az Ipáról majd számolj be, ha jobb lett.
acerola 2017.06.07 14:54:28
@Szekely: Nekem soknak tűnik. Több leszmint 15 az IBU-ja. Meg a Citrát inkább egy másik sörbe raknám aroma komlónak. Lehet hogy elég lenne a Perle is, ha 60 percnél adod. De majd számold ki ezt is.
acerola 2017.06.16 15:41:22
@Szekely: Örülök, hogy jobb lett az IPA. A söröket az állapot alapján kell kezelni. Nem az időt kell nézni. Elméletileg. Szóval ha tudnám, hogy mi az elméleti végsűrűség, akkor annál a sűrűségnél már lehet palackozni. De általában nem biztos az ember benne, mert sok változós egyenlet. (élesztő típus, cefrézés, hőmérséklet, élesztő mennyiség) Ezért a gyakorlat az, hogy várok 2 hetet és ha jó a sűrűség, megfelelő a tisztaság, akkor palackozok. A másik tényező a sör tisztasága. Ez élesztő és sörstílus függő is.
Először beszél őszintén a Bocuse d'Or döntőjén, Lyonban átélt érzelmeiről Széll Tamás, aki egy most bemutatásra kerülő dokumentumfilmben elmondja, mennyire nehéz volt lepleznie csalódottságát, és hogy örökre lesz benne egy rossz érzés a verseny miatt. Folytatódik a TV Paprika Bocuse d’Or sorozata,…..
acerola 2017.04.20 09:31:42
@Muad\\\'Dib: Ne etesd a trollt.
Sört főzni nem is olyan nehéz. Ezt mindenki tudja, aki kipróbálta. De mi van azokkal, akik még nem próbálták? Amíg nincs felszerelésük, addig nem tudják kipróbálni. Majd minden leírásban 20-30 literes fazekak és 30 literes erjesztők szerepelnek. Ezek beszerzése sokakat elrettenthet a hobbi…..
acerola 2016.07.27 10:25:44
@Borbíró_Andris: gratula az első sörödhöz.
acerola 2017.03.18 23:17:44
@eszemel: Az FM21 a leírása szerint a WYEAST 3711-re hasonlít. Az egy elég megbízható élesztő. Jól erjeszt. Egyébként hasonlít a száraz élesztőre, amit ajánlottam. Starter nélkül öntsd bele a felét 5 literbe. Starterrel elegendő talán a harmada is. Picit forralj a sörleven, hogy biztos pasztörizált legyen. 1-2 óra alatt azért nem lesz egy igazi starter. Igazán szaporodást nem fogsz elérni, de felerősítheted az élesztőket, ha gyakran rázogatod és elegendő oxigént kapnak.
Elég korán elkészítettem az első mágneses keverőmet. Hiszen mindig is érdekeltek a különböző élesztők. Folyékony élesztőhöz például illik startert készíteni. A lefagyasztott vagy egy üveg bolti sörből kitenyésztett élesztő felszaporításához is jó hasznát vesszük ennek az eszköznek. Teszteltem kb…..
Hogy miért pont disznótoros eszközökkel főzünk ma sört? Mondhatnám azt, hogy ez az otthoni eszközökkel sorozat. Volt már konyhai eszközökkel kis mennyiség, most a disznótoros üsttel nagy mennyiség jön. De valójában mióta megcsináltam a legelső - akkor még sűrítményből készült - sörömet, azóta…..
acerola 2017.02.20 12:53:59
@BNati: Ezt még nem láttam én sem. Köszi. Bár azóta Roland már nincs a Legendánál. Valamint Olaszék is új helyen főzik a sört. Ajánlom egyébként a kezdőknek szóló linkgyűjteményt. Ott is van pár videó meg oldal a sörfőzésről. sorforum.blog.hu/2014/09/06/otthoni_sorfozesrol_kezdoknek_linkgyujtemeny
Hogy kerül ide a cider? Ez egy sörfőzős blog, ahol a házi sörfőzést ismerhetjük meg. Egyrész mert könnyű elkészíteni, másrészt mert egy nagyon jó előszobája lehet a sörkészítésnek. A mostani írásom első részében egy egyszerű otthon megvalósítható receptet ismertetek. Azután megpróbálok kicsit…..
acerola 2017.01.17 11:51:04
@mrtrent1: Ez a típus pasztörizált. Ráadásul, ha felforralod akkor zavaros lesz a pektintől. Furcsa mi? Csak beleöntöd, hozzáadod az élesztőt és már kész is vagy. :)
acerola 2017.02.01 13:52:07
@Zsombeer:
- Átfejteni a tisztulás miatt kell. Minden átfejtés után látszik, hogy tisztább és tisztább lesz a cider. Nem tudom, hogy milyen hatása van, ha marad benne seprő. Panel válaszokat persze tudok adni, hogy autolízis, meg stabilitási gondok meg esztétika. De saját tapasztalatom nincs.
- Megint tippelek. Nálam végig szobahőn volt. A tisztulásnak biztos használ az alacsonyabb hőmérséklet. A kerekedés szerintem lassabb lesz. A bacik lassabban dolgoznak. Ha teheted a másodlagost inkább csináld még melegebben. De ha nem megy akkor meg próbáld meg a hűvösben és írd meg hogy hogyan alakult. :)
- A présnél törekedjetek arra, hogy kezeletlen, lefestetlen vas ne érintkezzen az almalével. De itt szintén te leszel az úttörő. Kérjük a beszámolót. :) (ha rákeresel a youtube-on, akkor találsz videókat cider présről, amik olajemelőt falapokat és szűrőkendőket használnak a préseléshez. De nyilván csak akkor mennék ebbe az irányba én is, ha a meglévő szőlőprés nem válik be)
Gyakran olvasok angolul sörfőzéses szakszöveget. Sőt igazából szinte csak angolul olvasok ilyen szövegeket. Amikor pedig egy bejegyzést akarok írni ide a blogra, akkor gyakran felmerül, hogy ezt vagy azt a kifejezést, hogyan mondjuk magyarul. Avagy most az egyesülettel például a BJCP 2015-es…..
Most hogy az előző cikkben bemutattuk, hogy nyugodtan kihagyhatjuk a sör hűtését. Eszembe jutott, hogy vannak jó kis fényképeim hogyan építsünk magunknak réz hőcserélő spirált a sör hűtéséhez. Mindkét eljárással lehet sört főzni. Nem baj ha több eszköz is van a…..
acerola 2014.12.13 18:39:45
@jó sört nekem: Sok szerencsét a sörfőzéshez. Jól hangzik a terved. Ennél a sörnél talán most nem fontos, de mindig nézd meg az élesztő optimális erjesztési hőmérsékletét.
acerola 2014.12.15 23:55:15
@jó sört nekem: Nem szeretnék ilyesmivel foglalkozni, de segítek, ha elakadtál valamiben. Egyébként meg vehetsz készen Olasznál. olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_23&products_id=486
acerola 2016.10.21 11:09:15
@mrtrent1: Mostanában ritkán használom. Gyakrabban no chill-ezek. Szerintem akármekkora mennyiséget lehűthetsz vele. A kérdés a sebességen van. A cikkben említett adatok 15-20l-re vonatkoznak.
Az ellenáramú hűtés fel sem merült bennem. Kevés a helyem a lakásban és sokkal problémásabbnak érzem a takarítását.
Aki főzött már sört az tudja, hogy egy-egy sörstílust alapvetően meghatároz a felhasznált élesztő. Nagyon jó példa erre a német búzasör. Ennek a sörnek a banános, szegfűszeges jegyeit kizárólag az élesztőnek köszönhetjük. Nagy érték tehát egy olyan élesztő, amivel a…..
acerola 2016.04.15 18:36:38
@fonill: Szépen beindult. Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy a fagyasztó az ideális tárolás, de lehet. Nem pusztul el az látszik.
acerola 2016.10.13 12:08:04
@Borbíró_Andris: 1. Nem értem mi a kérdés. Ha van élesztő, akkor lehet szaporítani és fagyasztani. 2 Én a forralásban bízok, de nem árt pluszban a fertőtlenítés. 3. másik kommentben már említetted a "The Yeast" című könyv.
acerola 2016.10.13 13:36:36
@Borbíró_Andris: Folyékony élesztőt jelenleg nem lehet hazai boltokban kapni. A twojbrowar-ból szoktunk rendelni. De a Beerodalom is tervezi, hogy tartani fognak. Egyébként a Mangrove Jack száraz búza élesztője nem olyan rossz szerintem.
A könyv stimmel.
Az előző posztban élesztőt szaporítottunk. Saját szaporítású, esetleg mosott élesztő esetében mindig felmerül, hogy mennyi is van pontosan? Elegendő lesz a sörhöz? Beleöntsem az egészet vagy a fele/harmada elég lesz. A mennyi is kell kérdésre elég jó válaszokat lehet adni…..
A sör története közel egyidős az emberi történelemmel. Ötezer éves sumér agyagtáblák örökítik meg a korai sörözéseket, és még régebbi, a mai Kína illetve Irán területéről előkerülő agyagedények falain is fellelhető a habos rekreációs ital nyoma. A folyamat során az egész erjedési folyamat lelkét…..
Egy korábbi cikkemben megmutattam a malátázás alapjait. Most a sör másik alapanyaga kerül sorra a komló. Hagyományosan a komlót gyöktörzsről (rizómáról) szokták szaporítani. Körülbelül most van itt az időszaka. Talán azért terjedt el ez a módszer, mert a rizómákat elég…..
acerola 2015.04.08 10:48:30
@odinn: Hát ez egy másik problémakör, amibe nem szeretnék belefolyni. Szerencsére jó a viszony a szomszédokkal. Az utcáról pedig nem látszik.
acerola 2015.05.22 20:08:58
@cucogy: Szabadfölde ültetve inkább be kell jól trágyázni. Az erkélyen együtt nőtt a paradicsomokkal. A feleségem a főkertész. Úgy tudom kb. 2 hetente tápoldatozta a paradicsomokkal együtt.
acerola 2016.09.01 12:58:38
@Borbíró_Andris: Amúgy nagyon nem hasonlít. Úgyhogy szakértő sem kell.
Összegyűjtöttem a legjobb házi sörfőzésről szóló magyar nyelvű oldalakat. A célom, hogy erről az oldalról minden fontos link elérhető legyen és folyamatosan frissüljön. Ha valami kimaradt a hozzászólásokban várom. Olvasni valók Cikksorozat a sörfőzésről a sorfozes.info-ról. Nem túl hosszú és egy…..
acerola 2016.07.27 08:55:28
@Borbíró_Andris: Most éppen nyaralok és jobb esetben is csak edge van a mobilomon ezért kicst nehézkes a kommunikáció. A stoutokhoz pont nem nagyon értek. 2-3 már mögöttem van, de pont nem a száraz fajtából.
- magyar közösség a fentebbi indexes fórum és a facebook csoport. Angolul talán a homebrew talk a legnagyobb. Ezeken a helyeken lehet recepteket is megbeszélni.
- Én mindig olyan receptből indulok ki, ami valakinek bevált. Újságban pl. Byo, könyvben vagy blogon megjelent. Azután az alapanyagokat a hazai választékkal egyeztetem / helyettesítem. Ebben segíthet a hazai közösség.
- azt hiszem a száraz stoutot szereted. Keress rá a guiness clone v. Guiness recipe kifejezésekre.
acerola 2016.07.28 08:56:32
@Borbíró_Andris: Melyik facebook oldal? Egy linkgyűjtemény alatt beszélgetünk, itt fel van sorolva minden fontos oldal. Folytassam? :)
Indexes fórumon látni fogod, hogy havonta rendelünk lengyelországból. Onnan komlóból élesztőből szinte minden elérhető. Lehet csatlakozni.
A zabpehely az a bolti zabpehely. Nincs külön sörfőzős.
Az előző cikkben megírtam, hogyan tudtok otthoni eszközökkel sört készíteni. Most kicsit menjünk bele az erjesztésbe és a palackozásba. Ezúttal is megpróbálok az átlagos konyhában elérhető eszközökre hagyatkozni. Mielőtt nekivágnánk szaladjunk előre az időben. Lássuk…..
acerola 2016.07.05 16:47:34
@Borbíró_Andris: Jónak tűnik. Már én is nézegettem. Megdobhatna engem is valaki eggyel. :) Egy barátom elkezdett építeni magának hasonlót, de nem fejeződött még be a projekt.
acerola 2016.07.11 23:16:18
@Donaldkacsa: Gonolom a főzést úgy érted, hogy 80 percig cefrézted. Ha nem bízol az ízlelésedben, akkor érdemes egy fokolót beszerezni. Hosszú távon mindenképp ajánlott. Az élesztőtöl ilyenkor még mindig zavaros az erjedő sör. Olyan mint a baracklé. 2-3 hét múlva a legtöbb élesztő típusnál már eléggé leülepszik majd. Türelem.
acerola 2016.07.27 10:29:06
@Borbíró_Andris: palackérlelésre a pár hét 20c és fogyasztás előtt pár nap hűtő jól működik a legtöbb sörtípusra.
Egyik kedvenc söröm a Thurn und Taxis Roggen. Ez egy rozssör, ami a barna búzasörökhöz áll a legközelebb. Nagyon örültem, amikor idén ez a stílus is belekerült a házi sörfőző verseny kategóriái közé. Nagy elánnal vetettem bele magam a versenysör elkészítésébe. Le is főztem belőle 3 verziót, hogy…..
acerola 2016.07.11 23:06:24
@Borbíró_Andris: Ha kifertőtlenített eszközzel veszel mintát, akkor nem okoz gondot az erjedés legelején sem a mintavétel. Ráadásul ilyenkor az oxigén beviteltől sem kell félni mert még bőven kihajtja a frissen képződő. Persze én már nem szoktam 2-3 hétig hozzányúlni. De megértem, ha frissen tapasztalatot akarsz szerezni.
acerola 2016.07.18 15:42:57
@Borbíró_Andris: Ha elegendő élesztőt adtál hozzá a sörhöz, akkor többnyire 2-3 hét után szinte biztos lehetsz, hogy leerjedt. Ezért is lepett meg a fenti eset, azaz a roggenbeer ami az istenért sem akart leerjedni.
Tehát a válasz ez esetben. Vársz 2-3 hetet. Mérsz egyet. Elégedetten nyugtázod, hogy leerjedt. Palackozol.
Szóval többnyire nincs trükk. Nem kell nyomásmérős kupak. Lehet üveget használni.
Bárki főzhet otthon évente 1000 liter sört. A leggyorsabban sűrítményből lehet sört készíteni. Ezzel nincs is semmi baj. Előbb vagy utóbb azonban a legtöbben ki szeretnék próbálni milyen az ha tisztán malátából főzik a sörüket. Nekik szeretnék egy módszert bemutatni, ami viszonylag kevés eszközt…..
acerola 2016.07.08 17:22:14
@Borbíró_Andris: Hajrá. Majd számolj be az eredményről.
acerola 2016.07.11 22:58:29
@Borbíró_Andris: Biab-bal is teljesen hasonló kihozatalt lehet elérni, mint a szűrőlemezes szűréssel. A hagyományos szűrés lassabb és ezért több ideje van az enzimeknek dolgozni. Ugyanannyi idő alatt a biab is pont ugyanazt produkálja. Ha a gyorsaságot is ki akarod használni, akkor appróbbra érdemes a malátát roppantani. Vagy egyszerűen nem foglalkozol a kihozatallal. Beleraksz még egy fél kiló malátát mondjuk és azt mondod, hogy neked megér fél óra-óra rövidítést.
A máslásnál teljesen jó, amit írsz. Palmer épp azt írja, hogy ne menj túl magasra a hőmérséklettel. Én 70-72C körül szoktam. Magasabb hőmérsékletnél fokozatosan nőhet a tannin. De igazából nem olyan gyakori ám. A zsákot is nyugodtan nyomkodd ki.
Sokan nem állnak neki a malátás sörfőzésnek mert bonyolultnak és hosszúnak találják. Most egy újabb egyszerűsítést mutatok. Nem csak rövidebb lesz a főzés, de meg is könnyíti a malátából való sörfőzés kipróbálását. Ezzel elérhető a címben beharangozott 4 órás idő. Azaz nem kell a sörfőzésre…..
acerola 2014.12.08 17:36:45
@Csiriba66: Egy jó steril szűrővel simán kipróbálnám a rozsdamentes tartályt is. Persze nem kockáztatnék és amint lehűlt rögtön beoltanám az élesztővel. Fel sem merülne nálam, hogy ilyen esetben hetekig eltartsam a sörlét. Elvileg egy műanyag erjesztővel is eljátszható ugyanez, ha a műanyag jól bírja a meleget. És itt kezd izgalmassá válni a dolog. Mert ezzel a kannát is ki lehetne váltani. Még egyszerűbbé téve a folyamatot. De ezt az irányt egyelőre nem tervezem felfedezni. Mivel nekem már van egy jó kis kannám. :)
acerola 2016.07.05 10:31:36
@Borbíró_Andris: 1. Az oxigén mindig probléma, kivéve az erjesztés elején, de azt az élesztő gyorsan kiveszi. Mellékízeket okozhat. Ázott papír, sherry. Ez a sherrys vonal nem olyan kellemetlen, gondolj a tokaji hordóban érlelt borokra. Viszont elnyom minden más ízt.
2. A botulizmus veszélye akkor merül fel, ha több napig, hétig áll a sör a kannában. Ilyenkor a viszonylag magasabb ph és az alkohol hiánya elvileg lehetőséget adna a baktérium elszaporodására. Ha az élesztő elkezd dolgozni, akkor ezek a feltételek megszűnnek.
Az előző cikkben sört főztünk egy fazékban. Most a palackozás kerül sorra. Az otthon készített házisör pont olyan szénsavas mint a bolti sör. Ezt úgy érjük el, hogy palackozáskor a teljesen leerjedt sörhöz cukrot adagolunk. A pezsgőhöz hasonlóan ez a cukor tovább erjed a…..
acerola 2015.10.22 10:29:36
@Andrew Czegledi: Igen, jó látod. Például 0,5-ös palackba 6ml-be 3g vagy 4g cukor jut. Attól függően hogy mennyire sűrűre csinálod. Ilyenkor 4ml- kell a 0,33-as palackba. De használhatsz nagyobb fecskendőt is vagy kisebbet. A cukormennyiség marad, a víz mennyiségén kell változtatnod.
acerola 2016.07.05 10:25:57
@Borbíró_Andris: Nagyjából mindegy. Más-más mennyiség kell mindegyikből, de a kalkulátor kidobja, hogy mennyi. A DME talán kicsit lassabb és lesz az üvegen egy csík a másodlagos erjedés után.
Létrehoztam egy Facebook oldalt a bloghoz. Az a terv, hogy a rövidebb, személyesebb bejegyzések inkább csak oda kerülnek ki (már van néhány ilyen). Ugyanakkor minden ide kerülő tartalom ott is megjelenik. Az új Facebook oldalon is kommentelhetsz, ha nincs blog.hu regisztrációd. Erről most már…..
Újból eltelt egy év. Megtartották (megtartottuk) a házi sörfőző versenyt. Részt vettem mint mindig az elmúlt 3 évben. A Legenda Sörfőzde Centerben már a bejáratnál ért egy meglepetést. Megjelent a régen várt könyv az egyesület gondozásában a Házi sörfőzésről. Nem tudom végleges-e az ár de…..