Regisztráció Blogot indítok
Adatok
UrsaMAior

0 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2021. június 10. 14:55 Vajon létezik az a bizonyos titkos háttérhatalom, van-e rá bizonyíték és ha igen, akkor mi a célja? A probléma ott kezdődik, hogy az eleve titkosított és titkosan kezelt „intézményeket” lehetetlen tetten érni vagy bizonyítani létezésüket, szándékaikat. Azok, akik működtetnek…..
Hét tenger A Radetzky-osztály 07. 2023.03.28 10:26:50
Az STT rutinos munkásai jó tempóban haladtak a csatahajók építésével, és az osztály első egysége alig egy évvel a gerincfektetés után már készen állt a vízrebocsátásra. A trónörökösről elnevezett csatahajó keresztanyja az eredeti elképzelés szerint Ferenc Ferdinánd felesége lett volna, aki azonban…..
UrsaMAior 2023.04.01 08:44:00
@oranje2010:

Afrikában harcolt német tiszt válasza angol kihallgatójának arról mennyire voltak megbízható szövetségesek az olaszok: "Legközelebb a ti oldalatokon harcolnak."
Hét tenger A Radetzky-osztály 06. 2023.03.15 10:29:30
A forgatható lövegtorony megjelenése a XIX. század közepén forradalmi újdonság volt, bár nem minden előzmény nélkül való. A klasszikus sorhajók gyakorlatilag kizárólag oldalsortüzek leadására készültek, a hossztengelyre merőlegesen beépített ágyúikat oldalsó irányban minimális szögben lehetett csak…..
UrsaMAior 2023.03.20 08:39:31
@Sigismundus:

Erről a mai napig folyik a vita egy szám van ami szinte biztos hogy valós. 1942 november 2. guadalcanali felszíni ütközet egy epizódja a Csendes óceán déli részén.

A Washington csatahajó a japán Kirishimára tüzelt 9 db 40,6 cm-es ágyújával és 10 15 centis ágyújával, szinte közvetlen közelről (7-8 km), úgy hogy a hajó szabad szemmel is jól látható volt, ráadásul a hajó parancsnoka Ching Lee admirális olimpiai bajnok mesterlövész volt.

A találati arány 33% körüli vagy valamivel alatta.
Hét tenger A Radetzky-osztály 05. 2023.02.26 10:10:09
A tervezés első pillanataitól kezdve eldöntött kérdés volt, hogy az új csatahajókat a főfegyverzet kaliberét tekintve is fel kell zárkóztatni a nemzetközi standardhoz. A kaliberről folytak viták, de az értekezletek során gyakorlatilag végig a 305 mm-es űrméret volt a favorit, és a megbeszélések…..
UrsaMAior 2023.03.12 16:51:31
@valis47:

Mert ez felelt meg leginkább a klasszikus hármas elvárásnak. Védettség, tűzerő mobilitás.

A 3x3 kiosztás 9 csövet és 3 barbettát ezáltal rövidebb páncélozandó felépítményt jelentett, mint az amúgy is kevesebb tűzerő biztosító 4x2. Cserébe a tripla lövegtornyok bonyolultabbak és zsúfoltabbak voltak. De a legtöbb haditengerészet úgy vélte ez belefér.

Érdekes, hogy az amerikai kivételével az össze haditengerészet a 2 ágyú nehézcirkáló tornyokat választotta (német, brit, francia,. japán, spanyol). Az orosz Kirovok 180 mm ágyúikkal a Bak József féle könyv ellenére sem voltak nehézcirkálók.
Hét tenger A Radetzky-osztály 01. 2023.01.06 11:18:40
A XIX. és XX. század fordulója körül a jóformán minden tengerparttal bíró országot magával ragadó haditengerészeti versengés kiindulópontjának a történetírás általában az 1898-as német tengerészeti törvényt tartja. Ha azonban jobban utánanézünk a történéseknek, aligha juthatunk más következtetésre,…..
UrsaMAior 2023.01.23 21:25:10
@molnibalage: Tudod rólad mindig a Ted című film jut az eszembe:
- Egy fiatal gyerek álmai mindennél erősebbek. Kivéve persze ha az AH-64 Apache harci helikopterről an szó, mert az mindennél erősebb.
A béke rövid éveit Duguay-Trouin nagyrészt a szárazföldön töltötte, St.Malóban, és Brestben vásárolt birtokán. Még a békekötés évében, 1697-ben, egy újabb párbajba keveredett, természetesen ezúttal is permanens nőügyei miatt. A helyi rendőrfőnök azonban tudomást szerzett a készülő párbajról, és…..
UrsaMAior 2021.11.15 07:06:27
Hét tenger Világbirodalmi Flotta 2021.09.15 10:26:18
  A nagyhatalmak közt a XIX. század végén kezdődő navalista versengés nagyon súlyos következményekkel járt a Nyugatra nézve. Nem nagy túlzás azt állítani, a nyugati nagy- és középhatalmak közti viszonyt ez az értelmetlen vetélkedés mérgezte meg, és tette tönkre. Közvetve ez volt az egyik oka a két…..
  A Norvégia elleni invázióra induló német alakulatok közül a legnehezebb feladat kétségkívül a legészakibb ponton, Narviknál partraszálló csapatokra, és az őket szállító hajókra hárult. A déli helyszínek, Oslótól Bergenig, viszonylag jól megközelíthetőek voltak a németek számára, gyorsan és…..
A Norvégia által nyújtott lehetőségek nem csupán a britek, hanem a németek figyelmét is felkeltették. Már az első világháború elején születtek javaslatok a norvég kikötők megszállására, ahol a német flotta kiváló támaszpontokra találhatott, és ahonnan könnyebben ki tudták volna játszani az angol…..
Szinte történelmi közhelynek számít, hogy a háború 1939-es kitörése váratlan meglepetésként érte a teljesen felkészületlen német haditengerészetet. A német felszíni flotta 1939 szeptemberében úgyszólván nem is létezett, a Bismarck, a Tirpitz, és a Prinz Eugen még javában épült, míg a két…..
UrsaMAior 2021.06.07 08:57:50
  A napokban a negyedik évadához ért A szolgálólány meséje című sorozat. A fanatikus hívek már tűkön ültek, hiszen az első hármat - akármilyen sokkoló is volt - valósággal zabálták. Valószínűleg az HBO-t sem piszkálják különösebben ezért az alkotásért, hiszen a képernyőn megjelenő ortodox, vallásos…..
A húszas évek elejére a repülőgép-anyahajó már elismert hadihajótípus volt, olyannyira, hogy a washingtoni flottaszerződés is külön foglalkozott a rájuk vonatkozó korlátozásokkal. Az egyezmény értelmében az anyahajók legnagyobb vízkiszorítása 27 ezer tonna lehetett, kivéve a csatahajókból átépített…..
Hét tenger A legnagyobb 2020.06.13 09:27:34
A Kriegsmarine harmincas évekbeli újjáépítése késve és lassan indult csak be, s a háború kitöréséig nem hozott igazán látványos eredményeket. Ennek oka részben Hitler kezdeti óvatossága volt, mellyel igyekezett elkerülni az angolok szükségtelen provokálását. Később, miután tapasztalta a nyugati…..
UrsaMAior 2020.06.18 13:39:01
@pityókabort Vráncsábó ócsón:

Ugyanolyan kevert keleti aljanépnek tartotta mint a szlávokat és a románokat.

Egyedül az északi faj számított.
Látogatás tettem a családommal a keceli Pintér Haditechnikai Parkban. Már megérkezéskor lenyűgözött a látvány. A parkolónál a rendszerváltás előtti időket idéző szoborkompozíció, és a kerítés mögött rengeteg harci jármű, repülőgép, és a kapu mellett egy hatalmas rakétának látszó valami látványa…..
Hét tenger A Tengeri Farkas 02. 2020.04.05 11:02:26
Az angol Admiralitás természetesen igyekezett kihasználni, hogy egy ilyen erős francia kötelék koncentrálódott egy kicsi, és viszonylag gyengén védett helyre. Az Első Lord, Lord Mulgrave fejéből pattant ki az ötlet, hogy az Aix-szigetnél horgonyzó francia hajók ellen egy nagyszabású éjszakai…..
Hét tenger A Tengeri Farkas 01. 2020.03.27 11:06:32
Az idei év a blogon úgy tűnik, a sorozatok éve lesz. Az előző sorozat tíz része után most megint egy hosszabb írás következik, várhatóan hat, vagy hét részben. Hogy ne csak állandóan a két világháború, és a német haditengerészet körül keringjek, a zsebcsatahajók helyett most inkább egy régebbi írást…..
A washingtoni tengerészeti konferencián, és a többi, utána következő konferencián a nagyhatalmak látszólag rendezték az addigi vitás kérdéseket, az egyes országok fegyveres erőinek erőviszonyait, és az államhatárok kérdését. A közvélekedés az volt, ismét boldog békeidők jönnek, és visszatér a XIX.…..
UrsaMAior 2020.03.18 16:59:40
@Akos Gergely: Jogos. Mentségemre szóljon hogy siettem.
UrsaMAior 2020.03.26 19:10:40
@Éhbérkommentelő: Ez a kis szösszenet úgy hangzik, mint amit lelkes tinédzserek szoktak festeni a korszak haditechnikai, logisztikai, és ami sokkal fontosabb doktrinális ismereteink teljes hiányában.

Von Runstedt szavaival: Wolkenkukucksheim.
UrsaMAior 2020.03.27 16:11:27
@Éhbérkommentelő:

Eh. A bloggazdara kellett volna hallgatnom.
Az új, paramétereik alapján minden más létező vagy tervezett típussal szemben fölényben levő csatacirkálókkal és csatahajókkal a Royal Navy látszólag újra kezébe ragadta a kezdeményezést, és ismét rávert egy kört a riválisokra. Az ország tényleges helyzetével és képességeivel tisztában levő…..
UrsaMAior 2020.02.19 08:27:16
@Tuvalu:
"De ha egymásnak ugrik a két angolszász hatalom, abból nem látom hogyan következik automatikusan az első vagy a második világháború nem megtörténte?"

1. Ahogy írtad ez túlnyomórészt tengeri háború lett volna, a szárazföldi erők bevetése nélkül (vagy maximum a végén lett volna valahol partraszállás). 1861 túl korai, akkor az USA még egy kb Japán szintjén álló fejletlen országnak számított, 2. rendű hatalomnak. Az 1899-es amerikai-spanyol háború mutatta csak meg hogy feljöttek nagyhatalmi szintre. De még akkor is bőven az Royal Navy mögött voltak. Ahogy a cikk is írja, a fejlődés döbbenetes mérete csak 1915-16-ra vált láthatóvá. Addigra már a szerepek le voltak játszva.
2. A II. vh az első egyenes következménye, sőt ki merem jelenteni szerves folytatása, tehát ha nincs első akkor nincs második sem.
3. Mivel az USAnak még az I vh után (sem) voltak európai szövetségesei (az alkotmány egy időben kifejezetten tiltotta a katonai szövetségek megkötését) ez eléggé egy esélyes lett volna, mert egy fölénybe kerülő USA-t sem a németek, sem a franciák nem nagyon hiszem hogy hagytak volna nyerni. Amugy meg tartós szövetségese egyiknek sem volt ugyanis az antantot megalapozó, egyértelműn a német nyomulást feltartóztatni kívánó brit-francia megállapodás csak 1904-ben köttetett meg. A szerző jól írja, hogy Bismarck (a kancellár nem a csatahajó!) eltávolításával II. Vilmos katasztrófába hajszolta az országát, sőt az egész kontinenst.
UrsaMAior 2020.02.19 08:40:30
@Sics68:

Pedig egyszerű. A távolságot kihasználva az amcsik csak akkor léptek be amikor muszáj volt és az érdekük ezt diktálta. Amíg az izolacionista felfogás tartott addig a flotta és a nagyhatótávolságú (4 motoros) bombázókon volt a hangsúly. Pl. a Brewster Buffalo F2A volt az első egyfedelű, behúzható futóművű, hordozós vadász, se a japánoknak, se az angoloknak nem nagyon volt ilyen 1940/41-ig. B-17 dittó.

Úgy hogy volt mögötte egy első osztályú ipari kapacitás, még így is a P-51 Mustang csak az angol Merlin motor licenszgyártott változatával lett az ami 1944 második felére. Az M4 Sherman amit 40-ben kezdtek el fejleszteni kb szintén 44 második felére jutott el a 37-es tervezésű Panzer IV legújabb modelljeinek a szintjére, úgy hogy az angolok MINDEN infot megosztottak velük. A radarnál szintén hasonló volt a helyzet.

A fentiek fényében a cikk észrevétele az angol elit önfeladásáról még megdöbbentőbb.
UrsaMAior 2020.02.19 08:49:22
@gigabursch:

A Kárpátia együttesnek van egy Piszkos Fred című száma aminek az utolsó sorában asszem 5 vagy 6 ember van felsorolva. Ezzel szemben egy ilyen hajó üzemeltetéséhez az ún. skeleton, vagy minimális létszámmal is kell vagy 200 ember ( nagy részük kazáfűtő szén tüzelés ugye!). Még egy kisebb cirkálóhoz is kellett volna 60-70 ember akinek értenie is kellett volna az adott hajó gépeihez. Szóval nem elképzelhető. Vitorlás hajóknál dettó, egy hatodosztályú fregatthoz is 150 ember kellett, minimum létszám szintén valahol 60 körül. Ez még akkor is igaz ha a tisztek és altisztek együttes létszáma a "cirkálókon" nem volt több mint 8-12 fő.

Szóval nem elképzelhető.
Avagy amikor a tudósoknak majdnem sikerült kirobbantani a harmadik világháborút, évekkel a Szovjetunió széthullása után...
UrsaMAior 2018.12.28 08:55:44
@kutyás majmok népe:

Ez a 2018as ev off topic es troll dijas hozzaszolasa.
Tegnap szintet léptünk. Elfogadták a rabszolgatörvényt súlyos visszaélések ellenére, majd a tüntetőkre bőkezűen szórták az áldást paprikasprayt. Gulyás Gergely előtúrt valami rákosista kisokost, és az alkalomhoz igazodva a tüntetést törvénytelennek minősítette, az ellenzéket nevetségesnek, a…..
Néhány órával azután, hogy 1969. július 19-én kora délután egy jól öltözött, 38 éves úriember bekopogott a párizsi brit nagykövetség ajtaján és védelemért, valamint néminemű aprópénzért cserébe információkat kínált fel az MI5 kihelyezett irodavezetőjének, Bukarestben megszólaltak a vészcsengők. A…..
Sok blog foglalkozik hadtörténelemmel, haditechnikával, ezek között van igazán profi, és bántóan amatőr. Van viszont egy szürke zóna, ahol a szerző úgy tálalja a cikket, mintha a téma igazi szakértője lenne, de legalábbis valamiféle bennfentes cinkosság érzetét kelti, valahogy úgy, hogy ő az igazi…..
UrsaMAior 2018.10.10 06:51:23
@molnibalage:

A stilus maga az ember. Jellemzo hogy egy ilyen egy soros hozzaszolasba is be tudsz szurni egy aljas utalast a veled egyet nem ertok iranyaba. Nezve a kommenteket hiaba ultok 100 an egy buszon erdemes elgondolkozni ki megy szembe a forgalommal.
UrsaMAior 2018.10.10 06:59:35
@proletair:

Ehhez a temahoz speciel nem ertek ergo nem tudok hozuaszolni az F-35 os propaganda anyagokbol es fizetett cikkekbol osszeszedett egekbe magasztalasahoz. Mwrt azt ugye senki sem gondolja hogy elsokezbol szarmazo infokrol van szo. (Latod nekem.is megy molni stilusa).

Mindenesetre az az apro tenyt sokan elfelejtik hogy itt a legtobbunk anonim es igy azt csunal amit akar. Addig mig a mederatorok engedik. Ha valaki a tenyleges vilag helyett az internet sztarja akar lenni akkor birja a kulonleges kornyezet sajatossagait is.
Az elmúlt napok nyugati (és részben magyar) sajtójának azon cikkeit olvasgatva, amelyek az orosz katonai hírszerzés (lánykori nevén GRU, ma már csak GU) embereinek nyugat-európai kalandjait taglalják, az ember csak kapkodja a fejét és nem tudja, mit higgyen. Ebben a posztban röviden összefoglalom az…..