Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szasulja

25 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hallgasd meg!Dalszöveg új ablakbanMikor?Önsajnálat, vigaszMiért?Ez a dal a Pillangó-hatás című, minden tekintetben kiváló és feltétlenül ajánlott film záródalaként vált ismertté, és 2002-ben jelent meg. Ugyan az Oasis zenekarért nem rajongok (ha kedvemre való zenét…..
Kellemes kis ügyességi-logikai cucc a Meeblings, amiben kis színes pacalényeket kell a kijáratig elvezetnünk. Ez a speciális pacákkal lehetséges: ha a sárgára klikkelünk, az magához vonzza a többit, a kék taszítja, a piros elbontja az akadályokat, és így tovább. Kicsit ugyan…..
Csütörtökön Bécsben jártunk Péter és Dorka (sic!). Egy hirtelen ötlettől vezérelve látogattunk ki a császárvárosba, átérezni az EB-érzést. Szóval miért nem utáltam meg Bécset? A válasz nehezebb, mint első ránézésre tűnik, hisz’ minden adott volt hozzá.…..
Kedves Adminisztráció!   A tegnapi vizsgajelentkezés kalandjain felbuzdulva ragadtam tollat klaviatúrát. Történt ugyanis, hogy gondoltam mindenkit megelőzve másfél órával a Neptun-nyitás előtt elmegyek a könyvtárba számítógépet foglalni. Ez sajnos nem sikerült, mert a…..
Aki nem akarja azt a hiú ábrándot kelteni, hogy minden nálunk végzett hallgatónak megfogja majd a kezét, és segíti az elhelyezkedésben, ugyanakkor mindent megtesz, hogy a diplomának valódi értéke legyen. A politológus-oktatás helyzetéről, a politikusi és akadémiai szerep közti…..
Ugyan, azt hittem, hogy már mindenki ismeri, de nem reprezentatív felmérésem talált még egyéneket, akik nem részesülhettek ebben az élményben. Álljanak hát itt Frank feljegyzései, melyeken én 20-ik 21-ik olvasásra is könnyesre tudom röhögni magamat: Egy tapasztalatlan, FRANK…..
A mai napra sajtófigyelés volt betervezve, de hát kinek van kedve az unalmas gazdasági meg politikai híreket olvasni, amikor van sokkal izgalmasabb is. Mert mint tegnap megtudhattuk, Putyin elvált, és júniusban újraházasodik. Újdonsült arája pedig nem lesz más, mint a 25 éves olimpiai…..
Ahogy remélni lehetett, ma talán egy fokkal közelebb kerültünk a rejtély megoldásához, hiszen Putyin kinyilvánította akaratát: udvariasan megköszönte a felkínált pártelnöki pozíciót, és elfogadta azt. Őszintén szólva, engem meglepett a döntése, hiszen bár minden jel erre…..
Lássuk miről írt a magyar sajtó Oroszországgal kapcsolatban, az elmúlt napokban. Az orosz gazdaság tényleg dübörög, ezt legalább két hírrel kapcsolatban megjelenik. Az egyik a privatbankar.hu jelentése, mely alapján a Világbank új felmérése szerint Oroszország, a megtisztelő 8.…..
Egyetemünk tanárainak állandó absztrakt példája, ha valami távoli, és ismeretlen dolgot kell szimbolizálni, Burkina Faso. (Ha valaki nem hiszi olvassa újra interjúnkat Török Gáborral). Bár a gyakori emlegetés oka valószínűleg csak a hangzatos név, úgy érzem érdemes pár percet…..
politika:  Új típusú diktatúra Oroszországban? - fn.huA diktatúra egy új típusa alakult ki Vlagyimir Putyin orosz elnök mandátuma alatt, állítja Václav Havel, volt cseh államfő. gazdaság: Kezd túlhevülni az orosz gazdaság - privatbankar.huAz orosz pénzügyminiszter úgy…..
Szasulja 2008.03.21 20:59:04
Március 5-én, szerdán szakmai délutánt tartottak a Budapesti Corvinus Egyetemen Orosz rulett, Orosz külpolitika a választások után címmel melynek keretében Igor Szergejevics Szavolszkij az Orosz Föderáció magyarországi nagykövete az EU-orosz kapcsolatokról tartott előadást.…..
Mint mindenki tudja, vasárnap megválasztották az Orosz Föderáció új államfőjét. Az esemény izgalmasnak semmiképp sem mondható, hiszen december 10-e óta mindenki pontosan tudta, hogy Dmitrij Medvegyeven kívül senki más nem rúghat labdába. Sőt még a közvéleménykutatások is,…..
Tisztelt Olvasók!!Mai nappal kicsit módosul a blog sajtófigyelés rovatának sorsa. Tekintettel arra, hogy a rovat definíció szerint műfajilag eltér szerkeztő-társaim munkájától, úgy döntöttünk, hogy nem törjük meg velük a posztok folytonosságát, hanem külön oldalon fognak…..
Szerződés: Fagyos hangulat várható Putyin és Juscsenko tárgyalásán - hirado.huAz orosz elnök az ukrán kollégája látogatása napján törvényt írt alá egy orosz-ukrán katonai szerződés felmondásárólGáz: Megállapodás az orosz-ukrán gázvitában - nol.huMégsem zárta el a…..
Gázvita: Ukrajna fizetne: a közvetítő nem kívánatos - privatbankar.huUkrajna hajlandó kifizetni a Gazprom orosz gázipari céggel szemben felhalmozott tartozását, ha az ukrán Naftohaz közvetlenül a Gazpromtól, közvetítő cég beiktatása nélkül vásárolhatja meg a földgázt.Az…..
Gázvita:  Állóháborúnak ígérkezik az orosz-ukrán gázvita - hvg.huNem ígérkezik gyors megoldás a legújabb ukrán-orosz gázvitában: az ukrán állami gáztársaság azt állította, hogy semmivel sem maradt a Gazprom adósa. A cég, a Naftogaz Ukrainy egyszersmind biztosított…..
Gáz: Magyarország gázellátása zavartalan és van elég tartalék - hvg.huA magyarországi gázellátás zavartalan és az ország megfelelő tartalékokkal rendelkezik arra az esetre is, ha az orosz Gazprom hétfőtől leállítaná a földgázszállítás egy részét Ukrajnának - mondták el…..
Külpolitika: Orosz-üzbég csúcs a Kremlben - posztinfo.huIszlam Karimov üzbég elnök moszkvai vizitjeGyógyszeripar: Előnyben az orosz gyógyszergyártók - origoAz orosz gazdasági és energiaügyi minisztérium új stratégia kidolgozásába kezdett, amely az orosz gyógyszeripart hivatott…..
Gazdaság: Energiaipari vállalatot indít a Gazprom és a SUEK - origoA szén- és az áramüzletbe is jelentősen beszáll a Gazprom orosz gázmonopólium: vegyesvállalatot alapít a legnagyobb orosz széntermelővel, a szibériai SUEK-kel. A 14-18 milliárd dollár értékű ügyletet egy most…..
Gazdaság: Indul az orosz imperializmus? - www.index.huKülföldi vállalatfelvásárlásokra szólította fel az orosz cégeket Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Putyin államfő kijelölt utódja.Olaj: Mitschek: A Nabucco nem oroszellenes projekt - www.origo.huA…..
Moszkva és Washington gazdasági tárgyalásokat kezd - www.hvg.hu   Oroszország és az Egyesült Államok gazdasági tárgyalásokat kezd elsősorban a kereskedelem és a beruházások kérdéseirőlJelentősen bővíti Amerikába irányuló uránexportját Oroszország - www.stop.huA…..
Medvegyev kezd kilépni Putyin árnyékából - www.hirado.huAz orosz választók leginkább a jelenlegi elnökben bíznak, de már kialakulóban van az utód-jelölt saját arculataKi lesz a Gazprom elnöke? Zubkov vagy Zubkov? - www.privatbankar.huLezárták a Gazprom igazgatótanácsába az…..
Itt járt Vladimir Socor, a Zbigniew Brzezinski által fémjelzett, öndefiníciója szerint konzervatív think tank Jamestown Foundation munkatársa és odanyilatkozott az index.hu-nak. A szokásos rizsa arról, hogy hogyan kellett volna időben megregulázni Oroszországot, amikor épp gyenge volt…..
Szasulja 2008.01.31 15:14:10
Szerintem némiképp árnyalja a képet Socor véleményéről az, ha elolvassuk a kiragadott előtti mondtatot: "Ezekben kifejtik, hogy Oroszország nem európai, hanem eurázsiai hatalom, saját sorsának kovácsa". Ez szerintem megegyezik a valósággal, Cheburashka is kb ezt mondta, Oroszország se nem tök európai, se nem tök ázsiai, a kettő között. Erre van ez a szép szó, hogy eurázsiai.
Persze az ominózus mondtat ettől még lehet sértő. Főleg a "kultúrájával". És a kommentek elején volt róla szó, hogy most akkor Csehov és Puskint emlegetve lehet-e európaiságról beszélni, vagy értelmetlen. szerintem ha az orosz kultúráról van szó, nehéz elsiklani a fenti személyek mellett.
Számomra egyébként az sem teljesen nyilvánvaló, hogy mit értünk európaiságon. Misi kommentjében már rávilágított arra, hogy ha különvesszük a múltat a kultúrától, talán nem is bántó a dolog. hiszen: "Oroszország a társadalmi viszonyai és politikai berendezkedése, valamint kultúrájának bizonyos elemei (pl. a hatalom tisztelete) miatt nem tartozik (teljes mértékben - Sz.) Európához" És ha túllépünk egy kicsit azon a szemléleten, hogy nekünk magyaroknak mindig is fontos volt, hogy nyugatiként kezeljenek minket, akkor meglátjuk, hogy így módosítva/kifejtve a dolgot semmi más nem tettünk, csak megkülönböztettük az orosz társ-i és pol-i helyzetet az európaitól. Nem rosszabb, csak más.
(visszaolvastam mégegyszer az interjút, érdekes, hogy Magyarországot már a nagybetűs Nyugatnak titulálja a szerző. ha viszont ezt vesszük alapnak, akkor már lehet gyanús Oroszország európaiatlansága)
Egyébként kíváncsi vagyok arra, hogy 5-10-25 év múlva, hogyan fogják megítélni Putyint. Mondjuk ez nagyban függ attól, hogy ki tudja-e használni a most meglévő felfutást, vagy sem.

mithrandir: "Szerinted mennyiben más?
(Vagy bármelyik másik diktátor?)"
Persze, hogy más. Hitlert és Putyint összehasonlítani erős túlzásnak érzem. Po primo, diktátor és diktátor között is van különbség (pl autoriter, v totális dikt.) ráadásul azért a demokrácia és a diktatúra között még van pár lépcsőfok, szerintem merészség Putyint diktátorként jellemezni.

Nyikita: vol. 3??
A következő posztban megpróbálok magyarázatot adni a megmagyarázhatatlanra, vagyis arra, hogy miért van az, hogy hiába néztek fel naponta kedvenc blogotokra, itt nem vár más, csak a már régen unt forma és tartalom. Talán az elején legyen egy kis történelem. Szeptemberben…..