Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nyeznajka

150 bejegyzést írt és 207 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Jelcin él” – jött szembe a felirat egy távhővezetéken még Moszkvában, aminek vélt vagy valós aktuálpolitikai és társadalomkritikai felhangjain jót mulattam magamban, de blogoló turista kötelezettségeimet feledve botor módon továbbsétáltam. Aztán amikor egy pár óra…..
A Jekatyerinburgtól Irkutszkig tartó út egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy az Urálon túl, mennyire ugyanolyan az élet, mint az Urálon innen. Nem tudnám megmondani, hogy mire számítottam pontosan, de úgy képzeltem, hogy a világnak az Ázsia nevű részén mégiscsak máshogy…..
Két hét orosz nagyvárosjárás után a Bajkál-tó partján állni kicsit olyan, mintha a Nemzetközi Űrállomásra érkezne meg az ember - mondjuk 50 év múlva amikor már kalandvágyó turisták is gond nélkül kilátogathatnak az űrbe. Egyrészről a Föld légkörét sem lehet sokkal…..
Kábé két-háromhetente szoktam borotválkozni, és eddig maximum két-három hetet utaztam egyhuzamban. Következésképpen még soha nem kellett szembenéznem azzal a problémával, hogy egy idegen országban nő vállalhatatlan mennyiségű és minőségű szőr az arcomra. Mert mit csinál az…..
Megrögzött rosszirányba küldő vagyok, ez több tényező szerencsétlen együttállásának a következménye. Egyrészről vidékről felkerült emberként öt-hat év után sem ismerem igazán jól a Budapestet. Soha nem leltem örömömet a Budapest-térkép böngészésében, képtelen…..
Bár a kitérők és kerülők nem ismeretlen intézmények a transz-szibériai utazók körében, az ilyen extra hurkok célpontja általában Szentpétervár, vagy Szuzdal esetleg Nyizsnij Novgorod. Szeretném azt hinni, hogy mi vagyunk az első utazók akik Asztahányon keresztül mennek…..
A szomorú hír az, hogy hosszas haláltusa után ezennel hivatalosan is beszünteti működését a méltán híres Az oroszok már nincsenek a spájzban-blog.Jó hír viszont, hogy blogunk szerkesztősége újult erővel folytatja a munkát rendszeresen frissülve, a szokott színvonalon és…..
Az orosz politikát követők egyik fele pedig az ország biztos kárhozatát, a modernizációs politika bukását és nyílt totaliter rendszer kifejlődését látja (mint eddig is) és kárörvendőn röhög, csak nem a markába, hanem a naiv optimisták képébe, akik már-már elhitték,…..
Kevesebb, mint fél év maradt a decemberi Duma-választásokig, és nem egészen kilenc hónap a márciusi elnökválasztásig Oroszországban. A híreken egyre inkább érződik a kampány-láz, és a rendszer jellegéből adódóan sejteni lehet, a Kreml hivatalos jelöltje lesz az új elnök.…..
Vándoréveim 21. 2011.05.24 23:25:00
Kezd már nagyon égni a pofám, mert bezzeg amikor valami bánatom van azt azonnal elsírom itt ország-világ előtt, most meg hogy ilyen nagy öröm ért, csak lapítok itt sunyiban, ahelyett hogy egész tizedekkel emelném az ország boldogság-faktorát. Egy szó mint száz, felvettek a CEU-ra…..
Vándoréveim 20. 2011.05.23 22:33:00
Az egész úgy kezdődött, hogy hirtelen felindulásból felfújtam a biciklim kerekét, amivel balga módon és durván áthágtam a (holland) kerékpárhasználat kézikönyvének első és legfontosabb szabályát, mely kimondja, hogy „amelyik bicikli gurul, ahhoz nem nyúlunk”.…..
Vándoréveim 19. 2011.05.21 00:07:00
Tehát ott tartottunk, hogy Madrid. A kultúráról már beszéltem, maradt a gasztronómia és a dévajkodás. Ezt a kettőt egyébként nem könnyű elválasztani, főleg azért mert, mint kiderült a spanyolok hajlamosak ivás közben is enni, a legkülönlegesebb tapasokat például egy baszk…..
Vándoréveim 18. 2011.05.11 00:31:00
Madrid a kultúra, gasztronómia és dévajkodás városa. Persze ha nagyon korrekt és objektív szeretnék lenni elismerhetném, hogy bármely városról ahol kellően nagyszerű társaságban, kellően (ámde nem túl) rövid ideig tartózkodik az ember elmondható ez. Talán még Leidenről is.…..
Az előző bejegyzés egyik hozzászólása - jegyzője Foeniculum - így szól: "Azért tudod, elkeserítő, hogy ezt a gyönyörűséges zenét - Hacsaturján Spartacus balettszvitjéből a híres Adagio - úgy kell ajánlani, hogy az 'Onedin család…..
Nyeznajka 2011.05.11 00:18:42
Bizonyos szintű bulvárság egy blogon - pláne a címben - elfér. Elvégre nem zenekritikusi disszertációt írsz, hanem posztokat ami sokkal kötetlenebb műfaj. Azért a határt meg kell tudni húzni. Az én személyes ízlésem szerint például José Carreras (vagy bármi hasonló anekdota) belefér, de Cseh Tamást (itt) kár belekeverni. Hasonlóan a lélekre ható zongoradarabos lista végére odaírni hogy EVÖR még belefér (bár szerintem szörnyen modoros), de bugyikkal dobálózni már (olcsó) kattintáshajhászás.

Kicsit távolabbról szemlélve a témát, szerintem el kell választani a kattintásszámot a népneveléstől. Attól mert sokan megnyitnak egy posztot még nem fognak többen komolyzenét hallgatni (vagyis, valamelyest mégis, de nagyon gyatra lehetnek a hatásfok). Szerintem hasznosabb lenne megpróbálni megtanítani az embereknek hallgatni a komolyzenét, mégpedig úgy hogy többet írsz a megosztott művekről. Ehhez én egy kicsit elvinném a hangsúlyt az előadókról a szerzőkre. Az előadásokról a művekre. Hiába megy a vita azon, hogy Berezovsky, Horowitz vagy Richter, ha nem tudom ki az a Rahmanyinov. Persze az előbbi probléma is érdekes, de inkább az ínyencek és nem az istenadta nép számára. Viszont ha esik pár szó arról, mi is az a zongoraverseny, és egy adott darabban mire érdemes figyelni, máris könnyebb élvezni a zenét, és szerencsés esetben nagyobb eséllyel kap kedvet az olvasó a további zenehallgatáshoz.

Mindezt persze könnyed, olvasmányos stílusban kell művelni, ami azért nem egyszerű feladvány, bár ezen a blogon is születtek posztok amik bizonyítják, hogy nem lehetetlen. Az én ideálomhoz legközelebb a rövid életet megélt Menő Mozart blog (menomozart.blog.hu) állt, vagyis helyenként messze túlment azon amit én a komolyzenei újságírás határainak képzeltem, helyenként viszont számomra nem volt elég szájbarágós, de ilyenkor segít a wikipedia és a google és ha már a kíváncsiság fel lett keltve, akkor olyan nagy gond nem lehet.
Vándoréveim 17. 2011.04.21 00:59:00
Taa-vaa-sziszééél ví-ze-et á-raszt, virááá-gom vi-i-ráá-gom, dúdoltam magamban boldogan amíg rá nem tolták az öreg nénit a lábamra a b-ejárat előtti nagy tülekedésben. A méltán híres Kaukenhofba próbáltam bejutni, ami ’a világ harmadik legfotózottabb helyszíne, egy…..
Vándoréveim 16. 2011.04.15 16:22:00
Pontosan a megadott napon, vagyis ma, április 15-én közzétette a Közép-Európai Egyetem, politikatudományi doktori képzési programjának felvételi eredményeit. Még egy érv ami alátámasztja, hogy egy nem mindennapi, precíz, ízig-vérig nyugati intézménnyel van dolgunk.…..
Intro A mobipocket a legtöbb eszközön egy nagyon kényelmesen olvasható dokumentum-forma, de van egy csomó apró részlet, amitől igazán komfortossá válik az olvasása. Évek óta konvertálok állományokat ebbe a formátumba, és mindig lehet találni valamit, amitől az eredmény még…..
Nyeznajka 2011.04.13 20:53:38
@Dworkyll: egy almappában vannak, azonos fájlnévvel és mégse. sőt, megpróbáltam a kindle-ről megnyitni a könyvet Amazon for PC-vel és úgyse működött. Letöltöttem a Mobipocket for desktopot, megnyitottam merevlemezről - nem lát kiemelést. Viszont felismerte a csatlakoztatott Kindle-t és - láss csodát - onnan megnyitva látszódnak a kiemelések és kommentek is. Sokat adnék érte ha megérteném hogy van ez... :) Mindenesetre köszi a tippet.
Nyeznajka 2011.04.13 21:18:39
@Atyaman: A manóba, MŰKÖDIK! Nem tudtam hogy átmásolja magának egy külön mappába a dolgokat ez a rohadék. Ezer hála és köszönet. :)
Lassan megkezdődik a 2012-es elnökválasztási kampány. Ennek legékesebb bizonyítéka az alább látható gerillavideó, amely meggyőződésem szerint a KPRF húsz éves fennállásának csúcsát jelenti. (a helyenként hevenyészett feliratért elnézést)..
Vándoréveim 15. 2011.03.29 12:27:00
Két hónapja, lelkiekben készülődve az előttem álló nehéz napokra Viszockij sorait idéztem, „hisz’ a legfélelmetesebb órája a harcnak – az óra mikor vársz a rohamra.” (a hevenyészett fordításban). Azt hiszem ebből azért sejthető, hogy eléggé be voltam…..
Vándoréveim 14. 2011.03.14 22:08:00
Míg Magyarország a Petőfi és társai által kiharcolt munkaszünet miatt meresztgeti méretes ülepét, Hollandiában egy percre sem áll meg az élet. Olyannyira, hogy az imént ünnepélyesen benyújtottam jelentkezésem a Közép-Európai Egyetem politikatudományi doktori képzésére.…..
Vándoréveim 12. 2011.03.07 23:33:00
David Easton, mára klasszikussá vált 1965 ’A systems analysis’ (már a címét sem értem) című könyvében úttörő módon különbséget tett diffúz és specifikus politikai támogatás között, mondván hogy bár ez utóbbit viszonylag könnyű megszerezni, hisz bármely…..
Vándoréveim 11. 2011.03.01 01:13:00
„Nincs is szebb annál, mint amikor az ember a hosszú és kemény munka után kiélvezi a jól megérdemelt pihenést. Erre gondolok most, miközben egy pohár francia bort kortyolok befejezve a lazacból és frissen sült zsömléből készült vacsorámat.” A ponyvaregényes…..
A napokban Oroszország egykor volt leggazdagabb emberének büntetését összesen tizennégy évre növelték. Bár Hodorkovszkij ártatlanságában csak a legelvetemültebbek hisznek (és talán még ő maga), az ítéletet komoly nemzetközi felháborodás követte. Különös népszerűségnek…..
  A Wikileaks íratok között Várady Tibi talált egy érdekes bejegyzést, ami a Moszkvai amerikai nagykövetségről származik. A bejegyzést tevő amerikai külügyi alkalmazott, több különböző személlyel folytatott beszélgetésre hivatkozik, akik információkat adtak az…..
Vándoréveim 10. 2010.12.04 12:51:00
Nem vagyok babonás, és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás. (Rejtő ez is) De komolyan tartok tőle, hogy ez a blog el van átkozva. A 8. posztban ugye leírtam a dilemmát, hogy nem tudom melyik AIESEC…..