Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vidéki László

0 bejegyzést írt és 243 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mert a Facebook "egy náci, komcsi rohadmány"...
Vidéki László 2017.06.02 14:40:03
@apterus:
" válaszul egy 496 megabájtos PDF fájlt kapott postán, CD-n a cég kaliforniai központjából. Ez 1222 oldalnyi személyes adatot jelent."

Ha ez igaz, akkor az ifjú osztrák joghallgató netfüggő lehet és éjjel-nappal a FB-on lógott és írta a bejegyzéseket. Személyes és pláne releváns adatokból nem lehet 1222 oldalt összehozni, ekkora aktákat talán politikusokról szoktak tárolni a titkosszolgálatok.

Nem a FB-ot akarom védeni! Normális ember tisztában van vele, hogy ha valamit felrak a netre, annak nyoma marad. De senki mellett nem áll ott Zuckerberg egy megbízottja csőre töltött pisztollyal, hogy az illető töltse fel a FB-ra élete minden pillanatát. Mindenki saját maga dönti el, hogy mit oszt meg és mit nem. Ha kimégy az utcára, ott sem meséled el az első szembejövőnek életed minden részletét. Az állampolgárok megfigyelését pedig nem a FB találta fel, amióta létezik hatalom, azóta igyekszik minél többet megtudni alattvalóiról. A kérdés mindig az, hogy ezt milyen céllal teszi.
Ha valaki hülye és pucér képeket rak fel magáról a netre, aztán sír, hogy zsarolják vele, akkor jönnek azzal, hogy "dehát a személyiségi jogok!".
Az ellen viszont senkinek nincs kifogása, ha egy őrült merénylőt úgy sikerül lekapcsolni, hogy figyelik a FB-os kapcsolatait és bejegyzéseit.
Vidéki László 2017.06.02 14:53:19
@Könnyen elkaptuk, uram!: Már kétszer is beírtam kommentbe egy csinos kis BF-link listát, hogy Pártunk és Kormányunk tagjai közül hányan vannak fenn a FB-n és hány ezer ember követi őket.
Érdekes módon mindkét kommentem eltűnt!
Netán személyiségi jogot sértek azzal, ha beírom egy bejegyzésbe, hogy Orbán Viktornak hivatalos FB-oldala van? Bayer Zsoltnak pedig baráti köre 38 770 követővel?
Vidéki László 2017.06.02 15:11:55
@Könnyen elkaptuk, uram!: Már kétszer is beírtam kommentbe egy csinos kis BF-link listát, hogy Pártunk és Kormányunk tagjai közül hányan vannak fenn a FB-n és hány ezer ember követi őket.
Érdekes módon mindkét kommentem eltűnt!
Netán személyiségi jogot sértek azzal, ha beírom egy bejegyzésbe, hogy Orbán Viktornak hivatalos FB-oldala van? Bayer Zsoltnak pedig baráti köre 38 770 követővel?
Gombóc mondja Vihar a Biliben 2017.05.25 08:00:00
2 éve egy nagy vihar után írtam meg az első posztot a blogra, de még mindig ugyanott tartunk, sőt, ha lehet mondani, egyre inkább ugyanott tartunk, mint akkor. Miközben a Fővárosi Önkormányzat odáig van önmagával, bizonyos emberek világvárosként emlegetik a fővárost, s tudomást…..
Vidéki László 2017.05.25 23:31:36
@gabiiii:

Nem értem, hol itt a hiszti? De ha neked minden olyan hozzászólás hisztizés, ami a meglévő rendszer hibáira hívja fel a figyelmet, ám legyen, hisztizek.

Mauser8484-nek írt válaszomban már leírtam, hogy hogy szokás vízelvezető rendszert tervezni. Egy szóval nem állítottam, hogy építsünk minden utca alá akkora csatornát, mint a Lánchídnál lévő alagút. De az egyre nyilvánvalóbb, hogy a jelenlegi csatornarendszer már nem bírja el a terhelést. Ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy az elmúlt évtizedek során a lakossági vízfelhasználás is nőtt, és az abból keletkező szennyvíz is ugyanabba a csatornarendszerbe folyik bele.
Egyébként a tegnapi felhőszakadás tényleg semmiség volt a 2015-öshösz ahhoz képest, amikor az Andrássy úton olyan magasságban folyt a víz, hogy nem lehetett tudni, hol a járda.
És ezek az extrém jelenségek szaporodnak. Nem én érzem így, meteorológiai feljegyzések bizonyítják.
Egyetértek: ki kellene számolni, hogy mi kerül többe! Bővíteni a csatornák kapacitását, vagy tudomásul venni, hogy időnként jön egy monszun és okoz némi kárt. Ha az a végeredmény, hogy a meglévő rendszer elegendő, és a károk mértéke hosszú távon sem haladja meg a bővítés költségeit, akkor befogom a pofám. Mérnök vagyok és ehhez a gondolkozáshoz vagyok szokva.
Ugyanakkor nem vagyok sem meteorológus, sem klímakutató, sem városi közműtervező. De ha valaki felkérne rá, hogy dolgozzak egy ilyen csoportban, szívesen elvállalnám.
A gond az, hogy a városvezetés részéről semmi jelét nem látom annak, hogy ezzel érdemben foglalkozni szeretnének. Meg tudom érteni, egyelőre más árterületek értékesítéséel vannak elfoglalva.
Vidéki László 2017.05.26 00:34:54
@Jakab.gipsz: Bezzeg, amikor még bezzeg volt.
Úgy őszintém, mi újat mondtál?
És ki beszélt itt arról, hogy nyugaton kolbászból van a kerítés?
Örökösen ezzel a bezzeg amikor dumával jössz, mi meg a jelennel foglalkozunk.
Nem Demszky a polgármester.
Az SzDSz megszűnt.
Mesélj inkább a dicsőséges fülkeforradalom óta eltelt sikereinkről!
Vidéki László 2017.05.26 00:43:03
@enpera:
A hozzászóló egy ragyogóan érvelő szakértő. Meglátása kitűnő, érvelése támadhatatlan. Minden, amit a poszttal és a posztolóval kapcsolatban .ellenérvként felhozott, cáfolhatatlan.

Ja nem! Csak szereti a képernyőn látni a nevét.
A nemzetközi sajtó Washingtontól Bécsig hírt adott az újabb kormányellenes megmozdulásról. Lengyelország mind inkább magára marad az unióban és félő, hogy a végén hátat fordít a szervezetnek...
Vidéki László 2017.05.22 17:07:49
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Aki akkora magyar, hogy Иван Маринов néven szerepel a FB-on. :DDDDD
Vidéki László 2017.05.22 17:25:03
@Ballib Cenzúrázók Réme 11: Ezek szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő is egy álértelmiségi liberális nihilista. Jó tudni!

És van itt még egy jó kis összeállítás, hogy kik tanultak Soros pénzén:
www.atv.hu/belfold/20140930-tele-van-a-kormanyzat-soros-fiokakkal
Vidéki László 2017.05.22 17:30:36
@NBarbieReloaded:
"A hithu szellibet ugyse gyozod meg ilyen aprosagokkal, minthogy sajat magad lattad, amit mondasz. O nem latta, tehat nincs."

Igazad van! Téged se láttalak, tehát nem is vagy.
Ilyenkor mindig fellángol a vita. A kormányzat lefelé kerekít, az ellenzék fölfelé. Az ellenzékinek aligha nevezhető Magyar Idők azt írta, hogy „bohózatba fulladtak” a fővárosi tömegdemonstrációt támogató vidéki megmozdulások. Juhász Péter, az ellenzéki Együtt elnöke tagadta ezt egy ma reggeli…..
  Zuhan a beruházási kedv Magyarországon. Csendes adat a tegnapi hírfolyamból. A nemzeti össztermékhez mérve több, mint húsz éve nem volt olyan adat, hogy ennyire ne épüljön semmi... Mondanunk sem kell, a csehek, a szlovákok, a lengyelek vernek minket... Ennyit az Orbán-kormány…..
Vidéki László 2017.05.14 09:50:21
@MaxVal BircaMan HJCD: Te már önmagad paródiája vagy.
Vidéki László 2017.05.14 09:52:14
@MaxVal BircaMan HJCD:
"A tulajdon nem változik."
Te viszont változol. Rohamosan elhülyülsz. Bár korábban sem voltál egy zseni.
A Fidesz alelnöke nem hallott a Kálvin téri afférról, amikor migránsnak néztek egy pizzaárusítót, és egy férfi megütötte pizzás védelmére kelő nőt, de abban biztos: nyavalyás provokáció történt...
Vidéki László 2017.05.12 17:18:17
@Nincs közöttünk csicska: Köszönöm! Talán még sem halok meg hülyén.
További nevei: vakarcs, vakaró, molnárpogácsa, bodag, kanvarjú, dübbencs.
Vidéki László 2017.05.12 17:23:17
@MaxVal BircaMan HJE: Szeretnéd, ha a bégetésedre felfigyelne a farkas?
Vidéki László 2017.05.12 17:30:29
@MaxVal BircaMan HJE: Előbb tisztázzuk, ki volna az a кошка! ;)
Tökéletes kortünet bukkant elő az este. A Fidelitas sajtótájékoztatót tartott a legújabb plakátkampányáról, melyet minden bizonnyal azért nyertek meg, mert kényelmetlen lett volt a Fidesznek, ha a CÖF csinálja meg ezekben a civiltörvényes időkben. A Fidesz sem szívesen vállalta volna saját nevén,…..
Olyan programokat és civil szervezeteket vett elő az Origo és tüntetett fel obskúrus összeesküvésként, amelyek Magyarország polgárainak védelmére, megvert női áldozatok védelméért jöttek létre...
Vidéki László 2017.05.10 20:48:00
@Willkommenskultur: GINI
Igazad van, a Wikipédián a német jóval magasabb (medium), mint a magyar (low).
Én az ENSz Human Development Report 2013-as jelentéséből vettem az adatokat. Gyakorló wikpédia szerkesztőként azt kell mondjam, hogy ez mindig elég nehéz probléma, hogy mikori és honnan származó adatokból dolgozzunk.
De készséggel elismerem, hogy neked van igazad.
Vidéki László 2017.05.10 21:04:55
@Willkommenskultur:
"azért ez nem egy magyar találmány, lásd soros pl."
Nem, ez nem magyar találmány. Az USA számos elnöke valamilyen gazdasági tevékenységet folytatott, mielőtt politikával kezdett volna foglalkozni.
Lásd Trump, George W. Bush, George H. Bush, Reagen, Carter, ...
Vidéki László 2017.05.10 21:12:24
@Willkommenskultur: Én mára elbúcsúzom. Ritkán kommentelek, ennyit meg talán még soha nem kommenteltem egy poszt alá.
Minden esetre jó érzés volt, hogy bár nem mindenben értünk egyet, mindenféle jelzők osztogatása nélkül sikerült megosztani a nézeteinket.
Üdv és jó éjt!
Nem szeretnék budapesti olimpiát. Értelmetlen, megalomán ötletnek tartom, ami évtizedekre megnyomoríthatja az ország gazdaságát, eltorzíthatja Budapest városfejlődési irányait stb stb stb. Az aláírásgyűjtést jó ötletnek gondolom, én is tervezem aláírni az íveket, és pénzt is küldeni a Kétfarkú…..
Vidéki László 2017.01.21 16:44:08
@Andy73: Ugyan sorold már fel a nyereséges olimpiákat!
Épp az a helyzet, hogy az újkori olimpiák többsége mind veszteséges volt. Csak nagyon nem mindegy, hogy egy akkora volumenű gazdaságnak kell "némi" veszteséget elkönyvelnie, mint az USA, a Szovjetúnió, Kína, Brazília szemben Magyarországgal. A görögök is rendesen ráfaragtak, a gazdasági válságuk nem kis részben az Athéni Olimpiának köszönhető.

És hiába ígéri a kormány, hogy olcsó olimpiát tervez. Nézd meg, hol tartanak a vizes VB költségei a tervezetthez képest! Az tervezett olimpiai létesítményeket is nagyjából ugyanaz a (haveri) vállalkozói kör építené, mint az eddigi stadionokat vagy az új uszodát. És akkor higgyük el, hogy nem fogják túllépni a tervezett költségeket? Ugyan már!

Ami pedig a turizmusra gyakorolt hatását illeti, nagyon kétséges. Igen, két hétig tele lenne a város. Na és utána mitől lenne Budapest vonzóbb turisztika célpont, mint előtte? Özönlenének az emberek, hogy fotózzák a majd lassan pusztuló, kihasználatlan sportlétesítményeket?
Vidéki László 2016.08.26 17:48:48
@a BircaHang Média szerk.:
Te úgye a legújabb Rogán-féle trollkomment generátort használod?
Melegedő Kis Homofóbhatározó 2016.08.04 08:40:00
Vannak emberek, akik képtelenek a saját dolgukkal foglalkozni. Nem tudni miért. Talán mert a saját életüket nem tartják elég izgalmasnak, vagy még nem találtak jobb hobbit. Nagyobb városokban házmestereknek hívjuk őket, vidéken pedig ők alkotják a humán térfigyelő rendszereket. Aztán vannak közülük…..
Vidéki László 2016.08.06 12:13:45
@a BircaHang Média szerk.: Áruld el nekem, hogy csinálod, hogy minden homoszeuxalitással kapcsolatos poszton te vagy az első hozzászóló! Lécci! Lécci! LÉÉÉÉÉÉCCÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ!!!

Ugye, nem vagy látens buzi? Isti-bizti?
Cseh Péter Mihály katolikus lelkipásztor bátran él a korszerű kommunikációs eszközökkel, lehetőségekkel. Ezúttal a kormányfőt szólította meg videójában: nagyon egyszerű témában vár választ a politikustól...
Vidéki László 2016.07.13 11:10:04
@Max val Birca főszerkesztőhelyettes:

Látom, erről a homokos témáról nem bírsz leszállni, holott semmi köze a bloghoz, te trollkodtad bele. És ne mosd már mindig össze a homoszexualitást (és nem homoszexualizmust, ahogy te írod) a nők megerőszakolásával, pedofíliával és egyéb szexuális jellegű bűntettekkel. Pontosan tudod te, hogy mi a különbség.
Homoszexualitás: két, azonos nemű felnőtt ember kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolata, ami nem árt senkinek. (Ne gyere azzal, hogy nem lesz belőle gyerek!)
Nők megerőszakolása, pedofília, stb.: mind olyan bűntett, amivel az elkövető kárt okoz áldozatának.

Egyébként miből gondolod, hogy ballib vagyok? Aki nem béget veled, az mind ballib? És mikor hallottál engem nácizni?

Egyébként meg tele a hócipőm úgy a ballibancsozással, mint a nácizással. Jó lenne, ha a ballibezők és a nácizók végre pontosan megfogalmaznák, hogy mit értenek ezen! De még jobb lenne, ha felhagynának vele! Az önmagában még nem érvelés, hogy valakire azt mondom, hogy ballib vagy náci.
Vidéki László 2016.07.13 11:56:28
@Max val Birca főszerkesztőhelyettes:
"A ballibaizmus egy eszmerendszer, a híveit miért ne nvezzük ballibeknek? "

Nincs ilyen eszmerendszer. Gazdasági liberalizmus van és politikai liberalizmus.

De ha szerinted van, akkor kérlek fogalmazd meg, hogy mik a "ballibaizmus" mint eszmerendszer alapvetései! Az előbb is ez volt a kérésem.
Vidéki László 2016.07.13 12:32:43
@Max val Birca főszerkesztőhelyettes:
Ez nem homály, ez maga a zűrzavar. Mindenesetre örülök, hogy ebbe is sikerült egy kis buzizást belekeverned! :)

Egyébként a rendszerváltás idején a FIDESZ liberális pártként definiálta önmagát és kérte felvételét a Liberális Internacionáléba.

"Februárban a Fidesz Pécsett tartott IV. Kongresszusán a küldöttek elsöprő többséggel szavazták meg, hogy a Fidesz kérje felvételét teljes jogú tagként a Liberális Internacionáléba. (A kérelmet szeptemberben az LI mainzi kongresszusa elfogadta, és Orbán Viktor bekerült a liberális pártszövetség szűkebb körű vezetőségébe.) "

link: archiv.fidesz.hu/index.php?Cikk=60

Akkor tehát a liberális még nem volt szitokszó. Kérdés, mi változott azóta? A liberalizmus eszmerendszere vagy O.V.?

Mint nyelvésznek mondom: normál szövegben a 10-nél kisebb számneveket a magyar helyesírás szabályai szerint kiírjuk. Vagyis nem 2 tengely, hanem két tengely és nem 4 fő irányzat, hanem négy fő irányzat.
Kis hazánkban a YouTube-ra való tartalomgyártás, de főként az abból való pénzszerzés témáját még mindig a végletek uralják. Vannak, akik számára misztikus dolog ez a videófeltöltősdi, furcsa szemmel nézik a kamerába beszélő fiatalok egyre szaporodó csoportját, és nem is gondolják, hogy ebből akár…..
Vidéki László 2016.03.19 10:27:08
@Altaïr: Sajnos, ez a helyesírási hiba, hogy kiejtésben mássalhangzóra végződő szóhoz a -val, -vel toldalékot -al, -el formában írják, úgy terjed a neten, mint a pestis.
Úgy általában is katasztrófa, hogy az idegen szavakat nem tudják helyesen toldalékolni.
Lehet erre azt mondani, hogy ez a cikk tartalmát nem befolyásolja, de miért vegyek komolyan egy olyan írást, amelynek a szerzője még helyesen írni sem tud.
Az elmúlt hetekben a dizájnerdrogoktól életveszélyes állapotba került törökszentmiklósi fiatalok esete sajnos fontos magyarországi jelenségre mutatnak rá. A 2013-ban elfogadott új Nemzeti Drogstratégiában megfogalmazott cél az volt, hogy 2020-ra kábítószermentes legyen az…..
Vidéki László 2016.02.13 00:15:18
@Zsuzsi25:
"Nem vagyok fideszparti, de a drogozas/drogfogyasztas miert a kormany hibaja?"

A poszt nem azt állította, hogy a drogfogyasztás a fidesz hibája, hanem azt, hogy a kormány hibás utat választott a drogok elleni küzdelemben.
Vidéki László 2016.02.13 00:54:22
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nagyon örülök, hogy az USA 20-as évekbeli teljes porhibiciójára hivatkoztál. Ez volt a legeklatánsabb példa arra, hogy a teljes tiltás milyen következményekkel jár.
Aztán ugyanez történt a Szovjetunióban Gorbacsov alatt. Szigorúan korlátozták az szeszesitalok előállítását. Következmény: egyesek a kölnitől kezdve a lakkbenzinig és a nitrohigitóig mindent megittak. A következmények itt is ismertek. A továbbra is nagyon szigorú orosz drogpolitika következménye a krokodil nevű cucc elterjedése, aminek a hatásáról láthatsz néhány videót a youtube-on. Elég durva, egyeseknek végül lerohad a karjuk.

Sehogy nem bírom belátni, hogy bizonyos anyagok államilag szabályozott és ellenőrzött forgalmazása miért jelentene nagyobb veszélyt a kiskorúakra, mint a teljes tiltás. Úgy mellesleg elég, ha elmégy egy középiskola kapujához a tanítás végén. A suliból kijövő srácok egy jelentős részének az az első dolga, hogy rágyújt. Csak nézzél szét az utcán, hogy hány tini dohányzik.

De a dolgokat lehet normálisan is szabályozni. Néhány évvel ezelőtt naponta láttam szipuzó srácokat az utcán. Az utóbbi időben nem. Pedig a nitrohigítót nem tiltották be, csak egyszerűen hoztak egy rendeletet, hogy fiatalkorúak nem vásárolhatnak.

Ami a BTK-t illeti, valóban nem véd meg teljes mértékben a bűnözéstől. Például továbbra is lopnak. De ma már ezért mégsem vágják le az ember karját.
Vidéki László 2016.02.13 01:06:32
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ahogy vele együtt a világ kormányainak nagyobbik része is szerinted hibás utat választott."

Nem látod a trendet! Tíz évvel ezelőtt a világ összes kormánya tiltotta a marihuánát. Ma meg már tucatnyinál is több engedélyezi, szabályozott körülmények között.

Én mellesleg Hollandiát tekintem a demokrácia egyik mintaképének. :)

"Valahogy így: drogos vagy balliberális körökben a deviancia a trendi, helyes, kívánatos és szép - a normalitás pedig az elítélendő deviancia."

Igen! Ha nem vagyok teljesen tiltáspárti, akkor kizárólag csak drogos ballibsi deviáns lehetek. Ez a Napnál is világosabb!

Itt részemről befejezem, mert elmúlt az előző adag hatása. Úgy hogy most megyek és felszívok két csík kokaint.
Mármost pironkodva be kell ismernünk, hogy ezen a teszten a magyar nemzeti tudat elbukik. (Elnézést: elbuknak a homoszexuális felebarátaink.) A magyar nemzeti tudat a kollektívum önvédelmi hisztériájának terméke, egy kudarcos, sokat fenyegetett és sok sérelmet hordozó ország…..
Vidéki László 2015.12.12 13:56:23
@bircaman szerkesztő maxval: Komolyan csalódtam volna, ha nem a látens buzi birka lett volna az első kommentelő! :D
Fent, Európa észak-keleti felében, a Baltikumban bújik meg Észtország, egy fél magyarországnyi területen, alig több, mint 1,3 milliós lakossággal. Szegről-végről nyelvrokonaink is, de nem ez az érdekes bennük. Hanem az út, amit bejártak 1991-es elszakadásuk után a…..
Vidéki László 2015.12.12 12:10:51
@Nemfajtalan srác:
"Rosszul tippelek ha azt gondolom hogy az észteknél a libsizmus nincs hasonló arrogáns formában jelen, mint Magyarországon?"
Igen, rosszul gondolod. Észtországban egy klasszikus liberalista párt kormányoz, koalícióban a szociáldemokratákkal és egy konzervatív párttal.

https://en.wikipedia.org/wiki/Taavi_R%C3%B5ivas'_second_cabinet
en.wikipedia.org/wiki/Estonian_Reform_Party
Vidéki László 2015.12.12 12:30:51
@Nemfajtalan srác: "Akkor már csak azt az egyet kell megmagyaráznod, miért nem mentek nálunk ugyanúgy a dolgok 2002 és 2010 között, mint Észtországban?"

Mert az MSzP nem liberálista párt. :)
Megkockáztatom, hogy Magyarországon soha nem is volt klasszikus liberalista párt.
Nálunk a libsi/náci csak egy címke, amit a kommentelők osztogatnak egymásnak anélkül, hogy tisztában lennének a jelentésükkel.
A Voennaya Priemka című orosz katonai műsor a múlt hónapban bemutatta az 1970-es évek szovjet űrprogramjának egyik legnagyobb titkát: az R-23M űrágyút, melyet az amerikai műholdellenes fegyverek ellen készítettek. A 23 milliméteres gépágyú a vákuumban is képes volt a tüzelésre…..
Vidéki László 2015.11.18 21:01:16
@OkoskaTo:rp: "Egyszerűen béna fordítás angolból. "
De még mennyire béna! És persze a posztoló azzal sincs tisztában, hogy kell a cirill szavakat magyarra átírni. Csak kopipészteli az angolt.
Voennaya Priemka (Военная приемка) magyar átírása: vojennaja prijomka
Feláll a szőr a hátamon, amikor arra gondolok, az elnyűtt mobiltelefonokban lévő arany végül a kukában végzi. Ráadásul nem kis mennyiségről beszélünk. A statisztikák azt mutatják, míg a bányászatban az arany átlagosan körülbelül 5 g/tonna arányban van jelen, addig az ENSZ…..
Vidéki László 2015.11.11 19:38:37
@eßemfaßom meg áll: Hacsak úgy nem... :)
Érdekes előadásokat hallgattam meg a minap álláskeresés témában. Az előadók mind profi HR-szakemberek voltak. Az első ilyeneket mondott: "...ez afféle mass social broadcast, hogy szabadon fogalmazzak...", meg "...a LinkedIn lehet egy job dating site..." és "...a karrierépítő blog…..
Vidéki László 2015.11.05 17:43:27
@Hóhér az utolsó barátod: "broker? Üveget tör?"
Megjegyzem, semmi köze a to break igéhez.
www.etymonline.com/index.php?term=broker
Vidéki László 2015.11.05 18:02:55
@Hóhér az utolsó barátod: "Ahogy a knowhow is jóval tágabb fogalom (és nincs tükörfordítása), mint a tapasztalat. "
Nem tükörfordítást kell használni, hanem lehetőleg olyan kifejezést, ami a magyar anyanyelvűben ugyanazt a képzetet kelti, mint az angolul beszélőben az angol. A know-how angolul nem jelent se többet, se kevesebbet, mint valaminek a "mikéntje". Azt a tágabb vagy adott esetben különlegesebb jelentést, amire te gondolsz, a szövegkörnyezet teremti meg.
Vidéki László 2015.11.05 18:04:59
Ami lesz: Göncz Árpádot november 6-án, az Óbudai temetőben temetik el. A sírnál Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Mécs Imre volt rabtárs, korábbi szabaddemokrata politikus mond gyászbeszédet. Ami nem lesz: Nem lesz állami protokoll nem a Fiumei úton, a Nemzeti…..
Vidéki László 2015.10.14 19:50:30
@maxval bircaman meghízott szerkesztő:
Azt az esszenciát, amire te gondolsz, hosszú sz-szel írjuk:
eszencia (kivonat, ízesítő oldat) ↔ esszencia (lényeg)
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_nyelvi_paronim%C3%A1k_list%C3%A1ja

A Nobel-díjat (és minden más díjat) pedig kötőjellel.
Egy önjelölt közírónak (LOL) illene ismernie a helyesírást.
Szerző: Vas Zoltán, Hártyásszárnyúak gyűjteménye Az emberben kifejlődő, kitörésekor gazdáját elpusztító élősködő rémképe csak a mozivásznon létezik. A gerinctelenek életében ugyanakkor ez valós, mindennapos jelenség. A cikkben a rovarvilág „halálfalói”, a fürkészdarázs lárvák útitársául szegődünk a…..
Idén nyáron kétszer is jártam Balatonaligán, az egykori szupertitkos MSZMP-üdülőben, ahol ma a Club Aliga üzemelteti a hajdani kockahoteleket és a kertmozit, Kádár János málladozó luxusvillája pedig lassan az enyészeté lesz. Az üdülőkomplexum kellemes retró hangulatáról…..
Vidéki László 2015.10.12 13:44:42
@Je suis Petra: De bizony hogy rakunk, ha az illető neve már fogalommá vált!
A Hofi, a Koncz, s.í.t.
De a mindennapi beszédben is, például:
- Nem láttad a Pistát?
Sokaknak gondot okoz a fogak elszíneződése, ennek megszüntetése azonban drága fogorvosi beavatkozást igényel. Van azonban olyan praktika, amivel olcsón kifehérítheted a fogaid, mindössze banánhéjra, fogkrémre és fogkefére van szükség hozzá. Így fehéríts fogat…..
Vidéki László 2015.10.08 10:56:10
@shitgun: Ezt a blogot ismerve igen.